IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ДФ ЮГ Маркет максимум (DFUMM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• амиии, kif, к'во да го обсъждаме...то да е само туй...
    Нямам идея що за практика е да се изменя по никое време начин на изчисляване на основни ориентири за една борса...
    Както и да е, ще се свикне и с това...)

Коментар

• Първоначално изпратено от selin
      Спешно имам нужда от съвет!!! Вързана съм с едно репо в Юга, което стартира точно, когато не трябваше (о/о 10.10) и ако стойностите на дяловете паднат до 2.55 достигам МНОГО КРИТИЧНА точка (а вече са 2.5944). Досега стисках зъби, но вече ми е трудно, а парите не са никак малко. Как мислите, да кеширам ли вече или да издържа до ИПО-то на Енемона, след което се очакват по-зелени дни, уж. Знам, че нищо не може да се каже със сигурност сега, но ще се радвам някой да сподели съвет. Благодаря Ви предварително!
      И какво ще се случи на 2.55?

Коментар

• знам, че не е индексен - ама виж за примера с ОДЕС - той пада с 5 %, но всъщност се вдига с 5 % то това важи за всички дружества (падането) ама много хора досега бяха свикнали, че когато индексите са на горе означава че повечето акции и те са натам - хахах - съни, това е магия супер сега като тръгне борсата нагоре всъщност тя ще пада - разбираш ли - хахахахаха ))))

някой да мине да раздаде опиатите, за да се омягьосаме напълно ;-)

всъщност ето и аз се омагьосах вече - борсата от днес нататък, ако ще и ХИМ-а да се върне на 4 лв., ще е все нагоре!
        Успехът е гарантиран - зареждайте порфейлите!

не е съвет за каквото и да е било
        Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• kif, пак не разбрах защо това се обсъжда ...тук...
          Това не е индексен фонд, пък и като гледам, от началото на годината е "бил" всички индекси

Nia, и на теб много успехи!)
          И надявам се да изчезнат факторите за паника - кофти е паниката, както и да се погледне))

Коментар

• Първоначално изпратено от kif
            връзката съни, е че човека се чудеше защо фонда пада с 1,2 %, а индексите са на зелено - поне аз така го разбрах

с други думи - не вярвайте на очите си.... вече ))
            Йес
            Идеята ми беше, че трудно може да се ориентира неопитен инвестор с дялове в текущата ситуация спрямо индексите...в крайна сметка не са индекс фъндс.
            А и днес изпуснах част от сесията и първо видях индексите и си казах...ок...после погледнах 5-6 любимци те не бяха на същото мнение )
            NIAMAM KIRILICA V OFICCEa molia, budete tolerantni...

Коментар

• Спешно имам нужда от съвет!!! Вързана съм с едно репо в Юга, което стартира точно, когато не трябваше (о/о 10.10) и ако стойностите на дяловете паднат до 2.55 достигам МНОГО КРИТИЧНА точка (а вече са 2.5944). Досега стисках зъби, но вече ми е трудно, а парите не са никак малко. Как мислите, да кеширам ли вече или да издържа до ИПО-то на Енемона, след което се очакват по-зелени дни, уж. Знам, че нищо не може да се каже със сигурност сега, но ще се радвам някой да сподели съвет. Благодаря Ви предварително![/img]

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя)
                Първоначално изпратено от Nia
                ...вече има значителни фактори да се говори за реална паника.
                Кои са тези фактори???

Днес, оборотът на борсата е около 6млн....като почти 1/3 е от търговията при Химимпорт...Намериха се купувачи, от което спада е около 2,5%...

И само между другото, каква е връзката на фонда от темата и случващото се?...
                И лично аз, днес купувах, ти продаваше ли?
                Ми, ако трябва да бъда честна продадох доста 3 дни след като се тръгна надолу (понеделник беше), ама не е в това въпросът, имам и дялове, които си падат Пазаруването си го задържам да видя на къде и до кога (разбира се поемам риска да пазарувам и по-високо)...но за сега съм ок и си чета публикациите и психология във форума
                Надвам се, че си уловила добри позиции тези дни, успех!

Коментар

• връзката съни, е че човека се чудеше защо фонда пада с 1,2 %, а индексите са на зелено - поне аз така го разбрах

Новата методология за изчисляване на индексите е по последна цена на компаниите в тях
                  21.11.2007 15:04
                  От: Теодор Минчев

Ако се чудите защо родните индекси са на положителна територия в основната си част, или поне BG40 и BGTR30 и SOFIX, на фона на спада при почти всички от "сините чипове", с изключение на Индустриален Холдинг България, то отговорът е, че индексите се изчисляват вече на база на последните цени на сделките на компонентите по тях, а не по средни цени.

Според точка трета от сега действащата методология BG40 се изчислява като базисната стойност се умножи по отношението на сумата на коригираните с делителя на всяко едно дружество цени на последни сделки на акциите, включени в него към текущия момент и сумата на цени на последните сделки с акциите на дружествата към базисния момент, и се умножи по коригиращия фактор на базата на индекса. Преизчисляването на индекса става на всеки пет минути.

Същото важи и за останалите индекси, като и там те се изчисляват по цена на последна сделка.

Именно "новата методология" бе явно и в основата на значителните отклонения на индекса BG40, който от положителна територия в рамките на 0.8% се изменяше при следващото отчитане на стойността му до отрицателна територия от примерно -1%.

Въз основа на "новата методология" и широкия спред между цените при родните компании, както и сключването на сделки на ниски нива, а впоследствие на високи, индексите трептяха в широки граници от по над 1%.

Така въпреки понижението на средната цена при КРЗ Одесос от 5.13%, на база последна сделка, дружеството участва в изчислението на BG40 с повишение от 5%.

Широкият BG40, по данни на борсата, се е повиши днес със значителните 1.9%, до ниво от 519.84 пункта, след като вчера отбеляза най-голямото в историята си понижение, когато загуби 4.8% от стойността си.
                  с други думи - не вярвайте на очите си.... вече ))

Коментар

• Първоначално изпратено от Nia
                    ...вече има значителни фактори да се говори за реална паника.
                    Кои са тези фактори???

Днес, оборотът на борсата е около 9млн....като почти 1/4 е от търговията при Химимпорт...Намериха се купувачи, от което спада е около 2,5%...

И само между другото, каква е връзката на фонда от темата и случващото се?...
                    И лично аз, днес купувах, ти продаваше ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от Nia
                      Първоначално изпратено от kif
                      Първоначално изпратено от baixinho
                      Бях малко изненадан да видя спад от около 1.2% днес. Според вас на какво се дължи това?
                      дължи се на поредната простотия, която направиха властоимащите - за справка сравни СОФИКС тук изчисляван по методологията от вчера
                      http://bloomberg.com/apps/quote?ticker=SOFIX:IND
                      и СОФИКС показан на страницата на БФБ!
                      Това вече е недопустимо да се сменя методът на изчисление в подобен момент !!!!
                      Всичко се превръща в тотална гавра и вместо да има някаква подкрепа на институционално ниво всичко продължава старателно омазвано...
                      Днес пазарът беше доста зле отново пак по всички ключови позиции, а индексите са +...вече има значителни фактори да се говори за реална паника.
                      Промяната не е от вчера...четете си правилата и промените по-навреме. От доста време са променени правилата.
                      Не е препоръка за покупко/продажба, а просто мнение! Поздрави на КаФеНе!

Коментар

• Ще поясниш ли малко по подробно?

Коментар

• Първоначално изпратено от kif
                          Първоначално изпратено от baixinho
                          Бях малко изненадан да видя спад от около 1.2% днес. Според вас на какво се дължи това?
                          дължи се на поредната простотия, която направиха властоимащите - за справка сравни СОФИКС тук изчисляван по методологията от вчера
                          Това вече е недопустимо да се сменя методът на изчисление в подобен момент !!!!
                          Всичко се превръща в тотална гавра и вместо да има някаква подкрепа на институционално ниво всичко продължава старателно омазвано...
                          Днес пазарът беше доста зле отново пак по всички ключови позиции, а индексите са +...вече има значителни фактори да се говори за реална паника.

Коментар

• Първоначално изпратено от baixinho

Коментар

• Бях малко изненадан да видя спад от около 1.2% днес. Според вас на какво се дължи това?

Коментар

• Не се базикайте! ...
                                Ivan61, не се бъзикаме, такива сделки вероятно увеличават печалбата на акционерите

Коментар

Working...
                                X