IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Потребителски кредит с цел инвестиции?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Fontus и аз навремето учих в математическа гимназия и от там ми остана навика да пресмятам всичко да предвиждам риска и да залагам по-малки печалби а ако са повече добре дошло.От няколко години знаех за това чудо тук ,но не се бях заинтересувал сериозно защото изкарвах пари покрай фондове и застрахователи.В началото на годината прегледах движението на повечето компании питах вече по-сериозно приятели които се бяха захванали вече тук и се хвърлих смело на борсата.Да чукна на дърво не съм и очаквал че и мен ще ме споходи такава доходност.Изтеглих всички пари дето имах,закрих валутните сметки,изтеглих заем от Сибанк на 7% ГРП ( дават такъв на ръководящи кадри) и на всичко отгоре направих и Репо.Излязох отпуска за да ходя на море ама като гледам май ще съм на компютъра и ще се размина с почивката.И как да отиде спокойно човек да почива като днес пак рипнах нагоре и парите дето ги бях оставил за спекула си изиграха ролята )Така че не се плаши много и нали знаеш "докато умните се наумуват лудите се налудуват".А ти си математик и аз съм сигурен че ще пресметнеш нещата.Успех приятел.

Коментар

• Първоначално изпратено от diletant
      Имам познат, който преди две и половина години изтегли 10000 лв. потребителски кредит. Даде ги на доверително управление и сега има 43000 лв. Има да изплаща по 218 лв. месечно още две години и половина. Колко ще стане печалбата му дотогава, не мога да гадая. Ако има срив, може и да загуби.
      браво на него!аз също ползвам кредити за инвестиционни цели!когато пазара расте е важно да имаш активи.....

Коментар

• Някои фондове дават препоръчителен срок за инвестиции в проспектите си, ама за тези SGAM нищо не пише, нито какви се водят - високорискови, консервативни и тн.???

Коментар

• Първоначално изпратено от carrer
          Ако може и някакви впечатления от SOCIETE GENERALE ASSET MANAGEMENT да споделите, ще съм Ви благодарен. 10х
          Това е управляващо дружество ама от друга орбита Ако искаш професионлно управление, но и по-висока такса за управление това са твоите подфондове (принципно са стотици, но в България се предлагат само 15)

Коментар

• Ако може и някакви впечатления от SOCIETE GENERALE ASSET MANAGEMENT да споделите, ще съм Ви благодарен. 10х

Коментар

• Класиране на инвестиционните дружества

Благодаря на всички за съветите! Ще обобщя накратко какво научих, след като попрочетох писаното в този форум, пък вие кажете, ако съм изпуснал нещо важно.

Кривата, посочваща нетната стойност на акция от фонд, ми изглежда доста случайно колебаеща се и не мога да я използвам, за да си отговоря на въпроса „кога“. Затова мисля да използвам един друг съвет, който научих от тук - инвестиране на сумата на няколко части през равни периоди от време.

Що се касае до въпроса „къде“, то мога да обобщя мненията, изказани в този форум накратко така: да се направи реална оценка на фондовете е невъзможно, защото никой от тях няма достатъчно дълга история. Въпреки това можем да използваме като показател печалбите, постигнати до момента. Вярно, че те нямат отношение към бъдещите печалби, но показват кой може и кой не може. Друго, което трябва да се гледа, е зад фонда да стои известна и уважавана група, която е доказала компетентността си през годините.

Е, животът ме е научил, че не бива да се доверявам на собствената си интуиция (не така стои въпросът с интуицията на някои мои познати ), но за сметка на това съм професионален математик, та реших да оставя числата да решават вместо мене. Оцених всеки от дванадесетте фонда, постигнали най-добри резултати, по формулата lg(100+A)+lg(100+B)+lgC, където А и Б са постигнатите печалби за последните 12 и 6 месеца в проценти, а C е нетната стойност на портфейла на фонда. A оценява способността на фонда да генерира печалба, B е хубава величина с това, че се отнася до период, в който борсовите индекси не постигат кой знае колко голям напредък, а с C се опитвам да преценя доколко мога да се доверя на даден фонд. Само не ме питайте защо съм сложил тези логаритми, но идеята е, че по този начин винаги се получава смислена величина, дори и при непретеглена сума като горната. Освен това крайното класиране по никакъв начин не зависи от мерната единица, т.е. дали напр. стойността на активите се измерва в левове или в милиони левове.

Та ето и табличката на класирането:
              [code]www.karoll.net ИД Адванс Инвест 12,11 49
              www.capmanmax.com ДФ Капман Макс 12,02 77
              www.dskam.bg ДФ ДСК Растеж 12,01 44
              www.benchmark.bg ИД БенчМарк Фонд-2 11,66 51
              www.elana.net ИД Елана Високодоходен Фонд 11,58 47
              www.ubb.bg ДФ ОББ Премиум Акции 11,54 46
              www.standardinvestment.bg ДФ Стандарт Инвестмънт Високодоходен Фонд 11,51 45
              www.capmanmax.com ИД Капман Капитал 11,40 43
              www.tbiam.bg ДФ Ти Би Ай Динамик 11,36 41
              www.kd-group.bg ДФ КД Акции България 10,92 40
              www.status-invest.com ДФ Статус Нови Акции 57
              [/code]
              В последната колонка се измерва единствено печалбата на фонда без да се взема предвид размера му по формулата 134.[lg(1+A/100)+lg(1+B/100)]. Вижда се, че „Статус Нови Акции“ постига доста добра печалба, при това и графиката на нетната стойност на акция е почти навсякъде възходяща, но съм дисквалифицирал този фонд, защото никъде на сайта им не можах да намеря нито размера на фонда им, нито изискваните по закон отчети.

Коментар

• Много зависи от брокера. Той се насочи към един от най-добрите (имена не казвам). Поддържа вече дори приятелски връзки с него. Но си и следи портфейла и спори с брокера за някои позиции. Досега брокерът е побеждавал в тези спорове.

Коментар

• Първоначално изпратено от diletant
                  Имам познат, който преди две и половина години изтегли 10000 лв. потребителски кредит. Даде ги на доверително управление и сега има 43000 лв. Има да изплаща по 218 лв. месечно още две години и половина. Колко ще стане печалбата му дотогава, не мога да гадая. Ако има срив, може и да загуби.
                  Евала. Попаднал е на правилен брокер и посредник. И аз така преди горе-долу същото време дадох пари на доверително управление, но се оказа пълно дърво - за една година даже и малко ми загубиха пари, та трябваше аз да поема нещата в мои ръце, за да се съвземе портфейла...

Коментар

• Така е , човешкия живот си има срок. В един чаровен филм Тодор Колев беше казал " всичко е: от - до "

Коментар

• А бе харчете бе, сега сте млади
                      Младостта е най-ценното което имаме!
                      Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• Приятелю Novaka_Bull , не харчи - рейнвестирай и ще видиш какво чудо те чака.

Е, харчи де , ама по малко!

Коментар

• Имам познат, който преди две и половина години изтегли 10000 лв. потребителски кредит. Даде ги на доверително управление и сега има 43000 лв. Има да изплаща по 218 лв. месечно още две години и половина. Колко ще стане печалбата му дотогава, не мога да гадая. Ако има срив, може и да загуби.

Коментар

• аз започнах като теб но не скочих изведнъж а поетапно вложих парите

първо малко - за експеримента след извесно време с натрупаната (+30%) преднина вложих още малко, пак след още малко преднина още и т.н.

за няколко месеца (въпреки преживяната корекция) инвестирах целия ресурсс който бях предвидил и към момента съм много доволен с 50% преднина. ако не настъпят някакви фундаментални причини няма да си пипам протфейла - може от време на време да си доливам по малко и така........ докато не реша за какво да ги похарча

УСПЕХ и Инвестирай умно-в началото не е лошо да си малко предпазлив.

Коментар

• Аз вече подадох молби за потребителски кредити в 3 банки (ще опитам и в още една). Като усвоя кредитите ще започна от фондовете, като се надявам да премина впоследствие на собствен портфейл. Идеята е ИПО тата през есента да повишат цените на фондовете и след това по спокойно да инвестирам. Вижда ми се по-добре ежемесечно да плащам погасителни вноски отколкото да допълвам ежемесечно от фондовете.

Коментар

• Действай,но така да се каже,първо си напиши домашното,разработи няколко стратеги и ги обмисли много добре,накрая избери една която най-много да ти импонира и смело напред.Но първо попрочети тово онова,защото добрата подготовка е фундамента на бъдещият ти просперитет.

Успех.

Коментар

Working...
                                X