IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Потребителски кредит с цел инвестиции?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Трябва да си призная, че имам слаба поносимост към риска и за това аз лично не мога да взема потребителски кредит за борсата. В момента 1/3 от парите ми са инвестирани в ДФ и дори това ме изнервя. Нямам нерви да сложа там повече. Говори се, че при кризата в Гърция е имало самоубили се заради стратегията с кредит на борсата - загубили всичко, че и задлъжнели.
    Според мен човек може да направи такова нещо, ако е съвсем наясно с нещата и има време да се занимава в дълбочина. Ако не, за предпочитане може да е депозита базиран на Софикс + 1/3 в ДФ. Трябва да се изчислиш как стоят нещата.
    Въобще, всеки човек си има праг на риска.
    Не е препоръка - не се смятам за специалист.
    Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• Давай смело, Fontus, борсата се нуждае от такива като теб! Искрена радост изпълва сърцето ми всеки път когато прочета, че някой много иска да си даде левчетата за някоя от хартииките които държа. Колкото повече такива като теб, толкова по-дебело става и моето портфолио.

Искрено ти пожелавам обаче, след като си купиш хартииките, да намериш на кого да ги продадеш за повече левчета след това. Не винаги е толкова лесно, колкото ти се струва.
      "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Първоначално изпратено от 000
        да чувал съм я тази мисъл ,просто разпусках , с писане на безобидни кукита.усмивка.А,пък той има предвид Америка.
        Не съм съвсем сигурен дали има предвид само Америка,но това не е от съществено значение.Просто цитирах оригиналната мисъл.

Коментар

да чувал съм я тази мисъл ,просто разпусках , с писане на безобидни кукита.усмивка.

Коментар

• да чувал съм я тази мисъл ,просто разпусках , с писане на безобидни кукита.усмивка.А,пък той има предвид Америка.

Коментар

• Според Бенджамин Франклин "в този свят няма нищо по-сигурно от смъртта и данъците".

Ето това имах предвид!

Коментар

• абе чувал съм че има хора дето не плащат данъци,пък и не само съм чувал ама съм ги и виждал.

Коментар

pyramid,как може да си сигурен че ще си на плюс.ОБЯСНИ МИ.Както казваше Шишо Бакшишо единственното сигурно нещо е смъртта.
                  Не забравяй данъците

Коментар

• pyramid,как може да си сигурен че ще си на плюс.ОБЯСНИ МИ.Както казваше Шишо Бакшишо единственното сигурно нещо е смъртта.

Коментар

• Избягвам да вземам потребителски кредити, доде не се убедя, след разглеждане на най-неблагоприятните сценарии, че нещата са прилични и съм на + при вяко положение. Но убедя ли се, нищо не може да ме спре.

Коментар

• Тегли кредит и се включвай в някой фонд. Аз така направих, но си определи под каква сума не си съгласен да падаш и ако се достигне тази сума продавай дяловете-поне при участие във фонд днес решаваш и веднага ти ги взимат.
                        Аз например теглих 25К и определих сумата 20К като критична просто 5К няма да ме затормозят много да ги избия. Включих се когато имаше корекция април и естествено не уцелих дъното и гледах как се стопяват тези пари но дръпнаха нагоре и вече съм доста над 25К.
                        Ако всичко се развива добре лихвата на заема няма голямо значение но ако тръгне на зле и трябва да избиеш пари....
                        Неможеш ли да намериш кредит чрез работещ в някоя от големите фирми на които банките им правят отстъпки-аз работя в такава и кредита ми е с ГПР-8.5%

Коментар

• Тази сметка ще излезе ако намериш потребителски кредит на 8%. Аз лично не знам за такъв. Най-малко 10% и нагоре, а ГПР-тата са още по високи.
                          Не е ли по-добре с ипотечен кредит? можеш да намериш за 6,15 - 6,20% лихва с ГПР 7,2 до къ, 7,35%, което си е много ок.

Коментар

• И аз ще се съглася с това че ако е с кредит и не си се занимавал досега с игра на борсата по добре да избереш фонд отколкото индивудални акции.
                            Business as Usual

Коментар

• Най-много пари се изкарват (но и губят) като не играеш със свои пари. При минимално покачване на курса на акцията в процентно изражение над лихвения процент на кредита, доходността ти се увеличава в пъти.
                              Акциите на БФБ скоро няма да паднат. Може да нямат такъв ръст, но надолy не ги виждам да тръгнат скоро. Най-добре купи индекса, за да няма сътресения или не инвестирай в индивидуални акции, а купи дялове във взаимен фонд. Карол, премерно, за последните 12 мес са направили над 70% с Адванс Инвест.

Прости сметки показват, че инвестирането с привлечени средства е щяло да ти донесе по-висока доходност от инвестирането на собствени такива.

Собствени средства: 5,000лв.
                              Потребителски кредит: 15,000лв.
                              Лихва: 8.0% год
                              Срок: 1г.

Инвестираш 20,000лв. през юли 2006. Цената на фонда се е увеличила със 70% --> 34,000лв. си ги прибираш като поп. Плащаш обратно главницата 15,000лв. и лихвата 1,200лв. и оставаш с чисти 17,800лв.
                              Ако играеш със собствени средства, щеше да имаш чисти 8,500лв.

А представи си я сега същата ситуация, но със суми от друг мащаб и много по-агресивен левъредж.

За варианта с падащи индекси и инвестиране със заемни средства няма да ти обяснявам. Бил много неприятен, казват.
                              __________________________________________________ __
                              Куроператор - специален представител на Син С

Коментар

• А ти си математик и аз съм сигурен че ще пресметнеш нещата.
                                Абе пробвах да пресмятам нещата, ама не знам откъде да взема необходимите вероятности. Напр. каква е вероятността през следващата година фондовете да загубят над 20% от капитала си.

Пробвах различни сценарии при маргин едно към три (изглежда това е максималния кредит, който мога да си позволя) и получих следното: ако ни очаква един срив на борсата до 20%, след което задържане на цените без растеж за около година, то ще съм си със същите пари, с каквито и в началото. Но ако сривовете в близките няколко години са два или пък един, но в по-голям размер, напр 36%, то тогава капиталът ми намалява двойно, а отделно ще ми тежи и изплащането на потребителския кредит.

Горните разсъждения са при положение, че очакваната годишна печалба на фондовете е 25%, на което сигурно може да се разчита, тъй като дори някои от западните май постигат 20%, а в България да се надяваме, че ще имаме по-висок икономически ръст, отколкото на запад. Ако решим да сме оптимисти и заложим очаквана печалба 33%, то тогава мога да си позволя еднократен срив на борсата до 30%.

Ако няма сривове, но няма и печалба - тогава не е страшно, парите намаляват, но бавно в очакване на бъдещ ръст. И разбира се ако фондовете печелят - и аз ще печеля, това е ясно.

И още нещо - знаете ли кои фондове предлагат кредити срещу дялове и при какви лихви? Засега съм прочел за Елана, Капман и Алфа имоти.

Коментар

Working...
                                X