Първоначално изпратено от e$trade
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Капман Макс (C8A1 / DFCAPMX)
Collapse
X
-
Да го духат балъците....
я да каже Пепи, има ли общо между макса и хеопсовите пирамиди?
/отговор има, но има и разлики - пирамидите са отдолу със стабилна основа, докато макса, ако ме пита някой е една чиста пирамидка, но обърната, започва от нищо и се разширява нагоре - НЕЗДРАВО, димек с върха надолу....какво следва...нека балъците да си отговарят на тези въпроси....не е препоръка/
Коментар
-
И какво стана с този прословут навремето фонд ??
Хлапаците там останаха с няколко холдинга в портфейла които не се търгуват въобще и с ръст едва 10% от дъното!?!?!?!
Пълна пародия на "професионално управление" интересно как ли реагират клиентите им, а аз познавам хора с доста стабилни вложения при тях.
Коментар
-
Първоначално изпратено от INSIDER-AПървоначално изпратено от pesho777Хайде да поизтупаме прахта и от тази тема !
17 Април 2009 12:35
Във връзка с повишението на цените на акциите на БФБ-София през последните седмици потърсихме коментар от Ангел Хаджийски, брокер в ИП Капман АД, който отговори на нашите въпроси.
Г-н Хаджийски, може ли да се говори за обръщане на тренда, след като за един месец SOFIX направи покачване от близо 27%?
Най-лошото, което се случи на борсата, е вече зад нас. От тук нататък има редица фактори, които биха повлияли върху едно по-дългосрочно възходящо движение на индексите.
Каква е причината за повишението на пазара? Дойдоха ли свежи пари у нас?
Колкото и да се търсеше пряка корелация между външни пазари и местния ни пазар, не може да се търси пряка такава, но и не може да се отрече зависимостта от нея, тъй като самата криза, която сполетя глобално икономиките, започна от най-развитите държави и после стигна и до нас.
Нашата борса реализира голям спад за кратко време, който се дължеше на това, че от нашата борса за кратко време беше извадена доста сериозна сума пари. А нашият пазар е развиващ се и страда от всички детски болести, които има всеки такъв пазар, една от които е по-ниската ликвидност. През 2007 и 2008 г. бяхме свидетели на изтегляне на външни инвеститори и изваждане на пари от борсата и дори от България. Тези пари не се върнаха обратно в страната, което принуди редица институционални инвеститори като пенсионни фондове и колективни инвестиционни схеми да намалят дела си в ценни книжа и да се въздържат от покупки.
Относно това защо ние се движим нагоре на този етап, при инвестициите има в голяма степен и психология. Има зависимост между нашия пазар и външните пазари. Данните, които се извадиха за първото тримесечие на водещата икономика, в случая САЩ, са по-добри от прогнозите. Това от своя страна е индикация за пазара, че нещата не толкова лоши, колкото се предполага, че са. Ако тази информация се потвърди и през следващото тримесечие, това ще бъде индикатор, че мерките, които са предприети, оказват влияние. Това неминуемо ще даде отражение.
На нашия пазар, докато другите индекси се качваха, ние седяхме в едно нищо. При нас основният проблем е ликвидност. Вече наистина има компании, които са много подценени.
Сега ли е времето за покупки на акции?
Трудно бихте могли да кажете, че утре SOFIX няма да стане 100 или 50 пункта. Навремето всички бяха убедени, че SOFIX не може да стане 400, но той стигна това ниво и го подмина. Лично аз смятам, че спадът, който се реализира през януари и особено през февруари няма да се повтори, т. е. дъното го видяхме. От тук нататък очаквам плавно възстановяване на индексите. Очакванията ми за родните компании не са много добри, защото кризата дойде с 6-7 месеца по-късно при нас и първото тримесечие беше доста тежко за повечето компании. Така че не очаквам отчетите, които ще публикуват, да бъдат добри и да доведат до бурен ентусиазъм.
Смятате ли, че кризата вече отшумяла?
Според цикличността на икономиката между 10 и 15 години в света възниква икономическа криза. С глобализацията на икономиката, обаче, тези процеси се учестяват. Движението надолу, което навремето са извървяваше за две години и половина, в момента се извървява за 1 година. Самата глобална икономика е изправена пред доста сериозно предизвикателство, защото няма прецедент на такова нещо, каквото е в момента – говорим за пренаписване на учебници.
Какви са очакванията Ви за по-нататъшното движение на нашия пазар?
Очаквам възстановяване на индексите и като цяло позитивен тренд, но за да говорим за по-детайлно раздвижване, то би могло да бъде продиктувано от пари, които ще дойдат на този пазар. А те биха дошли единствено и само след отчетите за третото тримесечие. Ако се потвърдят прогнозите за по-добри отчети за третото тримесечие на американските компании, това означава, че глобалните инвеститори ще насочат погледа си и към локалните пазари. Пазарът в България е малък и носи голям риск заради ликвидността.
Ако прогнозата ми се окаже вярна и навън отчетат подобрение в макро климата, това подобрение ще дойде и тук. Наши производители, които работят с външни компании, имат готовността да подпишат договори и да започнат производство, но първо очакват да видят дали най-лошото вече е минало. Съвсем нормално е по време на криза да не се инвестира, а просто се оцелява. Ако навън има подобрение и при нас нещата ще се оправят, но разбира се не автоматично. В момента никой не би дал прогнози дали точно сега е момента за влизане на пазара, защото няма гаранция дали спадът няма да се повтори. Но аз смятам, че сега е момента от гледна точка на това, че единственото, което трябва да се анализира, е компанията, в която влизаш и какви са перспективите пред нея. Настина в момента компаниите са подценени и със сигурност в един разумен хоризонт от време, вие ще си изкарате трицифрена доходност.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesho777Хайде да поизтупаме прахта и от тази тема !
17 Април 2009 12:35
Във връзка с повишението на цените на акциите на БФБ-София през последните седмици потърсихме коментар от Ангел Хаджийски, брокер в ИП Капман АД, който отговори на нашите въпроси.
Г-н Хаджийски, може ли да се говори за обръщане на тренда, след като за един месец SOFIX направи покачване от близо 27%?
Най-лошото, което се случи на борсата, е вече зад нас. От тук нататък има редица фактори, които биха повлияли върху едно по-дългосрочно възходящо движение на индексите.
Каква е причината за повишението на пазара? Дойдоха ли свежи пари у нас?
Колкото и да се търсеше пряка корелация между външни пазари и местния ни пазар, не може да се търси пряка такава, но и не може да се отрече зависимостта от нея, тъй като самата криза, която сполетя глобално икономиките, започна от най-развитите държави и после стигна и до нас.
Нашата борса реализира голям спад за кратко време, който се дължеше на това, че от нашата борса за кратко време беше извадена доста сериозна сума пари. А нашият пазар е развиващ се и страда от всички детски болести, които има всеки такъв пазар, една от които е по-ниската ликвидност. През 2007 и 2008 г. бяхме свидетели на изтегляне на външни инвеститори и изваждане на пари от борсата и дори от България. Тези пари не се върнаха обратно в страната, което принуди редица институционални инвеститори като пенсионни фондове и колективни инвестиционни схеми да намалят дела си в ценни книжа и да се въздържат от покупки.
Относно това защо ние се движим нагоре на този етап, при инвестициите има в голяма степен и психология. Има зависимост между нашия пазар и външните пазари. Данните, които се извадиха за първото тримесечие на водещата икономика, в случая САЩ, са по-добри от прогнозите. Това от своя страна е индикация за пазара, че нещата не толкова лоши, колкото се предполага, че са. Ако тази информация се потвърди и през следващото тримесечие, това ще бъде индикатор, че мерките, които са предприети, оказват влияние. Това неминуемо ще даде отражение.
На нашия пазар, докато другите индекси се качваха, ние седяхме в едно нищо. При нас основният проблем е ликвидност. Вече наистина има компании, които са много подценени.
Сега ли е времето за покупки на акции?
Трудно бихте могли да кажете, че утре SOFIX няма да стане 100 или 50 пункта. Навремето всички бяха убедени, че SOFIX не може да стане 400, но той стигна това ниво и го подмина. Лично аз смятам, че спадът, който се реализира през януари и особено през февруари няма да се повтори, т. е. дъното го видяхме. От тук нататък очаквам плавно възстановяване на индексите. Очакванията ми за родните компании не са много добри, защото кризата дойде с 6-7 месеца по-късно при нас и първото тримесечие беше доста тежко за повечето компании. Така че не очаквам отчетите, които ще публикуват, да бъдат добри и да доведат до бурен ентусиазъм.
Смятате ли, че кризата вече отшумяла?
Според цикличността на икономиката между 10 и 15 години в света възниква икономическа криза. С глобализацията на икономиката, обаче, тези процеси се учестяват. Движението надолу, което навремето са извървяваше за две години и половина, в момента се извървява за 1 година. Самата глобална икономика е изправена пред доста сериозно предизвикателство, защото няма прецедент на такова нещо, каквото е в момента – говорим за пренаписване на учебници.
Какви са очакванията Ви за по-нататъшното движение на нашия пазар?
Очаквам възстановяване на индексите и като цяло позитивен тренд, но за да говорим за по-детайлно раздвижване, то би могло да бъде продиктувано от пари, които ще дойдат на този пазар. А те биха дошли единствено и само след отчетите за третото тримесечие. Ако се потвърдят прогнозите за по-добри отчети за третото тримесечие на американските компании, това означава, че глобалните инвеститори ще насочат погледа си и към локалните пазари. Пазарът в България е малък и носи голям риск заради ликвидността.
Ако прогнозата ми се окаже вярна и навън отчетат подобрение в макро климата, това подобрение ще дойде и тук. Наши производители, които работят с външни компании, имат готовността да подпишат договори и да започнат производство, но първо очакват да видят дали най-лошото вече е минало. Съвсем нормално е по време на криза да не се инвестира, а просто се оцелява. Ако навън има подобрение и при нас нещата ще се оправят, но разбира се не автоматично. В момента никой не би дал прогнози дали точно сега е момента за влизане на пазара, защото няма гаранция дали спадът няма да се повтори. Но аз смятам, че сега е момента от гледна точка на това, че единственото, което трябва да се анализира, е компанията, в която влизаш и какви са перспективите пред нея. Настина в момента компаниите са подценени и със сигурност в един разумен хоризонт от време, вие ще си изкарате трицифрена доходност.МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
[
Ти къде (географски) инвестираш Иветке?[/quote]
DAX ми се струва оферта...[/quote]
Тъпо !!! Потенциала за растеж в България е много по-голям от колкото в Германия![/quote]
Обикновено такива гении на икономическа мисъл не ги коментирам ама сега си нямам друга работа
Прав си Наско DAX наистина е недоглеждане от моя страна инвестирай си парите на БФБ, вземи назаем и ги инвестирай на БФБ, убеди и приятелите си да инвестират на БФБ потенциала е огромен и ще спечелите много пари...давай пиле.. на света има тъпаци и хора, коиот се хранят с тях и всички в тоя форум разбрахме ти от кои си...[/quote]
Продължаваш да нападаш без аргументи.
Разбира се, че потенциала на растеж в България е много по-голям. Друг е въпроса колко лесно се манипулира пазара тук и през какво още трябва да минем за да се променят нещата към по-добро/ не само на БФБ/.
Аз обаче обичам България, живея в България и няма да съм щастлив ако един ден децата ми напуснат България.
По тази причина влизайки в магазина при възможност избирам българкото, и не виждам причина да не влагам спестяванията си в България, още повече, че пазара ми е по - познат от немския например.
Това е темата за Капман Макс, нека не спамим повече.
Успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Nasko 1Първоначално изпратено от IvetkaПървоначално изпратено от INSIDER-AПървоначално изпратено от IvetkaПървоначално изпратено от psaКак не се научихте за раликата между това да управляваш 1000 лв и 15 000 000 как може с големи пари да се направят 40 % на нашата борса за седмица? Вземи прочети нещо преди да се изказваш.... хах той мразел баМките..къф див селянин си за да го кажеш и да не ги ползваш? Какви са тия идиоти и само в България ли са се събрали?????
Както казва един велик българин: "Народе????"
Иветке - мин––ке,
Откъде тази злоба и невежество у теб?
Кой е казал, че всичко в портфейла ми е купено преди 2 седмици. Ами погледни корекцията в цените на ZHBG, TRACE, ENM,CHIM и някои други. Ако не бях инкасирал загуби от HDPAT i MOSTS, щеше да е още по-добре но мисля, че скоро и тук ще изгрее слънце и то вече се подава над хоризонта./ следи мостовете/
А колкото до сумите, които управлявам, ще си го запазя за себе си, но си много далеч от истината.
А на това кой е "див селянин"- който изразява мнение или който само се заяжда по форумите, можеш след малко размисъл и сама да си отговориш.
Късмет ти желая!
Обикновено такива гении на икономическа мисъл не ги коментирам ама сега си нямам друга работа
Прав си Наско DAX наистина е недоглеждане от моя страна инвестирай си парите на БФБ, вземи назаем и ги инвестирай на БФБ, убеди и приятелите си да инвестират на БФБ потенциала е огромен и ще спечелите много пари...давай пиле.. на света има тъпаци и хора, коиот се хранят с тях и всички в тоя форум разбрахме ти от кои си...
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvetkaПървоначално изпратено от INSIDER-AПървоначално изпратено от IvetkaПървоначално изпратено от psaКак не се научихте за раликата между това да управляваш 1000 лв и 15 000 000 как може с големи пари да се направят 40 % на нашата борса за седмица? Вземи прочети нещо преди да се изказваш.... хах той мразел баМките..къф див селянин си за да го кажеш и да не ги ползваш? Какви са тия идиоти и само в България ли са се събрали?????
Иветке - мин––ке,
Кой е казал, че всичко в портфейла ми е купено преди 2 седмици. Ами погледни корекцията в цените на ZHBG, TRACE, ENM,CHIM и някои други. Ако не бях инкасирал загуби от HDPAT i MOSTS, щеше да е още по-добре но мисля, че скоро и тук ще изгрее слънце и то вече се подава над хоризонта./ следи мостовете/
А колкото до сумите, които управлявам, ще си го запазя за себе си, но си много далеч от истината.
А на това кой е "див селянин"- който изразява мнение или който само се заяжда по форумите, можеш след малко размисъл и сама да си отговориш.
Късмет ти желая!
Тъпо !!! Потенциала за растеж в България е много по-голям от колкото в Германия!
Коментар
-
Първоначално изпратено от INSIDER-AПървоначално изпратено от IvetkaПървоначално изпратено от psaКак не се научихте за раликата между това да управляваш 1000 лв и 15 000 000 как може с големи пари да се направят 40 % на нашата борса за седмица? Вземи прочети нещо преди да се изказваш.... хах той мразел баМките..къф див селянин си за да го кажеш и да не ги ползваш? Какви са тия идиоти и само в България ли са се събрали?????
Иветке - мин––ке,
Късмет ти желая!
DAX ми се струва оферта...
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvetkaПървоначално изпратено от psaКак не се научихте за раликата между това да управляваш 1000 лв и 15 000 000 как може с големи пари да се направят 40 % на нашата борса за седмица? Вземи прочети нещо преди да се изказваш.... хах той мразел баМките..къф див селянин си за да го кажеш и да не ги ползваш? Какви са тия идиоти и само в България ли са се събрали?????
Иветке - мин––ке,
Късмет ти желая!
Ти къде (географски) инвестираш Иветке?МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от psaКак не се научихте за раликата между това да управляваш 1000 лв и 15 000 000 как може с големи пари да се направят 40 % на нашата борса за седмица? Вземи прочети нещо преди да се изказваш.... хах той мразел баМките..къф див селянин си за да го кажеш и да не ги ползваш? Какви са тия идиоти и само в България ли са се събрали?????
Иветке - мин––ке,
Късмет ти желая![/quote]
Не ми трябва " късметът" ти ,а ако "управляваш" както казваш големи суми (изобщо не вярвам) значи пък си още по-тъп щом си ги държиш в България в момента
Коментар
-
Как не се научихте за раликата между това да управляваш 1000 лв и 15 000 000 как може с големи пари да се направят 40 % на нашата борса за седмица? Вземи прочети нещо преди да се изказваш.... хах той мразел баМките..къф див селянин си за да го кажеш и да не ги ползваш? Какви са тия идиоти и само в България ли са се събрали?????
Както казва един велик българин: "Народе????"[/quote]
Иветке - мин––ке,
Късмет ти желая!
Коментар
-
[quote="psa"]Първоначално изпратено от psaКакво се случи днес тук?
Как е възможно от вторник до днес "-9%"?
Какво друго свен МОСТСТРОЙ е с голям дял в портфейла и е загубило такива проценти?
Намирисва ми на нагласена стойност, а какъв ли би бил интереса на Капман?
1: Големи обратни- едва ли сега е повече от преди
2: Големи постъпления - тогава нямат интерес от ниската цена
3: Големи постъпления от приближени лица - оправдано и доста премерено във времето
Разчитам на вариант 3, защото е ясно къде и как ще изкупуват, в противен случай следвашата седмица ги чака разгневена тълпа от отчаяни клиенти, а за нас дъжд от "сини чипове" породен от масираните разпродажби.
Мнението не е препоръка за покупка или продажба на акции.
За съжаление все още притежавам и малко дялове от Капман Макс, за които вече съвсем съм претръпнал и мисля по-скоро за "сигнала - 9%".
PS Сега очаквам някой отново да разясни "как процентите не могат да се манипулират"?...Първоначално изпратено от slavikdПич излез от този смешен фонд , купи си акции на някоя сериозна компания може на две или три и ще можеш сам да си следиш процентите!!! И няма комисионни и няма тайни и сам си решаваш!!! Не мога да разбера кво правиш тук като се доверяваш на измислените герои във фондовете!!!
Иначе си много прав, макар и да съм от тези които виждаха дъното още около софикс 1000, то резултатите ми са далеч по-добри от тези на фондовете и само за последните 2 седмици съм около+ 40%
Всъщност коментирайки Капман, аз не се жалвах, а очаквах от по-просветените логично обяснение за случващото се. Ще попитш защо? Ами защото, когато човек си отговори на такъв въпрос, после прави едни бързи "40%," а ако дори не си задава тези въпроси, то после само се чуди защо "нещата се случват".
Беше време, когато купувахме едни "сериозни компании" и те ни носеха пари, през тази година играта е далеч извън тренд, фундамент или ТА. През тази година всичко е психология и информация, вторто е много скъпо и не е за всеки, но за първото трябва просто нюх.
- 9%??? - ако основните губещи са МОСТСТРОЙ, то те са с тегло макс. 5%, и изгубиха около 11% от вторник до днес. Кои са другите големи губещи от порфейла и ако няма такива, то мисля предстои интересна седмица.
Не е препоръка Как не се научихте за раликата между това да управляваш 1000 лв и 15 000 000 как може с големи пари да се направят 40 % на нашата борса за седмица? Вземи прочети нещо преди да се изказваш.... хах той мразел баМките..къф див селянин си за да го кажеш и да не ги ползваш? Какви са тия идиоти и само в България ли са се събрали?????
Коментар
Коментар