IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отлагат затварянето на АЕЦ Козлодуй

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Георги, Сико, вие като започнахте 3,4,5,6 енергоблок...нали Ви казах, НИЩО ЯДРЕНО В ТЕХНОЛОГИЯТА. АБСОЛЮТНО НИЩО.
    И НЯМА РАЗЛИКА КОЙ ЩЕ СТРОИ БЕЛЕНЕ - НИКАКВА - ЗА ТОВА, КОЕТО Е В ОСНОВАТА НА ОНАЗИ ИДЕЯ. А че руснаци, чехи, канадци и н'ам какви си ще искат да се настанят на пазара ни, повече от ясно, милиарди Евро или долари са това...Но инсталацията може да си бъде чисто българска=цялата сума работещи в момента електроенергийни мощности, взети наведнъж. И "парно, по-евтино от дървата" / в което особено не вярвам, но дървата свършват, може, внякой си момент, за кратко.../
    Без чудеса и далеч от "оня ентусиазъм", както се изразява Сико.
    Абе, учебниците са навсякъде, защо не ги четете ?

Коментар

• зависи от водача

Коментар

• Първоначално изпратено от Сико

Лощо впечатление ми направи изказването на овчарчето, че за договора в газпром влияние оказало решението за белене. Що за простотия - ядрената енергетика е пряка конкуренция на газпром. Сега разбираш ли за какво ниво на мафия става дума - мафия на държавно ниво. И представи си какъв ще е контролния орган, който ще следи за спазването на нормите и стандартите в енергетиката.
        Доколкото съм в час (от медиите), Атомстройекспорт е собственост на Газпром. А Шкода Алианс е собственост на Атомстройекспорт. Канадците ги удариха в кръста с някакъв компромат още в зародиш. Така че е редно да има някакъв бонус при договора с газта. Нищо не може да ме учуди. Е, ще се учудя ако нашите държавни чиновници са прочели офертите. Тази на Атомекспортстрой била само три тона хартия!!! Предполагам че и на Шкода е горе-долу същата. Колкото до Чернобил, прав си! Все едно да отрежеш спирачките на един автомобил(избери си - Москвич или Мерцседес), и да излезеш със 140 на централна градска улица! Но колкото се увеличава броя на централите, в световен мащаб, толкова и вероятноста от инцидент нараства. Все едно някой да ме убеждава че с Мерцседесите не стават катастрофи!!!
        http://georgipiskov.blogspot.com

Коментар

• И аз си карах стажа при строителството на 6-и блок и много добре знам как се строи. Завърших ядрени технологии и в щатите и знам как се строи там и как се носи отговорност. Повярвай ми има разлика. Комунизма не прощава. Не че другото е идеално....
          За сигурността на съвременните машини имам една забележка:
          Аварии като в Чернобил НЕ ТРЯБВА да се случват, и си има начин за това. Простия статистически факт, че такава авария се случи в съветски реактор е доста показателна. Най-тежката авария в западен реактор е частично разтопяване на ядрото, без особени екологични последици, и хората се стараят това да не се повтаря. Всички знаете какви са стандартите за сигурност на храни, технологии и какво ли не в БГ, много по-назад от зьападните. А една ядрена авария удря целия континент.
          Аз много уважавам труда на работещите в Козлодуй и старанието им. Това, че реакторите досега нямат аварии и работят безпроблемно е тяхна заслуга. Има обаче и обективни реалности, които пречат нивото на сигурност да стане приемливо за западна европа. Въпреки това едни 7-8 месеца едва ли ще са проблем чак толкова. Дано да удължат живота им.

Лощо впечатление ми направи изказването на овчарчето, че за договора в газпром влияние оказало решението за белене. Що за простотия - ядрената енергетика е пряка конкуренция на газпром. Сега разбираш ли за какво ниво на мафия става дума - мафия на държавно ниво. И представи си какъв ще е контролния орган, който ще следи за спазването на нормите и стандартите в енергетиката.
          If you're not sure - google it!

Коментар

• Сико, честно казано не мога да те разбера. И аз в средата на 80те учих същите технологии. Бил съм в халетата с генераторите. Точно тогава се строеха 5ти и 6ти. Имаше работници от целия соц. лагер. Включително и кубинци. За качеството на изпълнение, за вероятностите да се случи едикакво си или незномсикво...., не мога да коментирам. Все едно да ми кажеш : Не се качвай на автомобила си повече, щото може да ти случи нещо си. След като цивилизацията е поела по технологичния път на развитие, значи да си носим и кръста. Колкото до това дали са го правили руснаци, американци или китайци, не виждам причина да го качваме на кантар. Последните 15 год. внасяме и работим само със западна техника. Е, и? Навсякъде чуваш едно и също: "Преди псувахме руснаците, сега псуваме западняците." Няма техника, която рано или късно да не аварира. Всичко останало е политически и корпоративни интереси!!

Коментар

• Точно във връзката на идеята с професионализма идва проблема. Ако наистина идеята ти е перспективна, вземи становище на един или повече специалисти в областа и после ги цитирай. Аз например във втори клас, след като разбрах за какво служи електромотора и за какво динамото реших че съм измисли вечен двигател. В трети клас започнах да правя летящи обувки - май имаше някакъв сериал по телевизията с подобни неща. И да ти кажа вероятно съм бил силно убеден в правотата си. Ама не съм бил специалист още.
              Ше ти дам един пример на конфликта между популярното мнение на средния гражданин и това на специалиста:
              Сега всички сме твърдо убедени, че 3 и 4 блок на аеца не трябва да се затварят. Нека ти изложа няколко факта от инженерна гледна точка.
              1. Максималната проектна авария на ввр440 е скъсване на тръбопровод с дебелина 10 см. Четирите основни тръби които излизат от реактора са с дебелина 50 см. Това означава, че когато се е проектирал реактора навремето никой не е мислил какво ще стане при по-сериозна авария, просто такива навремето не са се случвали. Едно пояснение, ввр реактора представлява един голям съд от стомана, с дебелина двайсетина сантиметра и голям колкото малка спалня стая. Вътре водата е под налягане около 300 атмосфери и температура около 300 градуса (при тези условия не завира).
              2. Корпуса на реактора е отлят преди доста години в соц. държава. Тогава средствата за контрол на изработката не са били на сегашната висота. Като прибавиш над 20 години вибрации (ако някой е влизал в залата на реактора знае за какво става дума), изключително мощен неутронен поток, и 300 градуса отвътре, стайна температура отвън, 300 атмосфери налягане, стреса върху корпуса става огромен. Представете си, че има някакъв скрит дефект в корпуса, който се разраства с годините експлоатация. Един ден корпуса може неочаквано да се спука и имаме авария. Сега инсталираха пасивна защита, която ще угаси реакотрите, т.е. няма да стане чак като в чернобил, но все пак ще има авария. Ако обаче корпуса се пръсне целия и резервоарите, които трябва да се изсипят отгоре се разлеят настрани, може и да не угасне. 1 до 4 блок обаче не са в херметична сграда, а в нещо като стандартна заводска постройка с прозорци. 5 и 6 блок са в херметичен кафез с куполна форма, която може да издържи дори падане на самолет.
              Разбира се риска за такива аварии не е голям, но със сигурност е по-голям от този на западните типове реактори.
              За новите ввр, който ще ни продават за Белене, не ми се говори. Само факта, че се произвеждат в недемократична държава, където свободата на словото е ясно каква след последните събития...
              В неделя гледах филма за смърта на Паша Христова. Как една елементарна грешка води до голяма трагедия. Каква е гаранцията, че няма да стане такава с нашите реактори.
              И всичко това за няколко стотинки по-скъп ток. Ние, инвестотирите тук поне, бихме могли да си позволим това увеличение.
              За едно обективно становище се иска обаче мнение на специалист, а такова май трудно се намира - всеки гони някакви интереси, нещо като твоя ентусиазъм Пирамид.

Коментар

• Pyramid, много сложно го описваш. Руснаците например имат плаващи АЕЦ. Нормален кораб с АЕЦ, дето акустира в едикой си порт в северно море, подвключва се към ел.преносната мрежа и точка по въпроса. Елементарно и практично. Но те си песледват пазарна ниша в дългосрочен план. У нас партокрацията трябва да има какво да дъвче, че да си изкарва заплатата. Както и в цяла Европа. Цяло столетие не сме сполучвали на съюзник. Както вървят нещата, и в настоящето столетие ще сме пак на същия хал.

Коментар

• Съгласен съм, Сико. И за съобразяванията също. Идеята е визия, нанейна база се прави стратегия, след това-детайлно се изпипва...Но в случая идеята няма нищо общо с реакторите, били те допълнителни, основни, с активна, пасивна или др. защита, напротив. Става дума за пълноценното използване на наличното, а то не е САМО реактори. Технологиите са древни, ако мога така да се изразя. Само трябва да има желание за тяхната употреба. И ти, като инженер, както каза, може би, след запознаване с нещата би казал друго. Но не си запознат, нали? За какво говорим? Освен широко прокламираната истина, че АЕЦ е най-най- в много отношения, има и друга част, а именно: Голяма част от нещата по света, в т.ч. и у нас, се правят с цел печалба преди всичко. Това касае и затварянето на Козлодуйските блокове. И в него има далавера. Затова максимално възможното не се извлича, понеже... понеже е по-евтино и няма да донесе свръхпечалби, както построяването на нови мощности.

Коментар

• Нещата не са толкова прости и елементарни, колкото ти изглеждат Пирамид. Аз имам поглед на инженер в тази област и ако можеш да погледнеш през моите очи ще разбереш, че в идеите има да се съобразяват доста неща за които нямаш идея.
                    Спомням си, че когато учих ядрени технологии в СУ средата на 80-те имаше идея тецовете в София да минат на ядрено захранване с нискомощности реакторчета с пасивна защита. Тогава беше обаче такава антиядрена истерия, че на идеята не дадахо никакъв шанс, дори разни тъпанари плашеха хората с реакторчето на БАН, дето е метър на метър, с тон два вода. Ако тази идея тогава беше видяла свят, толкова години нямаше да дишаме болкуците от тецовете и парното сега щеше да е най-евтиното отопление, по-евтино дори и от дървата.

Коментар

• Уви, не е селска седянка, та да стане толкова лесно. Е, ако се намерят български държавни мъже с нужното "дупе", дето да им стиска...
                      Но надали, толкова лесно се предадоха, сега изведнъж- "герои" - не вярвам, колкото и да ми се иска.

Коментар

• И аз имам една идея: До пуснем и първи и втори реактор! Шегата настрана, но сега е момента да се лансира една падобна процедура. Е, ще похарчим няколко стотин млн. за рехабилитация, ще поканим, и погъделичкаме западни компании за изпълнители. И до 2030 год поне да поработят малките реакторчета.

Коментар

• Ще опитам да не падам до нивото на господина.
                          Не всичко, което лети, се яде, сигурно това го дразни. Виж, PDP, временни задръжки на сайта се случват, уви. Но при малко късмет, се отваря за секунда-две, сигурно си попаднал просто в лош момент. Познавам неколцина от регистрираните на сайта и от взелите отношение по някои от темите, не вярвам всички едновременно да се заблуждаватя, не и във всичко.
                          А за съдържанието на нещо, с което не си запознат, меко казано, да даваш "компетентни" оценки е смешно.
                          Та така, Tутанкамоне :-)

Коментар

• Оставете го този нехранимайко с тези линкове. Кой го знае, дали пак не лъже нещо, гимназисът му с гимназист.
                            Ходих, видях.
                            Е и? Прекалено просто и евтино изглежда, за да е вярно. Опазвали информацията ви, вие сте определяли условията за покупко-продажба, можело да ви спестят разходите даже да си краднете идейка, имат претенции, че предлагат най-доброто като подход и това не е всичко, а като гледам, голювци отвсякъде. Как се съчетава това да си добър с това да си елементарен? Задавам си такива въпроси, но кой да им отговори.
                            Да не говорим за разни сценарии за филми и идеи за инструменти, чак за АЕЦ и самолети как се отвличали имало инфо. Сигурно и колело не може да кара, бедният. А мерки за превенция предлагал. Абе, аланкоолу, миришат ти чорапите!!! Продавали идеи - дрън-дрън. Не му вярвам, но нека не бъда празнословен - идете, проверете и се убедете. А ако ви хареса нещо, не казвайте, че не сте предупредени
                            The Mumy is alive, do not care about it !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid
                              Вижте, който е по-навътре с някои техники и технологии отпреди 100 години, може да ви каже, че АЕЦ може да дава и повече енергия само с оставащите два реактора. Ако се направи нещо допълнително, естествено, към тях. Да, и без да се бутат реакторите и режимите им, Боже опази! Ако това тук
                              http://ideas-portal.com/ideas.php?or...e=DESC&lang=bg
                              се види някому смешно, невярно, или както искате, негова воля. Но начини има.
                              Въпреки това, съм против затварянето на блокове в Козлодуй.
                              И против шашмите със сметките за ток, в моя случай, на "Е-on" които, впрочем, прекалиха...
                              Линка не се зарежда ...

Коментар

• Вижте, който е по-навътре с някои техники и технологии отпреди 100 години, може да ви каже, че АЕЦ може да дава и повече енергия само с оставащите два реактора. Ако се направи нещо допълнително, естествено, към тях. Да, и без да се бутат реакторите и режимите им, Боже опази! Ако това тук
                                http://ideas-portal.com/ideas.php?or...e=DESC&lang=bg
                                се види някому смешно, невярно, или както искате, негова воля. Но начини има.
                                Въпреки това, съм против затварянето на блокове в Козлодуй.
                                И против шашмите със сметките за ток, в моя случай, на "Е-on" които, впрочем, прекалиха...

Коментар

Working...
                                X