If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Даш, нали точно затова казваме че БГ 40 е дърво и въобще не отразява реалното положение на БФБ, защото е претеглен през цените и акции с висока абсолютна цена му влияят многократно повече спрямо други много по-ликвидни но с ниска абсолютна цена - като АДСИЦ-тата например.
Ми той и S&P 500 е претеглен през цените на акциите.
Индексът Дневник 15 е нараснал с 8,97% от началото на годината, с което не може да се похвали нито един от действащите в момента фондове. Остава да видим какви ще бъдат разходите за управление. Нормално е да са под 0,5% при една такава пасивна стратегия. И както е по-света, това ще е най-доходният договорен фонд. Макар че има големи дървета сред тези 15 дружества.
Даш, нали точно затова казваме че БГ 40 е дърво и въобще не отразява реалното положение на БФБ, защото е претеглен през цените и акции с висока абсолютна цена му влияят многократно повече спрямо други много по-ликвидни но с ниска абсолютна цена - като АДСИЦ-тата например.
Точно този недостатък е избегнат при Дневник 15 и точно затова този нов договорен фонд взима за бенч марк този индекс, а не официалните индекси изчислявани от чиновниците на БФБ!
Ако обаче индексът мери относителната (процентна) промяна на всяка акция за деня, какъвто поне според публикуваната методика е Дневник 15, то няма никакъв проблем той да се следва със равни суми във всяка акция
И двата индекса се изчисляват по един и същи начин. Равни суми във всяка акция не могат да следват нито БГ40, нито Дневник 15 - елементарна математика е.
ами аз като любител на елементарната математика (аритметиката) знам, че когато формулите са различни, резултатът също е различен. Ако искаш провери си сам начина на изчисляване на двата индекса
Ако обаче индексът мери относителната (процентна) промяна на всяка акция за деня, какъвто поне според публикуваната методика е Дневник 15, то няма никакъв проблем той да се следва със равни суми във всяка акция
И двата индекса се изчисляват по един и същи начин. Равни суми във всяка акция не могат да следват нито БГ40, нито Дневник 15 - елементарна математика е.
Indexing -- essentially a variation of buy and hold -- goes through periods of over and under performance. In a secular bull market, indexing works great. . But whenever something else is occuring -- like recently -- indexing falls flat.
Indexing in the '90s became a huge success due to the heavy impact of the mega caps. But starting in 1999, when things began to sour -- a stealth bear market had actually started in 1998, based on breadth -- indexing became a proxy for under-performance. After long periods of underperformance themselves, emerging markets, commodities, and small caps have become the newest stars.
.....................
Too many people are thinking of security instead of opportunity. They seem to be more afraid of life
Цените на акциите нали постоянно се променят. Всеки ден ли ще се преструктурира портфейла, така че сумата да е равномерно разпределена в 15-те акции?
Може би неслучайно сред основните индекси по света няма такъв, при който всички акции да са с еднаква тежест, а индексите са претеглени по капитализация или по цени.
Именно. И аз ти обяснявам, че не е едно и също. Само в първия случай ще можеш да следваш индекса с фонда, а във втория не.
ще си позволя пак да не се съглася с теб. Ако говорим за индекс тип БГ-40, при който се мери абсолютното изменение на акциите, ти си прав, че такъв индекс не може да се следва със описаната стратегия. Ако обаче индексът мери относителната (процентна) промяна на всяка акция за деня, какъвто поне според публикуваната методика е Дневник 15, то няма никакъв проблем той да се следва със равни суми във всяка акция[/i]
аз исках само да кажа, че няма да зависи от абсолютната стойност на акцията
Грешиш значи.
ами може и да греша, но според мен не е едно и също например ако имаш определена сума (например 1000 лв.) и я разпределяш в 5 акции (например БТК, Албена, Софарма, Петрол и Оргахим) дали ще имаш равен брой акции или равни суми във всяка акция. По сегашните цени грубо в първия случай ще имаш по5 цяло и нещо акции от всяко дружество (равен брой акции), но си вложил много повече пари в Албена и Оргахим, просто защото една тяхна акция е с по-висока абсолютна стойност. Във втория случай се влагат по 200 лв във всяко дружество и се получават грубо 2.5 Албени, 2.5 ОRGH, 21 SFARM, 18 BTC и 50 и няколко PET.
аз не съм специалист, но доколкото съм чувал от колеги от финансовия бранш, идеята на новия фонд е не да имат еднакъв брой акции от всички дружества, а по-скоро да влагат еднакви суми във всяка позиция.
Ами в такъв случай няма как фондът да следва индекса. Просто сметни какво се получава.
А иначе какво като е малък флоута? Точно пои тази причина трябва да се претеглят акциите според флоута им, както е примерно с MSCI Emerging Markets индекса.
аз исках само да кажа, че няма да зависи от абсолютната стойност на акцията
а иначе за фрий флоута - според мен ако сметнем 10-те най-големи по пазарна капитализация компании на база фрий-флоут - пак първата (БТК) ще има повече от 50% тегло в индекса. Това не ми звучи много реално за пазара.
аз не съм специалист, но доколкото съм чувал от колеги от финансовия бранш, идеята на новия фонд е не да имат еднакъв брой акции от всички дружества, а по-скоро да влагат еднакви суми във всяка позиция.
Ами в такъв случай няма как фондът да следва индекса. Просто сметни какво се получава. Така че покупки и продажби на акции ще има само при набиране на капитал за фонда. Ако успеят да направят покупките на цената на затваряне, всичко ще е точно.
А иначе какво като е малък флоута? Точно пои тази причина трябва да се претеглят акциите според флоута им, както е примерно с MSCI Emerging Markets индекса.
Според мене не е особено умно да се прави индексен фонд, който да следва индекс без някакво претегляне на цените (било по капитализация или free float). Влиянието на дадена акция ще зависи единствено от абсолютната и стойност, която е нещо съвсем произволно.
Ами може би точно на тази "възможност" на индекса на "Дневник" разчитат създателите на новия фонд
В съобщението се съдържа някакво обяснение защо този индекс е непретеглен - защото фри флоута бил малък у нас. Колко малък? И дали еднакво малък при всички дружества? Да, такъв индекс дава изкривена представа за движенията на пазара.
Коментар