IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Първият индексен фонд в БГ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• струва ми се че бъркаш добрите инвестиции с добрите компании ...
    I prefer to be approximately right than precisely wrong...

Коментар

• ...а трето е да си я на 6.5... ;-)
      Но пък и доброто си е добро, перспективното си е преспективно - и по-добре да купиш Албена на 180 кинта, отколкото Петрол на 3.5.
      Да.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• добрата инвестиция зависи и от цената, която плащаш за нея,
        едно е да си купил Албена на 100 лв, друго е, ако си я взел на 50 лв.
        I prefer to be approximately right than precisely wrong...

Коментар

• Ех, сега да ти обяснявам трябва ли, защо дружеството Б е по-секси от дружеството А? Например защото продажбите и печалбите на Б растат,, а на А - падат, защото продукцията на Б се търси и в Европа, а пък А губи пазарният си дял и в България, защото Б е модерно предприятие, а пък А - рушаща се останка от соцепохата...
          Щом публиката е склонна да бяга масово от дадено дружество, значи то или е избушляк или е надценено... с една дума ако от дадена акция има голямо предлагане, обикновено не си струва да я търсиш.
          Да.

Коментар

• Императоре, индекс не се прави с активи, които са "по-добри" инвестиции. Кой да каже кои са "по-добри"? Тия са най-ликвидни, т. е. в техните акции се въртят статистически най-много пари през последните 6 месеца. Демек публиката за тях е най-склонна да си дава/взема парите. Пък че си имаш твой си индекс е много добре.

Коментар

• Поредната измишльотина.... това че дружеството А е 18 пъти по-ликвидно от дружеството Б, прави ли го по-добро като инвестиция?
              Е, всеки си знае, но аз лично никога не съм се интересувал от други индекси, освен от моят собствен.
              Да.

Коментар

• Момчета, не може в даден индекс да се вкарат само компании които се харесват масово от инвеститорите. Това би било много субективно. Има си критерии за влизане в индекса и който ги изпълни е вътре (даже и някой интерлоджик да е)
                Пък и има много примери как най-недолюбваните компании се превръщат в пазарни любимци или обратното. Но подкрепям мнението че Дневник 15 е мн. по-добър от Софикс и БГ 40.
                Добрият, стар Батя

Коментар

• Е, краят на шестмесечието наближава. Може и да настъпят промени, някой да отпадне, друг да влезе.

Коментар

• Дам, докато за "Петрол АД" може да се търси някакво оправдание в това, че е от ликвидните акции на борсата, то включването на Доверие е доста странно, няма фундамент, а ликвидността му падна през последните месеци, но не може всичко да е пефектно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Гари
                      Доверие холдинг повече ли ти харесва?
                      не

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX
                        Първоначално изпратено от Nikola
                        И на мен ми харесва индекса. Много по-добър е от БГ40.
                        да само да го нямаше ония боклук Петрол
                        Доверие холдинг повече ли ти харесва?

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola
                          И на мен ми харесва индекса. Много по-добър е от БГ40.
                          да само да го нямаше ония боклук Петрол

Коментар

• И на мен ми харесва индекса. Много по-добър е от БГ40.

Коментар

• Много по-добър си е този индекс. Избягват се всички аномалии при BG40 където скъпите акции натежават много повече. В Дневник 15 не се събират среднопретеглени суми, а дневните възвращаемости от всяка акция. Няма да събираме 200 лева с 1,40 примерно както в BG40, а ще бъде нещо като (1.02+0.99+...+1.03)/15*стойността от предния ден.
                              Така доходността ще бъде същата както ако вложиш еднаква сума във всяка от 15-те позиции.
                              Струва ми се, че добре са го измислили момчетата.

Коментар

• въпроса е върши ли работа за фонд. Иначе индекси всякакви по света

Коментар

Working...
                                X