струва ми се че бъркаш добрите инвестиции с добрите компании ...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Първият индексен фонд в БГ
Collapse
X
-
Ех, сега да ти обяснявам трябва ли, защо дружеството Б е по-секси от дружеството А? Например защото продажбите и печалбите на Б растат,, а на А - падат, защото продукцията на Б се търси и в Европа, а пък А губи пазарният си дял и в България, защото Б е модерно предприятие, а пък А - рушаща се останка от соцепохата...
Щом публиката е склонна да бяга масово от дадено дружество, значи то или е избушляк или е надценено... с една дума ако от дадена акция има голямо предлагане, обикновено не си струва да я търсиш.
Да.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Императоре, индекс не се прави с активи, които са "по-добри" инвестиции. Кой да каже кои са "по-добри"? Тия са най-ликвидни, т. е. в техните акции се въртят статистически най-много пари през последните 6 месеца. Демек публиката за тях е най-склонна да си дава/взема парите. Пък че си имаш твой си индекс е много добре.
Коментар
-
Поредната измишльотина.... това че дружеството А е 18 пъти по-ликвидно от дружеството Б, прави ли го по-добро като инвестиция?
Е, всеки си знае, но аз лично никога не съм се интересувал от други индекси, освен от моят собствен.
Да.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Момчета, не може в даден индекс да се вкарат само компании които се харесват масово от инвеститорите. Това би било много субективно. Има си критерии за влизане в индекса и който ги изпълни е вътре (даже и някой интерлоджик да е)
Пък и има много примери как най-недолюбваните компании се превръщат в пазарни любимци или обратното. Но подкрепям мнението че Дневник 15 е мн. по-добър от Софикс и БГ 40.Добрият, стар Батя
Коментар
-
Anton Chigurh
Дам, докато за "Петрол АД" може да се търси някакво оправдание в това, че е от ликвидните акции на борсата, то включването на Доверие е доста странно, няма фундамент, а ликвидността му падна през последните месеци, но не може всичко да е пефектно.
Коментар
-
Anton Chigurh
И на мен ми харесва индекса. Много по-добър е от БГ40.
Коментар
-
Много по-добър си е този индекс. Избягват се всички аномалии при BG40 където скъпите акции натежават много повече. В Дневник 15 не се събират среднопретеглени суми, а дневните възвращаемости от всяка акция. Няма да събираме 200 лева с 1,40 примерно както в BG40, а ще бъде нещо като (1.02+0.99+...+1.03)/15*стойността от предния ден.
Така доходността ще бъде същата както ако вложиш еднаква сума във всяка от 15-те позиции.
Струва ми се, че добре са го измислили момчетата.
Коментар
Коментар