IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спестявания какво да ги правя ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dzk Разгледай мнение
    От доста време разглеждам този начин на инвестиране. Не съм започнал още, но мисля че времето наближава. Гледам че работиш само платформи в балтийския регион. Защо точно него избра? Разбрах че испанците имат доста просрочени заеми. Аз търсех по-скоро някъде в щатите, канада, бразилия. И как си избираш в какво да инвестираш? Оставяш портфолио мениджъра да инвестира, или избираш всеки отделно?
    Вероятно питаш за Бондора. Не използвам портфолио мениджъра. Подбирам заеми само ръчно от вторичния пазар с кредитен рейтинг най-малко Д, да не са под 30 годишни заемополучателите и да имат имущество. Портфолиото ми е 90% естонски и 10% финладски. В испански не инвестирам, понеже е голям процента на дефолт, а процедурата със съдебен изпълнител е тромава като в БГ. В момента около 20% от първоначалния ми капитал е в дефолт заеми, но recovery-то е задоволително

Балтийските платформи са с висока доходност, а процедурите при дефолт са бързи и ефективни.
    В момента фаворит от платформите ми е Туино - добра доходност и бърза ликвидност. Имат много грузински 1-месечни заеми с "бай бак" и 12% годишна лихва.

Ей от тоя сайт съм учил А-Бе-то в п2п: http://www.p2p-banking.com/

Коментар

• Да, щом си роб на българската държава (т.е. гражданин е политически коректното название на робството) и живееш на територията на България, докато получаваш доходи от лихви, следва да си декларираш всички доходи от лихви, които не са банкови лихви (за които българските банки удържат данък и го внасят за сметка на клиентите си). Тоест, ако имаш лихва от инвестиционен посредник трябва да искаш да ти дадат служебна бележка и да си я сложиш в данъчната декларация (един популярен български инвестиционен посредник преди време предлагаше лихви и много клиенти се оказа, че не знаят за това тяхно задължение и не си декларираха доходите от лихви - не знам колко от тях ги спипаха за кокошкарските доходи от лихви, ама аз си декларирах всичко като поп и не са ми правили проблеми).

Това, че се приспадат загубите по невъзвръщаемите заеми сега го научавам, явно някой е мислил малко като е писал закона...
      Два прости метода за легално намаляване на данъците

Коментар

Не мисля че е проблем. Дейността се осъществява през фирма която не е юридически подчинена на българското законодателство и клиентите с които работиш също не са български граждани. Реално ти работиш в друга държава, където не нарушаваш никакви нейни закони.
        Получената годишно печалба от лихвите, компенсирана от загуби по невъзвръщаемите заеми трябва да се декларира всяка година в ежегодната данъчна делларация.

Коментар

Не мисля че е проблем. Дейността се осъществява през фирма която не е юридически подчинена на българското законодателство и клиентите с които работиш също не са български граждани. Реално ти работиш в друга държава, където не нарушаваш никакви нейни закони.
          +1 и аз тъй мисля

Коментар

• Първоначално изпратено от vendetta89 Разгледай мнение
            тука някой юрист би било интересно да се намеси...
            но според мен в киберпространството законите все още не са много добре установени, та ако те намерят може би би имал проблем... вече зависи тия колко добре пазят данните на клиентите си

Коментар

• Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
              Този p2p lending не се ли води лихварство? И по българските закони не си ли абсолютен престъпник, ако си лихвар (правиш конкуренция на банките и лицензираните лица, даващи кредити)?

В коментар към PR статията за Iuvo Gruup казаха, че било взаимоспомагателна каса, ама май не е такава и си е чисто лихварство да даваш нелицензирани кредити чрез подобни платформи за лихварство.

Популярните каси не подлежат на държавен контрол, вноските в тях не са влогове и не са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете
              тука някой юрист би било интересно да се намеси...

но според мен в киберпространството законите все още не са много добре установени, та ако те намерят може би би имал проблем... вече зависи тия колко добре пазят данните на клиентите си

Коментар

• Първоначално изпратено от Ricognito Разгледай мнение
                Трябва да се поровичкам да видя какви са тези работи, които спомена Roanoke.

То сега с тези депозити... трагедия. Лихвата е нулева, а ако решиш да теглиш предварително си назад.

Чудя се при такова положение кой в какво инвестира?
                Че според тебе депозитите инвестиция са ли? Инвестиция: това значи да си пазаруваш реални активи.

Хората имат достатъчно варианти - ама нали - за да ги използват, трябва да понапълнят с нещо своите тимберици - а те не щат.

Всички знаят: за да се заработят пари, нужно е време. Отделят по 8-9 часа на ден, за да. Но когато трябва да отделят по 20 минути на ден, за да УПРАВЛЯВАТ инвестиция (която на минута отделено време ще им носи ного повече пари от работата), почва се: "Ми аз нямам възможност, ми аз нямам време, ми аз не разбирам" и т.н.
                Last edited by Императорът; 11.07.2016, 11:16.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Този p2p lending не се ли води лихварство? И по българските закони не си ли абсолютен престъпник, ако си лихвар (правиш конкуренция на банките и лицензираните лица, даващи кредити)?

В коментар към PR статията за Iuvo Gruup казаха, че било взаимоспомагателна каса, ама май не е такава и си е чисто лихварство да даваш нелицензирани кредити чрез подобни платформи за лихварство.

Популярните каси не подлежат на държавен контрол, вноските в тях не са влогове и не са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете
                  Last edited by vstoykov; 09.07.2016, 15:26.
                  Два прости метода за легално намаляване на данъците

Коментар

• Първоначално изпратено от Roanoke Разгледай мнение
                    От около 3.5 г инвестирам в p2p lending (crowdfunding) платформи, търсейки алтернатива за кинтите след като беше въведен данък "депозит".
                    Доходност от около 20% за негарантираните заеми и 10-12% за заемите с buy back гаранция. Инвестирам само в балтийски платформи - bondora, mintos, finbee, twino.
                    Някой има ли опит с п2п да сподели резултати?
                    От доста време разглеждам този начин на инвестиране. Не съм започнал още, но мисля че времето наближава. Гледам че работиш само платформи в балтийския регион. Защо точно него избра? Разбрах че испанците имат доста просрочени заеми. Аз търсех по-скоро някъде в щатите, канада, бразилия. И как си избираш в какво да инвестираш? Оставяш портфолио мениджъра да инвестира, или избираш всеки отделно?
                    Last edited by dzk; 09.07.2016, 14:03.

Коментар

• Трябва да се поровичкам да видя какви са тези работи, които спомена Roanoke.

То сега с тези депозити... трагедия. Лихвата е нулева, а ако решиш да теглиш предварително си назад.

Чудя се при такова положение кой в какво инвестира?

Коментар

• От около 3.5 г инвестирам в p2p lending (crowdfunding) платформи, търсейки алтернатива за кинтите след като беше въведен данък "депозит".
                        Доходност от около 20% за негарантираните заеми и 10-12% за заемите с buy back гаранция. Инвестирам само в балтийски платформи - bondora, mintos, finbee, twino.
                        Някой има ли опит с п2п да сподели резултати?

Коментар

• Първоначално изпратено от diletant Разгледай мнение
                          Нали съм си дилетант, та бих ти предложил да си купиш злато за тези пари. После продължавай и когато ги утроиш, пак питай. А пък може и да си поумнял и да не се водиш по чуждия акъл. Той не може да ти бъде извинение!
                          Повтарям това, което ти писах на 15 май.

Коментар

• Изпратете на Доган за предизборната кампания, понеже Пеевски е стиснат

Коментар

• като гледам доходността на влоговете май бурканите под матрака пак ще дойдат на мода

Коментар

• Според мен темата е излишна...
                                Все едно малкият Сорос да седне да пише по форумите - къде да инвестирам за да спечеля!
                                Ходи работи, спестявай 50 процента от изработеното и след това питай професионалистите!

Коментар

Working...
                                X