Първоначално изпратено от nradev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Спестявания какво да ги правя ?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от Бедният landlord Разгледай мнениеДа ти кажа, много често се замислям по въпроса. Само, че имам дораров депозит на стойност 95% от оставащата ми главница по кредита. На 3% лихва. Отделно имам спестовна детска застраховка, по която съм събрал 80% от оставащата ми главница по кредита, която не искам да развалям до пълнолетието на детето. Имам и друг спестовен влог в чужда банка, която не е от прерогативите на БНБ в размер на 50% от оставащата ми главница по кредита. Отделно имам злато и сребро -физическо на стойност 50% от оставащата ми главница по кредита, които не искам да ликвидирам. Отделно имам акции на БФБ, на стойноскт около 90% от оставащата ми главница по кредита, които също не искам да ликвидирам. Отделно имам непублични акции , които ми са ми донесли дивидент до момента около 30% от главницата по оставащия ми кредит, които също не искам да ликвидирам, а цената на акцията в момента се движи на цена , колкото 50% от главницата по оставащия ми кредит. Имам спестявания по ВСК, които се равняват на 70% от оставащата ми главница по същия посочен кредит, които също не желая да ликвидирам. Кредитът е в момента на чиста надбавка с нулев лихвен процент ОЛП. Защо да го погасявам?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бедният landlord Разгледай мнениеДа ти кажа, много често се замислям по въпроса. Само, че имам дораров депозит на стойност 95% от оставащата ми главница по кредита. На 3% лихва. Отделно имам спестовна детска застраховка, по която съм събрал 80% от оставащата ми главница по кредита, която не искам да развалям до пълнолетието на детето. Имам и друг спестовен влог в чужда банка, която не е от прерогативите на БНБ в размер на 50% от оставащата ми главница по кредита. Отделно имам злато и сребро -физическо на стойност 50% от оставащата ми главница по кредита, които не искам да ликвидирам. Отделно имам акции на БФБ, на стойноскт около 90% от оставащата ми главница по кредита, които също не искам да ликвидирам. Отделно имам непублични акции , които ми са ми донесли дивидент до момента около 30% от главницата по оставащия ми кредит, които също не искам да ликвидирам, а цената на акцията в момента се движи на цена , колкото 50% от главницата по оставащия ми кредит. Имам спестявания по ВСК, които се равняват на 70% от оставащата ми главница по същия посочен кредит, които също не желая да ликвидирам. Кредитът е в момента на чиста надбавка с нулев лихвен процент ОЛП. Защо да го погасявам?
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнениепо-добре си погаси кредита.тоя фонд с облигациите повече от 3% не носи
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бедният landlord Разгледай мнениеФонд облигации на пазари на Европа и Северна Америка с преобладаващи държавни облигации.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение.
Кой точно фонд имаш предвид, и дали визираш фондовете на Райфайзен Асет Мениджмънт - България, или австрийските им фондове?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бедният landlord Разгледай мнениеМного прозаичен отговор Калдъръме, очаквах повече от теб. Обмислям нова позиция и се колебая до фонд облигации на Райфайзен и акции на Емка или Мнбат. Ти имаш ли наблюдения върху наблюдаваните от мен продукти?
Кой точно фонд имаш предвид, и дали визираш фондовете на Райфайзен Асет Мениджмънт - България, или австрийските им фондове?Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнениеКакво да се прави със спестяванията?
Ами-и-и...
харчат се.... разумно
Коментар
-
Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнениеСамо 3 реплики, и трите умни и полезни. Други имат 33000 реплики, все безполезни
Само не вярвай на "Net return" (%) на страницата "Dashboard", който взима пред вид само неизплатените до момента капитал и лихви от закъснялите (до 3 месеца и над три месеца) заеми. Би трябвало да се отчете, че тези до 3 месеца няма да изплатят в срок всичко, и [голяма] част от тях ще закъснеят с повече от 3 месеца. Тези, закъсняли с повече от 3 месеца ги считай невъзвръщаеми
Така че много е важно каква част от твоите 20% са просрочили 3-те месеца и колко от другите ще продадеш навреме
Благодаря barbaron!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Roanoke Разгледай мнениеВероятно питаш за Бондора. Не използвам портфолио мениджъра. Подбирам заеми само ръчно от вторичния пазар с кредитен рейтинг най-малко Д, да не са под 30 годишни заемополучателите и да имат имущество. Портфолиото ми е 90% естонски и 10% финладски. В испански не инвестирам, понеже е голям процента на дефолт, а процедурата със съдебен изпълнител е тромава като в БГ. В момента около 20% от първоначалния ми капитал е в дефолт заеми, но recovery-то е задоволително
Балтийските платформи са с висока доходност, а процедурите при дефолт са бързи и ефективни.
В момента фаворит от платформите ми е Туино - добра доходност и бърза ликвидност. Имат много грузински 1-месечни заеми с "бай бак" и 12% годишна лихва.
Ей от тоя сайт съм учил А-Бе-то в п2п: http://www.p2p-banking.com/
Само не вярвай на "Net return" (%) на страницата "Dashboard", който взима пред вид само неизплатените до момента капитал и лихви от закъснялите (до 3 месеца и над три месеца) заеми. Би трябвало да се отчете, че тези до 3 месеца няма да изплатят в срок всичко, и [голяма] част от тях ще закъснеят с повече от 3 месеца. Тези, закъсняли с повече от 3 месеца ги считай невъзвръщаеми
Така че много е важно каква част от твоите 20% са просрочили 3-те месеца и колко от другите ще продадеш навреме
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнениеЗа момента, най-изгоден бизнес, където да вложите спестяванията си е.....магазин за хранителни стоки и ширпотреба в Колумбия, много близо до границата с венецуела!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Roanoke Разгледай мнениеВероятно питаш за Бондора. Не използвам портфолио мениджъра. Подбирам заеми само ръчно от вторичния пазар с кредитен рейтинг най-малко Д, да не са под 30 годишни заемополучателите и да имат имущество. Портфолиото ми е 90% естонски и 10% финладски. В испански не инвестирам, понеже е голям процента на дефолт, а процедурата със съдебен изпълнител е тромава като в БГ. В момента около 20% от първоначалния ми капитал е в дефолт заеми, но recovery-то е задоволително
Балтийските платформи са с висока доходност, а процедурите при дефолт са бързи и ефективни.
В момента фаворит от платформите ми е Туино - добра доходност и бърза ликвидност. Имат много грузински 1-месечни заеми с "бай бак" и 12% годишна лихва.
Ей от тоя сайт съм учил А-Бе-то в п2п: http://www.p2p-banking.com/
Коментар
-
Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнениеДа, щом си роб на българската държава (т.е. гражданин е политически коректното название на робството) и живееш на територията на България, докато получаваш доходи от лихви, следва да си декларираш всички доходи от лихви, които не са банкови лихви (за които българските банки удържат данък и го внасят за сметка на клиентите си). Тоест, ако имаш лихва от инвестиционен посредник трябва да искаш да ти дадат служебна бележка и да си я сложиш в данъчната декларация (един популярен български инвестиционен посредник преди време предлагаше лихви и много клиенти се оказа, че не знаят за това тяхно задължение и не си декларираха доходите от лихви - не знам колко от тях ги спипаха за кокошкарските доходи от лихви, ама аз си декларирах всичко като поп и не са ми правили проблеми).
Това, че се приспадат загубите по невъзвръщаемите заеми сега го научавам, явно някой е мислил малко като е писал закона...
Коментар
Коментар