IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор на фонд за инвестиция

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• фондът за гарантиране ги гарантира депозита в левове - все едно дали е в долари, евро или там каквато друга валута си измислиш. И пак да повторя в този фонд има под 2 милиарда, който трябва да гарантира всички депозити.

Така че не знам кой говори глупости. Единствения вариант еврото да ти гарантира евро и долара долари е ако ги държиш извън банки, или извън България, но тогава пък никой не може да ти гарантира че някой няма да ти ги свие.

След това, от Кипърската криза насам ЕС прие по принцип, че спасяването на банките ще бъде за сметка на вложителите на негарантирани депозити в банки. Още не са го проиграли, а и не вкарано в законодателство, но реално по този начин, никой не може да бъде сигурен че ако банката изгърми няма да получи акции от изгърмяла банка вместо депозита си.

Така че няма подобно нещо като сигурна инвестиция, още повече пък депозит. Ако някой иска относително сигурна инвестиция винаги може да си вкара парите във фондове инвестиращи в американски или европейски облигации. ще си получава лихвата, но пък инвестицията му ще играе доста с капиталовата печалба или загуба от облигациите. която може да е доста значителна при ориентираните към облигации с по-дългосрочни матуритети.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Между другото пък как става това с фонд от под 2 милиарда лева да се гарантират депозити за 30 милиарда, явно е някаква голяма магия това. Ама до като хората вярват в магии няма страшно, аз понеже не вярвам та за това сигурно предпочитам като има вероятност да губя всичко, поне и печалбата ако я има да си заслужава
      Не коментирай неща който не разбираш.То не е като да пишеш в минало време какви акции си купил евтино и си продал скъпо.А сега се стих че съм участвал и аз.Участвах в масовата приватизация и в двата тура като освен с моите и с тези на майка ми и баща ми.Купих си акции от Петрол Албена и България.През 2008 продадох и изкарах към 2000 кинта.Можеше и по добре ама реших че не ми трябват повече.

Коментар

Е то същото е и с депозитите, за последните 25 години народа два пъти си изгуби спестяванията в банки и два пъти на борсата. Но като се има в предвид че от депозит най-много да печелиш 5% а от борса можеш да спечелиш и 500% ми е доста странно как така депозитите са по-добро решение.

Аз не виждам някой да може да гарантира че няма да имаме висока инфлация повече, че няма да има големи фалити на банки с прилагане на кипърския сценарии за спасяване.

УНСС може да уврежда мозъка, ама поне остава нещо в главата - че е добре да печелиш и лошо да губиш. Виж инженерите това не можете да го проумеят. Не знам какво ги учат в тези специалности ама всичките са увредени когато стане дума за инвестиране
        Равновесни мое ли да прочетеш и осмислиш глупостите дето си написал.Народа не си е губил спестяванията в депозити загубиха тия дето си държаха парите в левове заради хиперинфлацията 97г.Тия дето са спестявали в долари и марки нищо не са губили дори във фалиралите банки.Ти или си неграмотен или лъжеш като дърта циганка.От депозит можеше да се печели дори около 10% говоря за евро.В момента дохода е 7,5% което изобщо не е малко за хора които нямат собствен бизнес.На борсата абсолютно всички загубиха с изключение на такива като Черепа Цеко сифоня и други тарикати.Загуби и ти.На борсата обикновения човек не може да спечели той винаги губи както казах и ти губиш.А това дето печелиш 500% на борсата го отдавам на УНСС и холивудските чекии дето гледаш като зомби и си мислиш че това е реалност.За моите спестявания не се грижи те са в евро и малка част в долари и левове.За осем години почи съм ги удвоил.А ти за осем години си загубил над 70%.А това с инфлацията го слушам от такива като тебе вече над десет години.Добре е че все пак си признаваш че УНСС ти е увредило мозъка.И се радвам за теб че най си после си разбрал че е по добре да печелиш и лошо да губиш.При тебе това усещане да печелиш не е познато затова ти желая най сетне да го изпиташ.За банките не се тревожи ти нямаш пари там.Банките ще ги спасят даже с пари от твоите данъци но борсата никой не я бръсне за слива там няма кой да те спаси.И от мен да знаеш инженерите са класи над меринджеите.Нямата умствен капацитет да се мерите с нас.И от най бездарния инженер става меринджей.Обратното е невъзможно.Много ме впечатли това че на борсата МОЖЕ да спечелиш 500%.Само дето може да спечелиш и спечелил са две много различни неща.При тебе всичко е може да спечелиш....Освен това домакинствата държат приблизително 40 милиарда на депозити.На борсата не си хвърлят парите

Коментар

• Между другото пък как става това с фонд от под 2 милиарда лева да се гарантират депозити за 30 милиарда, явно е някаква голяма магия това. Ама до като хората вярват в магии няма страшно, аз понеже не вярвам та за това сигурно предпочитам като има вероятност да губя всичко, поне и печалбата ако я има да си заслужава

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
            Ако искаш вкарвай по малко и в неделя и през нощта.Оня със сметката идва и няма значение кога си вкарвал.Дрън и 60% от кинтата я няма после години страх след това пак малко нагоре и после пак дрън и нови 60% ги няма и те така докато фалираш.От няколко дена питам да ми се посочи поне един фонд дето от началаото на предлагането да е докарал средно 7-8% годишно с капитализация.Чакам да ми посочиш фонд а не да ми плещиш откровени простотии тука.УНСС уврежда мозъка ако не си разбрал.
            Е то същото е и с депозитите, за последните 25 години народа два пъти си изгуби спестяванията в банки и два пъти на борсата. Но като се има в предвид че от депозит най-много да печелиш 5% а от борса можеш да спечелиш и 500% ми е доста странно как така депозитите са по-добро решение.

Аз не виждам някой да може да гарантира че няма да имаме висока инфлация повече, че няма да има големи фалити на банки с прилагане на кипърския сценарии за спасяване.

УНСС може да уврежда мозъка, ама поне остава нещо в главата - че е добре да печелиш и лошо да губиш. Виж инженерите това не можете да го проумеят. Не знам какво ги учат в тези специалности ама всичките са увредени когато стане дума за инвестиране

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
              А за данък лихва нещо ще кажете ли?
              Мъ ти шъ излейш и неграмотен.Какъв данък те гони че не разбрах.Кой не е поискал той не го е заобиколил

Коментар

Ами то не се вкарва в акции така както ти си мислиш. Вкарва се по малко и през някакви периоди, месец, тримесечие. Така вероятността да набиеш всичко на връх е точно никаква. За това и казах на дамата да вкарва по малко всеки месец в рисков фонд, честно казано мисля че колкото по-риско толкова по-добре, а да не си пипа депозита. От акции се печели от волатилност, а за да печели от волатилност човек който не разбира от акции най-лесното нещо е рпосто да вкарва по малко но редовно в рискови фондове. Не един - няколко рискови фондове с различен профил.

Например избира си три рискови фонда и през три месеца във свсеки един от тях вкарва по 50 лева. Т.е. във всеки един ще вкарва по веднъж на тримесечие. Един да кажем за България, един за САЩ и един за Европа. Или един за развиващи се пазари, един за САЩ и един за европа.
                Ако искаш вкарвай по малко и в неделя и през нощта.Оня със сметката идва и няма значение кога си вкарвал.Дрън и 60% от кинтата я няма после години страх след това пак малко нагоре и после пак дрън и нови 60% ги няма и те така докато фалираш.От няколко дена питам да ми се посочи поне един фонд дето от началаото на предлагането да е докарал средно 7-8% годишно с капитализация.Чакам да ми посочиш фонд а не да ми плещиш откровени простотии тука.УНСС уврежда мозъка ако не си разбрал.

Коментар

Пешо, ма то и със земеделието е така. Ореш, садиш, поливаш, пръскаш и ториш. Отиваш на борсата виждаш цената и след бърза сметка разбираш, че не само няма да спечелиш, ами не можеш дори разходите да си покриеш Теглиш една майна и приключваш с тази дейност
                  Айде да не ми говориш за земеделие щото едва ли ти е ясно за какво става дума.

Коментар

• Първоначално изпратено от Sylvy Разгледай мнение
                    Ама мен точно тоя данък лихва ме накара да потърся алтернативи, че много ме заболя като ми взеха близо 25 лв. миналата година когато ми мина падежа на депозита. Голяма тъпотия! Не стига, че за да докарам някаква нормална лихва, трябва да не пипам парите 1г., ами и после ще ми взимат 10 % от лихвата.
                    Силви - ето ти алтернатива
                    1. Отиваш в офис на корпоративна банка.
                    2. Отваряш си преференциален безсрочен депозит.
                    3. Спиш спокойно.

Лихвата до 5 хил. евро е 4.5% на година БЕЗ 10% ДАНЪК ВЪРХУ ЛИХВИТЕ.- т.е. НЯМА ДАНЪК
                    Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

Ама мен точно тоя данък лихва ме накара да потърся алтернативи, че много ме заболя като ми взеха близо 25 лв. миналата година когато ми мина падежа на депозита. Голяма тъпотия! Не стига, че за да докарам някаква нормална лихва, трябва да не пипам парите 1г., ами и после ще ми взимат 10 % от лихвата.

Коментар

4% *0,9 чисто 3,9% ако се вкара в ниско рисков фонд, онвестирал в същите тези 4% депозити но с 0,5% такса върху активите за една година се получава 4% доходност - 0,5% такса за управление най-груба остава 3,5%. И това без такси за вход и изход.

Коментар

Нискорисковите фондове са вкарали най-вероятно парите пак в депозити - не си показват отчетите така че е трудно се каже със сигурност, но това е на-вероятно - така че ако от депозита мислиш че ще печелиш по-малко то и от нискорисковия фонд ще печелиш по-малко, единственото му предимство е че можеш винаги да си дръпнеш парите, а основния недостатък са таксите за управление и за вход и изход. Така че ако искаш по-висока ликвидност без да си застраваш доходността, просто избираш нискорисковия фонд с най-ниски разходи за управление и за вход и изход. Но като цяло разликата спрямо депозита ще е минимална - все едно дали нагорне или надолу.
                          Само искам да уточня, че в повечето случаи фондовете се договарят за лихвени условия, които са с една-две идеи по-добри от тези, които банките предлагат за своите обикновени клиенти. И не са само депозити. В зависимост от фонда може да има облигации, репа, че дажи и малко акции (в зависимост от конкретния профил на фонда).

Коментар

Хайде сега, с оглед на последните коментари, с моята жалка сума от 5000 лв., все пак не е ли по-добре в нискорисков фонд, отколкото в депозит, още повече, че лихвите по депозити все повече падат, или пък да кажем да го направим 50/50?
                            Аз не съм казала, че ще ги държа там с години, най-вероятно година-две-три.
                            Силви, знаеш ли какво е indifference curve? Всеки инвеститор има предпочитания за размера на риска, който иска да поеме. Тази indifference curve показва кривата на уравнението за риск/доходност, която всеки инвеститор има. Има комарджии, които играят на форекс. Има и ултраконсервативни индивиди, които си държат парите я в злато я по трезорите, я в буркани без никаква доходност. Ти трябва да определиш къде ще се чувстваш комфортно с риска. Това е основополагащия въпрос в инвестирането. Отговори си на него и тогава можем да помагаме.
                            Простички неща:
                            1. ОК ли си с факта, че можеш да загубиш 50-89-90% от инвестицията? Можеш ли да спиш спокойно ако пазара пада?
                            2. За колко време можеш да затвориш тези пари?
                            3. На колко години си? - колкото по-млад е един човек, толкова по-голям риск поема и е препоръчано да поема.
                            4. Парите назаем ли са или е твой капитал?

Отговори си на тези въпроси, не е необходимо форума да знае отговорите. Като имаш яснота по тях, тогава можеш да се обърнеш за съвет. Например - пичове имам едни 5 хилки, с тях и без тях все тая, няма да умра ако ги загубя, но искам висока доходност. Какво да направя?
                            Или - пичове - имам 5 бона, ама им треперя на тях, всичките пари са ми, кътам ги за пенсия, ако ги загубя кучето ще умре от инфаркт...

И тогава можем да даваме акъл, иначе всеки ти говори това КОЕТО СЕ ОТНАСЯ ЗА НЕГО САМИЯ, а не за теб конкретно.
                            Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• А за данък лихва нещо ще кажете ли?

Коментар

Хайде сега, с оглед на последните коментари, с моята жалка сума от 5000 лв., все пак не е ли по-добре в нискорисков фонд, отколкото в депозит, още повече, че лихвите по депозити все повече падат, или пък да кажем да го направим 50/50?
                                Аз не съм казала, че ще ги държа там с години, най-вероятно година-две-три.
                                @Sylvy - няма гаранции, че ниско рисковите фондове ще постигнат по-добра доходност, отколкото ти дава банката на годишен влог. Изгледите са такива, но нищо на този свят не е гарантирано. За сума от 5000 лева разликата на годишна база между 4% в банката и 6% от ниско рисков фонд е точно 100 лева в полза на фонда, но с уточнението, че никой не знае в края на годината кой фонд каква доходност ще е докарал. Може пък фондът да докара 2% доходност и да излезе, че имаш пропуснати ползи в размер на 100 лева, ако вместо фонда беше избрала банката.

Затова всички инвестиционни решения трябва да ги вземеш единствено и само ти. Повечето хора в този фоум само си чешат езиците, но се радвам да видя, че има и колеги с наистина адекватни мнения. Може да приемеш съветите, които сме ти дали, а може и да ги игнорираш. Никой тук не може да ти каже какво е най-добре да направиш, тъй като всеки има свои виждания по въпроса кое е по-добре и кое е по-зле от инвестиционна гледна точка.

Тактиката 50/50 също не е лоша. По този начин ще можеш да теглиш пари по всяко време от банката, а при добро развитие на нещата ще имаш допълнителна печалба от фонда. Пак казвам - изборът е 100%, само и изцяло твой какво да направиш.

Коментар

Working...
                                X