IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор на фонд за инвестиция

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Sylvy Разгледай мнение
    Хайде сега, с оглед на последните коментари, с моята жалка сума от 5000 лв., все пак не е ли по-добре в нискорисков фонд, отколкото в депозит, още повече, че лихвите по депозити все повече падат, или пък да кажем да го направим 50/50?
    Аз не съм казала, че ще ги държа там с години, най-вероятно година-две-три.
    Нискорисковите фондове са вкарали най-вероятно парите пак в депозити - не си показват отчетите така че е трудно се каже със сигурност, но това е на-вероятно - така че ако от депозита мислиш че ще печелиш по-малко то и от нискорисковия фонд ще печелиш по-малко, единственото му предимство е че можеш винаги да си дръпнеш парите, а основния недостатък са таксите за управление и за вход и изход. Така че ако искаш по-висока ликвидност без да си застраваш доходността, просто избираш нискорисковия фонд с най-ниски разходи за управление и за вход и изход. Но като цяло разликата спрямо депозита ще е минимална - все едно дали нагорне или надолу.

Коментар

• Пешо, ма то и със земеделието е така. Ореш, садиш, поливаш, пръскаш и ториш. Отиваш на борсата виждаш цената и след бърза сметка разбираш, че не само няма да спечелиш, ами не можеш дори разходите да си покриеш Теглиш една майна и приключваш с тази дейност

Коментар

• Хайде сега, с оглед на последните коментари, с моята жалка сума от 5000 лв., все пак не е ли по-добре в нискорисков фонд, отколкото в депозит, още повече, че лихвите по депозити все повече падат, или пък да кажем да го направим 50/50?
        Аз не съм казала, че ще ги държа там с години, най-вероятно година-две-три.

Коментар

• Първоначално изпратено от equal Разгледай мнение
          Формално си прав, да необезпечени са, но от това което виждам в отчетите им годишно около 350 хилки за лихви не би било проблем. Още повече, че са дълг и плащанията на лихвите по тях са разход преди печалба, т.е. преди дивидента по привилегированите им акции.

Обмяната срещу акции е опция.
          Не мерси. Значи нося риска на акция - т.е. никакво обезпечение, ама доходността ми е лимитирана до 12% на година. Това е пълна пръчка, но сигурно ще се намерят достатъчно баламурници да скочат и тук.
          Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
            Проблема е че парите вкарани веднъж си стоят там и печелят ли печелят примерно за две години 25%.После идва оня със сметката и хоп парите по малко отколкото днес са вкарани.Да предположим че фонда инвестира само в акции.Като дойде келнера със сметката всичко се срива и няма никакво значение на коя фирма си купил акции.Много пъти съм обяснявал че купуването на акции е игра на комар с хора които могат да променят правилата по всяко време и освен това ти знаят картите.От акции печелят тия които ги пускат големите играчи и няколко късметлии сред които за съжаление не си ти.
            Ами то не се вкарва в акции така както ти си мислиш. Вкарва се по малко и през някакви периоди, месец, тримесечие. Така вероятността да набиеш всичко на връх е точно никаква. За това и казах на дамата да вкарва по малко всеки месец в рисков фонд, честно казано мисля че колкото по-риско толкова по-добре, а да не си пипа депозита. От акции се печели от волатилност, а за да печели от волатилност човек който не разбира от акции най-лесното нещо е рпосто да вкарва по малко но редовно в рискови фондове. Не един - няколко рискови фондове с различен профил.

Например избира си три рискови фонда и през три месеца във свсеки един от тях вкарва по 50 лева. Т.е. във всеки един ще вкарва по веднъж на тримесечие. Един да кажем за България, един за САЩ и един за Европа. Или един за развиващи се пазари, един за САЩ и един за европа.
            Last edited by ravnovesie; 13.02.2014, 18:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              Ама Бате Пешо, той който вкарва пари във фонд ги вкарва в днешиня момент, не при стартирането, така че важния въпрос е има ли фонд, който от тук нататък да изкара добри пари. Което разбира се ще е въпрос висящ в небето, защото никой не знае бъдещето
              Проблема е че парите вкарани веднъж си стоят там и печелят ли печелят примерно за две години 25%.После идва оня със сметката и хоп парите по малко отколкото днес са вкарани.Да предположим че фонда инвестира само в акции.Като дойде келнера със сметката всичко се срива и няма никакво значение на коя фирма си купил акции.Много пъти съм обяснявал че купуването на акции е игра на комар с хора които могат да променят правилата по всяко време и освен това ти знаят картите.От акции печелят тия които ги пускат големите играчи и няколко късметлии сред които за съжаление не си ти.

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
                Обезпечението, обезпечението какво е? Разсъждавам на глас - да издадеш облигации с доходност от 12% означава, че цялата банкова система ти е била шута и не вярва, че ще върнеш парите. Недей да заблуждаваш с изречения от рода - "на падежа получаваш главницата кеш и инвестираната от теб сума е напълно гарантирана" защото НЯМА ГАРАНЦИИ. Някаква гаранция би било ако има читаво обезпечение, та за него питам, какво е то? КАКВО?
                Формално си прав, да необезпечени са, но от това което виждам в отчетите им годишно около 350 хилки за лихви не би било проблем. Още повече, че са дълг и плащанията на лихвите по тях са разход преди печалба, т.е. преди дивидента по привилегированите им акции.

Първоначално изпратено от D.J. Bogger Разгледай мнение
                Освен това не говорим ли за конвертируеми облигации? Т.е. в края на периода вместо да получим главницата получаваме акции на София Комерс?
                Обмяната срещу акции е опция.
                Всеки облигационер има право вместо да получи изплащане на
                номиналната стойност на притежаваните от него облигации на падежа
                на емисията, да ги замени (конвертира) в такъв брой акции, който отговаря на актуалното към датата на конвертиране конверсионно съотношение.
                |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
                |___________||__|___|)
                (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

Коментар

Ти си по умерен от равновестния и с тебе мое се разговаря.Понеже от няколко години не следя какво точно се случва със всички фондове искам да питам.Има ли фонд който от началото на публичното предлагане да е докарал някаква прилична доходност поне колкото даваха Цеко сифоня и Мустака.За всеки е ясно че е много важно кога ще влезеш и кога ще излезеш.Но как човек който се занимава с друго мое се ориентира?Нали същите тия фондове дето уж "професионалисти" им инвестират парите са на загуба всичките.Ако приемем че Силвето казва истината не смяташ ли че в нейния случай най правилното решение е да не се занимава с простотии ами да отиде в някоя банка и да си отвори сметка.А жалката сума от 5000 лева какви доходи да носи?
                  Ама Бате Пешо, той който вкарва пари във фонд ги вкарва в днешиня момент, не при стартирането, така че важния въпрос е има ли фонд, който от тук нататък да изкара добри пари. Което разбира се ще е въпрос висящ в небето, защото никой не знае бъдещето

Коментар

• Обезпечението, обезпечението какво е? Разсъждавам на глас - да издадеш облигации с доходност от 12% означава, че цялата банкова система ти е била шута и не вярва, че ще върнеш парите. Недей да заблуждаваш с изречения от рода - "на падежа получаваш главницата кеш и инвестираната от теб сума е напълно гарантирана" защото НЯМА ГАРАНЦИИ. Някаква гаранция би било ако има читаво обезпечение, та за него питам, какво е то? КАКВО?

Първоначално изпратено от D.J. Bogger Разгледай мнение
                    +1

Освен това не говорим ли за конвертируеми облигации? Т.е. в края на периода вместо да получим главницата получаваме акции на София Комерс?
                    За тези облигации не е предвидено никакво обезпечение, а това, че са конвертируеми съвсем не означава, че автоматично се превръщат в акции на падежа, а просто, че по желание на облигационера може да станат акции.

Коментар

Ох, Пеше, Пеше, ако бяхме големите инвеститори, нямаше да киснем по форумите, а щяхме да ритаме пачки по коридорите.

Отделно ако искаш ми прочети моите постове по темата малко по-надолу и кажи къде съм излъгал.
                      Ти си по умерен от равновестния и с тебе мое се разговаря.Понеже от няколко години не следя какво точно се случва със всички фондове искам да питам.Има ли фонд който от началото на публичното предлагане да е докарал някаква прилична доходност поне колкото даваха Цеко сифоня и Мустака.За всеки е ясно че е много важно кога ще влезеш и кога ще излезеш.Но как човек който се занимава с друго мое се ориентира?Нали същите тия фондове дето уж "професионалисти" им инвестират парите са на загуба всичките.Ако приемем че Силвето казва истината не смяташ ли че в нейния случай най правилното решение е да не се занимава с простотии ами да отиде в някоя банка и да си отвори сметка.А жалката сума от 5000 лева какви доходи да носи?

Коментар

Няма да и хареса.Гергана е по подходящ сорт.5000 лева са малко пари и в лакомията си да изкараш 100 кинта повече мое изгориш.Да не говорим че тя твърди че не е в час.Не ми е ясно само що я лъжете?Или по скоро това е мъж който се представя за жена и се забавлява тука с големите инвеститори
                        Ох, Пеше, Пеше, ако бяхме големите инвеститори, нямаше да киснем по форумите, а щяхме да ритаме пачки по коридорите.

Отделно ако искаш ми прочети моите постове по темата малко по-надолу и кажи къде съм излъгал.
                        Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

Така е Пеше, ти като виден земеделец, какво би предложил - фючърс на корнишоните ли?
                          Няма да и хареса.Гергана е по подходящ сорт.5000 лева са малко пари и в лакомията си да изкараш 100 кинта повече мое изгориш.Да не говорим че тя твърди че не е в час.Не ми е ясно само що я лъжете?Или по скоро това е мъж който се представя за жена и се забавлява тука с големите инвеститори

Коментар

Брей ще се потрошите да предлагате на момето кой да и открадне парите.Бая народ се занимава с кражби в нашата мила родина.Силви ако искаш да си загубиш парите слушай какво ти предлагат и действай.
                            Така е Пеше, ти като виден земеделец, какво би предложил - фючърс на корнишоните ли?

Коментар

• Брей ще се потрошите да предлагате на момето кой да и открадне парите.Бая народ се занимава с кражби в нашата мила родина.Силви ако искаш да си загубиш парите слушай какво ти предлагат и действай.

Коментар

Обезпечението, обезпечението какво е? Разсъждавам на глас - да издадеш облигации с доходност от 12% означава, че цялата банкова система ти е била шута и не вярва, че ще върнеш парите. Недей да заблуждаваш с изречения от рода - "на падежа получаваш главницата кеш и инвестираната от теб сума е напълно гарантирана" защото НЯМА ГАРАНЦИИ. Някаква гаранция би било ако има читаво обезпечение, та за него питам, какво е то? КАКВО?
                                +1

Коментар

Working...
                                X