IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

КФН тихомълком забрани интра-дей продажбите!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от AfterDark
    Първоначално изпратено от netware5
    Първоначално изпратено от AfterDark
    А подписът какъв е и къде е?
    Бе нещо не стана от първи път, я да видим сега...
    netware5,

съжалявам ако ще те разочаровам, ама мисля, че подписът в инвестор.бг не работи ...
    Май да.... И за туй са виновни комуниститв..... Както и да е, мислех да си сложа в подписа нещо такова

Господа депутати, незабавно освободете г-н Апостол Апостолов от поста председател на КФН, ако трябва и с промяна в закона. А.А. е вреден за финансовите пазари в България и нанася непоправими щети на държавата
    Разбираш ли, искам да го набивам ежедневно и ежечасно в главите на четящите тук. Нещо като "Delenda est Carthago! - Картаген трябва да бъде разрушен!"
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Наскоро господинът изръси една глупост, но реших да не я коментирам тогава като си мислих, че може случайно да е изпуснал този бисер, но явно това му е стил на поведение.
      Казаното от него беше в стил "сред инвеститорите на нашия пазар няма навици за четене на закони".
      А аз бих го попитал дали на младоженците, примерно, им е нужно задължително да са прочели Семейния кодекс, за да могат да се оженят? Дали е абсолютно задължително всички търговци да са чели Търговския закон? За да си плаща човек съвестно данъците, трябва ли задължително да е чел Закона за облагане доходите на физическите лица?

Основен принцип в правото гласи, че не е необходимо човек да познава всички нормативни разпоредби, за да спазва правилата, а е достатъчно да е добросъвестен и да положи обичайните усилия да се осведоми за тях /примерно да попита брокера си/.

Няма как с подобна глупост да се хвърли вината върху индивидуалните инвеститори, че видите ли тяхната ниска юридическа култура е виновна за някой проблем в подопечната на господина сфера. Очевидно е, че оглавяваната от него институция не знае как да се справи с проблемите на нашия пазар и /след като изръси куп глупости/ решава да прибегне до свръхрегулации като тези във въпросната наредба.

P. S. Авторът на горните редове притежава юридическо образование и горещо препоръчва на всички участници на нашия пазар по възможност да се запознаят с нормативната уредба, но това в никакъв случай не означава, че е абсолютно задължително преди търговия да се четат каквито и да било закони и не прочитането им да се счита за някакво нарушение.

Коментар

Първоначално изпратено от netware5
        netware5,

съжалявам ако ще те разочаровам, ама мисля, че подписът в инвестор.бг не работи ...
        В интернет се признават само електронни подписи издадени от Информационни системи

Коментар

• в предишната наредба не бяха ли подобни текстовете?
          И тогава бяха спорни но Комисията мълчаливо позволаваше интрадей търговията, от време на време имаше проблеми с Ц депозитар
          Сега Депозитара безпроблемно обработва такива сделки.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5
            netware5,

Коментар

Коментар

• А подписът какъв е и къде е?

Коментар

• Първоначално изпратено от Commentator
                  За мен лично крайно време е това ръководство на КФН и БФБ да си ходят, защото вече прекалено дълго се застояха в системата и започнаха да я ескплоатират за нечии частни интереси, докато правят псевдо намеси за закрила интересите на инвеститорите! Например, вместо да хванат Ялъмов и да го вкарат в затвора за масово манипулиране на цените, той седи редом на една маса до шефа на Надзора и ми говори видиш ли тези покачвания през последните 2 год. са ненормални! Егати лицемерието! И каква е работата на надзора – да дава инвестиционни съвети или да лови манипулаторите и да ги премахва от пазара!? Ама че грозна картинка са всички тия чиновници!
                  Commentator, напълно те подкрепям. Тези трябва да си ходят. Явно досега са си мислили, че този пазар им е бащиния и сега когато вече нямат пълен контрол върху него, почват да стават нервни....

Аз самият съм държавен служител, работя в регулаторен орган (няма нищо общо с финансовите пазари) и съм направо отвратен от това, което става.... Такова чудо в администрацията, в която работя е направо невъзможно... И най ме е яд, че заради такива отрепки хората слагат всички държавни служители под един знаменател и редовно ни обиждат по форумите, че сме продажни, корумпирани, клиентелисти и т.н..... Писна ми вече.... На достатъчно висока длъжност съм, за да ми е ясно, че има нещо много гнило в КФН и нейната администрация...... Просто тая паплач трябва да си ходи, законът за КФН да се промени и администрацията да се реформира. Направих си труда да прочета закона за КФН в частта му за назначаване на членовете на комисията. такова чудо никъде го няма... Оказва се, че тия другари не можеш да ги мръднеш 6 години, освен ако не пукнат, не се разболеят, не участват в заседанията и нарушат някоя забрана (от сорта да не са членове на управителни органи на поднадзорни лица). Направо съм изумен каква власт е дадена на едни посредствени хора, че даже ги и назначава Народното събрание... За сравнение - моят шеф го назначава Министерския съвет и може да го освободи не само по причините, изброени по-горе, но и за нарушение на специалния закон, по който сме създадени..... А г-н А.А. нарушава специалните закони едва ли не ежедневно.....

Затова от днес добавям подпис към всеки мой постинг. Призовавам всички пишещи в този форум да до бавят подобен подпис към своите профили. Крайно време е да покажем, че не сме безгласна буква и пионки в ръцете на самозабравили се чиновници!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Optic
                    Ще си позволя да цитирам думите на нашия съфорумец Official, казани по друг повод, но прилягащи и на мнението ми за сегашната ситуация:

Първоначално изпратено от Official
                    Алооооо аматьорчетата! На вас все нещо ви пречи да правите кинти и ви е криво бе! Криви ви от Трейса, криви ви от Сомони, криви ви от КФН, криви ви от Борсата, от Депозитара, криви ви ченгетата, досиетаата, комунистите, терористите, чекистите, космонафтите, манафите! Аре стига бе! На кривата ракета космоса й крив, а на калпавия моряк - водораслите!
                    Що искат кеша - аз пък сега нямам кеш!
                    Що не искат кеш пък аз разкеших точно сега, оказа се че не съмпрочел един абзац от новините!
                    Що се дига пазара, пък аз сдадох позицията - егати балона е това!
                    Що пада пазара пък аз вчера напазарих яко - тия нищо не разбират от борси и не тълкуват фундамента вярно!
                    Що ще е толкова голямо записването, амо що пък толкова малко!
                    Ами егати балъците сте!
                    Научете се пичове да печелите пари от всякакви ситуации без да се оплаквате и тогава ставате играчи! Иначе сте едни ВЕЛИКИ анонимни комплексари, мрънкалници и дърдорковци! Видели сте как се правят IPO-та в белите държави! Там такива като вас ги отвяват още докато отворят борсите и после не ги допускат даже в офисите си! Това е капитализъм, а не комунизъм, той си отиде преди 18 години!
                    Позволи ми да не се съглася. Ние тука парите си ги правим...кой повече, кой по-малко. Не опира до тва въпроса. Тебе(както и на тоя на когото си цитирал мнението) мноу ли ви е гот като си плащате данъците(въпреки че едва ли ги плащате...) да знаете че тия парички отиват за заплатката на тия чичковци, дето само гледат каква мизерийка за собствена облага да измислят? Истинският спекулант прави пари от всичко - него не го е еня какво къде и как се търгува. Това е така. Само дето аз в тая държава живея (през повечето време) и имам намерение да живея завбъдеще...и цял живот съм се нагледал на свинщините на такива (щото по друго време освен комунизъм/вис-2/сик демокрация тем подобните кръгове не съм живял)...и ако ние не си оправиме работата и не си оправиме най вече манталитета, ще ни серат на главите.

Коментар

• и какво като КФН ги е забранила?

всички спекуланти вън

Коментар

• Първоначално изпратено от BattleRoyal
                        Сценария като описания в Zeitgeist - създава се изкуствено паника, измислят се причини (презаписването на трейс, която си е по тяхна вина т.к. не са направили читави закони и наредби и т.н.) появяват се "мастити" специалисти и капацитети от съответните отговорни институции и обявават "пирамиди" "балони"...
                        Съгласен съм с теб. Мисля, че така приложиха стар похват на властта - вдига се 'бял' шум за някакъв проблем и докато вниманието на обществото е заето с него - тихомълком се изпълняват желаните промени.

Коментар

• Ще си позволя да цитирам думите на нашия съфорумец Official, казани по друг повод, но прилягащи и на мнението ми за сегашната ситуация:

Първоначално изпратено от Official
                          Алооооо аматьорчетата! На вас все нещо ви пречи да правите кинти и ви е криво бе! Криви ви от Трейса, криви ви от Сомони, криви ви от КФН, криви ви от Борсата, от Депозитара, криви ви ченгетата, досиетаата, комунистите, терористите, чекистите, космонафтите, манафите! Аре стига бе! На кривата ракета космоса й крив, а на калпавия моряк - водораслите!
                          Що искат кеша - аз пък сега нямам кеш!
                          Що не искат кеш пък аз разкеших точно сега, оказа се че не съмпрочел един абзац от новините!
                          Що се дига пазара, пък аз сдадох позицията - егати балона е това!
                          Що пада пазара пък аз вчера напазарих яко - тия нищо не разбират от борси и не тълкуват фундамента вярно!
                          Що ще е толкова голямо записването, амо що пък толкова малко!
                          Ами егати балъците сте!
                          Научете се пичове да печелите пари от всякакви ситуации без да се оплаквате и тогава ставате играчи! Иначе сте едни ВЕЛИКИ анонимни комплексари, мрънкалници и дърдорковци! Видели сте как се правят IPO-та в белите държави! Там такива като вас ги отвяват още докато отворят борсите и после не ги допускат даже в офисите си! Това е капитализъм, а не комунизъм, той си отиде преди 18 години!
                          "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• С ЦД винаги е имало проблеми малко или много...ама... Тоя гнусен плужек и всичките му протежета, и изобщо целият кръг са ми дошли до гуша...ама наистина...защо ли да правим борсата по-флексибилна...като можем да я превърнем в още по-голяма бюрокрация, че да мое да си ги извадят съвсем и да ги размахат нависоко...интра-дей? НЕ! информация? НЕ! Закво ви е! аз шье ви информирам - тука вижтье ква тенджера под налягане сте направили! Срам няма, мамка му! Добре че наближава момента, когато ще почнат да идват наистина яки пари на БФБ през чужди посредници...те тогава дупе да им е яко на тия...
                            Не е препоръка...просто мноу яко се ядосах.

Харе дано да ни купи некой...Дойче Бьорсе ли ще е, Насдак ли ще е...да ни избави от тия мъки

Коментар

• netware5, La Costa, напълно съм съгласен с вас!

Преди тази корекция, когато пазарът беше много горещ, треска ме тресеше като си помислех, че ако купя нова емисия акции, то ще трябва да изчакам не Т+2, а на практика Т+3, за да я продам, защото акцията ще дойде на Т+2, но едва към края на деня и така на практика чак на Т+3 можех да я продам при нужда! Представяте ли си какво означава това на един изнервен пазар! Кой ще се съгласи да купува, ако трябва да чака 3 дни, за да продава?!

И какъв е рискът на интрадей търговията?! Рискът е изцяло оперативен и е в полето на действие на Централен депозитар, който трябва своевременно да засече двете операции.

Но какво наистина правим, ако междувременно цените тръгнат да се сриват поради някаква причина или без такава (както стана тези седмици)? Едни могат да продават, други не, защото трябва да мине техническо време! Но нали сделките са необратими, има и фонд, който гарантира изплащането на сумите по сделките, а ИП-тата също са отговорни за разплащанията! Какъв е проблемът! Технически проблем няма, но играчите стават неравнопоставени! Точно по същата причина много хора се въздържат да купуват сега, защото ако трябва да чакат 3 дни, могат и да побелеят, ако още паднат акциите, а някои са заложили лично имущество за тази цел!

Много точно каза La Costa, че такава забрана ще накърни ликвидността, която е може би проблем Н1 на борсата.

За мен лично крайно време е това ръководство на КФН и БФБ да си ходят, защото вече прекалено дълго се застояха в системата и започнаха да я ескплоатират за нечии частни интереси, докато правят псевдо намеси за закрила интересите на инвеститорите! Например, вместо да хванат Ялъмов и да го вкарат в затвора за масово манипулиране на цените, той седи редом на една маса до шефа на Надзора и ми говори видиш ли тези покачвания през последните 2 год. са ненормални! Егати лицемерието! И каква е работата на надзора – да дава инвестиционни съвети или да лови манипулаторите и да ги премахва от пазара!? Ама че грозна картинка са всички тия чиновници!

Коментар

• Първоначално изпратено от Optic
                                Аз пък нямам нищо против прекратяването на intra-day или intra-week търговията. Средноаритметично съм държал една акция по 314 дни, сега проверих.
                                Ти май въобще не разбираш за какво става въпрос! Тук въобще не става въпрос за това кой колко време държи една акция, а колко и какви играчи ще има на пазара. Иначе ти може да си държиш една акция ако щеш и 3314 дни, но когато се появиш на пазара да си я продадеш ще срещнеш далеч по-малко оферти купува, защото в резултат на въпросната наредба ликвидността ще е спаднала значително /разбирай почти напълно ще е изчезнала, щото и сега не е никак голяма/. И след като ще имаш далеч по-малко оферти купува сещай се, че и цените може много-много да не те устройват.

Тук очевидно борбата е за намаляване влиянието на спекулантите /които осигуряват някаква ликвидност/ върху пазара за сметка на по-големите и по-дългосрочни участници.

Както каза господинът стига сме ги ползвали тези Кобоси, стига сме стояли пред компютрите ами като искаме да сключим сделка всеки път да хващаме градския транспорт и право в ИП. На края естествено благоразумно ще се откажем да търгуваме и доволни ще си предоставим парите за управление от колективните инвестиционни схеми.

Коментар

Working...
                                X