IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

КФН тихомълком забрани интра-дей продажбите!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ariman_007
    ЗА Netware, Nicola и други бунтовници, дето само пълнят форумите с помия:
    ................................................
    Какво реално направихте, освен да се секнете и празните във форумите?

Ако имате малко мозък - което явно не е така .................................

[/ignore]
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от MachineGun
      Първоначално изпратено от vako
      Моля за мнение-ако имам 20 акции от дадено дружество с приключил сетълмент от предния ден поне, днес купя например нови 20 и до края на сесията продам максимум 20, ще се счита ли това за нарушение и как и кой ще определя дали продадените 20 са от днешните купени 20 или от вчерашните.
      Не е нарушение естествено, ти имаш 20. А ка ще се докаже че си продал "топлите" 20
      Абе не че не могат да се засекат, че са продадени преи сетълмент, ама ми е много интересно, като минат през 4-5 конртагента, какво става. Да се обявят сделките за недействителни е пълен абсурд. Да се глоби псоредник - може, да се глоби инвеститор пак не става. Поправете ме ако греша, ама ИП трябва да изпонаемат много хоа, които да следят дали е минал сетълмент на сделките, за да пусне следващите. С други думи, май в момента ИП нямат техническата възможност да следят вичко или ще почнат да се бавят с пускането на поръчките. Значи А.А. може засега да си окачи наредбата на стената и да си се радва самичък.
      Ако някъде бъркам, моля поправете ме.
      Приятна вечер.
      Fabricati Diem, pvnc!

Коментар

• Поздрави на колегата Netware5 за това, че отваряйки темата заостри вниманието на всички към този сериозен проблем.

Целите на рестрикциите са ясни. А.А иска нашата територия.

Ами аз предлагам, като иска война да му я дадем (войната не територията!).

И той, както много други чиновници не е научил верния отговор на въпроса "Що е туй Internet и има ли той почва у нас?". Мрежата, чрез своите форуми и други достъпни начини за комуникации, дава възможност да се организира и мултиплицира силата на множеството.

Вижте колко ефективно използуват тези възможности нашите екозащитници - светкавична организация, фокусиране на общественото внимание, ескалиране на проблема и в крайна сметка постигане на някакъв (макар и частичен) резултат.

Аз предлагам всички, които сме заинтересовани от проблема с КФН да започнем да пишем.

Да пишем своите въпроси (в духа и насоката посочени от Netware 5) и да ги изпратим до медиите. Ако редакцията на "Дневник" примерно получи въпрос от един читател по дадена тема, съответният журналист може да реагира, а може и да не реагира. Но ако се получат 100 - 200 писма по темата, реакцията ще бъде друга. Трябва да подскажем на журналистите, че тук има доста кирливи ризи за вадене, а срещу тях стои читателски/зрителски интерес, който ще даде смисъл на усилията на журналиста.

Аз лично ще пиша до:
        http://www.dnevnik.bg/st.php?page=contacts
        http://www.24chasa.bg/default.asp?custom=24cnt
        http://www.trud.bg/default.asp?custom=kontakti
        http://news.bnt.bg/
        http://btv.bg/contacts/
        http://www.ntv.bg/contacts/employees.php

Предполагам, че колегите ще добавят и други адреси към списъка.

Успех на всички!

Коментар

• ЗА Netware, Nicola и други бунтовници, дето само пълнят форумите с помия:
          Някой по-долу във форума беше подметнал, че и досега нещата с интра-дей търговията бяха същите, ама някакси ЦД пуснал в движение тези сделки.
          Ето ви един от многото цитати от старата Наредба 2:

Чл. 6. (1) Инвестиционният посредник не може:

8. да дава пари в заем или по друг начин да предоставя кредит за закупуване на ценни книжа, както и да продава за своя и за чужда сметка ценни книжа, които инвестиционният посредник, съответно неговият клиент, не притежава, освен при условията и по реда на наредбата по чл. 54, ал. 5, т. 5 и по § 16, ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗППЦК;

Къде бяхте, като се обсъждаха наредбите - съгласен съм, че има доста простотии?

Какво реално направихте, освен да се секнете и празните във форумите?

Ако имате малко мозък - което явно не е така - не трябваше ли да проумеете, че АА и другите нямат интерес нещата в техните ресори да се клатят и дори взривят?

Нищо ли не ви казва това, че Иван Такев и компания - които са с години пред такива като вас по отношение на разбирането на пазара - ще внасят искане до КФН и ... за изменение и приложение на Наредбата за маржина и късите продабжи?

Netware на достатъчно високия пост, какъв ?, изобщо ли не вдяваш тези неща, или лесното е първосигнално да се избълваш???

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola
            Nameri vreme napishi edno pismo do kfn otidi do komisiata i si go pusni s vhodqsht nomer za da ti otg. Taka se pravi. Inache i da si pishesh i da ne si pishesh vuv foruma..... sushtiq efekt: nikakuv.
            Nikola, ако ще пиша писмо, трябва да го формулирам по-прецизно отколкото постинга ми във форума Все пак се надявам Инвестора да си изпълни функцията на специализирана медия - а именно да задава въпроси и да получава отговори от името на инвестиционната общност. Когато въпросът интересува много хора, е по-добре да се "разследва" от медия и да се ползват журналистически похвати. Писмата с входящ номер са за най-накрая.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5
              Тъй като нямам намерение да изоставям темата задавам ОТНОВО следните въпроси към КФН, БФБ и Investor.bg, като поне от Инвестора очаквам скорошен отговор:

Към КФН: Г-н Апостолов, моля да обясните на инвестиционната общност защо сте забранили интрадей продажбите, защо си позволявате да налагате допълнителни ограничения на пазара в нарушение на Директива 2006/73/ЕО, с какво интрадей продажбите застрашават стабилността на пазара и защо водите война с индивидуалните инвеститори и спекуланти?

Към БФБ: Какво е мнението на БФБ за посочените текстове от наредбата? Смятате ли да въведете съответните ограничения в търговската платформа с цел да облекчите практически невъзможната задача на ИП да проверяват наличността на книжата на техните клиенти при всяка поръчка?

Към Investor.bg: Смятате ли да поискате от КФН разяснения по повдигнатите въпроси с оглед изпълнението на Вашите задачи като специализирана медия?
              Nameri vreme napishi edno pismo do kfn otidi do komisiata i si go pusni s vhodqsht nomer za da ti otg. Taka se pravi. Inache i da si pishesh i da ne si pishesh vuv foruma..... sushtiq efekt: nikakuv.

Коментар

• Тъй като нямам намерение да изоставям темата задавам ОТНОВО следните въпроси към КФН, БФБ и Investor.bg, като поне от Инвестора очаквам скорошен отговор:

Към КФН: Г-н Апостолов, моля да обясните на инвестиционната общност защо сте забранили интрадей продажбите, защо си позволявате да налагате допълнителни ограничения на пазара в нарушение на Директива 2006/73/ЕО, с какво интрадей продажбите застрашават стабилността на пазара и защо водите война с индивидуалните инвеститори и спекуланти?

Към БФБ: Какво е мнението на БФБ за посочените текстове от наредбата? Смятате ли да въведете съответните ограничения в търговската платформа с цел да облекчите практически невъзможната задача на ИП да проверяват наличността на книжата на техните клиенти при всяка поръчка?

Към Investor.bg: Смятате ли да поискате от КФН разяснения по повдигнатите въпроси с оглед изпълнението на Вашите задачи като специализирана медия?

Коментар

• Първоначално изпратено от tsvety
                  Първоначално изпратено от sony
                  Първоначално изпратено от netware5
                  Първоначално изпратено от Commentator
                  За мен лично крайно време е това ръководство на КФН и БФБ да си ходят, защото вече прекалено дълго се застояха в системата и започнаха да я ескплоатират за нечии частни интереси, докато правят псевдо намеси за закрила интересите на инвеститорите! Например, вместо да хванат Ялъмов и да го вкарат в затвора за масово манипулиране на цените, той седи редом на една маса до шефа на Надзора и ми говори видиш ли тези покачвания през последните 2 год. са ненормални! Егати лицемерието! И каква е работата на надзора – да дава инвестиционни съвети или да лови манипулаторите и да ги премахва от пазара!? Ама че грозна картинка са всички тия чиновници!
                  Commentator, напълно те подкрепям. Тези трябва да си ходят. Явно досега са си мислили, че този пазар им е бащиния и сега когато вече нямат пълен контрол върху него, почват да стават нервни....

Аз самият съм държавен служител, работя в регулаторен орган (няма нищо общо с финансовите пазари) и съм направо отвратен от това, което става.... Такова чудо в администрацията, в която работя е направо невъзможно... И най ме е яд, че заради такива отрепки хората слагат всички държавни служители под един знаменател и редовно ни обиждат по форумите, че сме продажни, корумпирани, клиентелисти и т.н..... Писна ми вече.... На достатъчно висока длъжност съм, за да ми е ясно, че има нещо много гнило в КФН и нейната администрация...... Просто тая паплач трябва да си ходи, законът за КФН да се промени и администрацията да се реформира. Направих си труда да прочета закона за КФН в частта му за назначаване на членовете на комисията. такова чудо никъде го няма... Оказва се, че тия другари не можеш да ги мръднеш 6 години, освен ако не пукнат, не се разболеят, не участват в заседанията и нарушат някоя забрана (от сорта да не са членове на управителни органи на поднадзорни лица). Направо съм изумен каква власт е дадена на едни посредствени хора, че даже ги и назначава Народното събрание... За сравнение - моят шеф го назначава Министерския съвет и може да го освободи не само по причините, изброени по-горе, но и за нарушение на специалния закон, по който сме създадени..... А г-н А.А. нарушава специалните закони едва ли не ежедневно.....
                  1. Това по-горе си е самата истина.
                  2. Ако съзнанието на Ръководството на КФН е било заето с със създаване на читави закони и наредби нямаше да ги има проблемите с Трейс и Енемона, нямаше да уволнява сега целия Отдел Надзор за несвършена работа. Вместо това вече 10-15 години едни и същи хора, лансирани основно от НДСВ си въртят игричките и сега като са се оцапали уволняват подчинени - че какво да направят 6 човека уволенни като са калпави законите направени от КФН?
                  3. А какво да кажем за Централния Депозитар - рожбата на Председателя на КФН, от където му започна и кариерата?
                  - мацаници по регистрите
                  - дълги години никой НЕ е смееше дума дакаже за ЦД защото е рожбата на Председателя
                  - а далаверата с дублираните и прехвърлени компенсаторни записи в регистрите на ЦД - на хора, които преди това са си ги продали вече тези записи, и после някой при продаде още един път и ощети държавата с милиони - това също се покри?
                  4. Наистина е превърнато в бащиния ръководството на финансовия пазар в България и това едни и същи хора да управляват толкова дълго веме НЕ е демократично!
                  Напълно поддържам всичко написано по- горе!
                  Представете си само , кой контролира капиталовия пазара.
                  Оня с мустаците, дето тези , които го подкрепят му спестяват изреченията в CV, че е бил шеф на фалиралата Пловдивска фондова борса през 1995 г., или дядо ти Мил....., роден през 1941 г. или , мултака В.П. ...... или кака ти Б....., дето е гонеха от всякъде, където отиваше на работа за вземане на подкупи и раздаване на необезечение кредите, или пък посредствената юри......Д.Р. , която щом седне на масата, веднага взема две по 100 на екс.......
                  А питате ли са защо са те - простичко, добре се отчитат на тези дето ги избират и са добри подлоги.........
                  А за нас друго не остава, освен да си пишем по форумите и да се жалваме един на друг, за наше съжаление и нещастие!

За съжаление ни е много безхаберна прокуратурата.
                  Единственияу шанс е парламента.

Коментар

• Първоначално изпратено от sony
                    Първоначално изпратено от netware5
                    За мен лично крайно време е това ръководство на КФН и БФБ да си ходят, защото вече прекалено дълго се застояха в системата и започнаха да я ескплоатират за нечии частни интереси, докато правят псевдо намеси за закрила интересите на инвеститорите! Например, вместо да хванат Ялъмов и да го вкарат в затвора за масово манипулиране на цените, той седи редом на една маса до шефа на Надзора и ми говори видиш ли тези покачвания през последните 2 год. са ненормални! Егати лицемерието! И каква е работата на надзора – да дава инвестиционни съвети или да лови манипулаторите и да ги премахва от пазара!? Ама че грозна картинка са всички тия чиновници!
                    Commentator, напълно те подкрепям. Тези трябва да си ходят. Явно досега са си мислили, че този пазар им е бащиния и сега когато вече нямат пълен контрол върху него, почват да стават нервни....

Аз самият съм държавен служител, работя в регулаторен орган (няма нищо общо с финансовите пазари) и съм направо отвратен от това, което става.... Такова чудо в администрацията, в която работя е направо невъзможно... И най ме е яд, че заради такива отрепки хората слагат всички държавни служители под един знаменател и редовно ни обиждат по форумите, че сме продажни, корумпирани, клиентелисти и т.н..... Писна ми вече.... На достатъчно висока длъжност съм, за да ми е ясно, че има нещо много гнило в КФН и нейната администрация...... Просто тая паплач трябва да си ходи, законът за КФН да се промени и администрацията да се реформира. Направих си труда да прочета закона за КФН в частта му за назначаване на членовете на комисията. такова чудо никъде го няма... Оказва се, че тия другари не можеш да ги мръднеш 6 години, освен ако не пукнат, не се разболеят, не участват в заседанията и нарушат някоя забрана (от сорта да не са членове на управителни органи на поднадзорни лица). Направо съм изумен каква власт е дадена на едни посредствени хора, че даже ги и назначава Народното събрание... За сравнение - моят шеф го назначава Министерския съвет и може да го освободи не само по причините, изброени по-горе, но и за нарушение на специалния закон, по който сме създадени..... А г-н А.А. нарушава специалните закони едва ли не ежедневно.....
                    2. Ако съзнанието на Ръководството на КФН е било заето с със създаване на читави закони и наредби нямаше да ги има проблемите с Трейс и Енемона, нямаше да уволнява сега целия Отдел Надзор за несвършена работа. Вместо това вече 10-15 години едни и същи хора, лансирани основно от НДСВ си въртят игричките и сега като са се оцапали уволняват подчинени - че какво да направят 6 човека уволенни като са калпави законите направени от КФН?
                    3. А какво да кажем за Централния Депозитар - рожбата на Председателя на КФН, от където му започна и кариерата?
                    - мацаници по регистрите
                    - дълги години никой НЕ е смееше дума дакаже за ЦД защото е рожбата на Председателя
                    - а далаверата с дублираните и прехвърлени компенсаторни записи в регистрите на ЦД - на хора, които преди това са си ги продали вече тези записи, и после някой при продаде още един път и ощети държавата с милиони - това също се покри?
                    4. Наистина е превърнато в бащиния ръководството на финансовия пазар в България и това едни и същи хора да управляват толкова дълго веме НЕ е демократично!
                    Напълно поддържам всичко написано по- горе!
                    Представете си само , кой контролира капиталовия пазара.
                    Оня с мустаците, дето тези , които го подкрепят му спестяват изреченията в CV, че е бил шеф на фалиралата Пловдивска фондова борса през 1995 г., или дядо ти Мил....., роден през 1941 г. или , мултака В.П. ...... или кака ти Б....., дето е гонеха от всякъде, където отиваше на работа за вземане на подкупи и раздаване на необезечение кредите, или пък посредствената юри......Д.Р. , която щом седне на масата, веднага взема две по 100 на екс.......
                    А питате ли са защо са те - простичко, добре се отчитат на тези дето ги избират и са добри подлоги.........
                    А за нас друго не остава, освен да си пишем по форумите и да се жалваме един на друг, за наше съжаление и нещастие!

Коментар

• Първоначално изпратено от vako
                      Моля за мнение-ако имам 20 акции от дадено дружество с приключил сетълмент от предния ден поне, днес купя например нови 20 и до края на сесията продам максимум 20, ще се счита ли това за нарушение и как и кой ще определя дали продадените 20 са от днешните купени 20 или от вчерашните.
                      Не е нарушение естествено, ти имаш 20. А ка ще се докаже че си продал "топлите" 20
                      Написаното от мен не е препоръка за покупко-продажба на акции.

Коментар

• Моля за мнение-ако имам 20 акции от дадено дружество с приключил сетълмент от предния ден поне, днес купя например нови 20 и до края на сесията продам максимум 20, ще се счита ли това за нарушение и как и кой ще определя дали продадените 20 са от днешните купени 20 или от вчерашните.

Коментар

• Не виждам нещо ново или някакви промени по отношение на интрадей търговията.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5

- мацаници по регистрите

Коментар

• Ето още малко MiFID и други подобни.

Акциите, които инвеститорите държат по подсметка при ИП, се преоценяват в края на всеки месец. Преоценката се прави по Наредба 23, във връзка със ЗППЦК. На база стойността на акциите ИП правят вноски във Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа. Вноската е 0,1% на годишна база. Ако ИП фалира, Фондът компенсира. До края на тази година, в размер до 24 хил. лв., независимо, че портфейлът може да е 100 хил. или 1 млн. По старите нормативни актове активите на "професионалните инвеститори" или "професионални клиенти" не подлежаха на гарантиране от Фонда.

Кога компенсира Фондът "...... в случаите, когато инвестиционният посредник не е в състояние да изпълни задълженията си към клиентите поради причини, пряко свързани с неговото финансово състояние." Но ако посредник фалира, акциите остават. Прехвърлят се служебно и това е. Няма драма. Това не е банка, че парите да изчезнат под формата на лоши кредити. А ако има недобросъвестна продажба на акции, си има Наказателен кодекс.

Какво се промени.
                              От 1.11.2007 в сила влязоха нови нормативни актове. Те определят нови многократно по-високи изисквания към това кой е "професионален клиент". Преди изискването към портфейла на физическо лице беше 50 хил. лв, сега е 1 млн. лв.
                              20 пъти увеличение. Да не би капитализацията на БФБ да скочи 20 пъти? За юридически лица увеличението е подобно. Как ви звучи чист оборот от 80 млн. лв.? Кой отговаря на тези изисквания ?

Как ще реагират ИП.
                              Със сигурност тези вноски ще им увеличат разходите. Ясно е, че няма от къде да ги вземат, освен от клиента - под формата на увеличени комисионни или попечителски такси.

Тук идва въпросът, защо ИП правят вноски върху портфейл от 1 млн., щом като гаранцията, която изплаща фондът, е до 24 хил.лв. ( до края на 2007, ще се увеличава следващите 2 г. до 40 хил. лв.). Какво да правят инвеститорите, особено дългосрочните. Купили са акции, платили са комисионна и сега - нови разходи. Едва ли ще са доволни.

Между чука и наковалнята.
                              ИП не може да се освободи от тези акции, а те му изсмукват печалбата. Това просто значи, че ИП трябва да са особено внимателни към големи сделки на непрофесионални клиенти. Защото им излизат през носа. Вземат 0,15% комисионна, а за две години дължат 0,2%. Честито на печелившите.

Ясно е какво ще стане. Концентрация. До няколко години ще останат 20 -30 ИП плюс банките. Да търгуваш ще става все по-скъпо. Ще се оттеглят дребните инвеститори, на които в голяма степен се дължи развитието на пазара през последните две години. Но ще има Фонд. Само дето няма да остане кого да гарантира.

Относителна неравнопоставеност.
                              Активите на Колективните схеми не подлежат на гарантиране, т.е. те купват акции, но нямат допълнителни разходи за Фонд. Къде е равнопоставеността на инвеститорите във Колективните схеми и индивидуален инвеститор. Ще кажете - това са различни неща. Кое е толкова различно, нали пазарът пада и се качва за всеки. Икономическото развитие на страната също. Например, инвеститор повтаря портфейла на някоя Колективна схема, само че с по-малък обем. Той обаче има допълнителна такса за попечителски услуги - съответно по-високи разходи. Тук ИП са в косвена конкуренция за клиенти с Колективните схеми и са в неравнопоставено положение.

Няколко предложения.
                              Да се разреши прехвърлянето в лични сметки в Централен депозитар от подсметки при ИП. Защо въобще е забранено. Нарушава се свободата на избора. Все едно да е задължително да държим парите си по сметка в банка, а не в брой. Ако инвеститорът живее в населено място с един ИП и вече не иска да е при него, какво да прави.
                              Да, в Европа няма лични сметки, но няма Масова приватизация и компенсаторни инструменти, няма и хиляди лични сметки, които никога няма да бъдат потърсени.

Да се намалят изискванията за професонални клиенти така, че да отговарят на действителността, в която живеем.
                              Да се въведе максимум при вноските от ИП към Фонда за всеки отделен клиент, който кореспондира с покриваното обезпечение.
                              Да има облекчения във вноските за ИП, които имат сключена застраховка "Професионална отговорност" и държат ценни книжа на клиенти.

Накъде отиваме.
                              Прилагаме Европейски директиви, които дори не разбираме напълно, писани за един друг пазар, за други исторически дадености, за друга култура. Вярно е, че и ние се стремим към един по-уреден и справедлив свят, но той все още не ни е по мярка. Не се съобазяваме с нашите си реалности и изкривяваме понятията. Правим се на по-европейци от европейците. Да не говорим, че новият MiFID не се харесва и на европейските брокерски къщи. Председателят на КФН каза, че "В момента не ни трябва фрагментиране на пазара" - цитирам по памет - а идеята на законите е уж стимулиране на конкуренцията. Само дето не става с административни мерки. Изпадаме в жалки ситуации - БФБ нямало да публикува новини - и после три дни, заедно с КФН, успокояват пазара: "Ще има новини. Емитентите не са готови". Нищо не е готово. Да не говорим за конкретика, първо трябва да си променим съзнанието. Това не става за три месеца. Не става и само с четене на преведени закони. Кого пазим. Всеки средно интелигентен човек зна
                              е, че на пазара на акции може да се загуби. И не трябва да се стига до парадокси да се иска от клиента копие от нотариален акт, за да оцени брокерът финансовото му състояние.

Кажете най-накрая какво значи ".... освен ако клиентът удостовери, че ще изпълни задължението си за плащане, както и в други случаи, предвидени в наредба."
                              Не е правилно дори да се взема портфейлът предвид - визирам поръчки за ИПО. Какво ще направи ИП, ако клиент откаже да си продаде акциите, за да покрие вноска. Нищо не може да направи.

Трейс.
                              Искаха ли Сомони допълнителни указания. Искаха. Какво каза КФН - имате одобрен проспект. А можеше да излезе някой и да каже: Вземете под внимание портфейлите или само пари или каквото и да е. А не впоследствие да се търсят грешки и да се правят актове. Правила има, както се разбра, само че можеха да се извадят на показ предварително. А не сега да треперят и инвеститори и ИП кой ще е следващият под ножа. Не е правилно от страна на КФН да наказва. Ситуацията изискваше компетентна намеса. Знаеше се, че има истерия поне седмица предварително. Много бързо можеше да се охлади ентусиазмът с едно навременно изказване. Искаше се само воля. Нали една от функциите на надзора е да взима превантивни мерки.
                              В страх ли ще търгуваме или ще има някаква форма на диалог.
                              Предлагам КФН да направи интернет форум, където да се задават въпроси и да се получават компетентни отговори. За да направим пазара по-добър, по-честен, по-ефективен.

Има и други неща, за които тук не е писано. Нека и други да пишат.

Коментар

• Всички говоряти плюят някакъв А.А.
                                Кой е той? Съдейки по изказваниятя, да не е някакъв идиот?

Коментар

Working...
                                X