IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Борсата подивя - дали е здравословно

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не мисля, че ще е добра, но не мисля и че ще е фатална.

Мисля, че ме разбра.

Мисля, че пишем за една и съща новина.

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
      Новината, за която говориш, не вярвам толкова да стъжни живота на кредитополучателите закупили на НИ.

От 2г. постоянно се пише (вкл. и ти си писал) - е сега ЕЦБ като вдигнат лихвата и гледай какво става, ей сега като качат задължителните резерви и гледай какво става, ей сега ....... и гледай какво става.

Не съм забелязал нещо да се случило.

Ти забелязал ли си? Защото аз все гледам, а пък нищо не виждам да е станало.
      ето, аз казах че ще го изкарате положителна новина. аз да съм казал кога какво ще стане? не съм. само казах, че се върви по тънък лед.
      и да. като излезе изкарайте го добра новина, няма да преча.

Коментар

• Новината, за която говориш, не вярвам толкова да стъжни живота на кредитополучателите закупили на НИ.

От 2г. постоянно се пише (вкл. и ти си писал) - е сега ЕЦБ като вдигнат лихвата и гледай какво става, ей сега като качат задължителните резерви и гледай какво става, ей сега ....... и гледай какво става.

Не съм забелязал нещо да се случило.

Ти забелязал ли си? Защото аз все гледам, а пък нищо не виждам да е станало.

Коментар

• Peter(Petar), по принцип си прав.
          Всеки инвеститор може да се превърне от спекулант в дългосрочен инвеститор. Купуваш НИ, виждаш , че нещо цената не те кефи след година и чакаш.

Така може да се направи и го правят хората и на борсата.

Но с НИ, ако си с кредит, с течение на времето губиш доходност. Изплащаш си кредита през това време и колкото повече време минава толко повече губиш доходност.

А за левъриджа не си съвсем прав. Купуването на НИ, особено за инвестиция, с кредит си е чист левъридж. Не стига това, но и банковата ни система работи с як левъридж така да се каже.

Да не би да мислиш, че за толко кратко време икономиката ни е изкарала достатъчно пари, че да се покрият всички искания за кредити. Е, не е. Банките са взели пари назаем от чужди клонове майки или от чужди банки и яко работят на левъридж грубо казано. В смисъл, че създават фалшиви представи за натрупани спестявания в България.

Хем това нещо, хем пък спекулантите с купени НИ на левъридж доста повишава ликвидността и съответно цената на НИ, но пък това води и до незибежна корекция след време.

Кога и как аз не знам, но до една седмица ще се разбере една новина, която ще стъжни живота на хай левъриджед спекулантите в НИ. Но сигурно 22 и компания ще го обърнат на положителна новина.

Коментар

• Гювеч,

Искам да те питам с колко са се сринали НИ в Москва през 1998г.?

А в Атина малко по-късно?

Коментар

• хе хееееее.
              радвам се, че сложих наченката на толко важен въпрос, който се оказа.....Левъриджа при инвестиране в НИ

Мисля, че е важно да се осъзнае, че наистина повечето спекуланти на НИ в България играят на левъридж със съответния въвлечен риск.

Същевременно мисля, че и Петър има основанията да твърди, че дори и да изглежда на загуба поради левъриджа, спекулантът на НИ може да се превърне в дългосрочен инвеститор на НИ и рано или късно да излезе на печалба - стига да намира пари за вноските по кредита. Но тогава няма да е вече спекулант Петре

Но привърженици на НИ и вие привърженици на БФБ трябва да ви е ясно, с цялата сила на истината и безспорните факти, че всеки срив (казвам истински срив) на борсата се съпровожда и със срив на недвижимите имоти.

Един рационален инвеститор не би противопоставял двете неща!

Коментар

• Естествено има недалновидни хора, които и за 25г. няма да излезат на печалба.

Но това по-скоро показва, че те са взели грешно инвестиционно решение, а не че е лошо да се инвестира в НИ.

При акции на ливъридж и голям срив, какъвто вече е имало в съседна държава, много хора не само, че остават без пукнат грош, но се оказва, че и дължат бая пари. Някои се самоубиват. Не си мислете, че и на БФБ не може да се случи такова нещо. Не си мислете и че вие сте най-хитрите и винаги ще излизате сухи.

Коментар

• Боби,
                  Чел съм доста от мненията ти и има такива, които много са ми харесвали.Като цяло имам(имах) подчертано високо мнение за инвестиционната ти култура, но в случая с левъриджа имам чувството, че тепърва навлизаш в цялата проблематика. Забележките на Афтердарк в случая са доста на място.Само ще допълня следното:

1. Да се коментира левъридж-ефекта при покупко-продажбата на НИ и да се говори за инвестиции на борсата със собствени средства, си е чисто и просто абсолютен нонсенс и издава едно непознаване на......

2. Относно:
                  Първоначално изпратено от Bobi75

Да предположим, че борсата падне с 20% и НИ паднат с 20%.

Болшинството играчи на борсата ще са загубили 20% от активите си.

Болшинството "инвестирали" в НИ ще са загубили 100% напълно първоначалното си вложение, а освен това ще дължат лихви по левъриджа, т.е. кредита.
                  Нека коментираме малко по-коректно нещата. Да речем говорим за един 25-годишен жилищен кредит. Какваш "Да предположим, че борсата падне с 20% и НИ паднат с 20%.", тоест взимаш за пример един конкретен момент от цялата инвестиция(да речем на втората година) и обобщаваш "Загубих!", което разбира се не е коректно, т.к. това "състояние на загуба" може спокойно на 5 година да се промени. Тоест един вид "целия период на изплащане на заема ти" може да го разглеждаш като период на спекулиране. В момента, в който изчислиш, че си си избил набутките и си на печалба, продаваш.

Коментар

• Боби75,

Не може да ги пишеш така сметките защото объркваш хората.

Всеки може да напише - Пешко има 5лв. Тегли потребителски кредит за 995лв. Купува си за 1000лв. акции на Албена по 6-7лв. Каква е доходността след няколко години на неговите 5лв.? Другите 995лв. нали не са негови, а на банката?

Коментар

• Значи няма чак такава разлика в какво инвестираш на ливъридж?

Основното ми несъгласие е, че ако човек чете твоя постинг, може да реши, че основният и най-важен критерий за риск е степента на ливърдж. А това не е съвсем така, особено когато се рискува умно и премерено.

Коментар

• Сега виждам последния пост на Афтър. Да, това е реалността!
                        А дори и върху малката част, взета като кредит, се начисляват лихви. Има и еднократни разходи по сделката за имота... И накрая съпоставете с годишната доходност.... ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ ДОСТА АМА ДОСТА ПО-СКРОМНО ОТ АКЦИИТЕ

Време е да припомня:
                        Първоначално изпратено от 22
                        И за да не съм голословен, към предния ми пост:

СОФИКС: http://www.investor.bg/?cat=35&period=6&order=1
                        БГ40: http://www.investor.bg/?cat=36&period=6&order=1 (той разбира се е по-отскоро)

А да не ви изваждам историята на някои акции "ракетки"!

Имоти (популярни индекси, намерете си други ако ви се търси, сходно е): http://www.nsni.bg/mindex.htm (знаете, че за последната година поскъпването на имотите не "в пъти", така че продължете мислено графиките).

Коментар

• уф, да приемем че не си го прочел.

казах:

Първоначално изпратено от Bobi75
                          А кои не ползват кредит. Рядко, понякога някои с доста средства или перачи на пари. А те дори и перачите на пари ползват кредит, защото това е нормалния начин за изпиране.
                          т.е. това което казваш и ти. Възможно е купуващите с кредит да са 1/3-1/2 от общия брой купуващи. За мен и това е показателно
                          Възможно е левъриджа е 1 към 2.5 до 4. За мен и това е показателно.

Ок. Съгласен. Пиииииийс

Коментар

• Боби - вместо да четеш внимателно какво се пише, злобата те кара да лъжеш. Вместо най-после да напишеш качествен коментар, само обиждаш наляво и надясно.

Специално подчертах в тази тема, че това че нещо поскъпва само по себе си не значи, че е балон!! И че не трябва да слагаме всички акции и имоти под един показател!! Не съм и твърдял никъде, че БФБ е балон!! Просто призовавам към сравнения. И размисъл. И бдителност.

Но явно на някои други мисли им са в главата.

Коментар

• Бопчо, душице сребърна.

Не желая да влизам в конфликт с теб.

Пак ти повтарям, че повечето инвестиращи в имоти индивидуални инвеститори не го правят на кредит, ако не ми вярваш провери:

1) Купуват на зелено и плащат разсрочено

2) Препират някой сив лев

3) Имат си готова сума пари

Между 1/3 и 1/2 инвестират в имот чрез кредит, като обикновено използват и собствени средства в съотношения 30/70 - 20/80, което прави ливъридж 1:2,5 - 1:4 и в никакъв случай не е 1:10.

Коментар

• Дарки, душице златна. Кой ти е казал, че съм против недвижимите имоти.
                                И ти горкия недоразбрал тръгна да ме плюеш като отричаш очевидните факти.

Идеята ми беше, че 22 за лични егоистични цели манипулира мненията като твърди, че се познавало, че БФБ е балон като се погледнат графиките на индексите и не може да не е балон след като е донесла толко доход.

Аз съответно му показах, че болшинството инвеститори в НИ ползват левъридж и съответно реалната доходност от НИ последните години е много по-голяма от БФБ.

И кажи ми моля те, ако купиш имот, за което влагаш 10 000 евро, а останалите 90 000 вземаш като кредит, 1 към колко левъридж е това. Кажи го без да сервилиничиш към некои индивиди.

Ако съм тук, то е да обменям мнения, да се запознавам с интересни хора и да негодувам срещу явно некоректни поведения.
                                Не ми се занимава да ти доказвам разни неща като некои желаещи публично себедоказване. Ако искаш приемай мнението ми като мнение, ако не бегай. Аз със тебе няма да споря, защото не виждам смисъл.

Коментар

X