If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ако имате в предвид какво сме заложили на борсата, то за себе си бих могъл да кажа, че съм заложил толкова колкото мога да си позволя да загубя, освен разбира се решителността си да продължа нататък.
absolutno suglasen.
samo 4e ve4e e pove4e otkolkoto bih iskal da zagubja ))
Ако имате в предвид какво сме заложили на борсата, то за себе си бих могъл да кажа, че съм заложил толкова колкото мога да си позволя да загубя, освен разбира се решителността си да продължа нататък.
Дисковер, изтъкнах пърчичните причини, тъй като дори те явно не се разбират. Това, което говориш просто води в повишаване на търсенето.
и аз съм съгласен с тях, просто изтъкнах че не са сред най-важните, поне според мен.
Първоначално изпратено от ГювечоУнищожител
За инфлацията. Не си прав. При падаща инфлация доходността от бонове намалява, увеличава се
атрактивността на акциите и съответно доходността им.
пак според мен, ти не си прав. при очаквания за растяща инфлация, бондовете са ужасна инвестиция, акциите - прилична; и обратно - при очаквания за намаляваща инфлация, бондовете са атрактивни, акциите - не толкова...има различни нюанси, но като цяло, това е правилото.
но, всеки има право на лично мнение.
22, не разбирам особено смисъла от публичност, но както предлагаш ще го напиша тука.
......
Какви са основните причини за поскъпване на акциите и на конкретна акция:
- предишното им подценяване
- намаляваща инфлация
- растеж/работа на компанията (растеж на активи, приходи, печалба)
Защо намесвам тука при акциите инфлацията. Последните години инфлацията е пренебрежимо малка и не може да оправдаем значителният ръст на НИ с нея.
НО, но падането на инфлацията се отразява доста благотворно на цените на акциите. Ние трябва за 2-3 години да сведем инфлацията до 2% накъде, за да въведем еврото. Изчислявам съм, че самото падане на инфлацията от 7% (сегашната) на 2% би трябвало да повиши цените на акциите на Софарма например с 25-30%. Нарочно използвам Софарма, защото от дълго време нямам.
За предишното им подценяване (на акциите) е ясно, че е имало такова. Можем твърдо да кажем, че в момента повечето от акциите на БФБ не са подценени.
И оставих последната причина за накрая. Основният причина за растежа на акциите и основната им разлика с НИ е, че акциите са сертификат за собственост върху даден бизнес.
Този бизнес генерира печалба и самият бизнес може да много по-доходоносен (Return of Equity) от НИ (наеми).
Печалбата в повечето случай на БФБ се ре-инвестира, което повишава активите и от там се повишава сената на самата компания. Имам предвид цената, на която някои би я купил като бизнес.
Тази работа или иначе казано растежът на компанията, ако са забелязани от инвеститорите водят до растеж на цената на акциите й.
И забележете. Не е казано, че компанията ще работи само до края на годината и следващата година тя няма да работи, т.е. да носи доходност. Всяка година има приходи, печалби се ре-инвестират, активите растат и т.н. И това е основание за растежа на цената на акциите на дадена компания за разлика от НИ, за които като се стигне времето на покой могат да растат растат като цена предимно с ръста на инфлацията.
Но разбира се това важи предимно за добрите компании. Ако погледнете графиката на Jonson & Jonson за последните няколко десетилетия, ще разберете какво пима предвид под растеж. Растеж, сплит, растеж, сплит и т.н.
Затова избирайте добри компании. Дори да се набалончи по някое време цената им, то след това ще върне към по-поносими, ниски за вас стойности и ще сте доволни Важното е дългосрочната инвестиция в добра компания.
ГювечоУнищожител,
мисля, че причините, които изтъкваш за повишението на акциите далеч не са най-важните. макар, че съм съгласен с крайния ти извод за купуването на добри компании, намирането на тези компании, не е толкова лесен и обективен процес..всички тук мъдрим перспективните сектори, компании и т.н., но погледнато по-глобално, нещата са съвсем други..
аз бих добавил обстоятелствени причини (краткосрочни) за атрактивността на нашите компании, далеч по-примамливи от техните фундаментални характеристики (дългосрочни):
1) създаването на колективни инвестиционни схеми, които трябва да инвестират средствата
2) липса на данъчно облагане на капиталовите печлби на БФБ
3) ниска корелация с международните пазари
4) глобална свръхликвидност
за мен тези фактори са много по-силни двигатели, отколкото перспективате за феноменален растеж, отразен в цените..не казвам, че е невъзможен, но ще е необходим повече от 1-2 години период да видим как наистина работят...
едва ли някой на запад е започнал да харесва нашия пясък, акумулатори или ветеринарни продукти - и разчита на техния растеж в следващите 20 години...
ако обаче имаш място където да паркираш капитал за известно време на тихо и спокойно място, без привкус на буря, която започва да навява леко на Запад, защо да не го направиш? ние далеч не сме изключение, същото го правят и с Румъния, Сърбия, Русия, а най-вече в далечния Изток..жалко само че сме толкова малки и можем да предложим само една шепа що-годе прилични предприятия за инвестиции..
и за инфлацията.... връзката, която направи между акциите и инфлацията, ми е малко мъглива..според мен, нейното влияние в този случай е незначително...но дори и да беше голямо, обикновено акциите са добра инвестиция при умерено растяща инфлация, според това доколкото фирмите могат да прехвърлят увеличението на разходите си към потребителите....
аз не съм съгласен, че инфлацията е намаляла, освен, може би, официалната, но дори и да е така, намалена инфлация, при равни други условия, е привлекателна за инвестиции в облигации, не акции..и при това става въпрос повече за инфл.очаквания, те са важните, а при сегашното положение не виждам как те мога да са занижени, при тези цени на суровините..
любопитно ми и каква е логиката ти при Софарма.. без да съм специалист, бих предположил че точно при тях намаление на цените би довело до намаление на продажбите, вместо до увеличение, поради нееластичното търсене на лекарства...
22, не разбирам особено смисъла от публичност, но както предлагаш ще го напиша тука.
Та аз казах, че доста хора преди години говореха, че колкото повече растат недвижимите имоти, толко по-голям ще е срива и няма как да не върнат. И сега същите хора говорят същото за борсата.
На което ти ми отговори, че поскъпването при БФБ и много по-бързо и голямо, в пъти, и че инвеститорите на двата пазара у нас са различни и се ръководят от различни мотиви и очаквания.
Да наистина е в пъти, но например ако преди 3-4 години една гарсониера в Люлин беше 10 000 долара (7 000 евро) , то сега е 30 000 евро.
Да разгледаме какви са основните причини за поскъпване на недвижимите имоти:
- инфлация
- очаквания за растеж на цената им
"Очакванията за растеж на цената им" е другия начин да се каже повишено търсене и го използвам, за да подчертая преходините ситуации в момента в България. "Предишното им подценяване" пак попада в графата на търсенето и предлагането, но го използвам по същите причини. Да е по-ясно.
Какви са основните причини за поскъпване на акциите и на конкретна акция:
- намаляваща инфлация
- растеж/работа на компанията (растеж на активи, приходи, печалба)
Защо намесвам тука при акциите инфлацията. Последните години инфлацията е пренебрежимо малка и не може да оправдаем значителният ръст на НИ с нея.
НО, но падането на инфлацията се отразява доста благотворно на цените на акциите. Ние трябва за 2-3 години да сведем инфлацията до 2% накъде, за да въведем еврото. Изчислявам съм, че самото падане на инфлацията от 7% (сегашната) на 2% би трябвало да повиши цените на акциите на Софарма например с 25-30%. Нарочно използвам Софарма, защото от дълго време нямам.
За предишното им подценяване (на акциите) е ясно, че е имало такова. Можем твърдо да кажем, че в момента повечето от акциите на БФБ не са подценени.
И оставих последната причина за накрая. Основният причина за растежа на акциите и основната им разлика с НИ е, че акциите са сертификат за собственост върху даден бизнес.
Този бизнес генерира печалба и самият бизнес може да много по-доходоносен (Return of Equity) от НИ (наеми).
Печалбата в повечето случай на БФБ се ре-инвестира, което повишава активите и от там се повишава сената на самата компания. Имам предвид цената, на която някои би я купил като бизнес.
Тази работа или иначе казано растежът на компанията, ако са забелязани от инвеститорите водят до растеж на цената на акциите й.
И забележете. Не е казано, че компанията ще работи само до края на годината и следващата година тя няма да работи, т.е. да носи доходност. Всяка година има приходи, печалби се ре-инвестират, активите растат и т.н. И това е основание за растежа на цената на акциите на дадена компания за разлика от НИ, за които като се стигне времето на покой могат да растат растат като цена предимно с ръста на инфлацията.
Но разбира се това важи предимно за добрите компании. Ако погледнете графиката на Jonson & Jonson за последните няколко десетилетия, ще разберете какво пима предвид под растеж. Растеж, сплит, растеж, сплит и т.н.
Затова избирайте добри компании. Дори да се набалончи по някое време цената им, то след това ще върне към по-поносими, ниски за вас стойности и ще сте доволни Важното е дългосрочната инвестиция в добра компания.
----
Относно това, че инвеститорите на двата пазара у нас са различни и се ръководят от различни мотиви и очаквания бих просто споделил някои наблюдения, тъй като не мога за сега да дам завършен поглед:
- Обем парични средства. Ако си имал предвид това, не мисля, че повечето инвестирали в НИ имат повече пари от повечето инвестирали на БФБ. Повечето от хората, които купуват сега, ги купуват с кредит и надали имат налични даже и 10-20% от необходимата сума. Дори си мисля, че купуващите НИ са доста по-безпарични от инвестиращите на БФБ. Лесното кредитиране им позволи въобще да купят нещо. Може дотам да сме докарали икономиката, че доста хора да имат високи заплати, но малко от тях имат много пари накуп.
- Хоризонт на инвестиране. Смята се, че инвестицията в НИ е дългосрочна. Според мен в момента в България малко хора са инвестирали гългосрочно. Доста хора имат повече апартаменти, без да има семейна нужда от тях и без евентуален имот да избива разходите + вноска по кредит. Ясно е, че тези хора изчакват удобен момент да продадат, който може да дойде и утре. При акциите успокояването на пазара (падането на риска и съответно на печалбата) ще удовлетвори напълно пенсионните фондове, застрахователите и т.н. Те търсят нещо ниско-рисково и сигурно - не им трябват големи печалби, че даже и пенсионните фондове са ограничени със закон за горната граница на доходността си. А с времето техните пари за инвестиране ще нарстват.
Извода е, че колкото повече расте времето толко по-волатилни могат да са НИ и толко по-НЕволатилни ще са акциите и ще се намалява верояртността за срив на добрите компании.
Ами то и сега има такива хора, не са никак малко. С ипотека на жилището, за да сложат парите на борсата. Това не е врътка а сравнително разпространена практика.
Nisto ne razbiram ot imoti, no spored men tova da zagrobish pari v imot pri letqsta borsa e tupo. No umnoto e da kupish imot i da go polzvash kato collateral za zaem. Sled tova sus zaema na borsata. Ako nqkoi e napravil tiq vrutki predi 4-5 godini shapka mu svalqm. Neka da izkresti qko tuk. Ako nqkoi poznava takiva hora da razdue.
успокой се, за това умните хора с имоти отдавна са се сетили и го правят постоянно. доста преди репа-та да станат мода
Nisto ne razbiram ot imoti, no spored men tova da zagrobish pari v imot pri letqsta borsa e tupo. No umnoto e da kupish imot i da go polzvash kato collateral za zaem. Sled tova sus zaema na borsata. Ako nqkoi e napravil tiq vrutki predi 4-5 godini shapka mu svalqm. Neka da izkresti qko tuk. Ako nqkoi poznava takiva hora da razdue.
Коментар