IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Борсата подивя - дали е здравословно

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• 22, мерси за поздравите
    а на тези графики им правя анализ всеки ден

Коментар

• Гювечов - оставам с впечатление, че не си ми прочел внимателно последните два поста. И своя собствен, дългия, по-долу.

Да, поскъпването в пъти само по себе си не значи че нещо е балон! Не съм го и помислял. Имам значителни инвестиции на БФБ, от тези които считам за балонни позиции излязох, но от други не мисля скоро (а по принцип не съм твърде рисков инвеститор).

Просто вижте обаче графиките долу.
      Много тема за размисъл дават! Поздрави и на теб, и на "равновесие". Успех с инвестициите!

Коментар

• Добре,германската баба как е направила на развит пазар от 40 000 ,500 000!!! И друго :имота си е набутване!! Като на закупен автомобил!Още на другия ден трябва дя започнеш да му начисляваш амортизации!!!

Коментар

• 22, ти и на лични говореше за никове. Стига с тези никове. Ако мислиш, че пиша и под друг просто го кажи!

Та по същество. Исках да кажа, че поскъпване в пъти не значи, че нещо е балон.
          Освен това както казах с времето един бизнес (акция) може да се развива непрестанно. За ралика от имотите.
          Второ, именно ravnovesie преди време говореше как НИ са балон. Само не знам защо него човека го въвличаш в нашия разговор тук?!
          Трето, да различни са инвестиращите в НИ и БФБ. Инвестиращите в НИ имат огромен процент на некомпетентност и не знаят дори що е това инвестиция.
          Четвърто, нормално е "не са едни и същи хората, които имат видения за срив на НИ и на БФБ". Личната пикупка на НИ извън бизнес начинание не е инвестиция! Дори ravnovesie не пророкува едновременно срив на НИ и борсата. Според него просто доходността на борсата ще падне под 20-30% за година.

Коментар

• И за да не съм голословен, към предния ми пост:

СОФИКС: http://www.investor.bg/?cat=35&period=6&order=1
            БГ40: http://www.investor.bg/?cat=36&period=6&order=1 (той разбира се е по-отскоро)

А да не ви изваждам историята на някои акции "ракетки"!

Имоти (популярни индекси, намерете си други ако ви се търси, сходно е): http://www.nsni.bg/mindex.htm (знаете, че за последната година поскъпването на имотите не "в пъти", така че продължете мислено графиките).

Коментар

• Гювечов,

С много от написаното ти съм съгласен. С много - не съм.

Първо, бъркаш се или защото отскоро си на борсата, или нарочно заблуждаваш и себе си и четящите - преди "3-4" години гарсониерата в Люлин вече беше доста над 7000 евро.

Второ, за периода оттогава мога да ти посоча поне десет акции, които поскъпнаха доста над 4.5 пъти. Нещо повече - цялата БФБ поскъпна повече примерно от REMI (избери си друг индекс ако искаш).

Така че ако търсиш балон - гледай повече към БФБ. "Равновесие" е мъдър и опитен, но не ви изнася да го слушате.

Бъркаш и още в две неща:

- помни, че инвеститорите у нас на БФБ и в НИ са различни групи, с много различни мотиви... има и съвпадение, но множеството на съвпадението е много малко. Неотдавна обяснявах подробно вече не помня в коя тема.
              - не са едни и същи хората, които имат видения за срив на НИ и на БФБ. Само се огледай внимателно в никовете в този форум (въпреки, че мнозина както и ти непрекъснато се явявате с нови никове)

Коментар

• Повечето от хората, които купуват сега, ги купуват с кредит и надали имат налични даже и 10-20% от необходимата сума. Дори си мисля, че купуващите НИ са доста по-безпарични от инвестиращите на БФБ. Лесното кредитиране им позволи въобще да купят нещо. Може дотам да сме докарали икономиката, че доста хора да имат високи заплати, но малко от тях имат много пари накуп.

Много правилно приятелю, повечето хора от т.нар. зараждаща се средна класа са от този тип, който ти описваш, забелязал съм го.
                Въобще и в Щатите средната класа си е консуматорската класа, те живеят точно на този принцип " всичко на кредит ".
                Изплащането на ипотека на дома в , който живееш и получаваш доходите си от заплата е направо дамоклиев меч.

Коментар

• Някъде тука писах,че Фондовата борса не е ХАЗАРТ.Размислите на ГЮВЕЧА...... потвърждават тези мои думи!!!Мерси Унищожител!!!

Коментар

• Tova s inflaciqta ne vaji za razviti pazari daje e glupost. Vruzkata e mnogo po-slojna i dinamichna.

Коментар

• упс, сори че долното е толко дълго. не очаквах, а видах като го пуснах

Коментар

• 22, не разбирам особено смисъла от публичност, но както предлагаш ще го напиша тука.

Та аз казах, че доста хора преди години говореха, че колкото повече растат недвижимите имоти, толко по-голям ще е срива и няма как да не върнат. И сега същите хора говорят същото за борсата.

На което ти ми отговори, че поскъпването при БФБ и много по-бързо и голямо, в пъти, и че инвеститорите на двата пазара у нас са различни и се ръководят от различни мотиви и очаквания.

Да наистина е в пъти, но например ако преди 3-4 години една гарсониера в Люлин беше 10 000 долара (7 000 евро) , то сега е 30 000 евро.

Да разгледаме какви са основните причини за поскъпване на недвижимите имоти:
                        - предишното им подценяване
                        - инфлация
                        - очаквания за растеж на цената им

"Очакванията за растеж на цената им" е другия начин да се каже повишено търсене и го използвам, за да подчертая преходините ситуации в момента в България. "Предишното им подценяване" пак попада в графата на търсенето и предлагането, но го използвам по същите причини. Да е по-ясно.

Какви са основните причини за поскъпване на акциите и на конкретна акция:
                        - предишното им подценяване
                        - намаляваща инфлация
                        - растеж/работа на компанията (растеж на активи, приходи, печалба)

Защо намесвам тука при акциите инфлацията. Последните години инфлацията е пренебрежимо малка и не може да оправдаем значителният ръст на НИ с нея.
                        НО, но падането на инфлацията се отразява доста благотворно на цените на акциите. Ние трябва за 2-3 години да сведем инфлацията до 2% накъде, за да въведем еврото. Изчислявам съм, че самото падане на инфлацията от 7% (сегашната) на 2% би трябвало да повиши цените на акциите на Софарма например с 25-30%. Нарочно използвам Софарма, защото от дълго време нямам.

За предишното им подценяване (на акциите) е ясно, че е имало такова. Можем твърдо да кажем, че в момента повечето от акциите на БФБ не са подценени.

И оставих последната причина за накрая. Основният причина за растежа на акциите и основната им разлика с НИ е, че акциите са сертификат за собственост върху даден бизнес.
                        Този бизнес генерира печалба и самият бизнес може да много по-доходоносен (Return of Equity) от НИ (наеми).
                        Печалбата в повечето случай на БФБ се ре-инвестира, което повишава активите и от там се повишава сената на самата компания. Имам предвид цената, на която някои би я купил като бизнес.

Тази работа или иначе казано растежът на компанията, ако са забелязани от инвеститорите водят до растеж на цената на акциите й.

И забележете. Не е казано, че компанията ще работи само до края на годината и следващата година тя няма да работи, т.е. да носи доходност. Всяка година има приходи, печалби се ре-инвестират, активите растат и т.н. И това е основание за растежа на цената на акциите на дадена компания за разлика от НИ, за които като се стигне времето на покой могат да растат растат като цена предимно с ръста на инфлацията.

Но разбира се това важи предимно за добрите компании. Ако погледнете графиката на Jonson & Jonson за последните няколко десетилетия, ще разберете какво пима предвид под растеж. Растеж, сплит, растеж, сплит и т.н.

Затова избирайте добри компании. Дори да се набалончи по някое време цената им, то след това ще върне към по-поносими, ниски за вас стойности и ще сте доволни Важното е дългосрочната инвестиция в добра компания.

----
                        Относно това, че инвеститорите на двата пазара у нас са различни и се ръководят от различни мотиви и очаквания бих просто споделил някои наблюдения, тъй като не мога за сега да дам завършен поглед:

- Обем парични средства. Ако си имал предвид това, не мисля, че повечето инвестирали в НИ имат повече пари от повечето инвестирали на БФБ. Повечето от хората, които купуват сега, ги купуват с кредит и надали имат налични даже и 10-20% от необходимата сума. Дори си мисля, че купуващите НИ са доста по-безпарични от инвестиращите на БФБ. Лесното кредитиране им позволи въобще да купят нещо. Може дотам да сме докарали икономиката, че доста хора да имат високи заплати, но малко от тях имат много пари накуп.

- Хоризонт на инвестиране. Смята се, че инвестицията в НИ е дългосрочна. Според мен в момента в България малко хора са инвестирали гългосрочно. Доста хора имат повече апартаменти, без да има семейна нужда от тях и без евентуален имот да избива разходите + вноска по кредит. Ясно е, че тези хора изчакват удобен момент да продадат, който може да дойде и утре. При акциите успокояването на пазара (падането на риска и съответно на печалбата) ще удовлетвори напълно пенсионните фондове, застрахователите и т.н. Те търсят нещо ниско-рисково и сигурно - не им трябват големи печалби, че даже и пенсионните фондове са ограничени със закон за горната граница на доходността си. А с времето техните пари за инвестиране ще нарстват.
                        Извода е, че колкото повече расте времето толко по-волатилни могат да са НИ и толко по-НЕволатилни ще са акциите и ще се намалява верояртността за срив на добрите компании.

Коментар

• i pulnq po drugi. T.e. arbitraj po purva proizvodna.

Коментар

• Да, нищонеправенето по някои позиции също носи добри печалби.

Коментар

• Първоначално изпратено от Martingale
                              Az veche ratovarvam po nqkoi pozicii.
                              И това е вариант. Пък после ако трябва ще пълниш на +10%, шоу да става
                              Аз пък предпочитам да си ходя на плаж вместо да правя щуротии по кобоса

Коментар

• Az veche ratovarvam po nqkoi pozicii. Esenta ste e bogata na novini.

Коментар

Working...
                                X