IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Финансиране срещу обезпечение Акции (репо-сделки и др.)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Марияне, имаш ли представа каква е нормалната практика, при едно репо, какво удържа посредника ти, при който са ти били акциите, преди да отидат на подсметка при банката кредитор по репото /била тя Пиреус или Инвестбанк/. Все пак посредника ти прави сделка на регистрационен пазар и каква е нормалната комисионна?

Коментар

• Ако се прави репо(не залог на акции),реално собствеността се прехвърля(продажба) и това не става на регулирания пазар,а на регистрационен.В такъв случай би трябвало да се дължи данък в/у разликата от стойността на репото и цената на придобиванеops:
      данък би дължала и фин. институция отпускаща кредита при обратното изкупуване.
      Дано да греша и да има разпоредби специално за репо-сделките(не съм гледал в закона),щото иначе...кофти

Коментар

• трябва да обещаят, че репото ще се ролва поне 1 г. ако обезпечението не поевтинее под определена граница
        дори 5 г.

Коментар

• Първоначално изпратено от nevermind
          ABE vie BOLNI li ste da teglite kredit, za da kupuvate ak
          cii!?!?????
          А тия дето взеха по 200-300 хил. за да си купят Химимпорт ,болни ли бяха.Не е задължително да ги хвърлиш!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя
            Първоначално изпратено от Kenanov
            А би ли споделил колко ти взеха такса от твоя ИП за сделката
            Мерси.
            каква такса да му вземат, та това си е теглене на кредит в чист вид, не е репо сделка. Могат да му вземат само 10 лв. за прехвърляне на акциите на подсметка в Алианц.
            Моя ИП при репо сделка ми взима комисион от 0,12 до 0,15% според размера на сделката.
            При мен посредника ми взе стандартната си комисонна /не тази за кобос/ за репо сделката - все пак това си е една нормална извънборсова сделка и като такава, е нормално поредника да ти вземе комисионна.

Коментар

• за да не звъним всички в Алианц:

колегата е стар клиент на банката с кредитна история и кредита е отпусна т по изключение.
              Когато банката отпуска кредит с обезпечение дялове продукта им изисква тези дялове да са на колективни инвестиционни схеми предлгани от Елана и Бенчмарк
              това е
              http://imoti.start.bg
              http://pravo.start.bg
              [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

• Първоначално изпратено от Kenanov
                Мерси.
                каква такса да му вземат, та това си е теглене на кредит в чист вид, не е репо сделка. Могат да му вземат само 10 лв. за прехвърляне на акциите на подсметка в Алианц.
                Моя ИП при репо сделка ми взима комисион от 0,12 до 0,15% според размера на сделката.

Коментар

• ABE vie BOLNI li ste da teglite kredit, za da kupuvate akcii!?!?????

Коментар

• Първоначално изпратено от xkm
                    Днес ми бе разрешен кредит от ТБ "Алианц България" срещу обезпечение - акции на дружество , включено в SOFIX . Срокът е за шест месеца , лихва на годишна база - 9 % , такса - 1% . Лихвите ще плащам ежемесечно , а главницата ще връщам на края на третия месец - 25 % и на края на шестия - останалите 75%. Задължен съм през целия период да подържам 150 % обезпечение по кредита. Акциите ми са преведени по подсметката на ТБ " Алианц България" , но са на мое име и не са запорирани в Централния Депозитар.
                    Мерси.

Коментар

• Хехе, браво на теб!
                      Значи събираш ресурс за новите ИПО-та А то и на борсата има доста атрактивни възможности!
                      Успехи в инвестирането на новия кеш!

Коментар

• Днес ми бе разрешен кредит от ТБ "Алианц България" срещу обезпечение - акции на дружество , включено в SOFIX . Срокът е за шест месеца , лихва на годишна база - 9 % , такса - 1% . Лихвите ще плащам ежемесечно , а главницата ще връщам на края на третия месец - 25 % и на края на шестия - останалите 75%. Задължен съм през целия период да подържам 150 % обезпечение по кредита. Акциите ми са преведени по подсметката на ТБ " Алианц България" , но са на мое име и не са запорирани в Централния Депозитар.

Коментар

• При Пощенска на пръв поглед условията са добри.... единствено искат да сключиш догов за посредничество с тях, но не си длъжен да търгуваш с тях... ЛОШОТО Е ЧЕ ИНВ. МИ ПОСРЕДНИК ИСКА 1% от стойността на кредита. И при вас ли искат толкова много???? Това е повече от колкото лихвата ми по кредита.

Коментар

• Този номер се опитаха да приложат при мен Пиреосбанк, но като видяха, че не минава се отказаха, ама след това пък аз се отказах да правя репо с тях.

Коментар

• Да, има доста да се развива този пазар и на този етап услугата си е дърво, но кво да се прави. То и комисионните на ИП през 2001-ва бяха дърво но го преживяхме
                              Иначе има и по-тежки случаи - Еврофинанс ми поискаха да съм прехвърлил на тяхна подсметка акциито с които да направим Репо и след това парите от репо-то също да ги инвестирам през тях. Някъв вид изнудване да им станеш клиент. Е, при мен номера не мина, ще намеря друг начин!

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя
                                Първоначално изпратено от rebound
                                Не разбрах, за нотариалната заверка, задължителен реквизит ли са при репо сделките?
                                Не, това си е специфично изискване от Инвестбанк. Един вид тяхна си безсмислена прищявка. Другите заемодатели не искат подобно нещо.
                                Точно така си е и това е може би най-сериозният недостатък на репата на Инвестбанк. След като вече доста нотариуси се регистрираха по ЗДДС обикновено за едно репо заминава 100 лв само за нотариалната такса. /А защо поставянето на един печат струва около 100 лева е една друга много болна тема./
                                Другият по-малък недостатък на репата на Инвестбанк е по-високата лихва, но това е сравнително малка болка.
                                Аз ползвам и постоянно, и временно /за 2-4 седмици/ репа все от Инвестбанк, въпреки изброените недостатъци, защото искат определено по-малко обезпечение и особено за Монбат ми е много удобно /купуват Монбат на 7 лева, което си е 73,7% финансиране/.
                                Пиреос и Пощенска ми се струва, че трябва да променят доста неща в условията си, ако искат да завоюват съществен пазарен дял при репата.

Коментар

X