IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Финансиране срещу обезпечение Акции (репо-сделки и др.)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Мариян Йорданов
    ... БПБ няма точно определен минимум за репо-сделките, докато в Инвест Банк те трябва да са над 5 хил. лв.

За да не стане разминаване в параметрите, ще цитирам текст от процедурата при сключване на репо-сделки с акции в ТБ "Инвестбанк" АД:

"т.7. Ограничения за размера на репо-сделките:
    - минимален размер на позиция - 30 000 лв.
    - за физически лица определяме максимален размер - 500 000 лв.
    - за юридически лица - 1 000 000 лв.
    За суми, по-големи от позволените, е необходимо одобрение от УС на ТБ "Инвестбанк" АД."

Въпросът ми е откъде е взета сумата 5 000 лв., щом като изрично се цитира: "минимален размер на позиция - 30 000 лв."?
    "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от Investorrr
      И аз искам да благодаря за добрата информация. Това за репо сделките ни касае, както и за начина за сключването им.
      това е много интересен детайл

Така ако прехвърлите акциите си в БПБ (става с нареждане в посредника където са акциите, което обикновено струва 10 лв.) в БПБ няма да имате такса за сделката, такса за нотариус и т.н., а остават само лихвите, които са около 14%, колкото при Инвест Банк. Средствата постъпват по ваша банкова сметка и чрез превод за под 1 лв. ги нареждате обратно в посредника си.

Ако направите регистрационната сделка чрез посредника си, той може да ви вземе между 0,15% и 1,5% и реално силно да оскъпи финансирането.
      но съм забравил да уточня, че тук се губи малко време, защото ако направиш сделката през посредника си и инвестираш през него, можеш да направиш всички сделки в един ден

ако се финансираш през БПБ и превеждаш към посредника си трябва да изчакаш сетълмента на репо сделката към 3 работни дни и да чак тогава да превеш в посредника си и да търгуваш

Коментар

• И аз искам да благодаря за добрата информация. Това за репо сделките ни касае, както и за начина за сключването им.

Коментар

• blagodarnosti za svoevremennata reakciq. mnogo cenna info. pozdravi na ekipa na investor.bg

Коментар

• здравей, в този материал съм се постарал да посоча силните и слабите страни на трите оферти за репо-сделки от трите банки

http://www.investor.bg/?id=49951

Пощенска банка навлезе на репо пазара с 9 сделки за 207 хил. лв.

Днес Пощенска банка стартира стандартизиран продукт “Репо-сделка с обезпечение акции” на дружества, търгувани на БФБ-София, сключвайки 9 сделки за общо 207 хил. лв.

Условията по репо-сделките на Българска пощенска банка (БПБ) се различават по някои параметри от конкурентните продукти на Инвест Банк и Пиреос Банк.

За разлика от Инвест Банк при БПБ няма нотариална заверка на материален интерес или подпис по договора за репо, което спестява пари и време. Лихвите при двете банки са сравними, но предимството на Инвест Банк, е че финансира до 70-80% от стойността на обезпечението, докато БПБ само до 50%.

И двете банки нямат списък с емисиите, които приемат за обезпечение, но разбира се могат да откажат да приемат за обезпечение дадена емисия. БПБ няма точно определен минимум за репо-сделките, докато в Инвест Банк те трябва да са на стойност над 5 хил. лв. и дори повече.

БПБ изисква акциите да бъдат прехвърлени по клиентска подсметка към банката, но реално това не се оказва проблем, защото първо така излиза по-евтино и второ парите могат да се преведат обратно в обичайния посредник на инвеститора, тоест Пощенска банка не кара инвеститора да търгува чрез нея с привлеченото финансиране.

БПБ няма такса за сключване на репо-сделката. Борсовата комисиона за репо-сделки е 0,01% и БПБ е преценила, че може да я поеме.

Така ако прехвърлите акциите си в БПБ (става с нареждане в посредника където са акциите, което обикновено струва 10 лв.) в БПБ няма да имате такса за сделката, такса за нотариус и т.н., а остават само лихвите, които са около 14%, колкото при Инвест Банк. Средствата постъпват по ваша банкова сметка и чрез превод за под 1 лв. ги нареждате обратно в посредника си.

Ако направите регистрационната сделка чрез посредника си, той може да ви вземе между 0,15% и 1,5% и реално силно да оскъпи финансирането.

Голямото предимство на Пиреос Банк е ниската лихва 10,65%, но банката отстъпва на Инвест Банк и БПБ по броя на емисиите, които приема за обезпечение и финансирането което осигурява, а именно до 50% от стойността на акциите, спрямо до 70-80% при Инвест Банк. При БПБ финансирането също е до 50%.

Днес активните репо-сделки достигнаха точно 125 млн. лв., основна част от които са репо-сделка за 95,8 млн. лв. с акции на БТК при цена 12 лв. за акция, сключена на 9 октомври 2006 г., тоест преди 7 месеца.

Тази голяма репо-сделка вече носи риск за СИБАНК, която е кредитирала инвеститора, защото днес последните сделки с акции на БТК са при цена 11 лв. тоест банката би получила с 8 млн. лв. по-малко отколкото е дала на инвеститора, ако продаде обезпечението при тази цена.

В момента портфейлът от репо-сделки на Пощенска банка е 216 хил. лв., като се включват и две малки репа от преди време извън стандартната услуга за общо 9 хил. лв., портфейлът на Инвест Банк достига 2,2 млн. лв., а този на Инвест Банк е за 11,53 млн. лв. Инвест Банк стартира първа репо-услуга и това, заедно с големия процент финансиране, е основна причина за лидерската й позиция.

Интересът към репо-сделките става все по-голям с предстоящите IPO-та на БФБ-София. Само през април репо-финансирането се увеличи със 7,4 млн. лв., като главен фактор беше IPO-то на Каолин. През май ще видим още по-голям ръст на репо-финансирането, твърдят експерти, като основна причина ще бъдат IPO-тата първо на Корпоративна ТБ и непосредствено след него - на Първа инвестиционна банка.

http://www.investor.bg/?id=49951

Първоначално изпратено от netware5
            Марияне, би ли ни обяснил колко време отива за изпълнението на едно репо от момента в който реша, че ще правя репо, до получаването на парите в подсметката ми при ИП?
            Друг въпрос, който ме интересува е кои са акциите, приемани от банките за репо. Знам за Монбат, Химимпорт, някои ДФ, но все пак е добре да се знаят всички приемливи за банките акции. По тоя повод имам следното предложение: Инвестора да обособи раздел за репо сделки в които да представя систематизирано информация за условията на различните кредитори. Например:
            - име на кредитора
            - приемани акции и процент на обезпечението
            - лихва
            - такси и комисионни
            - административни изисквания - нотариални заверки, изисквани документи и т.н.
            - време, което отнема процедурата
            - всякакви други изисквания (минимална и максимална стойност на кредита, евентуално прехвърляне на акциите при друг посредник и т.н.)

Коментар

• Марияне, би ли ни обяснил колко време отива за изпълнението на едно репо от момента в който реша, че ще правя репо, до получаването на парите в подсметката ми при ИП?

Друг въпрос, който ме интересува е кои са акциите, приемани от банките за репо. Знам за Монбат, Химимпорт, някои ДФ, но все пак е добре да се знаят всички приемливи за банките акции. По тоя повод имам следното предложение: Инвестора да обособи раздел за репо сделки в които да представя систематизирано информация за условията на различните кредитори. Например:

- име на кредитора
              - приемани акции и процент на обезпечението
              - лихва
              - такси и комисионни
              - административни изисквания - нотариални заверки, изисквани документи и т.н.
              - време, което отнема процедурата
              - всякакви други изисквания (минимална и максимална стойност на кредита, евентуално прехвърляне на акциите при друг посредник и т.н.)
              He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Pichove, a imate li ideia pri napraveno repo,ako dokato akciite sa prehvyrleni na bankata i v tiah izlezat prava ili divident koi go vzima?

Коментар

• Mariane, znae6 li kolko e minimuma, kato suma za repata pri POST BANK?
                  lipsata

Коментар

• Първоначално изпратено от rebound
                    Банката, която ме кредитира по репото, не ми взе нищо - чрез договорена сделка само ми бяха прехвърлени акциите ми на нейно име, за което аз получих договорената сума по репото. Комисионната от 1.5 % ми беше взета от посредника, при който ми бяха акциите на подсметка и през който си търгувам чрез Кобос. Ще попитам в посредника си как са начислени тези 1.5 % и за какво. Предполагам, че това е комисионна за сделката на регистрационния пазар. Ти казваш, че в други посредници има и по-малки комисионни при такива сделки, ще говоря с моя посредник по въпроса.
                    сега говорих с Пощенска банка, процедурата е прехвърляш книжата при тях и не ти взимат комисионна за регистрационната сделка (борсовата комисионна за репата вече е 0.01%), при тях няма и нотариална заверка на интерес, лихвите са като при Инвест банк, слабата им страна е, че дават до 50% от стойността на обезпечението

хубавото е, че парите от репото можеш да преведеш по сметка към обичайния си посредник и да си търгуваш през него

Коментар

• Първоначално изпратено от kaputov
                      Ако се прави репо(не залог на акции),реално собствеността се прехвърля(продажба) и това не става на регулирания пазар,а на регистрационен.В такъв случай би трябвало да се дължи данък в/у разликата от стойността на репото и цената на придобиванеops:
                      данък би дължала и фин. институция отпускаща кредита при обратното изкупуване.
                      Дано да греша и да има разпоредби специално за репо-сделките(не съм гледал в закона),щото иначе...кофти
                      Според мен, репо-сделките са вид кредитиране срещу залог акции и не би следвало да се разглеждат като облагаеми сделки.

Коментар

• Банката, която ме кредитира по репото, не ми взе нищо - чрез договорена сделка само ми бяха прехвърлени акциите ми на нейно име, за което аз получих договорената сума по репото. Комисионната от 1.5 % ми беше взета от посредника, при който ми бяха акциите на подсметка и през който си търгувам чрез Кобос. Ще попитам в посредника си как са начислени тези 1.5 % и за какво. Предполагам, че това е комисионна за сделката на регистрационния пазар. Ти казваш, че в други посредници има и по-малки комисионни при такива сделки, ще говоря с моя посредник по въпроса.

Коментар

Излиза, че даже и при обратното репо, когато ще си получа акциите, посредника ми пак ще си прихване 1.5 %, което прави общо 3 % и на мен ми се вижда много, за общо двете сделки на регистрационен пазар
                          Моя познат, които е с репо, е на стандартна комисионна 0.3% и за репо му правят отстъпка и става 0.15%
                          Не знам колко щеше да ти вземе Инвестбанк или Пиреос банк или Пощенска банка, ще се радвам ако проучиш и постнеш резултата тук, за да прочетем всички.

Коментар

• Излиза, че даже и при обратното репо, когато ще си получа акциите, посредника ми пак ще си прихване 1.5 %, което прави общо 3 % и на мен ми се вижда много, за общо двете сделки на регистрационен пазар

Коментар

• Благодаря за отговора. При мен се получи следното. Имам акции при посредник Х. Правя репо с Инвестбанк и Инвестбанк ми изпращат парите, като виждам, че от сумата от репосделката моя посредник си е прихванал 1.5 % като комисионна. Това нормално ли е? Не съм ги питал, но аз си мисля, че тази сума е за сделката на регистрационния пазар. Сега от тоговора ти виждам, че е било по-добре да си прехвърля акциите при Инвестбанк и тогава регистрационната сделка ще е между Инвестбанк и Инвестбанк и вероятно нямаше да има тази комисионна.

Коментар

какво удържа посредника ти, при който са ти били акциите, преди да отидат на подсметка при банката кредитор по репото /......./. Все пак посредника ти прави сделка на регистрационен пазар и каква е нормалната комисионна?
                                Това са два случая, при единия си оставаш в същия посредник, при втория си сменяш посредника и продължаваш да търгуваш с новия (трансфера на акциите струва около 10 лв. за всяка позиция и по-принцип не само комисионните са важни).
                                ти реши дали искаш да си сменяш посредника

ако не сменяш посредника:
                                при Инвестбанк искат нотариална заверка на репо-договора
                                един познат ми каза, че нотариуса взима 0.2% от стойността на договора (провери го), посредника взима 0.15% при отварянето и 0.15% при затварянето (за всеки клиент и посредник вероятно е различно), лихвата по-репото е около 0.55-0.6% на всеки две седмици (при Инвестбанк, при Пиреос по-малко)

ако смениш посредника:
                                за трансфер на акциите по 10 лв. на позиция
                                отново нотариална заверка (за Инвестбанк), отново комисионни по отварянето и затварянето на репото (не зная каква е тарифата на Пиреос и Инвестбанк), отново лихви

Коментар

Working...
                                X