Здравей Гари, да наистина "тъпи" нации няма, още повече пък американците, които са една извадка на цялото човечество. Това, за което наистина можем да говорим е, че има добре и зле устроени общества и за сравнение да използваме икономически показатели. Що се касае до Европейския Съюз и Америка, не трябва никога да забравяме, че това са двата стълба на най-мощната цивилизация съществувала някога в историята на човечеството. Относно Китай, би било добре да се проследи генезиса на неговия икономически растеж. Тогава, някои с изненада ще открият, че цели отрасли особено в областта на леката промишленост са били изнесени от Америка в Китай и този процес продължава и до днес, при което засяга вече и така наречените "високи технологии". Истината е, че тече нов процес в човешката история, досега варварите разрушаваха цивилизациите, дойде време цивилизацията да се погрижи да няма варвари. Как ще се развият нещата, никой не може да предскаже, но да се надяваме на щастливата звезда на човечеството!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БОРСАТА КАТО ХАЗАРТ
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ГариКато използвах израза "тъпите американци" нямах предвид, че всички са тъпи. Обаче съм уверен, че средният българин е много по-наясно със света и дори със семейните финанси отколкото средния американец.....
Вярно е, че 95% от амриканците са органичени (може би и за това живеят по-лесно), но на пирамидата там стоят най-интелигентните хора в света, които дърпат конците;
Първоначално изпратено от Императорът...въпрос на време е обединена Европа и Китай да смажат САЩ в пресата си.....I prefer to be approximately right than precisely wrong...
Коментар
-
Като използвах израза "тъпите американци" нямах предвид, че всички са тъпи. Обаче съм уверен, че средният българин е много по-наясно със света и дори със семейните финанси отколкото средния американец. На него просто му е много по-лесно и няма какво да си напъва толкова мозъка. Затова и подобни прости истини по-трудно стигат до акъла му. На него са му набивали Американската мечта с години, няма как иначе.
А иначе Америка е велика държава заради политическата си система, която я прави и икономически гигант. Може би защото преди 200-300 г. там са се преселвали все бунтари и единаци, са си направили такова държавно устройство, в което държавата присъства много по-слабо отколкото в европейските демокрации да речем. И са се борили за интереса си с оръжие в ръка, както правят и днес. Не като нас да си прекланят главичката, че да не я сече острата сабя.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ИмператорътАко средностатистическият американец бе такъв финансов гений, щеше ли елементарната книга на Боб да жъне такива успехи там? Щеше ли средната класа в САЩ да се разорява с все по-плашещи темпове? Просто същият този среден американец отдавна е загубил предприемаческият дух, превърнал се в запазена марка на янките. И колкото и да е могъща все още икономиката им, това няма да трае още дълго - и преди съм казвал, че въпрос на време е обединена Европа и Китай да смажат САЩ в пресата си. Да не говорим за чудовищните дългове на държавата, разпадането на осигурителните им системи, инфлацията, чието начало се вижда, застаряването на огромна част от работната ръка, чието пенсиониране предстои... не мисля че бъдещето на САЩ в близките 40-50 години, е мно-о розово.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ИмператорътТъпов, аре вземи се скрий - колкото и никове да сменяш, все си оставаш същия дръвник. И повече не се обръщай към мене, става ли? Нямам намерение повече да ти чета бълнуванията, така и така не се научи да пишеш на български.
P.S. ne znaehme, che si hodil v universitet
Коментар
-
Първоначално изпратено от FordОтносно книгите и учебниците им- те са написани просто и на достъпен език, за да послужат на всички. Не са като нашите, изкуствено направени сложни за да се перчат че много знаят.
Китай сега е в епохата на първоначално натрупване на капиталът. През него е така. Въпросът е, че се развиват много бързо, а жалките им заплати и пенсии само улесняват новата класа на свръхбогатите да правят по-бързо кинти. Както и чужди компании, изградили мощности в Китай.
За САЩ, аз не казвам, че държавата ще пропадне - просто богатите (а знаем - най-богатите са там) ще трупат още по-фантастични кинти, другите ще пропадат. Америка винаги ще бъде страна на фантастичен бизнес, но ще има все по-големи тълпи от бедняци и прошляци, като социална структура все повече ще замязват на бананова република... само да не им се случват поне на хорицата такива бели като тайфуните от това лято, че ми дожаля за тях...
Тъпов, аре вземи се скрий - колкото и никове да сменяш, все си оставаш същия дръвник. И повече не се обръщай към мене, става ли? Нямам намерение повече да ти чета бълнуванията, така и така не се научи да пишеш на български.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Императоте, съгласен съм за икономиката им. Но не забравяй, че когато гигант като САЩ е в криза, тя се разпространява навсякъде. Американската икономика е двигател на световната. Китай вобще не са толкова силни, особено като чух за пенсиите им по 15 $ и че на 100 човека се пада 1 тоалетна. Знаеш какви са тези червени държви- залагат на количеството, не на качеството. Търговията с държави като Китай е абсолютно неизгодна и се чудя САЩ защо не направят нещо по този въпрос. Вярно, инерцията от Втората световна война свърши и вече не могат да изнасят стоки за невъстановената Европа, но все ще измислят нещо. Относно книгите и учебниците им- те са написани просто и на достъпен език, за да послужат на всички. Не са като нашите, изкуствено направени сложни за да се перчат че много знаят. А работна ръка винаги има откъде да се намери, цял свят пълен с такава.
Коментар
-
Ако средностатистическият американец бе такъв финансов гений, щеше ли елементарната книга на Боб да жъне такива успехи там? Щеше ли средната класа в САЩ да се разорява с все по-плашещи темпове? Просто същият този среден американец отдавна е загубил предприемаческият дух, превърнал се в запазена марка на янките. И колкото и да е могъща все още икономиката им, това няма да трае още дълго - и преди съм казвал, че въпрос на време е обединена Европа и Китай да смажат САЩ в пресата си. Да не говорим за чудовищните дългове на държавата, разпадането на осигурителните им системи, инфлацията, чието начало се вижда, застаряването на огромна част от работната ръка, чието пенсиониране предстои... не мисля че бъдещето на САЩ в близките 40-50 години, е мно-о розово.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Така си е. Техния стандарт не е паднал от небето. Неслучайно са най- могъщатата икономика в света. Като стане дума за американците, всички си представят средностатистическия американец- дебел и грозен. Но американците са велики икономисти и борсови играчи. Там голяма част от населението има ценни книжа, заразлика от тук, те влагат големите си заплати в акции,за да се отблагодарят на икономиката. Не са толкова тъпи, колкото си мислите, не ги подценявайте.
Коментар
-
Винаги побеснявам когато срещна изрази от сорта "тъпите американци", защото те ми напомнят безрадостната истина, че сме комплексари по рождение. Всъщност, ходът на дискусията по настоящата тема е също едно потвърждение на този тъжен факт. Ние "умните българи" успяхме ли да постигнем нещо значимо през близките 15 години? О, извинете забравих, че ние сме наследници на "някога силен и храбър народ..." !
Коментар
Коментар