If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
A kato vartish $50 mln i kato vizhdash, che lihvite shte se kachvat, gledash da si promenish portfolioto. A ot tova stradat i akciite v Iztochna Evropa, vkl. Bulgaria. Zashtoto ne zabravjaj i riska.
V momenta zapadnite fondove dyrzhat m/u 3 i 6% v CJALA iztochna Evropa!
Inache i na men mi se iska rally-to da prodylzhi s takiva tempove, no ne vjarvam!
i da ne vi se vjarva, korekciqta zavisi ot vdiganeto na lihvite v USA.
Prosto tezi, koito imat bylgarski akcii v portfolito si, se obrushtat kum shatski obligacii. Nishto, che tuk e 50 pyti po-dohodno.
I nali se seshtate s kolko pari razpolagat (i iskat da vlozhat) bylgarski investitori i kolko vyrtqt chuzhdestrannite.
Taka che gledajte lihvite momcheta.
Добре е написано , но хората-cobos-и не са в състояние да влияят в такава степен на пазара.Просто те нямат достатъчно средства за това . Момчето, написало статията, с този малко закачлив тон си е изкарало хонорара . Спомнете си - навремето казваха, че хората , които си мият зъбите и не затварят чешмата източили яз.Искър... Независимо от това- аз смятам , че низходящото движение не е приключило.
Коментар
Negramoten
Прилючи ли корекцията ???
ЗА ГОРАТА, ДЪРВЕТАТА И ПАДАНЕТО ОТ ВИСОКО (БРОЙ 59 - ПОНЕДЕЛНИК, 28 МАРТ 2005 г.)
ТОНИ МАРКОВ
По принцип инвестирането е индивидуален спорт, но през последните месеци на борсата се оформи група от "инвеститори" единомишленици. Стратегията им не ми е ясна, но тактиката им е много интересна - сякаш ромска махала атакува близката гора с брадви и триони. Само дето нашата група е въоръжена предимно с COBOS-и.
Когато сините чипове и компенсаторките поскъпнаха с по над 100% и спряха възхода си, те се насочиха към по-малко популярни и ликвидни позиции на борсата /но все пак книжа с добър фундамент/. Когато този втори ешелон акции поскъпна пределно, нашите хора се юрнаха към холдингите, а когато и те започнаха да задържат цените си на определени нива, дойде ред и на наричаните доскоро /от тях самите/ "дървета". Всеки хвалеше своите дървета и се надяваше, че и другите ще се накатерят, та заедно да ги одрусат по-лесно. Гората се изпълни с весела глъчка, тръгна впечатлението, че дърветата растат безкрайно и все нагоре. Народът спря зад дърветата да вижда гората и земята. А когато човек се катери, добре е да си дава сметка за височината, защото от високо лошо се пада. Това предупреди тези дни вицепремиерът Николай Василев на среща с представители на инвестиционната общност. Преди месец, когато Sofix достигна исторически най-високата си точка от 932.44 пункта, клубът на журналистите акционери предупреди, че съотношението цена/печалба в официалния ни борсов индекс е два пъти по-високо от това в представителния индекс на щатските акции Standard& Poor's 500. Сега, месец по-късно, то е намаляло от 41 на 34.63 по цени от петък.
Посоката е към леко вразумяване, но дано да стане плавно, без чупене на клони. Иначе няма лошо в това опитни спекуланти да скачат по дърветата и да се измъкват на печалба, стига да нямаше други играчи, които сега навлизат в гората, подочули, че е голям купон на борсата. Те лесно се хващат на номера купи-пиши-продай. Тъй като става въпрос за наистина доста тесен кръг инвеститори, които следят зорко публикации и форуми - номерът минава. Броят на участниците в пазара, които имат за м.г. по над 5 сделки, е малко над 3 хиляди, показват данните от анализ на пазара, поръчан от БФБ. Броят на тези, които се опитват да спекулират редовно, е не повече от хиляда според мен. Само в един от посредниците броят на COBOS-ите е над 300. Много от тези играчи едва дочакват понеделника, дори през почивните дни мислят, смятат и опитват взаимно да си влияят. Част от тях пишат, убеждават останалите в перспективността на своите "позиции". Нерядко успяват.
Хората, които виждат мястото си на пазара на акции дългосрочно, явно не намират по-нататъшното му помпане за нормално и здравословно. Едно прегряване и последващо сгромолясване няма да е от полза на никого освен на шепа играчи, които ще си оберат крушите /изнесат печалбите/, където им видят очите - само да е по-далече от фондовата борса.
Ако се замислим, не е невъзможно да ни сполети подобна участ. Случвало се е къде ли не сгромолясване и след това години на рецесия - от САЩ през Азия, Русия, та дори съседна Гърция.
След това ще си спомняме с тъжна усмивка освен за срутването на пирамидите и за нашествието на COBOS-ите.
Доларов, мене Софикс не ме интересува, както съм казвал безброй пъти.
Интересува ме Императорикс.
И с всеки трябва да е така, щото никой не си купува Софикс или БГ 40, най-много на бас да се хване.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар