If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Здравей, Брайн... просто комични са ми като подплашени хлебарки тия паникьорчета злощастни... същите дето преди като овче стадо се бяха юрнали да опасат цялата борса.
Да, Неграмотен, трябваше да шитна Албена на ревлю... или поне 98-99... както винаги допуснах най-редованата си грешка - надцених здравия разум на тълпата - а тя само инстинкти някакви има. Утехата ми е, че май повечето опитни играчи са като мене - защото какви бяха обемите при ръстът на Албена и какви прпи спадът и? Съотношение около 8:1 примерно, че и по-голямо.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Ето ви още една гледна точка : ) Според мен доскорошното поскъпване на SOFIX представляваше 3-та импулсна вълна от тренда. Дори да приемем, че е приключила (което е най-вероятният сценарий) , това означава , че се намираме в 4-та , за която обаче още не сме сигурни (или поне аз не съм) в какъв модел ще се развие. Но какъвто и да е, няма начин на надхвърли 50 % от 3-та, а по-вероятно е да спре до 38 %. Което за мен в никакъв случай не означава "катастрофа" . Напротив , силните корекции тепърва предстоят, но едва след завършването на 5-та импулсна вълна, т.е. още едно значимо поскъпване, което може би ще представлява тест на нива около 1000. Та това е от мен. Ще се радвам на мнения, пък били те и противоположни.
Понеже не забелязах някой да я е споменал, си позволявам /въпреки късния час / да пейстна една статия от вчера от investor-а. Струва ми се интересно да видим и мнения на чужди участници, макар и да съм далеч от идеята, че е задължително всички да смятат както споменатия в статията анализатор...
-------------------------
Родният пазар не е единственият, който отбелязва корекция през последните седмици след силния ръст на SOFIX през първите два месеца на годината, направил го най-повишаващият се световен индекс.
След като достигна исторически максимум преди около месец при ниво от 932.44 пункта, последва период, който най-общо може да се определи като корективен. Преди това, само за първите два месеца на 2005 г., индексът се повиши с цели 48%.
За последния месец обаче SOFIX се е понижил с 8.7%, което определено се приема от пазара като корекция.
Не особено убедително е и представянето на индексите в новоприетите членки на ЕС. Индексът на фондовата борса в Полша е регистрирал нулев ръст за последния месец, а индексите на Унгария и Чехия са се повишили съответно с 4.7 и 5.5% за същия период.
Анализаторите приемат, че забавянето в ръста на индексите в Централна и Източна Европа е корективно и е резултат на значителния им ръст от първите два месеца на настоящата година.
Така например анализаторът Ралф Лутер от инвестиционния фонд Berenberg, който е инвестирал близо 75 млн. евро в страните от Централна и Източна Европа, счита, че корекцията в момента е добра възможност за купуване на акции от хората, които още не са се включили на пазара.
Според него през следващите 2-3 седмици предстои консолидация на фондовите пазари, която е доста възможно да бъде последвана от ново значително повишение на индексите не само на унгарската фондова борса, но и на всички останали пазари в региона.
Подобно е мнението на повечето анализатори и на родния пазар. В направената от Investor.bg анкета сред 8 брокери и анализатори на родния пазар всички са на мнение, че корекцията по голяма част от позициите вече е приключила.
Повечето от запитаните обаче са на мнение, че едва ли вече ще станем свидетели на подобни на първите два месеца ръстове, като се очаква плавно повишение.
Теодор Минчев
-------------------------
Коментар
Negramoten
Прилючи ли корекцията ???
Над 25% когато стане корекцията, някои хора ще забогатеят за сметка на тези влезли на високите нива. Ако някой беше продал ALB на 100 лв., то сега щеше да е на добра печалба. Но и тези, които нямат желание да се облажат от корекцията, в дългосрочен план посоката е ясна Малко е неприятно защото досега всички сме свикнали на бичи пазар и ми е много забавно като някои се дразнят на JAK RESTITUT заради това, че е отворил тема "Опомнянето на пазара идва скоро". За тази корекция има не една причина, а колкото по-глобално се гледа на нещата, толкова по-ясно става.
Паричките които ще се налеят на БФБ ще са при листването на БМФ и след изборите (стига НДСВ да са отново на власт).
Здравей отново Императоре, добре че има кой да им каже по някоя истина на тея паникьори, че са като стадо.
Започнат ли цените да се вдигат купуват каквото чуят на всякаква цена, при застой или слаб период продават на пожар. И после- борсата им виновна, лихвите в САЩ, "големите" дето прибирали печалбите, ИП-то че им бавел поръчките и каквли не други глупости. И се ръсят някакви грандомански приказки за корекции и катастрофи. А тя работата си е напълно ясна и елементарна- дали цените ще растат или ще падат зависи в момента само от това дали са по-мотивирани продавачите или купувачите. През определен период ролите се сменят и това влияе на цените. Глупаво и наивно е всяка промяна на настроенията да се тълкува като историческо събитие, че например растежът бил до тук, от сега натам цените ще падат или пък обратно.
Статийката, Неграмотний, беше забавна, но човекът греши - спад е възможен по всяко време при тия нива, но КАТАСТРОФА ПРОСТО НЯМА ДА ИМА !!!!!!
Как я вижда той при солидните пари, дето на борсата влизат и при ръстът на икономиката ????
То и паникьорщината е сила, ама видя се, че чак толкоз голяма не е...
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Dori da sa s roll-over lihva, me samniava da hvarliat goliam resurs v obligatsii, viarno e, che v takav sluchai drebnia spestitel se nasochva kam vlogove ili pak bilo to i obligatsii no tova sam ubeden che ne e faktor koito mnogo vliaie varhu nashia kapitalov pazar. A i roll-over obligatsiite na sa mnogo na moda v pozlednite godini.
Коментар