Първоначално изпратено от johny-bravo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ребалансиране на SOFIX
Collapse
X
-
Като гледам как вървят нещата май вървим към 4 излизащи и 4 влизащи. Хика и Холдинг Варна са почти сигурни напускащи, а МЦХ, Неохим и Алкомет се борят кой да остане. Влиза със сигурност Сирма, Доверие покрива всички критерии. Индустриален Холдинг според мен е вътре, най вероятно е и Трейс да влезе. За мен има един много важен момент. Дали борсата няма да брои Доверие като свързано със Софарма. Мисля, че Софарма го консолидира в някой от последните си отчети и борсата има основание да го брои като свързано. Тогава може Доверие да не влезе, което ще изненада доста хора, а от групата на борещите се за оставане да оставят вътре още един. Не знам, със сигурност ще е интересно!
Не препоръчвам нищо, просто разсъждавам на глас
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнениеКолеги, не виждам ясно оповестен график на предстоящите събития. Откривам, че Комисията по индексите към БФБ ще има заседание на 4 септември, на което ще се определят теглови коефициенти, които пък щяли да влязат в сила от 18 септември. Това ли са датите "Х"?
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
може би и Трейс да се върне
не знам
ще видим
Investor.bg не прогнозира кои компании ще влязат и кои ще отпаднат от SOFIX, а просто насочва вниманието към такава хипотетична вероятност. Авторът на статията притежава акции в част от изброените компании.
http://www.investor.bg/novini-i-anal...-sofix-245154/Мненията ми не са препоръка за търговия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнение
Само че изчисленията се правят преди да се намали теглото на Софарма. Т.е тръгва се от около 16 - 17%, а за Трейдинга остават 3-4%.
12. Комисията по индексите определя коефициентите за фрий-флоут на свои заседания, които се провеждат на 2 юни и 2 декември, а ако съответният ден не е работен, на първия работен ден след това, както и на датите на заседанията на Съвета по т.17. Новите коефициенти влизат в сила, считано от първата търговска сесия след третия петък на месеца, в който е проведено съответното заседание.
13. Ако към 1 март и 1 септември теглото на емисиите, издадени от дружества от една икономическа група, надхвърля 20 (двадесет) на сто от пазарната стойност на фрий-флоута на SOFIX, от базата на индекса се изваждат последователно една или повече емисии на компании от същата група до спадане под горепосочения праг.
14. Ако към деня, предхождащ датата, от която влиза в сила решението по т. 12, пазарната стойност на фрий-флоута на дадена емисия надхвърля 15 (петнадесет) на сто от пазарната стойност на фрий-флоута на SOFIX, на тази емисия се определя теглови коефициент така, че пазарната стойност на фрий-флоута да е равна на 15 (петнадесет) на сто от пазарната стойност на фрий-флоута на целия индекс.Мненията ми не са препоръка за търговия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от V12 Разгледай мнение
Точно така - ограничението за група е 20%. Но Софарма може да бъде до 15%, така че остават 5% за Трейдинга!
Коментар
-
Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
Трейдинга си е за Софикс ,но ако го вкарат ще е с голямо тегло и сумарно с Фармата ще надхвърлят 20 процента и за това не се спряга за там.Трейса има някакви хипотетични шансове....margen ги следи по-задълбочено.
Коментар
-
Първоначално изпратено от V12 Разгледай мнениеА Софарма Трейдинг АД и Трейс Груп АД не ги виждам в класациите, при положение, че са доста над други компании в СОФИКС?
не знам
ще видим
Investor.bg не прогнозира кои компании ще влязат и кои ще отпаднат от SOFIX, а просто насочва вниманието към такава хипотетична вероятност. Авторът на статията притежава акции в част от изброените компании.
http://www.investor.bg/novini-i-anal...-sofix-245154/
Коментар
-
Първоначално изпратено от V12 Разгледай мнениеА Софарма Трейдинг АД и Трейс Груп АД не ги виждам в класациите, при положение, че са доста над други компании в СОФИКС?
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от sgeorgi Разгледай мнениеЗдравейте,
Тук някой следи ли спредовете на компаниите? Аз си свалих правилата за изчисляване на Софикс от сайта на БФБ, но честно казано не ми е напълно ясно как се взима под внимание този фактор.
* Всеки ден по четири пъти намираме спред за 10к, 15к, и 20к. Ясно.
* Ясно че понякога няма да има стойност -- тогава точки 7.3 и 7.4 в документа казват какви стоиности ще се взимат. Окей.
* Но в основната формула К_1 + К_2 + К_3 + К_4, К_3 е позицията по средна-аритметична стойност на спреда. Как се получава тази стойност според вас?
Поздрави,
Г.Мненията ми не са препоръка за търговия.
Коментар
-
Здравейте,
Тук някой следи ли спредовете на компаниите? Аз си свалих правилата за изчисляване на Софикс от сайта на БФБ, но честно казано не ми е напълно ясно как се взима под внимание този фактор.
* Всеки ден по четири пъти намираме спред за 10к, 15к, и 20к. Ясно.
* Ясно че понякога няма да има стойност -- тогава точки 7.3 и 7.4 в документа казват какви стоиности ще се взимат. Окей.
* Но в основната формула К_1 + К_2 + К_3 + К_4, К_3 е позицията по средна-аритметична стойност на спреда. Как се получава тази стойност според вас?
Поздрави,
Г.
Коментар
Коментар