IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ребалансиране на SOFIX

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Не казваме да са неизмерими или субективно измерими, Те всички са измерими, но измерват борсовия живот на хартията, субективно преценен през интереса на играчите/ Няма обвързване с фундаментално измерими показатели. Защо не Например нещо свързано с дивидент за някакви годинин - казвам го на прима виста, само като пример - но защо не се обсъди и такъв вариант - това ще направи индекса по-стабилен и не би позволявало на читави дружества като мцх да се веят нагоре-надолу в такава степен като веяни скумрии))) Нямам мцх - ползвах като пример.В също време дружества с нереален фрифлоут (опеделен от приватизацията преди 20 г) да ги изместват и т.н.
    Не е препоръка... !!!
    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

    Коментар


    • Обективни означава, че са базирани на реално измерими неща, а не на на дефиницията на някой за добро или лошо. Явно не намираме общ език. Да се съгласим да останем на различни мнения.
      Мненията ми не са препоръка за търговия.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
        Какво значи обективни критерии !?! Седнали на една маса едни хора и умували та избрали критерии наречени обективни )))- дефиниция за каквото и да е, може да бъде това)))) Освен това познай колко пъти са се сменили критериите досега))) И всеки път са били обективни разбира се.))) А Трябва ли да мислим че в бъдеще няма да има по-обективни!?!? Ами не разбира се - това са поредните текущи критерии и вероятно ще има и други. Пак Обективни!?!
        Бих се съгласил с теб. Истината е някъде по средата. Прав си, че критериите в момента въобще не засягат дали едно дружество е читаво или не. Много трудно е да направят такъв критерий обаче. Ама, със сигурност, трябва борсата да има някаква форма на червен картон, за да спира в индекса да влизат някакви недуразомения като Холдинг Варна например (за Доверие няма да кажа нищо ). Спомням си преди време, Енергони отговаряше на критериите за Софикс, не знам как не го вкараха, явно тогава са имали някакви лостове, дано имат и сега и най-важното е, тези лостове да се използват правилно, защото създават предпоставки за манипулации. Съмнения винаги ще има, както и сърдити

        Коментар


        • Какво значи обективни критерии !?! Седнали на една маса едни хора и умували та избрали критерии наречени обективни )))- дефиниция за каквото и да е, може да бъде това)))) Освен това познай колко пъти са се сменили критериите досега))) И всеки път са били обективни разбира се.))) А Трябва ли да мислим че в бъдеще няма да има по-обективни!?!? Ами не разбира се - това са поредните текущи критерии и вероятно ще има и други. Пак Обективни!?!
          Не е препоръка... !!!
          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

          Коментар


          • Не! Обективните критерии решават дали едно или друго дружество ще влезе в индекса. Изборът на инвеститорите, който между другото също е заложен в критериите, тяхната преценка за добро или лошо евентуално отделя фундамент от оценка.
            Мненията ми не са препоръка за търговия.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение
              Не знам, дали е по-добро или по-лошо. Това са субективни определения. Да разбирам, че искаш индекс, който да се определя на база на гласуване, кои емисии са по-добри или по-лоши, в някакъв случаен форум? Защото горе-долу това казваш.
              Всеки иска неговите акции да са в Софикс и това е разбираемо в момента. До няколко месеца дай боже Експат да се регистрират и поне да се удвоят а от там и цените ще бъдат подкрепени със свеж кеш.

              Аз лично не харесвам много от компаниите в Софикс но това са най ликвидните дружества. За връзката МЦХ, ХИКА, Планината какво да кажем. МЦХ е хубава компания но без ликвидност и много скъпа за мен. Все пак се надявам само ХИКА от трите да напусне. Холдинг Варна какво да се коментира вкараха го без никаква ликвидност. Еврохолд е кутията на пандора. Да не продължавам

              Коментар


              • Не съм дяволът който да чете евангелието, но и ти не го чети така. Ще пробвам да обясня по друг начин. Да изходим от тезата на д-р Каро - "Хартиите могат да имат собствен живот, отделени от фундамента " Да или не според теб.? Според мен - да))) А това което се опитвам да кажа е че тези точно критерии по никакъв начин не стимулират точната оценка на дружествата!!! НАпротив - тези критерии разделят дружествата от техния фундамент като се акцентира основно върху техния борсов живот!!! Обмисли това по-внимателнол, нямам преднамереното желание да подразня някой, за да стане по-всеобхватна дискусия (както беше допреди 2-3 месеца)
                Не е препоръка... !!!
                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                Коментар


                • Не знам, дали е по-добро или по-лошо. Това са субективни определения. Да разбирам, че искаш индекс, който да се определя на база на гласуване, кои емисии са по-добри или по-лоши, в някакъв случаен форум? Защото горе-долу това казваш.
                  Мненията ми не са препоръка за търговия.

                  Коментар


                  • Всички знаеме, че го надуват очакванията да го надуе Никиту, нале !? Нима е по-добре да изхвърлят МЦХ!?!? А какво стана с МЦХ - наду се по сходен начин и сделките спряха, сега може да аут !? И с какво е по-добро доверие !!????? По-ясна структура ли, повече печалба ли, повече перспектива ли !?!? няма какво да се лъжем - по-добре да си кажеме истината
                    Не е препоръка... !!!
                    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                      Не знам с какъв акъл ще го бутат това доверие в индекс, само заради това че са го напълзяли спекуланти ли !?!?!? Защо. !??? След като го набутат най-вероятно ще се издуе, някои ще излязат, а други ще чакат нови оферти от читавия мажо, сиреч сделките ще поспрат, а офертите ще се разкрачат - и с каква ли вероятност ще е за напускане през следващия тираж !?!? нито е някакъв структурен отрасъл, нито е определящ развитието на икономиката, с купчина неактивни акционери от приватизацията - я знаят, я не знаят че го имат!?, бфб-мистерии))))
                      Кой го бута? Искахме ясни критерии, които да вкарат в индекса ликвидни дружества и ги получихме. Абсолютно прозрачни и обективни при това. Имаше, включително и от мен, съмнения за прозрачността на критерия за спред, но борсата започна да публикува данните ежедневно, така че и тук имаме пълна прозрачност. След като по същите тези критерии някой влиза или пък излиза, значи там му е мястото.

                      Доверие е много напред по ликвидност - номер 4 по брой сделки, изоставащ само от ХИМ, СФАРМ и АТЕРА, и е номер 8 по оборот. По всички критерии сумарно е номер 11, на косъм да бъде номер 10.

                      Може и да е така, както казваш и след като влезе в Софикс да се кротне. Ако стане така, същите тези критерии ще покажат, дали трябва да излезе след 6 месеца.
                      Мненията ми не са препоръка за търговия.

                      Коментар


                      • Не знам с какъв акъл ще го бутат това доверие в индекс, само заради това че са го напълзяли спекуланти ли !?!?!? Защо. !??? След като го набутат най-вероятно ще се издуе, някои ще излязат, а други ще чакат нови оферти от читавия мажо, сиреч сделките ще поспрат, а офертите ще се разкрачат - и с каква ли вероятност ще е за напускане през следващия тираж !?!? нито е някакъв структурен отрасъл, нито е определящ развитието на икономиката, с купчина неактивни акционери от приватизацията - я знаят, я не знаят че го имат!?, бфб-мистерии))))
                        Не е препоръка... !!!
                        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                        Коментар


                        • И моето класиране във файлченцето ми по 4-те критерия е спорно за 2-3 компании... разбира се аз си правя някои изводи, но всичко ще се реши утре и петък

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Чичо Уорън Разгледай мнение

                            Чети по-внимателно - говорим за влизащи 3 или 4 ... макар четвъртата компания за която говори колегата да не е "холдинг", а е "xoлд"
                            Грешката е моя , за мен въпроса е М+С дали ще излезе,тя можа да разбута фонда...?
                            Не епрепоръка

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

                              Холдин Варна и Хика ,къде видяхте още 2 ,та то във софикс остават ЕУБГ и Химипорт и планината......
                              Чети по-внимателно - говорим за влизащи 3 или 4 ... макар четвъртата компания за която говори колегата да не е "холдинг", а е "xoлд"

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

                                И все по мъгливо става ( не в краткосрочен аспект) дали е по добре да си в софикс или извън....
                                Май е най-добре да си с малко извън

                                Коментар

                                Working...
                                X