IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови дружества в Софикс

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• едно сравнение

без да взимам страна ще ви напомня че сашо николов взима изходни параметри, влага ги в модел който ползва и ни дава решението - който иска да го ползва.
    И който може да предложи друго решение а не импровизации според това как е спал - да го предложи и с удоволствие ще го разискваме...
    щото досега всеки обяснява че модела му не работи
    кажете кой работи и да смятаме
    и последно - доколко сте убедени че дружество като Петрол има място в индекса (предвид манипулацията в цената му от собственика и ограничения обем акции на пазара)

Коментар

• едно сравнение

Сашо, коректно ли е да се прави сравнение с руския пазар? Има ли въобще база за сравнение?

Коментар

• едно сравнение

темпът на нарастване няма да е същия както в началото

Коментар

• едно сравнение

който иска може да погледне и да потърси паралел с друг много възходящ пазар: руския
          http://karoll.orbitel.bg/images/mice...cex10_0308.gif
          на горния линк може да видите как индекса Micex10 е поскъпнал от 30 до 1100 (в момента) , т.е. 3600%.
          при все това по пътя му нагоре има много корекции от по 45-50% от текущата му към момента цена. например, обърнете внимание как индекса пада от 386 до 190 през 2000г. (това е спад от над 50%). Това не е попречило на индекса след това да тръгне мощно нагоре.
          аз мисля, че в момента Софикс е там където руския индекс беше през 2000г. т.е. имаме завършени пет вълни нагоре (на графиката на Micex10 това е означено като вълна 1 от по-голям порядък).

много е възможно и да греша и да качим още 200% .... но аз ще бъда изненадан ако това стане.... което няма да е за първи път в практиката ми: не винаги става това, което някой анализира.

поздрави,
          Сашо

Коментар

• нещо повече

Мен лично ме интересува повече оборота. Индекса не го смятам за много представителен.

Коментар

• нещо повече

мойто мнение е известно и както стана ясно не се споделя от мнозинството..... това прави вероятността да позная по-голяма.
              поздрави,
              Сашо

Коментар

• нещо повече

Не разбрах какво мислите по основния въпрос - ще се вдига ли още Софикс и ще стигне ли 500? Елементарен въпрос, моля за конкретни отговори.
                Аз лично мисля, че до края на годината ще минем 500.

Коментар

• нещо повече

Може ли да споделя скромното си мнение, че на българския тесен и все още прохждащ пазар, няма при какви други условия да се включат дружества. Надявам се само при низходящ тренд да се запази поне същата активност.

Коментар

• нещо повече

Радо, аз не споря, че ако има повече акции в индекса ще е по-добре. Напълно си прав. Мисълта ми е, че дадено решение да се промени индекса винаги идва в определен момент: или на краен оптимизъм или на краен песимизъм. Просто за да се включи една акция в индекса това означава, че тя вече е привлекла публичния интерес... т.е. тя се включва защото тренда и досега е бил нагоре... а знаеш, че тренда е най-силен когато свършва.
                    поздрави и успех.
                    сашо

Коментар

• нещо повече

Съжалявам, че няма да се съглася със Сашо, но пък няма лошо да има и различни мнения, нали?
                      Преди три месеца нямаше free float от ДЗИ, а търгуваните обеми с останалите акции бяха значително по-ниски. Сравни дневните обеми до месец май и през последните три месеца. Очевидно интересът към български акции е нараснал в пъти, което изисква просто “официалния измерител на деловата активност” /Олелеее, какво клише, но не се сещам за по-ясно определение/ да е по-близо до реалността. Дали тренда е нагоре или надолу няма значение – нищо лошо да бъдат включвани и други дружества, отговарящи на критериите, пък било то и при нисходящ тренд в бъдеще /какъвто Сашо прогнозира упорито/.
                      За разлика от популярните индекси на развитите пазари, SOFIX използва пълната пазарна капитализация, а не капитализацията на free float-а. Отделен въпрос е че при прозрачността на акционерния капитал с нас не е и възможно друго. По-големия проблем в момента е, че малкия брой дружества в индексното портфолио и голямата им диференциация /основно по капитализация/ създава грешна представа за движението.
                      Затова колкото е по-широк индекса, толкова по-добре /с условието “да хваща” движението на интересни за пазара емисии, разбира се/. Дай Боже някой ден “интересни” да са 500 дружества, пък тогава прави тесни индекси по сектори, граници на MaketCap или количество перхидрол по главите на секретарките на шефовете им 

Коментар

• нещо повече

Можеш да продължаваш да си пишеш, но по възможност се придържай към опитите си за анализ на SOFIX и не се отплесвай на тема лингвистика, не ти е там силното място, повярвай...

Коментар

• скаклец

Сашо не се впрягай. Някой хора използват форума за да си запълват времето, а да научат нещо или да споделят идеи. Същото се получи и във форума FOREX, преди няколко месеца. Така, че ако не им се обръща внимание на заядливците, все още ще може да се направи успешен форум за разискване на професионални въпроси. Поздарви

Коментар

• скаклец

Без да се заяждам, би ли проверил значението на индекса DJIA, като е създаден като такъв и в момента. За отриентир "Инвестиции" -Боди и Кейс . Мисли логично, основните компании са били industrial!

Коментар

• нещо повече

не намеквам за произвол, а че решенията отговарят на определено емоционално състояние и затова се взимат точно в определен момента, а не 3 месеца по-рано или по-късно. чудя се защо това не е ясно.

неадекватните прояви на т.н. скакалец няма да коментирам, че и без това трудно се мотивирах да пиша отново във форума (след почти две-годишно прекъсване).

поздрави на всички,
                              сашо

Коментар

• нещо повече

Сашо, за психологията на пазара или на Жоро Драйчев говориш? )

Прочетете отново последното, което предлагам - да следим и натискаме БФБ да взема решения за промяна на индекса, щом дружествато отговорят на уславията. Така ще престанат подозренията в произвол (ако за това Сашо намеква).

Коментар

Working...
                                X