IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови дружества в Софикс

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Нови дружества в Софикс

Глупости бих нарекъл снизходителното подмятане за 90% от хората в България, които видите ли били в грешка...
    И понеже се идентифицирах с един от тях и го взех лично, направих си труда да отворя речника към Британската енциклопедия, където дават следното определение за индекса:
    "An index of the relative price of securities based on the daily average price of selected INDUSTRIAL, railroad and utility common stocks "
    Хайде да не е значението "отраслов", а....

Коментар

• нещо повече

всичко е психология, факта е че го правят сега се дължи на психология, защо не включиха някое от тези дружества преди 3 месеца или след 3 месеца, а точно сега..... и преди три месеца Оргахим е отговарял на критериите, ще отговаря и след три. въпроса е защо точно сега? - това може да се разбере само ако се знае психологията, аз не я знам, но поне имам начин вероятностно да я определя с метода, който следвам....

поздрави,
      Сашо

Коментар

• за 2

аз съм на мнение че нямяше да има решение за добавяне на дружества ако индексът вървеше в другата посока и нямаше изгледи за оправия.
        Има логика в буквите на Николов - когато има позитивни настроения и иннвеститорите са склонни към нови покупки да се използва момента и да им се даде това което искат.
        иначе не съм се заяждал с теб (в това ме обвиниха в една от темите)))

Коментар

• нещо повече

Даже нещо повече ще призова колегите и журналистите: да следим щом някое дружество започне да отговаря на критериите за включване в Софикс, и ако БФБ се забави с решението, да ги натискаме!
          Съответно и обратното, за изваждане от индекса.
          (на сайта на борсата вижте критериите за Софикс)

Коментар

Сашо, напълно подкрепям уточнението ти за industrial.

Преди да се отклоним в тази посока обаче, ти казах че не си прав като коментира че промяната на състава на индекса ни се дължала на психологически фактори или на чисто административна намеса на борсата (виж долу дискусията ни). Повтарям го и сега.

Коментар

Сашо абсолютно си прав,! а що се отнася до industrial той е създаден кати индекс разглеждащ дружества от индустриата, но след това това понятие е само формално, т.е. не само дружества с индустриална насоченост се включват. А още едно нещо в тааи подкрепа...сигурно е много трудно да се намери мултинационална компания, която да се каже дейността и е само в даден сектор на икономиката.

Коментар

нека не принизяваме дискусията и да не се занимаваме с глупости
                все пак не ни е това темата.

все пак ще отговоря: разминаването идва от там, че на английски Industry значи две неща: 1. промишлен, 2. отрасъл
                в българските учебници по икономика за съжаление, второто значение не се разбира и явно затова и част от хората се бъркат....

поздрави,
                Сашо

Коментар

Колчо, това за 63-те го казах съвсем произволно.
                  Важно е, че в Софикс могат да влязат още много дружества, стига да отговарят на условията. Така че Сашо да не разправя че промяната на състава на индекса ни се дължала на психологически фактори или на чисто административна намеса на борсата (виж долу дискусията ни).

Коментар

До Александър Николов:
                    Много интересно какво ли значи industrial...?!? Сигурно съставяш нов речник на английския...

Коментар

• за 2

справка : http://www.bse-sofia.bg/index.php?pa...ex+description

Коментар

2 индекса НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 50 ДРУЖЕСТВА...

Коментар

Възможно е, Сашо. За това не споря.
                          Не съм запознат и с DJI.
                          Коментирах единствено за Софикс, където си поддържам мнението.

Коментар

не искам да се заяждам, просто коригирам: industrial на английски език не значи индустриален. за съжаление 90% от хората в България, които говорят английски си мислят, че значи това (
                            сашо

Коментар

Сашо, аз говорех за Софикс. Затова твоят пример няма отношение.

За DJIA и Microsoft не съм запознат - допускам, че:
                              а) индексът има фиксиран таван за боя на компаниите и не може да влизат все нови и нови дружества
                              б) индексът е за "индустриални" компании и са спорили дали Microsoft е такава.

Коментар

2, (съжалявам, но само това виждам като твое име), как ще обясниш че Microsoft (това е реално дружество, нали) отговаряше от 5 години на условията да влезе в индекса Dow Jones Industrial, но пет години се водиха спорове дали трябва да влезе.... и то влезна през декември 1999г., точно две седмици преди Microsoft да формира изключително голям връх и само месец преди Dow Jones Industrial да формира изключително голям връх. тези нива от 1999/2000г. сигурно вече са забравени - толква далече сме от тях...
                                може да кажеш, че е случайно съвпадение,.... може и да е така, ако ти така разбираш пазарите, за мен случайни неща никога няма.

Коментар

Working...
                                X