IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как решавате коя акция да купите?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
    Аз на първо място гледам дали едно дружество има накъде да се развива. Това е водещото което ме интересува. На второ място гледам дали миниджънта е стока. Дали иска да инвестира и развива компанията. Гледам от какво печели компанията. Най-голямо внимание обръщам на приходите от продажби, оперативната печалба и нетната печалба. Гледам дали компанията раздава редовно дивиденти. Показателите които ме интересуват са ROE, ROA, маржа на печалбата, P/E, P/B и дивидентна доходност.

Понякога правя и емоционални покупки, но това е част от играта...
    И така? Какво излиза в крайна сметка? Че всичко е въпрос на баланс. И при подреждането на приоритетите и при претеглянето им. Всичко е динамично, всичко е относително. Всеки си е изработил някаква система за вземане на решения, макар всички общо взето да следим едни и същи неща. При мен специално тази система все още "ферментира". Избистря се в движение и постоянно търпи промяна. В един момент съм по-консервативен, в друг рискувам повече. Приел съм, че за около 20% от портфейла си мога да влизам по-смело "с бутонките напред". За останалите 80% съм консерва. Та така, всичко е много относително.

Всеки от нас има някаква икономическа основа, някакво образование, някаква обща финансова култура, но колкото и банално да звучи, всеки се учи докато е жив... Наистина е така. Не претендирам, че съм много вещ в този занаят (инвестирането), но се опитвам да се уча и да раста. Във форума има доста колеги, от които може да се научат полезни неща, но всеки пак трябва да отсява зърното от плявата. Това, последното, също е изкуство...

P.S. Благодаря на Калдаръм ефенди и очаквам той също да сподели как подрежда инвестиционните си приоритети
    Last edited by Чичо Манчо; 06.06.2016, 13:00.
    Vanitas vanitatum...

Коментар

• Аз на първо място гледам дали едно дружество има накъде да се развива. Това е водещото което ме интересува. На второ място гледам дали мениджмънта е стока. Дали иска да инвестира и развива компанията. Гледам от какво печели компанията. Най-голямо внимание обръщам на приходите от продажби, оперативната печалба и нетната печалба. Гледам дали компанията раздава редовно дивиденти. Показателите които ме интересуват са ROE, ROA, маржа на печалбата, P/E, P/B и дивидентна доходност.

Понякога правя и емоционални покупки, но това е част от играта
      Last edited by SOFIX; 06.06.2016, 13:19.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
        Искаш да кажеш, че само то ли не е шит от изброените!? Ако само това е забележката, приемам, въпреки някои мои съображения, а и още повече за една бройка от портфейла, не си заслужава да го коментираме
        Не че искам да казвам нещо. Просто ми стана интересно мнението ти за актив. Другите не ме интересуват
        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
          Само не ми е ясно защо нареждаш актив при шитовете?
          Искаш да кажеш, че само то ли не е шит от изброените!? Ако само това е забележката, приемам, въпреки някои мои съображения, а и още повече за една бройка от портфейла, не си заслужава да го коментираме
          Не е препоръка... !!!
          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
            Гледам порtфейла на батята и копи-пейст,))) Първите два по тежест джънка ги махам, за да се изключат случайните елементи)). Остават пенитата: топливо, елтос, актив, е-холд, борд, цитирани по памет. Идеята e, че шитовете са подценени и могат да дадат по-голям ръст от златните кокошки, които са вече преоценени)))
            Само не ми е ясно защо нареждаш актив при шитовете?
            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
              Основни критерии при закупуване на позицията:
              - Държава и перспективи;
              - Индустрия и перспективи;
              - Дивидентна доходност;
              - Мажоритар и миноритарни акционери (да са такива които не могат да бъдат манипулирани), % свободно търгувани акции;
              - Онсовни финансови показатели.
              - Margin of safety.

Влизам в позиция обикновено след като съм я следил 1-2 години, имам случаи в които ми отнема до 3 години за да бъде на нива, на които ми е изгодно.
              +1

Коментар

• Гледам порtфейла на батята и копи-пейст,))) Първите два по тежест джънка ги махам, за да се изключат случайните елементи)). Остават пенитата: топливо, елтос, актив, е-холд, борд, цитирани по памет. Идеята e, че шитовете са подценени и могат да дадат по-голям ръст от златните кокошки, които са вече преоценени)))
                Не е препоръка... !!!
                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Основни критерии при закупуване на позицията:
                  - Държава и перспективи;
                  - Индустрия и перспективи;
                  - Дивидентна доходност;
                  - Мажоритар и миноритарни акционери (да са такива които не могат да бъдат манипулирани), % свободно търгувани акции;
                  - Онсовни финансови показатели.
                  - Margin of safety.

Влизам в позиция обикновено след като съм я следил 1-2 години, имам случаи в които ми отнема до 3 години за да бъде на нива, на които ми е изгодно.
                  “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Бравос Чичо Манчо!

Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
                    За БФБ (на другите нямам опит) реномето на мажоритаря е от първостепенно значение за мен. На второ място гледам бизнеса. Преценявам перспективите пред бизнеса на компанията, гледам да е експортно ориентирана (повече на Запад и с добра диверсификация), демек да зависи възможно най-малко от българската, клета действителност. Политическият риск да е малък. Бизнесът да не разчита на обществени поръчки, продуктът, услугата да не е под пряка държавна регулация (като цената на тока например). После гледам историята. Как се е развивало предприятието. Давало ли е дивиденти и т.н. Гледам и да е поне малко по-ликвидно, доколкото на БФБ можем да говорим за ликвидност. Чак на последно място и с "едно на ум" чета финансовите му отчети и пресмятам текущите му коефициенти.

П.П. Все пак понякога трябва и малко усет и късмет. Така например при най-успешната ми, до момента, инвестиция ("Спиди") имаше IPO, нямаше много инфо за мажоритаря, нямаше история, но другите условия натежаха и се получиха нещата. Късмет
                    аферим за коментара...

машалла....
                    :
                    .
                    .
                    Attached Files
                    Last edited by Kildirim_Bei; 06.06.2016, 09:13.
                    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• За БФБ (на другите нямам опит) реномето на мажоритаря е от първостепенно значение за мен. На второ място гледам бизнеса. Преценявам перспективите пред бизнеса на компанията, гледам да е експортно ориентирана (повече на Запад и с добра диверсификация), демек да зависи възможно най-малко от българската, клета действителност. Политическият риск да е малък. Бизнесът да не разчита на обществени поръчки, продуктът, услугата да не е под пряка държавна регулация (като цената на тока например). После гледам историята. Как се е развивало предприятието. Давало ли е дивиденти и т.н. Гледам и да е поне малко по-ликвидно, доколкото на БФБ можем да говорим за ликвидност. Чак на последно място и с "едно на ум" чета финансовите му отчети и пресмятам текущите му коефициенти.

П.П. Все пак понякога трябва и малко усет и късмет. Така например при най-успешната ми, до момента, инвестиция ("Спиди") имаше IPO, нямаше много инфо за мажоритаря, нямаше история, но другите условия натежаха и се получиха нещата. Късмет
                      Last edited by Чичо Манчо; 06.06.2016, 08:46.
                      Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
                        по-скоро трябва да продаваш още когато чуеш че е купил
                        Нееееее, психологическият момент е разтеглив. Нанавдигането може да продължи дълго. Установил съм, че когато расте трябва се ослушвам, щото повече ще спечеля при дълго надигане, отколкото ще загубя в начало на спад. Следващата задача е да усетя кога началото на трайния спад. Все още се изчислява от най-модерни и мощни компютри.

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakatrak' Разгледай мнение
                          Чуя ли некой портиер на хотел да споменава дадена акция, купувам и после се ослушвам кога портиерът възторжено се произнася за акцията и продавам. Портиерите са барометър.
                          по-скоро трябва да продаваш още когато чуеш че е купил
                          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Чуя ли некой портиер на хотел да споменава дадена акция, купувам и после се ослушвам кога портиерът възторжено се произнася за акцията и продавам. Портиерите са барометър.
                            Last edited by Trakatrak'; 05.06.2016, 22:34.

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                              Колеги, за боба разбрахме. Сега предлагам да поговорим за:
                              • мажоритари
                              • коефициенти
                              • дивиденти
                              • перспективи
                              • продукти
                              и други такива работи.
                              всички изброени плюс гледам как се развива сектора, дали компанията е прозрачна и дали има нещо което да я откроява много от конкуренцията. например дрд ги избрах заради последното - преработват отпадъчни материали от златни мини. това дава добра предсказуемост на бизнеса и не трябва да се притеснявам за капиталови разходи, както и много други предимства
                              destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Импе, за дивидента не съм много съгласен, макар че и аз харесвам такива акции. Доста компании са спирали да раздават дивиденти за няколко години, но не са спирали да се развиват, а това е много важно.

Коментар

Working...
                                X