IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как решавате коя акция да купите?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
    Тц ...
    Нито с Тодорофф, нито с Арома....

Бях изкарал едни лесни пари от непублични и купих за половината от тях над 100К артии на меком..
    За тръпка и на черно- червено.....
    Загубих ги......Съдба....
    За тебе - основно плюсове чичо, ти си част от спекулантската аура на форума )))) (взаимствам лафа на падре)
    А чичо на тони, не е майтап работа, ядохме му "попарата" при севтополис (пак "по падре")
    )))))
    Не е препоръка... !!!
    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
      Чичо!??? Е верно че и той се заигра с тодоров арома и тук там, но едва ли ще сподели! Предполагам чичо на Тони имаш предвид !)))
      .................................................. ............
      Тц ...
      Нито с Тодорофф, нито с Арома....

Бях изкарал едни лесни пари от непублични и купих за половината от тях над 100К артии на меком..
      За тръпка и на черно- червено.....
      Загубих ги......Съдба....

пп Като се зачетох след второто изречение се запитах ..- За мен ли става въпрос всъщност...?

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
        Абе няма ли още някой да каже нещо по темата? Все пак от един автобус играчи участие сме взели само първите няколко седалки. Надявам се в темата да се включат Батя, Кака, Чичо, Леля, Монти, Кирето, 15%, Тони, Равновесие, BSEtrader, dddd и други знайни и незнайни кандидат-милионери
        Чичо!??? Е верно че и той се заигра с тодоров арома и тук там, но едва ли ще сподели! Предполагам чичо на Тони имаш предвид !)))
        Леля мисля че не "играе", тя ни помага социално и подкрепя духовно))))
        Равновесие е ясен - той чака да се избушим (още)...
        Кирето също ни е почти изяснен - държи всички папири и щом някой подскочи (без дивидент) го кашира, но задържа по нещо, а дивидентните стиска като булдог, в резултат е натрупал тонове хартия))))
        (според мен) бсе и дддд са от сходно ниво (адванс) оценители, мисля че ддд е по-големия ракето търсач...
        Приобщавам любопитството си към твоето спрямо Батя - на практика ми се струва че е най-смело-волатилен))))
        Last edited by precakanoto; 06.06.2016, 22:20.
        Не е препоръка... !!!

Коментар

• Аз гледам на първо място да има дивиденти в резултат на силни оперативни парични потоци и устойчив бизнес в бъдещето. Също и мениджмънтът е важен но пък на БФБ за всеки съм чувал по нещо лошо, на запад сме много далече от събитията и за качеството на мениджмънта разбираме постфактум

Коментар

• Малко късно пуснахте темата...
            Каквото и с каквото имаше за купуване съм го купил...

Преди много години четох една статия как да изберем фирмите в които да инвестираме....Вече съм забравил подробностите, но основните параметри са :
            - Структуроопределяща компания за една страна
            - Седалището да е в голям град или столицата ( това ми се е запечатало в главата и затова в ЕМПИ - Тополово не бих инвестирал....)
            - да има ръст на приходите

Но тъй като тези параметри не важат за нашата мутренска борса и държава, съм си поиграл на лапаница през тези 23 г и сега чакам....

Коментар

Абе няма ли още някой да каже нещо по темата? Все пак от един автобус играчи участие сме взели само първите няколко седалки. Надявам се в темата да се включат Батя, Кака, Чичо, Леля, Монти, Кирето, 15%, Тони, Равновесие, BSEtrader, dddd и други знайни и незнайни кандидат-милионери
              Изкарай кебапчетата ,кюфтаците и ПВЦ -бира и всички с кеф ще се включат в
              лаф моабета.

Коментар

• Абе няма ли още някой да каже нещо по темата? Все пак от един автобус играчи участие сме взели само първите няколко седалки. Надявам се в темата да се включат Батя, Кака, Чичо, Леля, Монти, Кирето, 15%, Тони, Равновесие, BSEtrader, dddd и други знайни и незнайни кандидат-милионери

Коментар

• Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
                  Показателите подредени по важност и влияние в/у цената:

1. Пазара като цяло - BULL/BEAR mode
                  2. Индустрията спрямо пазара – relative strength vs broad market
                  3. Компаниите вътре в самата индустрия - relative strength vs industry. High relative strength companies with 1st priority

Rule of thumb: Buy only stocks with price over 10 Week Moving average (HARD RULE)

Stock picking-a е доста безмислен като се има предвид малкото влияние, което има спрямо пазара и индустрията, но все пак основните са:

4. EPS growth (Q vs Q) – ако е незначителен, или е негативен – out of scope (много добра тенденция е да има 2 или 3 тримесечия с постоянен ръст)
                  5. Устойчиви приходи – да няма one-off ефекти (от продажби на активи напр.)
                  6. High Operating Leverage – ниски променливи разходи спрямо фиксираните
                  7. Increasing BACKLOG – ръст на поръчките
                  8. Insider BUYING
                  9. Low Short Interest
                  10. Low Debt to Equity (vs peers)
                  Много се верва на отчетите в този форум. Те затова искат да ни ги разредят, че да ни отърват от наивността и илюзиите.

Коментар

• Показателите подредени по важност и влияние в/у цената:

1. Пазара като цяло - BULL/BEAR mode
                    2. Индустрията спрямо пазара – relative strength vs broad market
                    3. Компаниите вътре в самата индустрия - relative strength vs industry. High relative strength companies with 1st priority

Rule of thumb: Buy only stocks with price over 10 Week Moving average (HARD RULE)

Stock picking-a е доста безмислен като се има предвид малкото влияние, което има спрямо пазара и индустрията, но все пак основните са:

4. EPS growth (Q vs Q) – ако е незначителен, или е негативен – out of scope (много добра тенденция е да има 2 или 3 тримесечия с постоянен ръст)
                    5. Устойчиви приходи – да няма one-off ефекти (от продажби на активи напр.)
                    6. High Operating Leverage – ниски променливи разходи спрямо фиксираните
                    7. Increasing BACKLOG – ръст на поръчките
                    8. Insider BUYING
                    9. Low Short Interest
                    10. Low Debt to Equity (vs peers)

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                      Имам приятел, който беше финансист в една компания. С времето осъзна, че са пирамида, която се стреми към постоянно разширение, защото когато то спре се срутва цялата структура. Ръста на приходите е важно нещо, но той е задължително условие за оцеляването на всяка пирамида. Както и всичко останало този показател сам по себе си не върши никаква работа без да го обвържеш с други.
                      Импето гледа също компанията да е могъща и да снася сухо)))
                      като златната жаба, да не казваме за саламаджийницата, все световно неизвестни компании, затова се прехвърли на алианц, бмв, форд и кокакола, все световно оценени))))
                      Last edited by precakanoto; 06.06.2016, 15:34.
                      Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                        Всъщност ако познаваш компанията таблиците на Кура се правят за минути. Там има няколко ключови момента- развитието на приходите, това как те влияят на EBIT/през фиксирани и променливи разходи/, информация за инвестиционните планове на компанията/тук е важно да ти се връзват с приходите/, оценка на оборотният капитал за да видиш колко от паричните потоци ще лапа в следващите години и да внимаваш в годината за терминалната стойност да няма еднократни ефекти/това важи най-вече за КФН за да не одобрява търгови като това на София БТ/. В общи линии е това, трябва да хващаш логиката на процесите за да не допускаш чисто механично екстраполиране на данни.
                        Целта ми е секунди не минути нито часове. Понякога ми трябват час и повече само да им търся инвестиционните планове на компаниите и колко са адеквактни и следователно За таблиците на Кура ми трябва повече време, Има някаква степен предвидимост (<100%) да се гонят петилетки напред, и не мога да приема числа без да ги обмисля.
                        Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                          Имаше преди време емпирично изследване, на тема - на кой параметър реагират най-много играчорите, (заради които някога Костолани обичал да ходи на борсата). Не се е променило съществено оттогава! Резултата е че 80% гледали p/e)))) Хубава работа, но какво да се прави!?!?)))
                          Гледам ев/ебитда (заради по-истинските неща), маржа на печалбата (заради някаква степен "иновативност" и "пазарно присъствие"), също и отношение печалба/актив (заради профитабилност на инвестициите), п/е(заради "играчорите") отношенията на дълга (заради "алтман"-оцеляването), p/b (заради любителите на хард-оценките) и някои по-дребни по тежест, Имат тегловни коефициенти и са набутани във формула за квадратично средно. Обикновено от нея излиза едно число z-score )))) Подреждат се в таблица за бързо сравняване, Аномалиите се виждат бързо и в последствие може да се анализират)))) Целта беше да има екстремно бърза оценка с пристигане на отчет, с възможно най-малко данни преписвани от него, въпреки, че с годините, данните растат))) Не е така задълбочено като таблиците на Куроператора, но те изискват повече време, за да се помислят и са за друга цел. За Фактора "Маджовец" не употребявам понастоящем някакви показатели и при мен е емоционален, спорадичен и понякога не съвсем случаен коеф.))) За "маджовеца коефициентите са "гтп" (гледам тавана и пиша) Но напоследък почти ги игнорирам))(лошо))) Дивидентите нямат коеф. също. Наличието им е задължително условие за 2/3 портфейла)))
                          Всъщност ако познаваш компанията таблиците на Кура се правят за минути. Там има няколко ключови момента- развитието на приходите, това как те влияят на EBIT/през фиксирани и променливи разходи/, информация за инвестиционните планове на компанията/тук е важно да ти се връзват с приходите/, оценка на оборотният капитал за да видиш колко от паричните потоци ще лапа в следващите години и да внимаваш в годината за терминалната стойност да няма еднократни ефекти/това важи най-вече за КФН за да не одобрява търгови като това на София БТ/. В общи линии е това, трябва да хващаш логиката на процесите за да не допускаш чисто механично екстраполиране на данни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                            Разбира се - като става дума за цифрички: аз гледам винаги и на пръво място продажбите. Защото когато те растат, това е ного по-недвусмислен знак, че компанията е секси, отколкото ако расте печалбата - което може да е плод на счетоводни машшшшинации.
                            Имам приятел, който беше финансист в една компания. С времето осъзна, че са пирамида, която се стреми към постоянно разширение, защото когато то спре се срутва цялата структура. Ръста на приходите е важно нещо, но той е задължително условие за оцеляването на всяка пирамида. Както и всичко останало този показател сам по себе си не върши никаква работа без да го обвържеш с други.

Коментар

Аз на първо място гледам дали едно дружество има накъде да се развива. Това е водещото което ме интересува. На второ място гледам дали миниджънта е стока. Дали иска да инвестира и развива компанията. Гледам от какво печели компанията. Най-голямо внимание обръщам на приходите от продажби, оперативната печалба и нетната печалба. Гледам дали компанията раздава редовно дивиденти. Показателите които ме интересуват са ROE, ROA, маржа на печалбата, P/E, P/B и дивидентна доходност.

Понякога правя и емоционални покупки, но това е част от играта
                              Имаше преди време емпирично изследване, на тема - на кой параметър реагират най-много играчорите, (заради които някога Костолани обичал да ходи на борсата). Не се е променило съществено оттогава! Резултата е че 80% гледали p/e)))) Хубава работа, но какво да се прави!?!?)))
                              Гледам ев/ебитда (заради по-истинските неща), маржа на печалбата (заради някаква степен "иновативност" и "пазарно присъствие"), също и отношение печалба/актив (заради профитабилност на инвестициите), п/е(заради "играчорите") отношенията на дълга (заради "алтман"-оцеляването), p/b (заради любителите на хард-оценките) и някои по-дребни по тежест, Имат тегловни коефициенти и са набутани във формула за квадратично средно. Обикновено от нея излиза едно число z-score )))) Подреждат се в таблица за бързо сравняване, Аномалиите се виждат бързо и в последствие може да се анализират)))) Целта беше да има екстремно бърза оценка с пристигане на отчет, с възможно най-малко данни преписвани от него, въпреки, че с годините, данните растат))) Не е така задълбочено като таблиците на Куроператора, но те изискват повече време, за да се помислят и са за друга цел. За Фактора "Маджовец" не употребявам понастоящем някакви показатели и при мен е емоционален, спорадичен и понякога не съвсем случаен коеф.))) За "маджовеца коефициентите са "гтп" (гледам тавана и пиша) Но напоследък почти ги игнорирам))(лошо))) Дивидентите нямат коеф. също. Наличието им е задължително условие за 2/3 портфейла)))
                              Не е препоръка... !!!

Коментар

Аз на първо място гледам дали едно дружество има накъде да се развива. Това е водещото което ме интересува. На второ място гледам дали мениджмънта е стока. Дали иска да инвестира и развива компанията. Гледам от какво печели компанията. Най-голямо внимание обръщам на приходите от продажби, оперативната печалба и нетната печалба. Гледам дали компанията раздава редовно дивиденти. Показателите които ме интересуват са ROE, ROA, маржа на печалбата, P/E, P/B и дивидентна доходност.

Понякога правя и емоционални покупки, но това е част от играта
                                А-а-а-а - за наденицата ли питаш?

Разбира се - като става дума за цифрички: аз гледам винаги и на пръво място продажбите. Защото когато те растат, това е ного по-недвусмислен знак, че компанията е секси, отколкото ако расте печалбата - което може да е плод на счетоводни машшшшинации.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X