IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Правилата на играта или как да търгуваме професионално на борсата

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• От утре с нови индекси.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
      Отговарям едно по едно:

Портфейла ти от колко вида акции се състои?

В момента портфейлът ми се състои от акции на 3 акционерни дружества. Преди това, в продължение на години инвестирах изключително и само в акции на само една компания. Иначе казано, никаква диверсификация и съответно много висок риск, тъй като влизах с големи суми, достигащи до 98% от всичките ми налични пари.

Малко се разминават нещата....един път казваш, че като тръгнеш на загуба до 10% или до 20% продаваш дори по-рано преди да си стигнал тези нива......друг път чак до 50% тъпиш. От къде такава увереност ,тръпка, технически анализ или нещо друго та ги стискаш толкова?

Историята тук е малко по-дълга. Някъде в началото на 2011 г. реших стратегически да вляза в Инвестор.БГ, тъй като тогава се виждаше огромен потенциал пред българския онлайн пазар на реклами. Доста подцених ситуацията, онлайн пазарът вече беше тръгнал надолу, а аз бях и с двата крака вътре. Без диверсификация, без нищо! Освен това, акцията беше супер неликвидна, но при стратегически инвестиции да кажем, че това не е фактор, освен ако човек не реши да излиза, разбира се!

Първата ми сериозна грешка беше, че реших да търпя загуби не на база общите ми инвестиции, а на база първоначалната ми инвестиция, т.е. отчитайки една солидна печалба преди това, която съответно с течение на времето се стопи. След това, заради ликвидността, просто вече беше много късно да излизам, а и реално нямаше как. Имаше дълги периоди, през които целият общ bid беше пъти по-малък от количеството акции, които аз имах. Въобще, ликвидността ме удари много здраво!

Изцяло моя грешка е, че не отчетох лошите технически сигнали навреме (а имаше такива), както и не до там добрите финдаментални сигнали (системен обща спад на рекламния пазар и брутни повишения на онлайн рекламния пазар, но с реални нетни понижения). Просто бях решил, че това е стратегическа инвестиция и че рекламният пазар има светло бъдеще. Тук е редно да кажа, че от ден първи подходих с идеята, че това за мен е стратегическа инвестиция и не съм си сменял визията в движение.

Затова, 50-те процента загуба са ми счетоводни (само на хартия, нереализирани), отчитайки само инвестицията ми в Инвестор.БГ. Отчитайки общият ми портфейл и печалбите ми от преди това, загубата ми беше значително по-малка и по-сериозната ми загуба беше по-скоро загубата на време.

Накрая България Он Ер направи търгово предложение, цената на акцията много рязко се покачи, аз тогава продадох и с допълнителен, няколко месечен депозит в КТБ (близо година преди банковите ексцесии) си възстанових напълно първоначалната инвестиция, даже излязох на малка печалба, но тя бе толкова незначителна, че не е сериозно да я отчитам като такава.

Тези печалби в ЦКБ с какъв процент от портфейла си бил?

Със сигурност влязох с над 90% от наличните ми свободни пари, но не помня с колко точно. Да, по този начин рискът е голям (на никого не препоръчвам да инвестира така), но аз вярвам на собствените си технически анализи и инвестирам, когато графиките ми покажат, че рискът е обоснован.

Така се води диалог. Доста рисков си, а пък ако влезеш и с някое репо......нещата скачат по-бързо. Тези чудеса с над 90% от портфейла в една позиция съм го правил и е добра тръпка., но като не уцелиш посоката е опасна. Как съхрани порфейла си през последната една година? Ако пък си на печалба си намерил точната рецепта.

Коментар

• Първоначално изпратено от radon222a Разгледай мнение
        За мен е интересна стратегията, начинът на мислене, а процент сигурно се е научил да смята .Явно този падащ пазар от една година изнерви много съфорумците ....Няма никакъв диалог. Дано да сме обърнали тренда- техничарите да си кажат думата. За мен един от знаците е нисък оборот,а пък индексите се покачват...т.е продавачи няма или поне не на тези нива и т.н.

Как съхрани капитала през последната една година? Който е спечелил през тази година е с добра стратегия.Това е интересно.
        за мен е важно да се уточнят цифрите и кое как се смята защото от опита който имам с "преподавателя създал темата" , знам, че накрая всичко ще се сгомняса...

нали знаеш, че количествените натрупвания водят до качествени изменения

Коментар

"имам много висок толеранс на загуба.
          ------ при вече конструиран портфейл по изключение може да е и 50%."

Портфейла ти от колко вида акции се състои? Малко се разминават нещата....един път казваш, че като тръгнеш на загуба до 10% или до 20% продаваш дори по-рано преди да си стигнал тези нива......друг път чак до 50% тъпиш. От къде такава увереност ,тръпка, технически анализ или нещо друго та ги стискаш толкова? 50% за мен е много рисково ниво на търпимост граничещо с хазарт. Не се заяждам. Старая се да намеря по-правилният начин за търговия. За мен 10% е достатъчно ниво на търпимост. После тази позиция се продава. Анализът е, че за този период от време аз съм сгрешил. Преминавам към следващата. Харесвам логиката да допълвам печелившите позиции, а да разпродавам губещите. Тези печалби в ЦКБ с какъв процент от портфейла си бил?
          Отговарям едно по едно:

Портфейла ти от колко вида акции се състои?

В момента портфейлът ми се състои от акции на 3 акционерни дружества. Преди това, в продължение на години инвестирах изключително и само в акции на само една компания. Иначе казано, никаква диверсификация и съответно много висок риск, тъй като влизах с големи суми, достигащи до 98% от всичките ми налични пари.

Малко се разминават нещата....един път казваш, че като тръгнеш на загуба до 10% или до 20% продаваш дори по-рано преди да си стигнал тези нива......друг път чак до 50% тъпиш. От къде такава увереност ,тръпка, технически анализ или нещо друго та ги стискаш толкова?

Историята тук е малко по-дълга. Някъде в началото на 2011 г. реших стратегически да вляза в Инвестор.БГ, тъй като тогава се виждаше огромен потенциал пред българския онлайн пазар на реклами. Доста подцених ситуацията, онлайн пазарът вече беше тръгнал надолу, а аз бях и с двата крака вътре. Без диверсификация, без нищо! Освен това, акцията беше супер неликвидна, но при стратегически инвестиции да кажем, че това не е фактор, освен ако човек не реши да излиза, разбира се!

Първата ми сериозна грешка беше, че реших да търпя загуби не на база общите ми инвестиции, а на база първоначалната ми инвестиция, т.е. отчитайки една солидна печалба преди това, която съответно с течение на времето се стопи. След това, заради ликвидността, просто вече беше много късно да излизам, а и реално нямаше как. Имаше дълги периоди, през които целият общ bid беше пъти по-малък от количеството акции, които аз имах. Въобще, ликвидността ме удари много здраво!

Изцяло моя грешка е, че не отчетох лошите технически сигнали навреме (а имаше такива), както и не до там добрите фундаментални сигнали (системен обща спад на рекламния пазар и брутни повишения на онлайн рекламния пазар, но с реални нетни понижения). Просто бях решил, че това е стратегическа инвестиция и че рекламният пазар има светло бъдеще. Тук е редно да кажа, че от ден първи подходих с идеята, че това за мен е стратегическа инвестиция и не съм си сменял визията в движение.

Затова, 50-те процента загуба са ми счетоводни (само на хартия, нереализирани), отчитайки само инвестицията ми в Инвестор.БГ. Отчитайки общия ми портфейл и печалбите ми от преди това, загубата ми беше значително по-малка и по-сериозната ми загуба беше по-скоро загубата на време. Чисто технически, тъй като тогава не продадох, отчитам тези 50% нереализирана загуба като еднократен "толеранс" на загуба от моя страна.

Накрая България Он Ер отправи търгово предложение, цената на акцията много рязко се покачи, аз тогава продадох и с допълнителен, няколко месечен депозит в КТБ (около година преди да започнат банковите ексцесии) си възстанових напълно първоначалната инвестиция, даже излязох на малка печалба, но тя беше толкова незначителна, че не е сериозно да я отчитам като такава.

Тези печалби в ЦКБ с какъв процент от портфейла си бил?

Със сигурност влязох с над 90% от наличните ми свободни пари, но не помня с колко точно. Да, по този начин рискът е голям (на никого не препоръчвам да инвестира така), но аз вярвам на собствените си технически анализи и инвестирам, когато графиките ми покажат, че рискът е обоснован.
          Last edited by ivandavidov; 22.03.2015, 23:39.

Коментар

• Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
            Полки, като смяташ %, не трябва да забравяш че накрая се дели на 100.
            10000x2000/100=200000.
            до колкото разбирам ти делиш на 100 за да ти се получи исканото от теб число

Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
            Само да спомена и за останалите,че 10хил x 2000 = 20млн, а не 2млд.
            като сложиш "%" и стават 2 млрд

Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
            Малко повече толерантност към участниците във форума. Всеки може да сбърка. Не е нужно да се осмиваме и подиграваме.

може ли някой да го триеш, а после да искаш толерантност?

въпросът е риторичен...

Коментар

• Първоначално изпратено от 2012 Разгледай мнение
              ти май си му прочел целия пасквал .................. в което няма нищо лошо, де

аз започнах темата с процентите защото знам, че автора на темата няма никаква представа кое как се смята...
              За мен е интересна стратегията, начинът на мислене, а процент сигурно се е научил да смята .Явно този падащ пазар от една година изнерви много съфорумците ....Няма никакъв диалог. Дано да сме обърнали тренда- техничарите да си кажат думата. За мен един от знаците е нисък оборот,а пък индексите се покачват...т.е продавачи няма или поне не на тези нива и т.н.

Как съхрани капитала през последната една година? Който е спечелил през тази година е с добра стратегия.Това е интересно.

Коментар

"имам много висок толеранс на загуба.

Портфейла ти от колко вида акции се състои? Малко се разминават нещата....един път казваш, че като тръгнеш на загуба до 10% или до 20% продаваш дори по-рано преди да си стигнал тези нива......друг път чак до 50% тъпиш. От къде такава увереност ,тръпка, технически анализ или нещо друго та ги стискаш толкова? 50% за мен е много рисково ниво на търпимост граничещо с хазарт. Не се заяждам. Старая се да намеря по-правилният начин за търговия. За мен 10% е достатъчно ниво на търпимост. После тази позиция се продава. Анализът е, че за този период от време аз съм сгрешил. Преминавам към следващата. Харесвам логиката да допълвам печелившите позиции, а да разпродавам губещите. Тези печалби в ЦКБ с какъв процент от портфейла си бил?
                ти май си му прочел целия пасквал .................. в което няма нищо лошо, де

аз започнах темата с процентите защото знам, че автора на темата няма никаква представа кое как се смята...

Коментар

• "имам много висок толеранс на загуба.

Коментар

• Първоначално изпратено от 2012 Разгледай мнение
                    айде още един се появи

я сметни на калкулатора това което си го написал в червеното
                    Полки, като смяташ %, не трябва да забравяш че накрая се дели на 100.
                    10000x2000/100=200000.

Само да спомена и за останалите,че 10хил x 2000 = 20млн, а не 2млд.

А иначе съм съгласен с Полки, че доходноста както я смяташе Иван преди време също не е вярна.

Малко повече толерантност към участниците във форума. Всеки може да сбърка. Не е нужно да се осмиваме и подиграваме.

Коментар

Давай, 2012, забавлявай се на воля! Давам ти card blanche да ме тролваш в следващите 48 часа колкото ти душа иска!
                      в интерес на истината не си спомням дали имаш право на "бан" или само мненията можеш да триеш?

я вземи ме банни за да се радваш на на тишина в часовете в които изнасяш лекции

Коментар

• Защо се заяждате с Вейдър?

Човекът смята процентите по следният начин:

10 000 х 2 000% и му излиза 200 000, но после натиска бутона = и цифрата става 2 млрд.

та така

Коментар

• Май SOFIX беше прав - то се е видяло, че и тази тема няма да е по същество и ще има много страничен фонов шум. Затова ще послушам fortiss (засега), поне малко забавление да има.

Давай, 2012, забавлявай се на воля! Давам ти carte blanche да ме тролваш в следващите 48 часа колкото ти душа иска!
                          Last edited by ivandavidov; 22.03.2015, 22:12.

Коментар

@2012 - ще започна да те трия!
                            това е ясно, че ще ме изтриеш

предния път като не можа да си докажеш доходността пак ми триеше мненията защото нямаше как да я докажеш тази доходност от 2000% за 2 години

ама, ти си пише, де ........................ а ние ще ти вЕрваме...

Коментар

@2012 - ще започна да те трия, ако продължаваш да се заяждаш! Темата е сериозна и оттук нататък няма да толерирам тролването ти! Беше забавно, но стига толкова!
                              сакън, остави го да видим до къде ще стигне

Коментар

• @2012 - ще започна да те трия, ако продължаваш да се заяждаш! Темата е сериозна и оттук нататък няма да толерирам тролването ти! Беше забавно, но стига толкова!

Коментар

Working...
                                X