IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как финансирате инвестициите си?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• е, може и директно доматите с коловете...

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
      Нека да има повече спекуланти и инвеститори със собствено мислене и по-малко стадо.

Сорос знаеш е казал " Уважам стадото не защото е право а защото е като океан" .

И аз уважам стадото...и не смятам че излишно.
      А Костолани пък е казал:

Пари и то собствени, а не взети назаем

Какво би била борсата без безумци?!

Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата.

Успешният играч на борсата печели не поради своя ум, а от глупостта на останалите.

и разни други неща
      Last edited by SOFIX; 08.03.2015, 22:32.

Коментар

• Е, то може и хляб да не си режете, и да ръфате краишниците директно...

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
          И кредита помощник ли е или враг, когато е внимателно и правилно използван?!?!
          Кредитът е нещо като нож с две остриета и всеки решава дали да прибегне към него. Може да си стои на едно място цял живот в джунглата, в която живее, да си направи окоп и да не му се наложи никога да го използва. Може и да се самонарани с него, НО, реши ли да върви напред в същата джунгла, да изследва и да се развива, най-вероятно ще срещне мечка и тогава ножът /или липсата му/ ще определи съдбата му.
          Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
            Нека да има повече спекуланти и инвеститори със собствено мислене и по-малко стадо.

И аз уважам стадото...и не смятам че излишно.[/QUOTE]

+111111111111111111111111111111111

тук сме 1% от образована България!
            Аз твърдо вярвам че няма значение какъв господ си в хирургията или в ИТ или в проектирането на сгради, ако не знаеш как да управляваш спечеленото от професията си!

Аз не вярвам в П/Е, П/Б, П/Р, Пъ/Гъ/Зъ и други защото те показват миналото, а бъдещето зависи от различното ни и нетрадиционно мислене в сравнение с тълпата, от визията ти и ред други неща!

Просто се опитвах да разбера как от нашия 1%, ако се приемем за общност = 100%, от нас пък как 1% са успели в това което всички тук преследваме?
            И кредита помощник ли е или враг, когато е внимателно и правилно използван?!?!

Поздрави и благодаря на всички!!!

Коментар

• По малко стадо

Нека да има повече спекуланти и инвеститори със собствено мислене и по-малко стадо.[/QUOTE]

И аз уважам стадото...и не смятам че излишно.

Коментар

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
                Примери от живия живот за инвестиране с кредит има и мега положителни и мега отрицателни

Те няма да ти донесат полза

Трябва да се подходи научно към изчисляване на риска и приемане неприемането му

Понякога е добре, човек да е абсолютен гьон и да не знае какво прави, и ако извади късмет да забогатее, с риск, който според учебниците е абсурден Блажени са невежите. Някои от тях стават милионери, а други, е за тях никой нищо не говори и не се чува

За съжаление на теб, ти явно не си сляп безумец и се опитваш да го измислиш, което те лишава от предимството на тъпака.

Скоро фалира един бразилец милиардер, пак заради кредити

Алекси Андонов ми е казвал, че на никое ниво фалитът не е приемлив, тоест не е приемлив и на 10 и на 100 хил. лв. и на 1 млн. лв. и на 1 млрд. лв. и т. н.
                Всякога било неприятно

Разбира се, тук за фалит не говорим, не дай боже, но й той е в зара. По-скоро играта ще е около центъра + - 10 до 20% на година след лихвите.

Лошото е и че кредит от 30 000 лв. за 5 г. е реално кредит от около и под 15 хил. лв. средногодишно за периода, защото още в края на първата година ще си върнал над 1/5 или 7 хил. лв. и в тоз момент ще си с 23 000 лв. финансиране.

Тоест супер важна е първата и втората година. Нужен ти е бърз ръст в първата година, а не в последната, когато ще ползваш само .... под нула лв., защото още на 4-тата година ще си върнал над 30 000 лв., а петата ще ти е нещо като само лихвите, които ще са около 6 500 лв.

Затова хората си мислят, че кредит за 30 000 лв. е 30 000 лв. Еми не е. За доста по-малко е. Номер, с който мозъка не се справя.

Овърдрафт за 30 000 лв. е да имаш 30 000 лв. за целия период. Дори репата са по-добри, защото връщаш главницата накрая. Но пък те са краткосрочни и при спад ще имаш маржин кол.

С две думи, казвайки искам кредит от 30 000 лв. за 5 г. с анюитетни вноски, това са реално средно 12-13 хил. лв. (не ми се смята сега). И важните години са първата и втората.

Така че опичай си акъла и мисли за удар в началото.
                Благоаря ти за градивния коментар!!!!
                Да можех да задам задачка с кредит в определен размер, срок и три актива в които да бъде вложен и да размишляваме заедно, но се опасявах че темата ще се ограничи до..."В какво да вложа 5 000лв", а така дебата ми стана малко по-интересен!
                Аз моето решение съм го взел, приятели! Просто исках да разбера вашите виждания и аргументите за тях!
                Като(ако) стигнем целевото ниво което следя ще реша сам - защото само АЗ ще го връщам, без форума
                Поздрави и наздраве за жените, Ах жените

Коментар

• Обичам те

Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
                  Престъпление е ако човек има добра идея, да не я финансира, включително на кредит !
                  Просто трябва да се сметнат рисковете, ти си ги сметнал.

Например има бизнес кредити при 4% месечна лихва (50% на година) и се взимат редовно от сериозни фирми (да не цитирам имена, ще ви падне шапката). Защото ДА 4% е много на месец, но ако заключваш печалба от 20% си е супер.

Мнозина тук са имали репа на 15% и са изкарвали пари или са губили пари. Акции са поскъпвали над 10 пъти за година (петрол 2004 ако се не лъжа) и са губили 99% за година.

Проблема е какво ще се купи с тия пари и каква ще е инвестиционната стратегия.
                  Което си зависи от теб, рисковете са твои, печалбата/загубата също си е твоя.

Престъпление е ако човек има добра идея, да не я финансира

И човек не трябва да се влияе от мнението на другите. Стадният ефект така се предава. Всеки трябва да си мисли сам и да си решава сам. Иначе всички ще купуват и ще продават по едно и също време. Е точно това ставаше от 2004 до 2007 г. Всички се подкоросваха, мереха си не само доходността и портфейлите, а забележе РЕПАТА и ЛИВЪРИДЖА. Героите бяха с много репа и много ливъридж Другите бяха идиотите. Продалите бяха идиотите

Тук примерно Момчилов каза, че си е продал акциите в края на 2006 г. и го направиха на...
                  http://www.investor.bg/imenata-na-bi...-akciia-47056/
                  във специална тема във форума

Затова всеки да си мисли сам, да си решава, че със стадния ефект и масово подкокоросване един на друг, голями амплитуди стават
                  VIX-а на SOFIX много се вдига

Хубаво го беше написал Бигбеър, че форума е място за психическа взаимнаподдръжка на анонимни борсохолици

"Жена купих акции", "Ти луд ли си?", "Не, във форума има още 10 човека, дето се подкокуросваме", "А добре, успокоих се, че не си откачил съвсем"

Трябва да седнеш и да си решиш.
                  Има и хора с ливъридж 1000% и със 100% и с 20%
                  и трите типа може да фалират, може и да спечелят.
                  Няма кой да ти даде съвет.

Не те познавам . Но до към момента в България не съм срещал човек които принципно да се доближава до моето мислене до такава степен.
                  Преди време случайно прочетох една статия от теб озаглавена с мисълта на Рокфелер, което ме провокира да прочета още няколко неща от теб и съм сложил блога ти във bookmarks като имам време да прочета всичко от теб. Тази статия - Човек който работи много няма време да прави пари...я показвам от известно време на всички мои познати и им казвам че колкото по бързо и по рано я прочетат е по добре. Изпратих я и на голямата ми дъщеря. Мога да я допълня и мисля че от това цяла книга трябва да стане - трябва да напишеш една книга на тази тема включваща твоите разсъжедния по различните теми. Аз бих я купил и би ми станала настолна...въпреки че почти всичко което си написъл и аз съм чел до момента от теб мога да го напиша и аз.
                  Накратко, искренно съм впечетлен от това което пишеш и особенно по начина по който мислиш.Мога само да те поздравя.
                  Бих финансирал книга написана от теб веднага и без да те познавам ако ти се нуждаеш от това. Дори те приканвам да го направиш.

Поздрави!!!

Коментар

Бих се радвал ако споделите и примери от живия живот(разбира се без имена)!
                    Живи и здрави!
                    Примери от живия живот за инвестиране с кредит има и мега положителни и мега отрицателни

Те няма да ти донесат полза

Трябва да се подходи научно към изчисляване на риска и приемане неприемането му

Понякога е добре, човек да е абсолютен гьон и да не знае какво прави, и ако извади късмет да забогатее, с риск, който според учебниците е абсурден Блажени са невежите. Някои от тях стават милионери, а други, е за тях никой нищо не говори и не се чува

За съжаление на теб, ти явно не си сляп безумец и се опитваш да го измислиш, което те лишава от предимството на тъпака.

Скоро фалира един бразилец милиардер, пак заради кредити

Алекси Андонов ми е казвал, че на никое ниво фалитът не е приемлив, тоест не е приемлив и на 10 и на 100 хил. лв. и на 1 млн. лв. и на 1 млрд. лв. и т. н.
                    Всякога било неприятно

Разбира се, тук за фалит не говорим, не дай боже, но й той е в зара. По-скоро играта ще е около центъра + - 10 до 20% на година след лихвите.

Лошото е и че кредит от 30 000 лв. за 5 г. е реално кредит от около и под 15 хил. лв. средногодишно за периода, защото още в края на първата година ще си върнал над 1/5 или 7 хил. лв. и в тоз момент ще си с 23 000 лв. финансиране.

Тоест супер важна е първата и втората година. Нужен ти е бърз ръст в първата година, а не в последната, когато ще ползваш само .... под нула лв., защото още на 4-тата година ще си върнал над 30 000 лв., а петата ще ти е нещо като само лихвите, които ще са около 6 500 лв.

Затова хората си мислят, че кредит за 30 000 лв. е 30 000 лв. Еми не е. За доста по-малко е. Номер, с който мозъка не се справя.

Овърдрафт за 30 000 лв. е да имаш 30 000 лв. за целия период. Дори репата са по-добри, защото връщаш главницата накрая. Но пък те са краткосрочни и при спад ще имаш маржин кол.

С две думи, казвайки искам кредит от 30 000 лв. за 5 г. с анюитетни вноски, това са реално средно 12-13 хил. лв. (не ми се смята сега). И важните години са първата и втората.

Така че опичай си акъла и мисли за удар в началото.
                    Last edited by mpy_yordanov; 08.03.2015, 21:12.

Коментар

...някои ключови форумци не се включиха...
                      Очаквай ги утре след 9:00 часа.
                      Пуснал си темата петък вечерта, ама то повечето пишат през през работно време бе.

Коментар

• Това за анонимните борсохолици е готино!
                        Благодаря на всички за споделениете мнения, някои ключови форумци не се включиха, но е предполагам защото харчат изкараните с кредити печалби, или пък работят на второ място през уикенда за да върнат кредитите
                        Оставам темата отворена и ще я следя с интерес! Бих се радвал ако споделите и примери от живия живот(разбира се без имена)!
                        Живи и здрави!

Коментар

• Понякога си вземам нещо от този форум. Винаги е нещо, за което не ми се налага да предполагам защо го е казал съответният участник. Дали защото е алтруист или иска да блесне пред останалите. Дали иска да ме подведе в посока, която него го устройва или просто се забавлява в интелектуална надпревара. И със сигурност не е избор на вход в позиция. Най-много да я проверя, ако е в сферата на интереса ми.

Ето какво намерих тук преди седмица две:
                          Поглеждайки назад към определен момент ни е лесно да преценим ели са били условията за инвестиране добри или лоши. Когато погледнем напред обаче, виждаме бъдещето (или поне аз) само по два начина: Деструктивно или несигурно.

От тази гледна точка аз например предпочитам Европа за сметка на Щатите. Отвъд океана спряха печатането (изключително деструктивно от тяхна страна ). В перспектива ми предлагат по-високи лихви. Последните две пък доведоха по-скъп долар към евро, докато Европа води противоположната монетарна политика. С една дума деструктивно в Щатите.
                          Европа от друга страна ми предлага несигурност: Сириза, Донбас, малко по-късно през годината ще ни страхува и Подемос.
                          Е, ако така или иначе съм решил да участвам на пазара - избирам несигурността.

Успехът на твоето начинание е свързан с риск на доста нива.
                          -риск при управлението на съответния фонд (на Алфа банк ли беше);
                          -риск от корелация или по-скоро липса на корелация между представянето на публичните компании в Софикс и икономиката ни, като цяло;
                          -монетарната, фискална и правна рамка в страната, съответно представянето на българската икономика, като цяло.

Впрочем как би определил средата в България?

Деструктивна или несигурна?
                          Last edited by Tkilata; 08.03.2015, 15:18.

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                            Включвам се защото искам да попитам Тони за някои неща.

Тони, защо точно сега реши (или си се замислил) за кредит с цел инвестиции на борсата? Защо не го направи преди години? Имаше времена когато акциите на водещи компании струваха стотинки. Индексите също бяха на половина на сегашните нива. Може би тогава не ти е стискало Каква е причината? И защо мислиш, че ако го направиш сега ще успееш?
                            Е това е класиката. Тръгнал леко, направил 100%, повярвал си, взел кредит и после .....

Ще видим какво ще стане
                            не е наша работа, печалбата, загубата или около 0-та са си негови
                            както и притесненията и безсънните нощи и огромните радости, когато пазара подрипа

Коментар

И когато от тези 5000 човека 4995 ми казват не използвай кредити настръхвам и ставам супер мнителен!!!
                              Нещо не е наред бе момчета! Не може да инвестираш от 15години и още да работиш за някой друг!!! Поне аз не искам след още 10 години инвестиране това да се случи с мен!!!
                              Престъпление е ако човек има добра идея, да не я финансира, включително на кредит !
                              Просто трябва да се сметнат рисковете, ти си ги сметнал.

Например има бизнес кредити при 4% месечна лихва (50% на година) и се взимат редовно от сериозни фирми (да не цитирам имена, ще ви падне шапката). Защото ДА 4% е много на месец, но ако заключваш печалба от 20% си е супер.

Мнозина тук са имали репа на 15% и са изкарвали пари или са губили пари. Акции са поскъпвали над 10 пъти за година (петрол 2004 ако се не лъжа) и са губили 99% за година.

Проблема е какво ще се купи с тия пари и каква ще е инвестиционната стратегия.
                              Което си зависи от теб, рисковете са твои, печалбата/загубата също си е твоя.

Престъпление е ако човек има добра идея, да не я финансира

И човек не трябва да се влияе от мнението на другите. Стадният ефект така се предава. Всеки трябва да си мисли сам и да си решава сам. Иначе всички ще купуват и ще продават по едно и също време. Е точно това ставаше от 2004 до 2007 г. Всички се подкоросваха, мереха си не само доходността и портфейлите, а забележе РЕПАТА и ЛИВЪРИДЖА. Героите бяха с много репа и много ливъридж Другите бяха идиотите. Продалите бяха идиотите

Тук примерно Момчилов каза, че си е продал акциите в края на 2006 г. и го направиха на...
                              http://www.investor.bg/imenata-na-bi...-akciia-47056/
                              във специална тема във форума

Затова всеки да си мисли сам, да си решава, че със стадния ефект и масово подкокоросване един на друг, голями амплитуди стават
                              VIX-а на SOFIX много се вдига

Хубаво го беше написал Бигбеър, че форума е място за психическа взаимнаподдръжка на анонимни борсохолици

"Жена купих акции", "Ти луд ли си?", "Не, във форума има още 10 човека, дето се подкокуросваме", "А добре, успокоих се, че не си откачил съвсем"

Трябва да седнеш и да си решиш.
                              Има и хора с ливъридж 1000% и със 100% и с 20%
                              и трите типа може да фалират, може и да спечелят.
                              Няма кой да ти даде съвет.

Коментар

...а ако съм сигурен че Софикс след 4-5-6-7 години ще стане 1 000пункта...
                                В кое точно си сигурен бе, Тони

Преди години имаше хора, които бяха сигурни, че акции които струваха стотици левове са евтини. Къде са сега тези юнаци? Няма ги! Пазара ги ошушка до стотинка! В тази работа НЯМА сигурност, а само предположения и надежди.
                                Last edited by SOFIX; 08.03.2015, 14:23.

Коментар

Working...
                                X