Годишната доходност обаче на тези които хипопетично са вкарали кредит на 10% през 2011 е под 10% годишно. Или при 30% от активите на кредит води до екстра доходност от 3%. Та не съм сигурен до колко тази екстра доходност оправдава риска.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как финансирате инвестициите си?
Collapse
X
-
С кредита времето става с пари. Да кажем че не вземеш много - 20-30% от общата ти инвестиция да я финансираш с кредит. Това няма да те фалира дори и да се срине борсата. Но да приемем варианта че борсата не тръгне силно нагоре следващите 3 години. Да кажем че и не пада а стои на едно равнище. За 3 години на тези 30% ще си платил към 30%. Или около 10% на общите ти активи. Или с други думи вместо да си на 0 ще си на -10%. Като при това ще си си ограничил начина на живот. Т.е. 3 години ще живееш по-зле ще си направил загуба и ще имаш едни акции които ти носят само минуси - заради кредита. Стратегиите бай енд холд не се справят никак добре когато трябва да се плаща лихва.
Реално заради кредита ключовото става тайминг. Кога влизаш и кога излизаш. Може да пробваш да правиш тайминг без ливъридж с някаква малка сума. Ако изкарваш над 10% година от маркет тайминг взимай смело и кредит. Това ще показва че го чувстваш пазара и е срамота да не играеш според възможностите си. Но ако не успяваш да правиш печалби от вход и от изход си е едно затриване на пари.
Сега си играх да пусна софикс през годините - интересно ми бе от 2000 насам колко пъти за 3 годишен период без маркет тайминг са се изкарвали над 30%
Подобна инвестиция е вършила работа от началото на СОФИКС до юни 2005 г. Максималната доходност е тези които са направили това 2001 -2002 година - тогава е можело и 600% да изкарат. Максималната загуба е за тези вкарали на върха -81,7%
ОТ 2005 година насам само още един период е бил со положителна доходност над 30% ако това е било направено и 2011 година. дори ако някой е вкарал на дъното на 2009 през март то през март 2012 е щял да бъде само 10% на плюс. Т.е. при ливъридж е щял да е на минус.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеВключвам се защото искам да попитам Тони за някои неща.
Тони, защо точно сега реши (или си се замислил) за кредит с цел инвестиции на борсата? Защо не го направи преди години? Имаше времена когато акциите на водещи компании струваха стотинки. Индексите също бяха на половина на сегашните нива. Може би тогава не ти е стискало Каква е причината? И защо мислиш, че ако го направиш сега ще успееш?
пп Просто, мнооооого му се иска БФБ да излети и той да е на борда !
пп И на мен ми се иска....( но Ким Бесинджър не ме познава....)
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеаз какво съм решил си е моя работа, така както Фортис си е позволил 2004 година да тегли кредит без да ме пита
Просто тук сме каймака, хайде аз съм аматьор - тук СТЕ КАЙМАКА около 5 000 човека които разбирате и ползвате чудото на инвестирането!!! И когато от тези 5000 човека 4995 ми казват не използвай кредити настръхвам и ставам супер мнителен!!!
......................
Успех на всички!
Пожелавам ви да доживеете до 90 години, както каза 77, за да почнете да се радвате на резултата от инвестициите ви, които бавно от спестявания тогава най-накрая може да ви възнаградят!
От тези 500, 50 знаят за какво става въпрос, а 5 движат пазара...
пп Лично аз, чакам с нетърпение 5000 да вземат кредит, да продадат дом или нива и да ги вкарат на БФБ...
пп Успех !
Коментар
-
Включвам се защото искам да попитам Тони за някои неща.
Тони, защо точно сега реши (или си се замислил) за кредит с цел инвестиции на борсата? Защо не го направи преди години? Имаше времена когато акциите на водещи компании струваха стотинки. Индексите също бяха на половина на сегашните нива. Може би тогава не ти е стискало Каква е причината? И защо мислиш, че ако го направиш сега ще успееш?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dimitar. Разгледай мнениеtony1975,
Аз не съм инвеститор и затова не мога да пиша точно по темата, но ми се струва, че ти вече си взел решение да теглиш заем.
Ако е така, защо се дразниш, че не всички смятат идеята ти за чудесна?
Просто тук сме каймака, хайде аз съм аматьор - тук СТЕ КАЙМАКА около 5 000 човека които разбирате и ползвате чудото на инвестирането!!! И когато от тези 5000 човека 4995 ми казват не използвай кредити настръхвам и ставам супер мнителен!!!
Нещо не е наред бе момчета! Не може да инвестираш от 15години и още да работиш за някой друг!!! Поне аз не искам след още 10 години инвестиране това да се случи с мен!!!
Не може да считаме за нормално да теглим ипотека за 30 години, или да теглим потребителски за фризьорски салон, фурна, пицария и т.н., а когато говорим за придобиване със заем на дял от печеливш разработен бизнес да се чувстваме дискомфортно и да викаме ама може да стане война, земетресение и гръм да те удари!!!
Как така като тегля 90 000 за жилище което се надявам да изплащам 30години ако ме държат на работа не е проблем, а ако съм сигурен че Софикс след 4-5-6-7 години ще стане 1 000пункта и ще удвоя вложение във Алфа Софикс е проблем - не разбирам? Аз вярвам в България и в нашата икономика иначе нямаше да купувам на БФБ, имам приятели и познати които се връщат от Англия и Германия вярвайки че имат шанс тук! Значи вярвате в България обричайки се с ипотека за 30 години, а не вярвате в икономиката и че ще удвои?
Успех на всички!
Пожелавам ви да доживеете до 90 години, както каза 77, за да почнете да се радвате на резултата от инвестициите ви, които бавно от спестявания тогава най-накрая може да ви възнаградят!
Коментар
-
Първоначално изпратено от hristok Разгледай мнениеСамо ще кажа, че в Америка всеки втори притежава акции, докато в България си знаят апартаменти и само апартаменти. Е, питам аз, каква е вероятността да забогатееш ако имаш 2-3 апартамента ще взимаш по 300-400лв. наем, ще плащаш данък 10% и ще поддържаш жилища(ама това някои не го смятат) и ще си мислят това е сигурно и толкоз. Прост народ ей, дай им апартаменти и това е таванът за тях.
Направете си сметка за тези апартаменти ще платите - 3 апартамента x 80 000 eur =240 000eur и чакаш около 900-1000лв на месец. или 12 000лв на година.
Инвестираш в акции 240 000eur=480 000лв по 20%(залагам само толкова) на година = 96 000лв.
Цифрите, които използвам са приблизителни, само давам прост пример, не твърдя с точности......
Всеки сам си решава, но от моя опит досега виждам, че финансовата култура е мнооого ниска.
Ще се научим и ние нали само от 20г сме капиталисти, има време те нещата се случват в ПРОЦЕС, година след година.........и т.н
Поздрави и хубав ден!
Коментар
-
Само ще кажа, че в Америка всеки втори притежава акции, докато в България си знаят апартаменти и само апартаменти. Е, питам аз, каква е вероятността да забогатееш ако имаш 2-3 апартамента ще взимаш по 300-400лв. наем, ще плащаш данък 10% и ще поддържаш жилища(ама това някои не го смятат) и ще си мислят това е сигурно и толкоз. Прост народ ей, дай им апартаменти и това е таванът за тях.
Направете си сметка за тези апартаменти ще платите - 3 апартамента x 80 000 eur =240 000eur и чакаш около 900-1000лв на месец. или 12 000лв на година.
Инвестираш в акции 240 000eur=480 000лв по 20%(залагам само толкова) на година = 96 000лв.
Цифрите, които използвам са приблизителни, само давам прост пример, не твърдя с точности......
Всеки сам си решава, но от моя опит досега виждам, че финансовата култура е мнооого ниска.
Ще се научим и ние нали само от 20г сме капиталисти, има време те нещата се случват в ПРОЦЕС, година след година.........и т.н
Поздрави и хубав ден!Last edited by hristok; 08.03.2015, 12:42.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеЗа мен е полезна!
Разбрах, че съм попаднал в някакво общество на изключително богати българи, работещи за удоволствие, ама не за себе си!
Явно всеки тук просто се е протегнал, взел е от под дюшека или от мама и тати 50-100К и е почнал да инвестира.
Разбрах също, както някой предложи, че е по-добре да продадеш имот(селски например) и така да се финансираш за начало, но да теглиш кредит е пълна глупост!
Разбрах че ако теглиш заем и купиш апартамент който поевтинее е ОК, но ако купиш пакет от акции които поевтинеят е загуба и само тогава може и война да стане!
Също така разбрах, че диверсификацията ч/з ВФ е само за пълни аматьори! Ах вие лоши мениджъри на ПФ - лоши, лоши, лоши!
Поздрави!
1.Изключително богатите.
2.За работата на заплата.
3.За поевтиняването на апартамента и за катастрофата при поевтиняването на акциите.
ама това за ВФ е, че те са пълни аматьориLast edited by fortiss; 08.03.2015, 10:34.
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениеи аз взех кредит в края на 2007 и аз бях убеден в правотата си като теб .......
Ако от тогава Софикс е паднал със 75%(от 1900 на 475) сега не би ли трябва ло да си със 75% по-убеден?
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеЗа мен темата се изчерпа, но се надявам да е полезна за друг. Спирам да пиша в нея.
Разбрах, че съм попаднал в някакво общество на изключително богати българи, работещи за удоволствие, ама не за себе си!
Явно всеки тук просто се е протегнал, взел е от под дюшека или от мама и тати 50-100К и е почнал да инвестира.
Разбрах също, както някой предложи, че е по-добре да продадеш имот(селски например) и така да се финансираш за начало, но да теглиш кредит е пълна глупост!
Разбрах че ако теглиш заем и купиш апартамент който поевтинее е ОК, но ако купиш пакет от акции които поевтинеят е загуба и само тогава може и война да стане!
Също така разбрах, че диверсификацията ч/з ВФ е само за пълни аматьори! Ах вие лоши мениджъри на ПФ - лоши, лоши, лоши!
Поздрави!Last edited by tony1975; 08.03.2015, 10:09.
Коментар
Коментар