За мен темата се изчерпа, но се надявам да е полезна за друг. Спирам да пиша в нея.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как финансирате инвестициите си?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение...на 1 лев от заплата дори и да съм господ и да успея да напрая 100% ще станат 2лв . Не ни ли трябва допълнително фнансиране?
Коментар
-
Тони, ти и 15% или се правите на балами или нас ни мислите за такива! Как пък решихте, че като теглите кредит ще купите избраните акции на дъното И от къде сте сигурни, че компанията ще продължи да плаща дивиденти, да печели и въобще че ще я има? А ако свалят компанията от борсата след като цената е спаднала на половина?
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениети незнам от колко години си на пазара но щом не си постигнал успехи със собствени средства защо си мислиш че ще го направиш със заемни при които ще имаш тежест около 10% лихви вероятноста ти за успех е не 40/60 а вероятно 20/80 че и по малко
станах досаден!
Хайде хубава вечер на всички и да........ нацелувате дамите!!!Last edited by tony1975; 08.03.2015, 00:14.
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениеtony1975
50/50 e че или ще се увеличи или ще падне
ако си толкова сигурен тегли кредит купувай акции после и тях залагай и си свиркай
Аз ако бях толкова сигурен мислиш ли че щях да си беседвам тука с вас на тази тема? Просто искам да избягам от традиционното, нали казах 1лв спестен от заплата и след това инвестиран дори супер добре ще ти даде 2-3-4лв е? Трябва да се мисли за друго финансиране. Така мисля аз!
Имаше едни други момчета които ми се искаше да чуя , но те дискретно мълчат е няма нищо!
Коментар
-
Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнениеТончо, какво ще стане в бъдеще няма как да знаеш. Може война да стане, може много неща да се случат които ти сега няма как да предвидиш. С една дума БФБ може и да се качи, може и да падне. 50:50. Все едно залагаш на черно-червено. Обаче като вземеш кредит на 10%, примерно, нещата за теб се променят. Пада или се покачва, ти си дължиш тези 10% на банката. Т.е. грубо казано шанса ти за печалба пада на 40:60. И то не в твоя полза. Т.е. ти просто играеш хазарт, не инвестираш.
Парите и бъдещето са си твои, постъпи както намериш за добре.
Давам друг пример: Пипбел харесва и вярва в бизнеса и мениджмънта на АТЕРА, ОК?
Смята че цените й са добри, защото очаква до 2-3месеца 15% дивидент, а в бъдеще вижда компанията на цени 3-3,5лв. Финансира се и купува актив, какви 50/50 ми говориш това не е тото, това е актив!
Пип се финансира на 8% лихва с 30 000лв например с тази оферта . Всичко върви по план Пиб си взима мазен дивидент до няколко месеца, после актива поскъпва до неговата проогноза, като през това време му дава 5% дивидент да кажем. Като стигне таргета му продава или не - негов проблем но има акции на стойност около 40 000 и е изплащал ежемесечно от заплатата си или от дивидента си от Петробраса по 460лв!!!
2-ри вариант нещата се сговнясват заради пещерняците и АТЕРА разпродава бизнеса си - тогава да кажем при него се връщат около 2-2,2 на акция взима и дивидента и се разплаща с банката
3-ти вариант АТЕРА се оказва че оперира в непечеливш бизнеес, ПФ трябва да кешират и да дадат парите в НОИ и заливат пазара и така след 7години АТЕРА струва 1лв или инвестицията се е стопила наполовина. Пипбел обаче пак си е изплатил заема с вноски от заплатата в размер на 460лв! Какви 50/50, какви 60/40???
а ако ползва спестовния метод нашия убавец купува всеки месец по 200акции да кажем(еквивалента на вноскта която е можел да отделя за заема) и това е. Знаеш ли кога ще може да купи тези 12500акции които би взел сега, ами след 6-7 години!!! Само че ще стиска палци цените да са същите и няма да вземе около 15%+7г.Х5% дивиденти. Нали идеята на всички модели и анализи е да очакваме ръст в бъдещето. Какво сега оказа се че инвестиращите на БФБ не са бикове, а очакват войни и сривове?
п.п.. като си купя жилище със заем за 30години в тази хипотеза не може ли да стане война или просто това всички го правят и може, а тук тоя говори за некви щуротии дето никой не иска да ги прави?!?! Не забравяйте че никой не искаше да купува земя 2000г.Last edited by tony1975; 07.03.2015, 23:50.
Коментар
-
Тончо, какво ще стане в бъдеще няма как да знаеш. Може война да стане, може много неща да се случат които ти сега няма как да предвидиш. С една дума БФБ може и да се качи, може и да падне. 50:50. Все едно залагаш на черно-червено. Обаче като вземеш кредит на 10%, примерно, нещата за теб се променят. Пада или се покачва, ти си дължиш тези 10% на банката. Т.е. грубо казано шанса ти за печалба пада на 40:60. И то не в твоя полза. Т.е. ти просто играеш хазарт, не инвестираш.
Парите и бъдещето са си твои, постъпи както намериш за добре.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеЗащо ако имам възможност да изтегля 30К на 7,5% лихва при Софикс 450 и вярвам че след 3-4-5 години ще е по-добрре защо да не го направя - дай аргументи? Хайде да го смеля още по-разбираемо - взимаш 30К от които с 10К купуваш СФТРД, с другите 10К взимаш например АТЕРА(Ако вярваш в нея или СФИ или БРЕФ или друго с 90% дивидент) и с последните 10К си купуваш Алфа Софикс ВФ!
Хайде да сме живи и здрави след 5години да си говорим а?
Поздрави!
Веднъж се живее на 20, както казва Фортис
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеМного глупости съм правил по борсите, доста и загуби съм видял, но най-вече ме е яд за това, че не съм взимал кредити за моментите, за които съм бил 99% сигурен, че ще съм на печалба. Тъй като предимно се говори за БФБ, ще дам 3-4 реални примера:
1. Излизането на Павлов от Софарма - за кой не беше ясно, че цена от 2 лв. е твърде ниска и ще има отскок след това. Възползвах се, но с много малко пари!
2. Излизането на Артио от Хим на 66 ст.след години натиск. На кой не му беше ясно, че цената ще излети след големите сделки? Възползвах се, но с много малко пари!
3. Изход от Булленд /не знам кой беше/ на цена 50 ст. при старото управление и т.н. и т.н.
Идеята ми е не да се взима кредит просто заради идеята, а човек да има кредитна линия, да бъде търпелив и която да използва в подобни случаи! Ако го бях направил, сега печалбата от тези сделки щеше да бъде по-голяма от целият ми настоящ портфейл, трупан със "свободни средства".
П.П. За западните борси положението е идентично! Какво пречеше, когато САЩ започнаха да печатат пари да се отворят едни дълги СП-та примерно с 20-30% рамо?
Коментар
Коментар