IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как финансирате инвестициите си?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Много глупости съм правил по борсите, доста и загуби съм видял, но най-вече ме е яд за това, че не съм взимал кредити за моментите, за които съм бил 99% сигурен, че ще съм на печалба. Тъй като предимно се говори за БФБ, ще дам 3-4 реални примера:
    1. Излизането на Павлов от Софарма - за кой не беше ясно, че цена от 2 лв. е твърде ниска и ще има отскок след това. Възползвах се, но с много малко пари!
    2. Излизането на Артио от Хим на 66 ст.след години натиск. На кой не му беше ясно, че цената ще излети след големите сделки? Възползвах се, но с много малко пари!
    3. Изход от Булленд /не знам кой беше/ на цена 50 ст. при старото управление и т.н. и т.н.

Идеята ми е не да се взима кредит просто заради идеята, а човек да има кредитна линия, да бъде търпелив и която да използва в подобни случаи! Ако го бях направил, сега печалбата от тези сделки щеше да бъде по-голяма от целият ми настоящ портфейл, трупан със "свободни средства".

П.П. За западните борси положението е идентично! Какво пречеше, когато САЩ започнаха да печатат пари да се отворят едни дълги СП-та примерно с 20-30% рамо?
    Last edited by 15%; 07.03.2015, 21:55.
    Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
      SOFIX не бачка, той твори !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
        Кво бачкаш
        SOFIX не бачка, той твори !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
          Много хубава тема Тонка!
          Истината според моят житейски опит - ВСЕКИ истински богат човек, с който съм се срещал или за който съм чел е станал такъв, благодарение на кредити! Просто така работи светът, в който живеем в момента! Какво правя аз ли - еми нямам нито стотинка кредит ! Хората, които не удобряваме кредита просто сме малки и жалки и търсим всякакви оправдания за неуспехите си! Съжалявам за откровеността и мисли от типа "Иван взима 5 000 лв. заплата" също са доста унизителни. "Иван" с тези 5000 лв. не може да направи нищо в живота си, просто ще ходи на 1 почивка повече и ще готви с по-скъпи продукти.... примерно. И ще бъде голЕм в очите на слепите
          Благодаря ти - мисля че ме разбра!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
            Не работя заради парите, а трупам стаж
            Тони, аз си харесвам работата и затова я работя.
            +1 а защо не работиш за себе си?

Коментар

Кво бачкаш

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                значи като мен и повечето тук работиш за друг - защо?
                Виждал съм твои постове тук отпреди 10години? Защо продължаваш този нначин на инвестиране щом не те е направило независим? Дали това е начина? Ето и Импето(макар че не пише в темата) е тук от десетки години и купува със ср-ва от работна заплата ......и....? Все още работим за някой друг - не грешим ли?

Коментар

Ходя на работа и имам шеф.
                  значи като мен и повечето тук работиш за друг - защо?
                  Виждал съм твои постове тук отпреди 10години? Защо продължаваш този нначин на инвестиране щом не те е направило независим? Дали това е начина? Ето и Импето(макар че не пише в темата) е тук от десетки години и купува със ср-ва от работна заплата ......и....? Все още работим за някой друг - не грешим ли?

на 1 лев от заплата дори и да съм господ и да успея да напрая 100% ще станат 2лв . Не ни ли трябва допълнително фнансиране?
                  Last edited by tony1975; 07.03.2015, 21:28.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                    ти служител ли си, като повечето от нас или сам си си чорбаджия?
                    Ходя на работа и имам шеф.

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                      Напълно съгласен !
                      Въпреки това аз започнах на БФБ по начина по който Тони описва ...
                      Дори го направих два пъти ...
                      Сега играя с печалбите и ми е лесно да кажа - не го правете !
                      За Тони - преди да вземеш решение имай предвид следното :
                      - на борсата ще играеш срещу хора , които очакваш да загубят за да спечелиш ти, нали ?
                      -дали тези хора играят със заемни средства или с чужди пари и в такъв случай играят с предимство
                      - дали играеш срещу "противник", който има ценна информация или просто е по-подготвен. В случай, че нямаш такива "противници" може и да се окажеш от печелившата страна без да разчиташ изцяло на късмета си
                      - в дните, когато твоите позиции са на минус ще изпитваш дискомфорт съизмерим с левъриджа , който ползваш. И колко от това можеш да понесеш ?
                      И още нещо - взимайки кредит срещу бъдещи печалби залагаш сегашния си жизнен стандарт срещу вероятността да го повишиш в бъдеще. В случай, че се провалиш ще ближеш рани докато си жив. Аз бих го направил отново само ако това не ме лишава от нищо Просто приеми, че това са пари, които вече ги няма или , че пускаш един много скъп фиш за тотото
                      Това не са съвети, просто е моята история ...
                      Благодаря ти! Да помня че си споделял че си купувал със заеми
                      Ама вие пак говорите за борсата като за тържище с врагове и др. Аз нне искам да търгувам с тези привлечени ср-ва бе хора, аз предлагам да бъдат вложени в дял от бизнес - например СФТРД, ето там само с дивидента си погасяваш лихвичката, изплащаш си заемчето и така след години си имаш дял, да кажем 50К от хубава компания!

Коментар

Казвам го един път и няма да повтарям

Борсата е място на което се инвестират свободни пари, а не пари взети на заем.

Така е според мен, но според вас може да е друго

Аз отивам да рина сняг, че не мога да си изкарам колата
                        ти служител ли си, като повечето от нас или сам си си чорбаджия?
                        С темата се опитвах да кажа, че поговорките "Наведена глава сабя не я сече" или "Заем се връща а наем не" са тъпотии набивани в главите ни през робската ни история - била тя под турско или руско робство и за това сме си най - бедните!
                        Искам да кажа че кредитите са движеща сила създаваща цели бизнес империи и трябва да се научим да ги ползваме! Значи може колегите ми да дръпнат заемче за да си купят нова кола или като Явката в Сф си купи апартамент на ръба на циганската махала, в швейцарски франкове, без повишение на заплатата вече 5 години и ще е негов само след 23 живот и здраве, а не може да ползваме кредитиране за да купим дял от бизнес?!?!

Както обича да казва Емил Хърсев ние сме само от 20години в капитализЪма - сега е периода на натрупване на началния капитал - сега има страхотни шансове, след време може да не е така Нямам журналистическия дар-слово на Мариян - дано сте ме разбрали правилно!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                          Аз теглих кредити между 2004-2006 години. Още си ги имам и ги изплащам редовно.
                          и ти ли си кредитен милионер???? ах ти!!!!
                          че какво пък купуваше с тия кредити тогава?
                          Колко беше Софикс да не ровя?

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            Тони, в примера който си дал месечните спестявания са реално по-добрия вариант. Всеки който инвестира си мисли че след като той инвестира и пазара ще тръгне нагоре. Това почти никога не се случва. Реално правилното инвестиране е точно да се усреднява във времето. Т.е. ако вземеш кредит пак правилното влагане на тези пари е във времето, а не наведнъж.

Трансакционните разходи са никакъв проблем. Реално ако дневните колебанията на това в което инвестираш са по-големи от таксите то точно тези дневни колебания са важните. Но лихвите от по над 10% са значима тежест тъй като реално са равни на годишното колебание. Т.е. каквото искараш от инвестицията ще ти го вземат от лихви ако си направил диверсифициран портфейл. Ще инвестираш само за банката с други думи.

Нищо не пречи да си пуснеш един овърдрафт за две заплати да кажем и да не го използваш. Не плащаш лихви, но ако пазара вземе да дърпа го изтегляш целия и го буташ на борсата. Ще е по-малко като обем но и разходите са по-малки. Като дърпне пазара три четири месеца продаваш колкото там трябва и зануляваш овърдфта а останалото си остава за теб.

2007 наистина много народ взимаха кредити - и фалираха. Пазара може да е нисък сега но потенциалния спад пак си е 100% . Реално няма голямо значение дали си загубил 50% от 2000 или 500. Като сума ще си е все едно и също.
                            както винаги ценно мнение - Благодаря!

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                              @tony1975: идеята да се тегли кредит от БГ банка и да се купят акции точно на БФБ от човек с месечен доход 1000лв. намирам за ... странна, да речем. Но пък ако става дума за някакви си 2000лв., що не? За почти без пари може да се научи ценен урок, който в бъдеще (когато човекът порасне и добие някакво богатство или по-висок доход) да спести доста повече.
                              примера беше хипотетичен и показваше средностатистически българин
                              Поздрави!

Коментар

• Инвестиция от по 100-200 лв на месец в акции си е направо загуба на време и средства...
                                Теглене на кредит е рисковано начинание и според мен е само за хора, които се занимават професионално на БФБ.
                                Дали е сега момента за такова приключение - не знам....( който знае ще направи милиони...) От 3 години си мисля, че излитаме, а то само по 30 % годишно...
                                Тъкмо се усмихна на печалба и получа някой ритник по топките.......

Никога не бих търгувал с кредит !!!!!!

Коментар

Working...
                                X