IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как финансирате инвестициите си?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Реално кредитът за 30 000 лв. е само за 11 700 лв. поради бързото връщане на главница,

Ето една таблица при 600 лв. погасителна вноска

Месец Усвоена сума

0 30 000
    1 29 400
    2 28 800
    3 28 200
    4 27 600
    5 27 000
    6 26 400
    7 25 800
    8 25 200
    9 24 600
    10 24 000
    11 23 400
    12 22 800
    13 22 200
    14 21 600
    15 21 000
    16 20 400
    17 19 800
    18 19 200
    19 18 600
    20 18 000
    21 17 400
    22 16 800
    23 16 200
    24 15 600
    25 15 000
    26 14 400
    27 13 800
    28 13 200
    29 12 600
    30 12 000
    31 11 400
    32 10 800
    33 10 200
    34 9 600
    35 9 000
    36 8 400
    37 7 800
    38 7 200
    39 6 600
    40 6 000
    41 5 400
    42 4 800
    43 4 200
    44 3 600
    45 3 000
    46 2 400
    47 1 800
    48 1 200
    49 600
    50 0
    51 -600
    52 -1 200
    53 -1 800
    54 -2 400
    55 -3 000
    56 -3 600
    57 -4 200
    58 -4 800
    59 -5 400
    60 -6 000
    общо 702 000 средно 11 700

На 12-тият месец са останали само 22 800 лв.

Ако първата година инвестицията е на минус 20% (върху 30 000 лв.) не дай боже
    това ще са общо минус 6 000 лв. от инвестиция плюс погасени 7 200 лв., от кредита ще са останали 16 800, или около половината.

Е с половината трудно ще се излезе на плюс от инвестицията, а с всеки месец примката ще се затяга около врата....

В един момент се влиза в такъв капан, че примерно на 35-тия месец ще са останали 9 600 лв., а инвестициите със стойност 3 600 лв. Тогава ще трябва да се прави 200% доходност, за да е избият загубите от 6 000 лв.

С две думи,
    трябва бърз ръст в началото
    Примерно 20% в първата година
    тогава стойността на акциите ще се качи на 36 000 лв.
    и тогава всичко ще е по-хепи

Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
      @tony1975: идеята да се тегли кредит от БГ банка и да се купят акции точно на БФБ от човек с месечен доход 1000лв. намирам за ... странна, да речем. Но пък ако става дума за някакви си 2000лв., що не? За почти без пари може да се научи ценен урок, който в бъдеще (когато човекът порасне и добие някакво богатство или по-висок доход) да спести доста повече.
      Това е и моето мнение.
      Човек като си е навил на пръста, колкото и да се аргументираш или ще те мисли за неразбиращ (а себе си за визионер, разбира се), или по-лошото - че искаш да го прецакаш.
      Да пробва, щом има ентусиазъм.

Коментар

• Всеки успява с различно. Според мен основното е да се забавляваш до като правиш това което правиш и да вярваш силно в успеха .
        В България приятели всичко е сбъркано. И като казвам всичко е сбъркано не го казвам като клише а никой даже няма представа колко е вярно. И бизнеса, и кредитите, и политиката, и начина на мислене, и начина на образование, и начина на възпитание и ....т.н абсолютно всичко.

Има доста неща с които съм съгласен с теб но прекаляваш! Явно си правил собствен бизнес, трудел си се много, но системата в България ........ Нещата в страната не са розови но кога са били по розови дори сега се виждат някакви наченки на промени в правилната посока и дай боже да последваме Румъния и да осъдим политици и отрежем пипалата на октопода.

За народа: абе много сме обременени от миналото. Мисля че вътре дълбоко в нас е заложено Турското робство, все пак 500 години човек да те е всеки ден страх от управляващите. После малко свобода, войни, и хайде комунизъм 45 години дори бих казал че и повече. Та по комунизма какво мислене е имало. Ами виж примерно филмите за Баш Майсторът те за мен говорят много. Една МНОГО грешна система беше комунизма и тя научи хората на мързел, скатаване, лош труд, далавера,.............................. само кофти неща.

Та така сега се мъчим да се променяме но сме обременени от много фактори НО се променяме. Има много Българи извън страната които също ще допринесат за промяната в страната. Е няма да ставаме Германия, Швейцария но това сме ние и това е нашият път. Много голям философ съм понякога

Успех на всички!

Коментар

• Като в поекра

Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
          А Костолани пък е казал:

Пари и то собствени, а не взети назаем

Какво би била борсата без безумци?!

Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата.

Успешният играч на борсата печели не поради своя ум, а от глупостта на останалите.

и разни други неща

Така е. Като в покера. Печелиш не защото ти си добър а защото правиш по малко грешки от останалите.
          Ако успеем да контролираме грешките сме свършили 90 % от работата.

Коментар

• ......

Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
            Сорос знаеш е казал " Уважам стадото не защото е право а защото е като океан" .

И аз уважам стадото...и не смятам че излишно.
            +111111111111111111111111111111111

тук сме 1% от образована България!
            Аз твърдо вярвам че няма значение какъв господ си в хирургията или в ИТ или в проектирането на сгради, ако не знаеш как да управляваш спечеленото от професията си!

Аз не вярвам в П/Е, П/Б, П/Р, Пъ/Гъ/Зъ и други защото те показват миналото, а бъдещето зависи от различното ни и нетрадиционно мислене в сравнение с тълпата, от визията ти и ред други неща!

Просто се опитвах да разбера как от нашия 1%, ако се приемем за общност = 100%, от нас пък как 1% са успели в това което всички тук преследваме?
            И кредита помощник ли е или враг, когато е внимателно и правилно използван?!?!

Поздрави и благодаря на всички!!![/QUOTE]

Може да не вярваш но не е зле да се съобразяваш с " П/Е, П/Б, П/Р, Пъ/Гъ/Зъ " " )))
            Както и със всичко останало.

Всеки успява с различно. Според мен основното е да се забавляваш до като правиш това което правиш и да вярваш силно в успеха .
            В България приятели всичко е сбъркано. И като казвам всичко е сбъркано не го казвам като клише а никой даже няма представа колко е вярно. И бизнеса, и кредитите, и политиката, и начина на мислене, и начина на образование, и начина на възпитание и ....т.н абсолютно всичко.
            Това аз не го разбирах дълги години докато се борих като свиня с тиква тук. И не упреквам никой който все още не го разбира. Аз имах шанса и възможността и БОГ ми помогна някак си да се измъкна от тези лайна.
            Когато за първи път писах в този форум преди месец или нещо такова...написъх че всеки който има възможност трябва да се махне от тази шибана страна лично, финансово или поне парите си да махне от тук..
            Ето ти задаваш много резонен въпрос - Кредита помощник или враг е?
            Ако си къде да е по света - отговра е много различен с този ако си в България. Как да ти отговори човек без да те подведе?
            Първо тук в България - пари няма, пазар няма, бизнес освен далавери с държавата - няма ( и то един бизнес... ) , условия да станеш голям ако не си политик - няма ( и то един голям...) , хората - бедни , зависливи и глупави, капацитет - няма,инвестицинонна култура - да не говорим ( с 2000 лв форекс напред назад с 1:100 левъридж ) . Нищо няма освен далавери под всякакви форми.
            Второ - тук както и за мен преди така и за повечето от вас - мечтата е да си направят бизнес...но тук бизнес е съвсем различна дума,
            И ако си в ноормалния свят и ако имаш хубава идея и като имаш и пазар за тази идея - първо можеш да си намериш инвеститор , може да изтеглиш нормален кредит с нормална лихва, можеш след като развиеш идеята да направиш компанията публична и т.н т.е да правиш бизнес така както се прави бизнес а не да направиш магазин, заведение, малка ит компания и да чакаш някой да ти уреди поръчки с държавата или строителна фирма щото много ще се вдигнат цените и т.н И да очакваш че като вземеш лкредит ще станеш един богат..богат... Всичко е сбъркано тук.
            Трябва някой с ъкъл и с желание да управлява България и да направи качествени реформи за даде някаква надежда за всички умни хора. - Това обаче е абсурд да се случи. Даже и надежда няма. Първо - политиците са глупави и не знаят как, Второ от бързане да откраднат колкот е възможно повече ( не че има и какво чак толкова да откраднат...но те така си мислят ...щото 1 милион са много пари ...) въобще и нямат и на идея да променят нещо.
            Примерите в България за успешен бизнес са изключително малко и аз винаги ги давам за пример. Хеппи, Телерик и т.н Но и техния бизнес е изключително мижав в сравнение с истинския бизнес.

Много се отплеснах от темата но накратко :
            Не би трябвало да се взема кредит за инвестиция в акции или подобни инструменти.
            За да инвестираш средства в подобни инструменти успешно - трябва да имаш спокойствие да защитаваш позциите които си заел до като смяташ че си прав независимо какво казва краткосрочно пазара. Такова споскойствие и трезво взимане на решения кредита няма да ти позволи да имаш. Най лесно се губят пари от страх и от паника. Не случайно хората инвестират - спестявания в акции и то до определен процент от тях а не всички.
            Притиснат от кредита - шанса да вземеш погрешни решения породени от емоция и страх се увеличава десетократно.
            Кредита в България не е кредит - а обир. Далеч по добре е да вземеш нормален левъридж не повече от 2 пъти средствата с които разполагате и да работиш с него. По лесен е и по евтин.

Тук говорих за кредит с цел инвестиция в пазарни иснтрументи...ако не съм разбрал темата - прощавайте.
            А кредит за бизнес в България - от моята сегашна гледна точка - аз никога не бих взел което не означва че никой не трябва да вземе.

Но пък да се научим дори и 1000 лв да ги инвестираме умно и дългосрочно в пазарни инструменти - не е екстра - а задължение за всеки от нас.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
              За мен пък темата е полезна, марулке!
              За уикенда навъртяхме 6 страници - явно има какво да се каже по въпроса!
              Мариянски, кажи на г-н Митев тоя път хонорара да ми го прати с наложен платеж - може на летище Пловдив, а то пък още не е собственост на Фрапорт

Приятели идете да се изчипате и лягайте да гушкате жените, защото утре в 08:00 трябва да ставате - велики инвеститори, за да ходите да работите за някой друг!!!

През 1999г, заплатата ми бе 240лв и изтеглих кредит от 1 000лв, за да си купя глупости за ежедневието си! През 2007 теглих пак 12К по здравословни причини, част от тях останаха и ги вложих във взаимни фондове 4-5бона, разбира се все още съм 30-40% назад но научих много, научих за БФБ и що е акция, и се запознах с вас, и получих много повече от вложеното!!!

Сега ви питам бихте ли тегли кредит, за да инвестирате за по-добро бъдеще за детето ви, а не като Горанов за да плащате пенсии и соц. помощи!

Успех бягайте да се къпете и утре рано влизайте във МАТРИЦАТА!
              Моят скорошен опит е по-скоро с микроактив. Използвах кеш за да купя фарми, вместо да погася кредит овърдрафт и съм на загуба в момента, но не съжалявам. Артията мисля ще се възстанови, а овърдрафта така или иначе ще върна до месеци.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
                Спомням си как през септември 2007-ма бях толкова надъхан, че борсата ще продължи да расте, че изтеглих потребителски кредит от 5000 лева за 6 месеца, точно за да увелича с няколко десетки процента мащаба, с който тогава играех на борсата.

Естествено, както всички знаем от историята, това се оказа голяма грешка. Въпреки това грешката ми беше голяма само до толкова, че се наложи да си връщам кредита като междувременно търпя борсови загуби. Щеше да е още по-голяма грешка, ако бях изтеглил по-голям кредит или ако го бях връщал по-дълго време. Лично познавам хора, които са теглили пъти по-големи (ипотечни) кредити по онова време, залагали са ги на борсата и сега все още връщат тези кредити, а претърпените загуби са почти равносилни на технически фалит.

....
                Иване, аз пък имам лични примери и в двете посоки - и схора, които направиха по половин милион (не е майтап) със заложен апартамент за 50 К евро при 12% лихва през 2004, ако не ме лъже паметта, и с хора, които загубиха сериозни пари с кредит/репа от 2007 лятото. И да ти кажа, не малка част от тези хора (и от двата типа) още си държат акции от ИПО-тата на фибанкасъту и билборда....
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                  И когато от тези 5000 човека 4995 ми казват не използвай кредити настръхвам и ставам супер мнителен!!!
                  Съотношението не е вярно. Това, че някои хора те предупредихме, че кредитът повишава риска при равни други условия не означава, че ти казваме да не ползваш. Аз самият ти писах, че идеята е добра - ако не спечелиш пари, ще добиеш опит.
                  Правото ти на мнителност е неотменимо.
                  Нещо не е наред бе момчета! Не може да инвестираш от 15години и още да работиш за някой друг!!! Поне аз не искам след още 10 години инвестиране това да се случи с мен!!!
                  Т.е. предпочиташ да управляваш бизнес/да инвестираш в акции/... и да имаш (примерно) 30к годишен доход, вместо да вземаш 100к годишно от заплата? Само и само да можеш да казваш, че сам си си шеф и не зависиш от никого?
                  Не може да считаме за нормално да теглим ипотека за 30 години, или да теглим потребителски за фризьорски салон, фурна, пицария и т.н., а когато говорим за придобиване със заем на дял от печеливш разработен бизнес да се чувстваме дискомфортно и да викаме ама може да стане война, земетресение и гръм да те удари!!!
                  В тази тема само ти говориш за 30г ипотечни кредити.
                  Как така като тегля 90 000 за жилище което се надявам да изплащам 30години ако ме държат на работа не е проблем, а ако съм сигурен че Софикс след 4-5-6-7 години ще стане 1 000пункта и ще удвоя вложение във Алфа Софикс е проблем - не разбирам?
                  В тази тема само ти говориш за 30г ипотечни кредити.
                  Аз вярвам в България и в нашата икономика иначе нямаше да купувам на БФБ, имам приятели и познати които се връщат от Англия и Германия вярвайки че имат шанс тук!
                  Вярата ти в хора като Божков, Василев, ТИМ, Бедо и пр. е просто покъртителна.
                  Значи вярвате в България обричайки се с ипотека за 30 години, а не вярвате в икономиката и че ще удвои?
                  Стига вече с тия ипотечни кредити де...само ти говориш за тях в тази тема.
                  Пожелавам ви да доживеете до 90 години, както каза 77, за да почнете да се радвате на резултата от инвестициите ви, които бавно от спестявания тогава най-накрая може да ви възнаградят!
                  Теории разни за инвестициите. Според едни трябва да се правят минимум 100% годишно. Други твърдят, че инвестирането е маратон, а не спринт. И всъщност е доста скучно занимание. Оставам с впечатлението, че мислиш за невъзможно да се заделят по примерно 50-60к годишно за инвестиции само от заплати и подобни (напр. граждански договори).

Коментар

Спомням си как през септември 2007-ма бях толкова надъхан, че борсата ще продължи да расте, че изтеглих потребителски кредит от 5000 лева за 6 месеца, точно за да увелича с няколко десетки процента мащаба, с който тогава играех на борсата.

Естествено, както всички знаем от историята, това се оказа голяма грешка. Въпреки това грешката ми беше голяма само до толкова, че се наложи да си връщам кредита като междувременно търпя борсови загуби. Щеше да е още по-голяма грешка, ако бях изтеглил по-голям кредит или ако го бях връщал по-дълго време. Лично познавам хора, които са теглили пъти по-големи (ипотечни) кредити по онова време, залагали са ги на борсата и сега все още връщат тези кредити, а претърпените загуби са почти равносилни на технически фалит.

Затова аз лично не гледам с добро око на заеми с цел борсови инвестиции или пък репо сделки. Опарих се (вярно, не чак с толкова много, но се опарих), познавам по-тежки случи от моя и затова от много години предпочитам да играя само с мои пари, но да знам, че каквото изкарам, то си е изцяло мое и на никого нищо не дължа.

След драматичната 2008-ма си дадох сметка, че стратегията ми тогава може и да е добра при възходящ тренд, но е ужасно калпава при низходящ тренд, а низходящият тренд може трудно да го забележи човек, особено ако е сложил големите розови очила.

След това също на няколко пъти научих, че човек може да търпи по-големи загуби и без да има тежка световна финансова криза. Някои акции могат да потънат с 50-тина (че и повече) процента просто ей така и ако човек не ореже навреме загубите, рискът от още по-голям спад просто не си заслужава, още повече, ако сме "спонсорирали" инвестицията с някакъв кредит. Тогава хем търпим загуби, хем плащаме лихви, а не е ясно кога и дали въобще ще излезем някога на печалба.

Затова - без кредити, леко и спокойно, с дългосрочна визия, кой каквото си изкара (или загуби), но с неговите си собствени пари! Това е моята мантра!
                    ++++++111111 Благодаря!

Коментар

Затова аз лично не гледам с добро око на заеми с цел борсови инвестиции или пък репо сделки. Опарих се (вярно, не чак с толкова много, но се опарих), познавам по-тежки случи от моя и затова от много години предпочитам да играя само с мои пари, но да знам, че каквото изкарам, то си е изцяло мое и на никого нищо не дължа.

След драматичната 2008-ма си дадох сметка, че стратегията ми тогава може и да е добра при възходящ тренд, но е ужасно калпава при низходящ тренд, а низходящият тренд може трудно да го забележи човек, особено ако е сложил големите розови очила.

След това също на няколко пъти научих, че човек може да търпи по-големи загуби и без да има тежка световна финансова криза. Някои акции могат да потънат с 50-тина (че и повече) процента просто ей така и ако човек не ореже навреме загубите, рискът от още по-голям спад просто не си заслужава, още повече, ако сме "спонсорирали" инвестицията с някакъв кредит. Тогава хем търпим загуби, хем плащаме лихви, а не е ясно кога и дали въобще ще излезем някога на печалба.

Затова - без кредити, леко и спокойно, с дългосрочна визия, кой каквото си изкара (или загуби), но с неговите си собствени пари! Това е моята мантра!
                      Браво!!!

Коментар

• мислех да не пиша, но все пак съм решил да се правя на добър
                        Тонка, имам няколко въпроса към теб - не си задължен да отговориш, но ако искаш насрещната страна да ти даде реален пример, редно е и ти да дадеш такъв, пък дори и да не е за теб, а да говорим за хипотетичен, но реален случай :
                        - на колко години си
                        - имаш/нямаш деца
                        - женен/нежен си
                        - работата/бизнеса стабилен и постоянен доход ли ти носи
                        - как виждаш доходите си от бизнес/заплата след 5-10 години
                        - имаш/нямаш собствено жилище
                        - имаш/нямаш други имоти/активи - твои или предстощи скоро да са твои
                        - имаш/нямаш наличен кеш
                        - колко ти е месечния приход в семейството
                        - колко ти е разхода
                        - колко реално ти остават
                        - от какво би бил склонен да се лишиш
                        - живееш ли в София
                        - хазартна натура ли си
                        - можеш ли да спестяваш или издумкваш всичко, колкото и да получиш

Дай отгвори на тези въпроси и ще мога да ти кажа нещо по-конкретно, иначе става чесане на езици, а всичко е доста индивидуално.
                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• За мен пък темата е полезна, марулке!
                          За уикенда навъртяхме 6 страници - явно има какво да се каже по въпроса!
                          Мариянски, кажи на г-н Митев тоя път хонорара да ми го прати с наложен платеж - може на летище Пловдив, а то пък още не е собственост на Фрапорт

Приятели идете да се изчипате и лягайте да гушкате жените, защото утре в 08:00 трябва да ставате - велики инвеститори, за да ходите да работите за някой друг!!!

През 1999г, заплатата ми бе 240лв и изтеглих кредит от 1 000лв, за да си купя глупости за ежедневието си! През 2007 теглих пак 12К по здравословни причини, част от тях останаха и ги вложих във взаимни фондове 4-5бона, разбира се все още съм 30-40% назад но научих много, научих за БФБ и що е акция, и се запознах с вас, и получих много повече от вложеното!!!

Сега ви питам бихте ли тегли кредит, за да инвестирате за по-добро бъдеще за детето ви, а не като Горанов за да плащате пенсии и соц. помощи!

Успех бягайте да се къпете и утре рано влизайте във МАТРИЦАТА!

Коментар

• Спомням си как през септември 2007-ма бях толкова надъхан, че борсата ще продължи да расте, че изтеглих потребителски кредит от 5000 лева за 6 месеца, точно за да увелича с няколко десетки процента мащаба, с който тогава играех на борсата.

Коментар

• И съвсем по темата:
                              - С ПДХ.

Коментар

• Според моето скромно мнение, темата е пряк конкурент на тиви сериала "Съдби на кръстопът", поздрави и само напрет. Или назад, все тая.

Коментар

Working...
                                X