IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как финансирате инвестициите си?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• На темата за човека който работи , спестява и инвестира

На темата за човека който работи , спестява и инвестира.

Има една книга на български за Харвард Бизнес Скуул не помня как се казваше но беше написана от преподавател в Харвард. Помня какво говореше - на какво се учат студентите.
    Накратко... Учиш, работиш, спестяваш и инвестираш. Първото жилище задължителни инвестиция а не място в което ще останеш цял живот.
    Освен това - работиш някаква работа или в някой отдел на голяма компания - когато почустваш че няма какво да научиш повече от сегашната си работа - напускаш, независимо от заплатат и си намираш друга работа....и така до като натрупаш достатъчно опит, знания и способности за да решиш какво ще правиш в живота си.

Аз от 92 година съм се занимавал с вече не помня колко работи. И винаги когато почуствах че спират парите в бизнеса с който се санимавам или не са ми достатъчни или пък сметнех че няма колко повече да се развия започвах и друго и постепенно или веднага зарязвах старото. Без никаква сантименталност или любов към това което правя. Хич не ми пукаше.

И Никога не съм смятъл че може в 21 век човек да е правилно да има професия или бизнес за цял живот. Не знам дали съм прав за всичко...но аз мога да продам всеки бизнес който имам без никакви колебания и то точно на върха на успеха ми ако има някой който да даде достатъчно пари. Или също така ако няма на кой да го продам и не виждам голямо развитие а ми отнема много време - да го затворя.

Сега имам познати...работят това което работят вече над 20 години.... печелят някакви пари разбира се и има казвам...продайте го бе хора...продайте го на борсата...и т.н Вземете пари - направете го истински този бизнес и после съвсем го продайте ако искате. С кеш и ъкъл може да направиш - чудеса.
    Но хората не могат да уврат - че ако имаш бизнес и чакаш с приходите да го развиваш ти никога няма да станеш голям нито богат нито да имаш шанса да направиш нещо повече от това да имаш някакви пари...да ги оставиш на децата си те да ги изхарчат след няколко години и всичко да приключи. Защото бизнеса в нашата страна е много личен. Почти всяка фирма е това което е или зарди връзките на собственика, или заради качествата му и тн. но не защото бизнеса е изграден по световни правила и може да е успешен и като те няма. РАзбира се има изключвения но те са многомного малко. Това води до факта - има бизнес щшото има човек - няма човек - няма бизнес. затова и тук няма никакви сериозни фирми - съответно клиенти ако имаш бизнес и единствения "клиент" е държавата. Ако не работипш с държавата си загинал. Мерси от такава переспектива.

С две думи - това което аз научих на 40 години...хората по света го учат в училище.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
      Напълно си прав ! А ние отидохме да му даваме акъл !

Да споделя и аз тогава ! Финансирах се изцяло от спестявания до като бях в чужбина. Спестявам влагам, спестявам влагам, и така от 1999г до 2009г когато се прибрах в България. От тогава насам влагам основно дивидентите, които получавам. Никога до сега не съм разчитал на доходите от борсата да са ми основни и винаги съм работил през това време. Както всеки един инвеститор и аз се надявам един ден да са ми достатъчни, не че и сега не биха ми стигали дивидентите, които получавам, но за момента предпочитам да ги реинвестирам и да увеличавам портфейла си.
      +1
      основно от заплата
      мненията ми не са препоръка за покупко-продажба!

Коментар

• Лихви

На фона на целия свят в който лихвите за бизнеса са между 1 и 2.5 %...ипотечни - за 1.-1.5 % и потребителски около 3 % с тенденция да намаляват- тук говорите за лихви от 7-8 и повече процента. Това ако не е безумие....

Сега съм на тема Италия - и брокера ме преследва с оферти да ми дадат ипотечен кредит за 1.18% лихва с 20 % първоначална вноска - аз не искам
        Ако си купиш в България - 7-8 %. Не стига че в Италия ще поскъпнат по бързо и по сигурно ами и лихва от 1 %. А в България най вероятно може и да поевтинеят - защото положението тук отива на по зле ( и ще се усети след 2-3 години ) още по ясно ами и лихва 8 % и нагоре. Да не говорим за Виена,Лондон или Швейцария още повече.

когато аз първи път "прохождах" да правя бизнес в чужбина много се притеснявах как ще стане. Сега на 1000 % се притеснявам и на 100 % съм сигурен че в България няма да стане.

Първия път е най-труден, първия милион също, и първия път извън България най проблемен.

Говоря за всички наистина умни хора...основния проблем на Българина е че го е страх и то с основание че ако отиде в чужбина ще мие чинии или няма да си намери работа, юе мизерства и т.н Истината е че това е валидно за всички които имат претенции а нямат покритие. Мога да се обзаложа че всеки който е в ъкъла си...притежава качества и способности и е добър в това което прави ще се справи къде да е по света. И то ще се справи значително по добре от тук.

Но най-големия проблем е че такива хора в България остават все по малко и по малко...заради образование, начин на мислене, липса на алтернатива, липса на качествена работа , липса на самочуствие и т.н

Преди 6-8 месеца ми трябваше човек за офиса ми във виена. Единственото което исках е да е оправен, да е умен и амбициозен и да знае много добре английски и поне малко немски. Предлагах апартамент в който да живее, офис в който да работи и 3 Евро първоначална заплата като можеше да си вземе и половинката ако иска. Образование не държах. От 10-15 човека с които разговарях 12 - ми говориха как се притесняват да напуснат България и т.н с две думи страх. Другите пък и тея бяха толкова зле че нямам думи. Дали ще се оправят ...как ще живеят. Глупаци. А виена е на час път колкото до варна - все едно България. Как го мразя този страх ако знаете...той убива всичко в човека. Ние сме с извратено съзнание...и обременени от раждането си. Хората по света не ги е страх да работят в Китай, Африка и къде да е стига някой да предлага донбри условия и заплаюане. Тук да отидеш да работиш някъде хората го приемат все едно ще свърши света. Как да работиш с такива хора? Накрая теглиш една и ги оставяш да стоят в лайната. Непримирим съм към простотията, страха и липсата на самочуствие. А колко малко му трябва на човек ако знаете....

Коментар

• Първоначално изпратено от marinbg Разгледай мнение
          Ползвах/м 2 потребителски. Един за 40 х. лв. на 6.20 и един за 50 х. на 6.90. Искам да кажа на Тони да не се плаши и начинът да изкара наистина пари е този, вече има опит на българската борса и изборът му е добър на компании. Естествено тайминга е също важен и тук всеки си преценява кога и защо.

Та да си дойда на думата с моите успехи на борсата. Първо когато в далечните времена тръгна листването на Хим-а взех от Хеброс един потребителски за 15 к с които успях да купя акции за 8 к.... След година затворих всичко и изкарах чисто 20 К... Естествено тогава бях полудял като всички по имотите и използвах парите за самоучастие за един апартамент... Който с всички ремонти и тн. ми излезе 140 К... Сега струва 110-120 К...

После когато борсата пак се понадигна изпуснах момента и ... го проспах.... Хванах следващия влак с 40 К за които успях да купя 2,200 акции на София БТ...., това съвпадна с промяната на правилата на влизане на акции в Софикс и с малка част от профита (затоврих половината София БТ на 35-38 лв....) си купих малко от новите влизащи в Софикс... Профитът беше около 10-12 К... Загубих го почти всичкия на една куца компания от NYSE Семилед... Все пак останалата част от акциите на София БТ ги затовирх на около 50-55 лв. и от цялата операция изкара чисто около 25-30 К. С малки заигравки до намалих до 20 К и затворих и кредита ми за 40 К... Оттогава на българската борса не ми остана нищо... Изкарвах малко пари от спекулации на злато и някои акции БЕЗ заеми, но с ливърдиж 5-6 пъти... От това съм на плюс около 40-50 К...

Към момента това което мога да кажа на Тони е, че според мен е по-добре да инвестира в собствен малък бизнес в София, или интернет, отколкото да разчита на мажоритарите в България. Отчитайки нездравата среда с Гърция, ЕС, Русия и тн. по-добре да си направи малко проектче по ОП и от проект 270-280 К евро да вземе субсидия 200 К евро и ... така....
          Извинете за лиричното отклонение, просто момчето е позитивно и не се сдържах да му пиша, той е един от малкото дето останаха нормални в този форум...
          Добре си го описал....
          Относно проектите - преди време бях пуснал една тема , но никой не пожела да сподели опит и знания.....
          Някак си е разбираемо, всички в горката ни държава се равняват по депутатите и начина им на прехрана ....
          За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
            Колеги, темата тръгна в грешна посока!

Тони питаше ние как се финансираме, ама отговор не получи
            Напълно си прав ! А ние отидохме да му даваме акъл !

Да споделя и аз тогава ! Финансирах се изцяло от спестявания до като бях в чужбина. Спестявам влагам, спестявам влагам, и така от 1999г до 2009г когато се прибрах в България. От тогава насам влагам основно дивидентите, които получавам. Никога до сега не съм разчитал на доходите от борсата да са ми основни и винаги съм работил през това време. Както всеки един инвеститор и аз се надявам един ден да са ми достатъчни, не че и сега не биха ми стигали дивидентите, които получавам, но за момента предпочитам да ги реинвестирам и да увеличавам портфейла си.

Коментар

• cash back-a kak go polzvash nali e samo za potreblenie ne za prevodi po smetka ili za teglene

Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
              Прав си

В момента с кредитна карта с ограничен лимит Но си я погасявам на края на безлихвения период (горката банка има кеш-бек и печеля от картата

Коментар

• Ако ще е с кредит, трябва да е единствено в началото на ръста, ако въобще е възможно да кандидатстваш, бъдеш одобрен и влезеш в позиция, преди да е изразходила по-голямата част от скока си. За мен с кредит е неудачно. Особено с български такъв.
                Да отделяш 150 на месец - разходите по прехвърляне, зареждане и покупка на части вярно че похапват добър дял.
                Отделяш и събираш. Вкарваш накуп. Това е. През това време учиш и тренираш. Да кажем, че си вече научен, тогава стои въпроса с търпението за събиране на пари и пасивно наблюдение. По-доброто развитие, отколкото да имаш накуп, да не знаеш и да загубиш.
                Много пъти съм се занулявал финансово. Разходите са безкрайни. Бизнес вложения, апартаменти, коли, ремонти, жени, деца. Постигаш поставената цел и задаваш нова. Житейски цели. Чрез успешен бизнес, методично и дисциплинирано, целите се постигат. Една от целите ми беше, да си управлявам спестяванията, без участието на банки.
                Търгувам със събрани пари от 2007-ма. Отначало спечелих. По време на кризата леко загубих. След това - пауза. Всичко в нов бизнес. След това отново на борсата и така до днес. Влизам само на сигурно, имам външен съпорт, печеля от няколко места, доволен съм.
                Last edited by stabwound; 10.03.2015, 20:21.
                М.... . ш..... ..й.о!

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
                  личи си че Тони е абсолутен аматиор. потребителски на 7.8% лихва че те ипотечните са на повече. сигурно е гледал некоя реклама. ама явно не познава числата. вместо да гледа реклами да земе да си сметне лихвата. потребителските са некъде на 15-16% средно ако си първокласен длъжник може и на 12 % да ти дадат ама тои едва ли е такъв. промо лихви има за държавни служители на дибела заплата. ама и те са 10-11%. тя борсата в дълъг план не мой да покрие лихвите
                  Мисля, че Тони беше военен, а военните винаги са имали мега преференциални лихви, първо защото имат стабилна работа и много заплати при уволнение и защото са по-коректни и принципни (по устав)

Затова никак не ме учудва, ако му предложат и по-ниска лихва от 7,8%

Когато Тони ме репликира че 10% лихва по потребителски е много и съм манипулирал тезата си го оставих. Но сега ще кажа. Нормалната лихва е около 12% (средно по данни на БНБ), но за военни нормалната е по-ниска

Затова в примера ми с 10%, пак съм дал нисък процент
                  Last edited by mpy_yordanov; 10.03.2015, 11:45.

Коментар

личи си че Тони е абсолутен аматиор. потребителски на 7.8% лихва че те ипотечните са на повече. сигурно е гледал некоя реклама. ама явно не познава числата. вместо да гледа реклами да земе да си сметне лихвата. потребителските са некъде на 15-16% средно ако си първокласен длъжник може и на 12 % да ти дадат ама тои едва ли е такъв. промо лихви има за държавни служители на дибела заплата. ама и те са 10-11%. тя борсата в дълъг план не мой да покрие лихвите
                    Ползвах/м 2 потребителски. Един за 40 х. лв. на 6.20 и един за 50 х. на 6.90. Искам да кажа на Тони да не се плаши и начинът да изкара наистина пари е този, вече има опит на българската борса и изборът му е добър на компании. Естествено тайминга е също важен и тук всеки си преценява кога и защо.

Та да си дойда на думата с моите успехи на борсата. Първо когато в далечните времена тръгна листването на Хим-а взех от Хеброс един потребителски за 15 к с които успях да купя акции за 8 к.... След година затворих всичко и изкарах чисто 20 К... Естествено тогава бях полудял като всички по имотите и използвах парите за самоучастие за един апартамент... Който с всички ремонти и тн. ми излезе 140 К... Сега струва 110-120 К...

После когато борсата пак се понадигна изпуснах момента и ... го проспах.... Хванах следващия влак с 40 К за които успях да купя 2,200 акции на София БТ...., това съвпадна с промяната на правилата на влизане на акции в Софикс и с малка част от профита (затоврих половината София БТ на 35-38 лв....) си купих малко от новите влизащи в Софикс... Профитът беше около 10-12 К... Загубих го почти всичкия на една куца компания от NYSE Семилед... Все пак останалата част от акциите на София БТ ги затовирх на около 50-55 лв. и от цялата операция изкара чисто около 25-30 К. С малки заигравки до намалих до 20 К и затворих и кредита ми за 40 К... Оттогава на българската борса не ми остана нищо... Изкарвах малко пари от спекулации на злато и някои акции БЕЗ заеми, но с ливърдиж 5-6 пъти... От това съм на плюс около 40-50 К...

Към момента това което мога да кажа на Тони е, че според мен е по-добре да инвестира в собствен малък бизнес в София, или интернет, отколкото да разчита на мажоритарите в България. Отчитайки нездравата среда с Гърция, ЕС, Русия и тн. по-добре да си направи малко проектче по ОП и от проект 270-280 К евро да вземе субсидия 200 К евро и ... така....
                    Извинете за лиричното отклонение, просто момчето е позитивно и не се сдържах да му пиша, той е един от малкото дето останаха нормални в този форум...

Коментар

и ти много реклами гледаш . това е минимума и за първокласни клиенти. освен това не е важна лихвата а ГПР. първокласни са само 1% от клиентите
                      В момента по необезпечените кредити ГПР-то е между 9 до 12 %, пазарно. Така наречените първокласни клиенти се финансират при съвсем други условия. Съвсем скоро изтеглих кредит с ГПР на 9.18%, необезпечен и без превод на заплата, като не съм първокласен клиент.

Поздрави и успех на Тони в начинанието!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
                        Не е така. В момента една от банките предлага промоционален потребителски кредит в размер на 12 000 лв.(фиксиран) и срок до 5 години. Лихвата също е фиксирана, като през първите три месеца е 9% годишно, а за останалите 57 месеца става 7%. Възможно е предсрочно погасяване по всяко време, без такса. Няма ипотека, но искат работодателя ти да ти превежда заплатата при тях. Вероятно са си сложили и ред други такси и таксички от рода на за разглеждане на документите, за одобрение, за обслужване и пр. Не съм се интересувал в детайли, но на първо четене лихвата изглежда добра.

Но искам пак да подчертая. Не препоръчвам на никого да тегли кредит за спекулации на борсата, не само нашата, но която и да е. Също така се учудих, като прочетох как уважавани от мен коментатори (инвеститори) чистосърдечно си признават и рекламират хазарта. Това според мен е голяма грешка. Всички знаем, че хазартът примамва, увлича, пристрастява и в крайна сметка побеждава. Знам, че някои смятат "играта" на борсата за хазарт, но това е друга тема и аз имам особено мнение по въпроса. Имат много общо, но има и много разлики. Основното общо е АЛЧНОСТТА колеги. Бъдете силни и не се оставяйте тя да ви обсеби! Лесните, бързите пари, бързите кредити лесно и бързо се губят. Помислете върху това и "СТИГА ГЛУПОСТИ!", както се казваше в една поредица от забавни, рекламни клипчета на компания за бързи кредити. Макар оригинална, не знам до колко кампанията им е била успешна, но тя е доста показателна по отношение на това колко нерационални могат да бъдат хората, когато започнат да мислят само за пари.
                        Добре казано!

Коментар

• радев, говориш пълни простотии - имам ипотечен на 3,95% (теглен е преди 5 години, тогава беше на 7,75), гпр към момента 4,48%. Или и това са простотии? Лихвите отдавна не са това, което бяха.
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

вместо да гледаш обяви земи един погасителен план и сметни ако знаеш формул;ата колко ти е лихвата и пак ще говорим.

моита фризорка вярава че лихвата и била 6.5 защото така и казали ама предполагам че некъде 18-20. ама то момичето не познава числата ама на нея и е простено ама тука сме се събрали финансово грамотни уж и не върви да си разпавяме кои ква реклама гледал. те тия реклами са подвеждащи от 7 процента е ливата а не 7 фиксирано. нема как да е фиксирано всеки клиент е с различен риск значи с различна лихва
                            От чисто любопитство ще проверя. И ще споделя с вас какво са ми отговорили.
                            Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
                              Пак казвам - не съм се интересувал в детайли, но мога да попитам защото имам контакти с тази банка. Никъде в обявата за промоцията не се говори за "първокласни", "второкласни" и пр. клиенти нито се говори за проценти "от" или суми "до". Навсякъде цитират фиксирани числа. Опасявам се, че ще ме преценят като "първокласен" клиент и ще ми досаждат, затова не съм питал
                              вместо да гледаш обяви земи един погасителен план и сметни ако знаеш формул;ата колко ти е лихвата и пак ще говорим.

моита фризорка вярава че лихвата и била 6.5 защото така и казали ама предполагам че некъде 18-20. ама то момичето не познава числата ама на нея и е простено ама тука сме се събрали финансово грамотни уж и не върви да си разпавяме кои ква реклама гледал. те тия реклами са подвеждащи от 7 процента е ливата а не 7 фиксирано. нема как да е фиксирано всеки клиент е с различен риск значи с различна лихва
                              Last edited by nradev; 10.03.2015, 10:26.

Коментар

• Пак казвам - не съм се интересувал в детайли, но мога да попитам защото имам контакти с тази банка. Никъде в обявата за промоцията не се говори за "първокласни", "второкласни" и пр. клиенти нито се говори за проценти "от" или суми "до". Навсякъде цитират фиксирани числа. Опасявам се, че ще ме преценят като "първокласен" клиент и ще ми досаждат, затова не съм питал
                                Vanitas vanitatum...

Коментар

Working...
                                X