Първоначално изпратено от Iv_max
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как финансирате инвестициите си?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЕйке Батиста - или както там се произнася името му
След това би рекорда по бързо губене на пари
Brazil judge in Batista case seen driving tycoon's seized Porsche
http://www.reuters.com/article/2015/...0LS2FV20150224destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Направо ми разчуства
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеЕ, при следващия локален връх пак ще се замислиш по въпроса и тоя път ще се решиш
Кефи ме как 99% сте негативни.. много готин знак
Аз от 2003 г. финансирам част от портфейла си със заемен ресурс и съм доволен от резултата. Е да, 2008-ма ядох яки шамари, но без лост никога нямаше да достигна нивото на което си позволих вече и инвестиция в луксозен имот, който в последствие ме изкара от батака след кризата
Аз избирам екстремно качване и екстремно спускане пред цял живот в страх и лазене в посредствеността
И в момента близо 1/3 от портфейла ми е финансиран с репа и вярвам в скорошния възход на българските акции. Надявам се че съм си научил урока от 2008-ма и ако нещата не се развият спрямо очакванията ми ще успея навреме да режа от риска, въпреки ниската ликвидност на БФБ с оглед размера ми.
Все пак разбирам и хората които не понасят риска и не спят спокойно вечер, когато има заеми.. нормално, хората сме различни и така трябва да бъде. Краха на комунизма ясно го доказа
И накрая, знайте че съдбата обича смелите
Извинявам се за острия език ама между риск и глупост има някаква разлика която не е зле да се замислиш коя е
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеВсеки има право да избере по кой начин да се фалира
Ама има ли световноизвестен инвеститор който да е постигнал успехите си с пари назаем
След това би рекорда по бързо губене на пари
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеЕ, при следващия локален връх пак ще се замислиш по въпроса и тоя път ще се решиш
Аз от 2003 г. финансирам част от портфейла си със заемен ресурс и съм доволен от резултата. Е да, 2008-ма ядох яки шамари, но без лост никога нямаше да достигна нивото на което си позволих вече и инвестиция в луксозен имот, който в последствие ме изкара от батака след кризата
Аз избирам екстремно качване и екстремно спускане пред цял живот в страх и лазене в посредствеността
И в момента близо 1/3 от портфейла ми е финансиран с репа и вярвам в скорошния възход на българските акции. Надявам се че съм си научил урока от 2008-ма и ако нещата не се развият спрямо очакванията ми ще успея навреме да режа от риска, въпреки ниската ликвидност на БФБ с оглед размера ми.
Все пак разбирам и хората които не понасят риска и не спят спокойно вечер, когато има заеми.. нормално, хората сме различни и така трябва да бъде. Краха на комунизма ясно го доказа
Аз също съм с кредит от 2004 година. През 2008-2009г нищо особено. Кредитът си е срочен, погасявах го както и сега с приходи от рента и дивиденти.
Кредитът си имаше дял в нещата през годините. Другото се дължеше на приходи в кризата, когато купувах с тях.
Коментар
-
Всичко зависи от целите, които всеки от нас си е поставил инвестирайки на БФБ. Тези, които за сравнително кратко време искат да "забогатеят" на българската борса, да станат "независими" (относително понятие) и т.н. са длъжни да поемат съответно по-голям риск. Други, като мен възприемаме борсата просто като източник на допълнителен доход и като още един, но не и единствен, инструмент за управление на спестяванията си. Нищо повече. Друг е въпроса какво представлява в момента нашата борса, какво е качеството на повечето от компаниите които се търгуват на нея, какво е отношението на мажоритарните акционери към миноритарните и дали изобщо заслужават доверието, което все още някои от нас й гласуват. На последно място, но не и по значение, стои въпроса за политическия риск, който е основната спирачка пред БФБ и няма изгледи в обозримо бъдеще нещата тук да се подобрят. С това приключвам участието си в тази тема.
Аз финансирам инвестициите си само и единствено с лични средства и спестявания. Бих теглил и дори в момента обмислям да тегля кредит, но не за спекулации на българската борса, а за малък семеен бизнес.Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнениеТони мисля, че Мариян ти го е обяснил добре с нагледния пример, който ти е дал. Тегленето на кредит си е високо рисково начинание, и го смятам за такова точно защото освен лихвите всеки месец плащаш и част от главницата. Реално няма как да запазиш цялата инвестиция ,която си направил, защото всеки месец ще трябва да продаваш за да погасяваш, освен ако наистина не очакваш в краткосрочен план голям ръст на борсата. Едва ли има човек тук, който не се е замислял върху този въпрос да се тегли кредит и да се вложи на борсата, но при по трезва и реална преценка риска не си заслужава. А ,ако тъй или иначе си го решил,моето мнение е, че по добрия вариант е да правиш репа , защото там плащането ти е веднъж в края на срока.Ако пък срока ти се вижда къс винаги можеш да го подновиш. Да ти кажа и аз се бях запалил миналата година в началото когато беше големия ръст на борсата да правя репа и дори си бях поискал от посредника ми да прати договора, за да се запозная с условията. Та точно докато мислех и премислях дали да поема този риск те нещата взеха да зациклят на борсата и се отказах. От днешна гледна точка отчитам,че съм взел правилното решение.
П.С. Дано съм ти бил и аз полезен с мнението си !
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеПри мен делът ан заплатата ми намаля в общите доходи през годините. Сега ми се струва на кантар дали си заслужава усилието и времето да се занимавам с тази работа. Най-много време влагам в нея.
Ако развия нещо от моите работи, което да отнема повече влеме - тогава.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеНа фона на целия свят в който лихвите за бизнеса са между 1 и 2.5 %...ипотечни - за 1.-1.5 % и потребителски около 3 % с тенденция да намаляват- тук говорите за лихви от 7-8 и повече процента. Това ако не е безумие....
Сега съм на тема Италия - и брокера ме преследва с оферти да ми дадат ипотечен кредит за 1.18% лихва с 20 % първоначална вноска - аз не искам
Ако си купиш в България - 7-8 %. Не стига че в Италия ще поскъпнат по бързо и по сигурно ами и лихва от 1 %. А в България най вероятно може и да поевтинеят - защото положението тук отива на по зле ( и ще се усети след 2-3 години ) още по ясно ами и лихва 8 % и нагоре. Да не говорим за Виена,Лондон или Швейцария още повече.
когато аз първи път "прохождах" да правя бизнес в чужбина много се притеснявах как ще стане. Сега на 1000 % се притеснявам и на 100 % съм сигурен че в България няма да стане.
Първия път е най-труден, първия милион също, и първия път извън България най проблемен.
Говоря за всички наистина умни хора...основния проблем на Българина е че го е страх и то с основание че ако отиде в чужбина ще мие чинии или няма да си намери работа, юе мизерства и т.н Истината е че това е валидно за всички които имат претенции а нямат покритие. Мога да се обзаложа че всеки който е в ъкъла си...притежава качества и способности и е добър в това което прави ще се справи къде да е по света. И то ще се справи значително по добре от тук.
Но най-големия проблем е че такива хора в България остават все по малко и по малко...заради образование, начин на мислене, липса на алтернатива, липса на качествена работа , липса на самочуствие и т.н
Преди 6-8 месеца ми трябваше човек за офиса ми във виена. Единственото което исках е да е оправен, да е умен и амбициозен и да знае много добре английски и поне малко немски. Предлагах апартамент в който да живее, офис в който да работи и 3 Евро първоначална заплата като можеше да си вземе и половинката ако иска. Образование не държах. От 10-15 човека с които разговарях 12 - ми говориха как се притесняват да напуснат България и т.н с две думи страх. Другите пък и тея бяха толкова зле че нямам думи. Дали ще се оправят ...как ще живеят. Глупаци. А виена е на час път колкото до варна - все едно България. Как го мразя този страх ако знаете...той убива всичко в човека. Ние сме с извратено съзнание...и обременени от раждането си. Хората по света не ги е страх да работят в Китай, Африка и къде да е стига някой да предлага донбри условия и заплаюане. Тук да отидеш да работиш някъде хората го приемат все едно ще свърши света. Как да работиш с такива хора? Накрая теглиш една и ги оставяш да стоят в лайната. Непримирим съм към простотията, страха и липсата на самочуствие. А колко малко му трябва на човек ако знаете....
- Аааааа. НЕ! После пак пари и пак да се чудя къде да ги инвестирам
Не знам дали си чувал че повечето клошари са били много богати. Даже се смята че това да си клошар е върха на развитието на един човек.
Повечето откровено казано ти се чудят на акъла Защо например не обикаляш света с кораб или яхта, вместо да се пънеш да печелиш пари които така или иначе не можеш да изхарчиш Дето викат американците :
- Возете се в първа класа защото иначе децата ви ще се возят в първа класа
В един момент взех да си мисля че тези хора може и да са прави и почнах да ги разбирам. Последното ти изречение - "колко малко му трябва на човек" за мен си противоречи с останалото написано.
Преди няколко години и аз разсъждавах като теб, но после се промених. Естествено имам много приятели от тези времена. никой от тях освен мен не се е спрял и постоянно търсят нови инвестиции. Явно е някаква болест това. Дори и сериозни здравословни проблеми не ги озаптяват.
Ще кажеш че сигурно им доставя удоволствие ама не. Откъде знам ли ? Ами постоянно се оплакват че са много натоварени. Някой по-горе написа че парите са просто едни цифрички. На някои хора пише повече а на други по-малко, но на 99% от хората им трябват по-малко отколкото им пише. Другото е суетаАкъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеНа темата за човека който работи , спестява и инвестира.
Има една книга на български за Харвард Бизнес Скуул не помня как се казваше но беше написана от преподавател в Харвард. Помня какво говореше - на какво се учат студентите.
Накратко... Учиш, работиш, спестяваш и инвестираш. Първото жилище задължителни инвестиция а не място в което ще останеш цял живот.
Освен това - работиш някаква работа или в някой отдел на голяма компания - когато почустваш че няма какво да научиш повече от сегашната си работа - напускаш, независимо от заплатат и си намираш друга работа....и така до като натрупаш достатъчно опит, знания и способности за да решиш какво ще правиш в живота си.
Аз от 92 година съм се занимавал с вече не помня колко работи. И винаги когато почуствах че спират парите в бизнеса с който се санимавам или не са ми достатъчни или пък сметнех че няма колко повече да се развия започвах и друго и постепенно или веднага зарязвах старото. Без никаква сантименталност или любов към това което правя. Хич не ми пукаше.
И Никога не съм смятъл че може в 21 век човек да е правилно да има професия или бизнес за цял живот. Не знам дали съм прав за всичко...но аз мога да продам всеки бизнес който имам без никакви колебания и то точно на върха на успеха ми ако има някой който да даде достатъчно пари. Или също така ако няма на кой да го продам и не виждам голямо развитие а ми отнема много време - да го затворя.
Сега имам познати...работят това което работят вече над 20 години.... печелят някакви пари разбира се и има казвам...продайте го бе хора...продайте го на борсата...и т.н Вземете пари - направете го истински този бизнес и после съвсем го продайте ако искате. С кеш и ъкъл може да направиш - чудеса.
Но хората не могат да уврат - че ако имаш бизнес и чакаш с приходите да го развиваш ти никога няма да станеш голям нито богат нито да имаш шанса да направиш нещо повече от това да имаш някакви пари...да ги оставиш на децата си те да ги изхарчат след няколко години и всичко да приключи. Защото бизнеса в нашата страна е много личен. Почти всяка фирма е това което е или зарди връзките на собственика, или заради качествата му и тн. но не защото бизнеса е изграден по световни правила и може да е успешен и като те няма. РАзбира се има изключвения но те са многомного малко. Това води до факта - има бизнес щшото има човек - няма човек - няма бизнес. затова и тук няма никакви сериозни фирми - съответно клиенти ако имаш бизнес и единствения "клиент" е държавата. Ако не работипш с държавата си загинал. Мерси от такава переспектива.
С две думи - това което аз научих на 40 години...хората по света го учат в училище.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнениевместо да гледаш обяви земи един погасителен план и сметни ако знаеш формул;ата колко ти е лихвата и пак ще говорим.Vanitas vanitatum...
Коментар
Коментар