IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как финансирате инвестициите си?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
    "Вярвам в скорошния възход на българските акции". - трябва да ти издигнат паметник пред БФБ за чистия и неподправен детски оптимизъм. Ако беше казъл къде да е другъде а не БФБ щях да се замисля за секуннда ама тук.,..не се наложи.

Извинявам се за острия език ама между риск и глупост има някаква разлика която не е зле да се замислиш коя е
    Батя, колегата ти го каза много точно ! Шамарите 2008 сме яли всички тук, които сме по отдавна, но тогава кризата и спада дойде от вън ! Проблема сега е, че ясно се вижда разликата между БГ и останалия свят. Тук нещата се случват по съвсем друг начин, всички закони и действия ,които се предприемат в България не са в полза на хората и на инвеститорите, а се правят точно за определен кръг с цел или да се превземе даден бизнес или да се даде монопол на някого. Чудя се да се смея ли или да плача като гледам как управляващите говорят за привличане на чужди инвеститори, а същевременно с действията си правят точно обратното. Най прясното нещо , за което се сещам е от вчера в новините дадоха как каним компании от острова да дойдат да инвестират тук заради "добрите условия" ,които им предлагаме ! Само ако знаят тия инвеститори как държавата се опитва да вземе парите на хората от пенсионните фондовете, какъв закон за земята приеха и съсипват борсата, как работят съдилищата ни и как се влиза във владение на чужда собственост и се превземат компании чрез съда! Тия инвеститори дори няма и да попитат повече за нас ! Така ,че Батя хубаво е да си оптимист, всички сме били или сме такива щом сме на на нашата борса, но за съжаление при нас нищо не се случва както трябва и затова си тъпчем на едно място да не кажа ,че задълбаваме надолу. Човек по принцип е оптимист, лошото е , че с времето и с годините станахме и реалисти !

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Ейке Батиста - или както там се произнася името му

След това би рекорда по бързо губене на пари
      Ейке е легенда, а трябва да се вземе предвид, че баща му управляваше една от най-големите държавни компании, така че не е като да не е имал връзки. Интересна новина за Ейке
      Brazil judge in Batista case seen driving tycoon's seized Porsche
      http://www.reuters.com/article/2015/...0LS2FV20150224
      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Направо ми разчуства

Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
        Е, при следващия локален връх пак ще се замислиш по въпроса и тоя път ще се решиш

Кефи ме как 99% сте негативни.. много готин знак
        Аз от 2003 г. финансирам част от портфейла си със заемен ресурс и съм доволен от резултата. Е да, 2008-ма ядох яки шамари, но без лост никога нямаше да достигна нивото на което си позволих вече и инвестиция в луксозен имот, който в последствие ме изкара от батака след кризата
        Аз избирам екстремно качване и екстремно спускане пред цял живот в страх и лазене в посредствеността
        И в момента близо 1/3 от портфейла ми е финансиран с репа и вярвам в скорошния възход на българските акции. Надявам се че съм си научил урока от 2008-ма и ако нещата не се развият спрямо очакванията ми ще успея навреме да режа от риска, въпреки ниската ликвидност на БФБ с оглед размера ми.
        Все пак разбирам и хората които не понасят риска и не спят спокойно вечер, когато има заеми.. нормално, хората сме различни и така трябва да бъде. Краха на комунизма ясно го доказа

И накрая, знайте че съдбата обича смелите
        "Вярвам в скорошния възход на българските акции". - трябва да ти издигнат паметник пред БФБ за чистия и неподправен детски оптимизъм. Ако беше казъл къде да е другъде а не БФБ щях да се замисля за секуннда ама тук.,..не се наложи.

Извинявам се за острия език ама между риск и глупост има някаква разлика която не е зле да се замислиш коя е

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
          Всеки има право да избере по кой начин да се фалира

Ама има ли световноизвестен инвеститор който да е постигнал успехите си с пари назаем
          Ейке Батиста - или както там се произнася името му

След това би рекорда по бързо губене на пари

Коментар

• Всеки има право да избере по кой начин да се фалира

Ама има ли световноизвестен инвеститор който да е постигнал успехите си с пари назаем

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
              Е, при следващия локален връх пак ще се замислиш по въпроса и тоя път ще се решиш

Аз от 2003 г. финансирам част от портфейла си със заемен ресурс и съм доволен от резултата. Е да, 2008-ма ядох яки шамари, но без лост никога нямаше да достигна нивото на което си позволих вече и инвестиция в луксозен имот, който в последствие ме изкара от батака след кризата
              Аз избирам екстремно качване и екстремно спускане пред цял живот в страх и лазене в посредствеността
              И в момента близо 1/3 от портфейла ми е финансиран с репа и вярвам в скорошния възход на българските акции. Надявам се че съм си научил урока от 2008-ма и ако нещата не се развият спрямо очакванията ми ще успея навреме да режа от риска, въпреки ниската ликвидност на БФБ с оглед размера ми.
              Все пак разбирам и хората които не понасят риска и не спят спокойно вечер, когато има заеми.. нормално, хората сме различни и така трябва да бъде. Краха на комунизма ясно го доказа

+1
              Аз също съм с кредит от 2004 година. През 2008-2009г нищо особено. Кредитът си е срочен, погасявах го както и сега с приходи от рента и дивиденти.
              Кредитът си имаше дял в нещата през годините. Другото се дължеше на приходи в кризата, когато купувах с тях.

Коментар

• Всичко зависи от целите, които всеки от нас си е поставил инвестирайки на БФБ. Тези, които за сравнително кратко време искат да "забогатеят" на българската борса, да станат "независими" (относително понятие) и т.н. са длъжни да поемат съответно по-голям риск. Други, като мен възприемаме борсата просто като източник на допълнителен доход и като още един, но не и единствен, инструмент за управление на спестяванията си. Нищо повече. Друг е въпроса какво представлява в момента нашата борса, какво е качеството на повечето от компаниите които се търгуват на нея, какво е отношението на мажоритарните акционери към миноритарните и дали изобщо заслужават доверието, което все още някои от нас й гласуват. На последно място, но не и по значение, стои въпроса за политическия риск, който е основната спирачка пред БФБ и няма изгледи в обозримо бъдеще нещата тук да се подобрят. С това приключвам участието си в тази тема.

Аз финансирам инвестициите си само и единствено с лични средства и спестявания. Бих теглил и дори в момента обмислям да тегля кредит, но не за спекулации на българската борса, а за малък семеен бизнес.
                Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                  Тони мисля, че Мариян ти го е обяснил добре с нагледния пример, който ти е дал. Тегленето на кредит си е високо рисково начинание, и го смятам за такова точно защото освен лихвите всеки месец плащаш и част от главницата. Реално няма как да запазиш цялата инвестиция ,която си направил, защото всеки месец ще трябва да продаваш за да погасяваш, освен ако наистина не очакваш в краткосрочен план голям ръст на борсата. Едва ли има човек тук, който не се е замислял върху този въпрос да се тегли кредит и да се вложи на борсата, но при по трезва и реална преценка риска не си заслужава. А ,ако тъй или иначе си го решил,моето мнение е, че по добрия вариант е да правиш репа , защото там плащането ти е веднъж в края на срока.Ако пък срока ти се вижда къс винаги можеш да го подновиш. Да ти кажа и аз се бях запалил миналата година в началото когато беше големия ръст на борсата да правя репа и дори си бях поискал от посредника ми да прати договора, за да се запозная с условията. Та точно докато мислех и премислях дали да поема този риск те нещата взеха да зациклят на борсата и се отказах. От днешна гледна точка отчитам,че съм взел правилното решение.

П.С. Дано съм ти бил и аз полезен с мнението си !

Коментар

• Доходи и спестявания.
                    Понеже не мога да надвия с ум или информация, разчитам на инат.
                    Едва ли е най-добрата стратегия на света и в никакъв случай не е универсална, но мисля, че при мен работи. Поне като гледам ръста на активите и пасивния доход.

Коментар

• Как финансирате инвестициите си?

Кой каквото даде е добре дошло

Радвам се, че темата тръгна в правилната посока

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                        При мен делът ан заплатата ми намаля в общите доходи през годините. Сега ми се струва на кантар дали си заслужава усилието и времето да се занимавам с тази работа. Най-много време влагам в нея.
                        Ако развия нещо от моите работи, което да отнема повече влеме - тогава.
                        При мен е същото ( макар да не е заплата а е обвързано с резултатите, но пак е вид наемен труд ) …. Та и аз се зачудвам, дали да не се ориентирам вече към излизане от наемни отношения …. Единствената причина поради която не съм го направил все още е, че ще забавя чувствително увеличаването на активите – макар, вече…. да ми е все по малко важна тази причина !

Коментар

На фона на целия свят в който лихвите за бизнеса са между 1 и 2.5 %...ипотечни - за 1.-1.5 % и потребителски около 3 % с тенденция да намаляват- тук говорите за лихви от 7-8 и повече процента. Това ако не е безумие....

Сега съм на тема Италия - и брокера ме преследва с оферти да ми дадат ипотечен кредит за 1.18% лихва с 20 % първоначална вноска - аз не искам
                          Ако си купиш в България - 7-8 %. Не стига че в Италия ще поскъпнат по бързо и по сигурно ами и лихва от 1 %. А в България най вероятно може и да поевтинеят - защото положението тук отива на по зле ( и ще се усети след 2-3 години ) още по ясно ами и лихва 8 % и нагоре. Да не говорим за Виена,Лондон или Швейцария още повече.

когато аз първи път "прохождах" да правя бизнес в чужбина много се притеснявах как ще стане. Сега на 1000 % се притеснявам и на 100 % съм сигурен че в България няма да стане.

Първия път е най-труден, първия милион също, и първия път извън България най проблемен.

Говоря за всички наистина умни хора...основния проблем на Българина е че го е страх и то с основание че ако отиде в чужбина ще мие чинии или няма да си намери работа, юе мизерства и т.н Истината е че това е валидно за всички които имат претенции а нямат покритие. Мога да се обзаложа че всеки който е в ъкъла си...притежава качества и способности и е добър в това което прави ще се справи къде да е по света. И то ще се справи значително по добре от тук.

Но най-големия проблем е че такива хора в България остават все по малко и по малко...заради образование, начин на мислене, липса на алтернатива, липса на качествена работа , липса на самочуствие и т.н

Преди 6-8 месеца ми трябваше човек за офиса ми във виена. Единственото което исках е да е оправен, да е умен и амбициозен и да знае много добре английски и поне малко немски. Предлагах апартамент в който да живее, офис в който да работи и 3 Евро първоначална заплата като можеше да си вземе и половинката ако иска. Образование не държах. От 10-15 човека с които разговарях 12 - ми говориха как се притесняват да напуснат България и т.н с две думи страх. Другите пък и тея бяха толкова зле че нямам думи. Дали ще се оправят ...как ще живеят. Глупаци. А виена е на час път колкото до варна - все едно България. Как го мразя този страх ако знаете...той убива всичко в човека. Ние сме с извратено съзнание...и обременени от раждането си. Хората по света не ги е страх да работят в Китай, Африка и къде да е стига някой да предлага донбри условия и заплаюане. Тук да отидеш да работиш някъде хората го приемат все едно ще свърши света. Как да работиш с такива хора? Накрая теглиш една и ги оставяш да стоят в лайната. Непримирим съм към простотията, страха и липсата на самочуствие. А колко малко му трябва на човек ако знаете....
                          И аз съм минал по твоя път. Няколко различни бизнеса. Омръзват ми и търся нови предизикателства. Дълги години се чудех защо когато дам на някой възможност да изкарва много пари за неговите разбирания той не иска. Стигнах до извода, че не е от страх както си мислиш. Просто не всички хора са устроени като теб. нямат твоите амбиции. Един от тези хора директно ми каза че парите не са за всеки. Там като бил шофьор на някакъв патрон и показал на шефа си още по-хубава лимузина на някакъв си баровец. Шефа му казал с че на този не му завижда, защото той даже не можел да се изпърди като хората. като влезе в тоалетната, защото двама стоят плътно на вратата. Парите са доста ангажиращо нещо когато ги имаш. Знам за случаи на инвеститори които са стигнали до там че ако му предложиш нещо с примерно 10% доходност ти отказва категорично. мотивът е :
                          - Аааааа. НЕ! После пак пари и пак да се чудя къде да ги инвестирам
                          Не знам дали си чувал че повечето клошари са били много богати. Даже се смята че това да си клошар е върха на развитието на един човек.
                          Повечето откровено казано ти се чудят на акъла Защо например не обикаляш света с кораб или яхта, вместо да се пънеш да печелиш пари които така или иначе не можеш да изхарчиш Дето викат американците :
                          - Возете се в първа класа защото иначе децата ви ще се возят в първа класа
                          В един момент взех да си мисля че тези хора може и да са прави и почнах да ги разбирам. Последното ти изречение - "колко малко му трябва на човек" за мен си противоречи с останалото написано.
                          Преди няколко години и аз разсъждавах като теб, но после се промених. Естествено имам много приятели от тези времена. никой от тях освен мен не се е спрял и постоянно търсят нови инвестиции. Явно е някаква болест това. Дори и сериозни здравословни проблеми не ги озаптяват.
                          Ще кажеш че сигурно им доставя удоволствие ама не. Откъде знам ли ? Ами постоянно се оплакват че са много натоварени. Някой по-горе написа че парите са просто едни цифрички. На някои хора пише повече а на други по-малко, но на 99% от хората им трябват по-малко отколкото им пише. Другото е суета
                          Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

На темата за човека който работи , спестява и инвестира.

Има една книга на български за Харвард Бизнес Скуул не помня как се казваше но беше написана от преподавател в Харвард. Помня какво говореше - на какво се учат студентите.
                            Накратко... Учиш, работиш, спестяваш и инвестираш. Първото жилище задължителни инвестиция а не място в което ще останеш цял живот.
                            Освен това - работиш някаква работа или в някой отдел на голяма компания - когато почустваш че няма какво да научиш повече от сегашната си работа - напускаш, независимо от заплатат и си намираш друга работа....и така до като натрупаш достатъчно опит, знания и способности за да решиш какво ще правиш в живота си.

Аз от 92 година съм се занимавал с вече не помня колко работи. И винаги когато почуствах че спират парите в бизнеса с който се санимавам или не са ми достатъчни или пък сметнех че няма колко повече да се развия започвах и друго и постепенно или веднага зарязвах старото. Без никаква сантименталност или любов към това което правя. Хич не ми пукаше.

И Никога не съм смятъл че може в 21 век човек да е правилно да има професия или бизнес за цял живот. Не знам дали съм прав за всичко...но аз мога да продам всеки бизнес който имам без никакви колебания и то точно на върха на успеха ми ако има някой който да даде достатъчно пари. Или също така ако няма на кой да го продам и не виждам голямо развитие а ми отнема много време - да го затворя.

Сега имам познати...работят това което работят вече над 20 години.... печелят някакви пари разбира се и има казвам...продайте го бе хора...продайте го на борсата...и т.н Вземете пари - направете го истински този бизнес и после съвсем го продайте ако искате. С кеш и ъкъл може да направиш - чудеса.
                            Но хората не могат да уврат - че ако имаш бизнес и чакаш с приходите да го развиваш ти никога няма да станеш голям нито богат нито да имаш шанса да направиш нещо повече от това да имаш някакви пари...да ги оставиш на децата си те да ги изхарчат след няколко години и всичко да приключи. Защото бизнеса в нашата страна е много личен. Почти всяка фирма е това което е или зарди връзките на собственика, или заради качествата му и тн. но не защото бизнеса е изграден по световни правила и може да е успешен и като те няма. РАзбира се има изключвения но те са многомного малко. Това води до факта - има бизнес щшото има човек - няма човек - няма бизнес. затова и тук няма никакви сериозни фирми - съответно клиенти ако имаш бизнес и единствения "клиент" е държавата. Ако не работипш с държавата си загинал. Мерси от такава переспектива.

С две думи - това което аз научих на 40 години...хората по света го учат в училище.
                            + 1 Хубаво е да има мислещи, знаещи и предприемчиви хора. Браво на теб и на смелостта ти, дано да има все повече, защото такива създават работни места и истински бизнес, малкото в България е основно паразитен бизнес разчитащ на кметове, министри и тн...

Коментар

• При мен делът ан заплатата ми намаля в общите доходи през годините. Сега ми се струва на кантар дали си заслужава усилието и времето да се занимавам с тази работа. Най-много време влагам в нея.
                              Ако развия нещо от моите работи, което да отнема повече влеме - тогава.

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
                                вместо да гледаш обяви земи един погасителен план и сметни ако знаеш формул;ата колко ти е лихвата и пак ще говорим.
                                Значи ето какво ми отговориха от банката. При 12 хил. главница и 60 месеца срок на кредита вноските са следните. Първите 3 месеца ти искат по 253.21 лв, а от четвъртия нататък по 242.06 лв. Погасителните вноски включват застраховка живот. Плащаш и еднократна такса от 60 лв. при одобряване на кредита. При това положение общия ГПР се получава около 7.99%. Единствено изискване - да си получаваш заплатата по сметка в банката. За потребителски кредит ми звучи добре.
                                Vanitas vanitatum...

Коментар

Working...
                                X