IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как финансирате инвестициите си?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
    Казвам го един път и няма да повтарям

Борсата е място на което се инвестират свободни пари, а не пари взети на заем.
    +1 Абсолютно!

Моите пари и да ги изгубя са си моя загуба. Чуждите обаче не мога да изгубя по същия начин
    Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
      Казвам го един път и няма да повтарям

Така е според мен, но според вас може да е друго

Аз отивам да рина сняг, че не мога да си изкарам колата
      Джипът ти не може ли да излезе????

Коментар

• Казвам го един път и няма да повтарям

Така е според мен, но според вас може да е друго

Аз отивам да рина сняг, че не мога да си изкарам колата

Коментар

• Първоначално изпратено от ДесеткиЛевове Разгледай мнение
          Има кредит и кредит. Да вземеш кредит на 7% и да го вкараш в собствен печеливш и разработен бизнес е едно. Да вземеш кредит на 10% и да го набуташ на БФБ (или която и да е борса) е съвсем друго. Колко от твоите познати богати са забогатели от втория тип кредити?
          Аз теглих кредити между 2004-2006 години. Още си ги имам и ги изплащам редовно.

Коментар

• Първоначално изпратено от ДесеткиЛевове Разгледай мнение
            От феновете на първа страница в момента все още пишат само Греъм и ХY. Другите вероятно са забогатели твърде много и форумът им е отеснял
            забогатели са определено,
            но сега са на места, където не ги лови нета често и затова не пишат

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
              Истината според моят житейски опит - ВСЕКИ истински богат човек, с който съм се срещал или за който съм чел е станал такъв, благодарение на кредити!
              Има кредит и кредит. Да вземеш кредит на 7% и да го вкараш в собствен печеливш и разработен бизнес е едно. Да вземеш кредит на 10% и да го набуташ на БФБ (или която и да е борса) е съвсем друго. Колко от твоите познати богати са забогатели от втория тип кредити?

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                Вижте колко различни са били съветите през 2007, за инвестиция на БФБ с кредит! Това му харесвам на форума - всичко помни!!!

B.Graham ти какво мислиш днес?
                От феновете на първа страница в момента все още пишат само Греъм и ХY. Другите вероятно са забогатели твърде много и форумът им е отеснял

Коментар

• Тони, в примера който си дал месечните спестявания са реално по-добрия вариант. Всеки който инвестира си мисли че след като той инвестира и пазара ще тръгне нагоре. Това почти никога не се случва. Реално правилното инвестиране е точно да се усреднява във времето. Т.е. ако вземеш кредит пак правилното влагане на тези пари е във времето, а не наведнъж.

Трансакционните разходи са никакъв проблем. Реално ако дневните колебанията на това в което инвестираш са по-големи от таксите то точно тези дневни колебания са важните. Но лихвите от по над 10% са значима тежест тъй като реално са равни на годишното колебание. Т.е. каквото искараш от инвестицията ще ти го вземат от лихви ако си направил диверсифициран портфейл. Ще инвестираш само за банката с други думи.

Нищо не пречи да си пуснеш един овърдрафт за две заплати да кажем и да не го използваш. Не плащаш лихви, но ако пазара вземе да дърпа го изтегляш целия и го буташ на борсата. Ще е по-малко като обем но и разходите са по-малки. Като дърпне пазара три четири месеца продаваш колкото там трябва и зануляваш овърдфта а останалото си остава за теб.

2007 наистина много народ взимаха кредити - и фалираха. Пазара може да е нисък сега но потенциалния спад пак си е 100% . Реално няма голямо значение дали си загубил 50% от 2000 или 500. Като сума ще си е все едно и също.

Коментар

• @tony1975: идеята да се тегли кредит от БГ банка и да се купят акции точно на БФБ от човек с месечен доход 1000лв. намирам за ... странна, да речем. Но пък ако става дума за някакви си 2000лв., що не? За почти без пари може да се научи ценен урок, който в бъдеще (когато човекът порасне и добие някакво богатство или по-висок доход) да спести доста повече.

Коментар

+1 най-накрая малко подкрепа! при толкова отрицтелни мнения вече си мислех да тръгвам да тегля (нали гледам да съм все наопаки)
                      Говорим за малък лост, а не за 1000% финансиране с кредити и ако не стане=фалит.
                      Ето имам си акции за 60-70К(например). Виждам че има хубава корекция и вярвам че в БГ след 5години ще е по-добре, защо да не дръпна едни 20-30К и да купя още? Няма ликвидност, ОК ще купим взаимен фонд и това е вариант. Да не говорим, че само дивидентите от тези 60-70К най-вероятно ще стигат за погасяване на месечни вноски по бъдещия кредит!
                      Или Импето вярва в оцеляването на АТЕРА и светлото и бъдеще! Защо да не дръпне кредитче и не купи сега, като след 2-3месеца ще бъде гласуван 12-15% дивидент? Той дори работи за солиден работодател с банка, който може да му предложи добри лихви. Мисля че би била по-добра алтератива от това месечно с трохички да купуваш 11 или 22 или 33 акции, да не говорим че и разходите ти с покупки на дребно са по-големи!

Истината е, че се позапознах с няколко човека, които се занимават само с инвестиции в акции, а са достигнали това ниво точно защото в най-лошите времена, когато никой не е искал да чуе за БФБ са теглили кредит и са купували!!!!

И пак казвам не приемайте предложението ми като спекулация, а просто като заем ползван за инвестиция - нещо което се прави във всеки бизнес!

Поздрави!

Добре де, съгласен съм с теб, тъй като и аз имам кредит от 2г на 7,8% и съм доволен за сега. Всичките ми инвестиции са в акции на 100% в БФБ, даже нямам свободен кеш, както се казва съм All in. Анализирал съм ситуацията, че е подходяща и съм преценил, че трябва да тегля кредит да вляза наведнъж, а не да купувам по 10 или 20 акции на месец. Защото ако купувам по малко акции, бих изтървал тренда и няма да има смисъл да купувам на високи нива.
                      Да подчертая само около 40% от портфейла ми е на кредит в това не виждам нищо
                      лошо, а напротив- възможност.

Накрая да те питам каква доходност очакваш от взаимен фонд при положение, че лихвата на заемния ти капитал(кредита) е около 8%? Не е ли по добре директно в акции на компании?

Поздрави!
                      Last edited by hristok; 07.03.2015, 11:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
                        Това е лош сигнал, топ инвеститорите не купуват фондове, а действат сами
                        фондовете са за тотални аматьори (освен ако не са част от стратегия с ETF, двойно ливъриджнати , тройно, някакви дивидентни, регионални и др., схеми)

и особено с тези транзакционни разходи, които пишеш

Иначе дали акциите са евтини, само защото SOFIX леко хлътнал
                        Еми не е сигурно
                        P/E на компаниите с чист профил е около 13-17 (сега погледнах две), това ако е евтино, аз съм трамвай желание
                        просто пазара е добре оценен и всичко си е ако-тогава, може компанията да отчете ръст, а може и спад, може да почне криза, а може и да не почне, може да вдигнат лихвите много, а може и да не.

Ти искаш с някакъв кредит, примерно за 10 000 лв. потребителски да изкараш едни 2-3-5 000 лв. печалба
                        лихвата ако е 12% е едно, това са 60% за 5 години
                        ако ти дадат 5% лихва е по-добре, но едва ли, направо невъзможно освен ако не си служител в банката и човек на определена позиция, който банките ухажват

иначе 2-3 лв. за превод е много, с ел банкиране падат до 0,9 лв.
                        2--3лв. за комисионна е малко (само спредът на БФБ е около 5%, така че ако стоиш на Бид-а ще си спестиш 5%).

Няма ли някоя селска къща да продадеш и така да си финансираш покупките? Или да разделите наследствен имот и да го продадете?

Дай повече данни.
                        1. Колко искаш да изтеглиш
                        2. при какъв ГПР
                        3. в кои позиции искаш да вложиш.
                        Последното е особено изключително важно. Ако ще ги вложиш в безперспективни книжа,по добре недей. Но кои са безперспективни? Божа работа, всеки си преценява сам, затова я има борсата и един продава, друг купува

Стискам ти палци
                        Аз лично в твоята ситуация нямаше да мога да реша.
                        Трябва да се промени нещо, например да си сигурен, че инвестициите ти ще бъдат добри, тоест да си подобриш анализаторските умения и инвестиционната стратегия!!!
                        т.е. при тези цени на акциите - по-добре не се занимавай

Коментар

3. Решавам да използвам някой от спестовните планове предлагани от Фондовете и там превеждам ежемесечно 100-те си лева. Каква е сметката - 2-3лв за превод на банката, 2-3лв за разплащателна сметка ако фонда е към някоя банка и 2-4% входна такса и пак отидохме на между 5-8% разходи месечно!!!
                          Това е лош сигнал, топ инвеститорите не купуват фондове, а действат сами
                          фондовете са за тотални аматьори (освен ако не са част от стратегия с ETF, двойно ливъриджнати , тройно, някакви дивидентни, регионални и др., схеми)
                          НИКОЙ БГ СПЕКУЛАНТ от добрите, никога не влага в бг фонд
                          и особено с тези транзакционни разходи, които пишеш

Иначе дали акциите са евтини, само защото SOFIX леко хлътнал
                          Еми не е сигурно
                          P/E на компаниите с чист профил е около 13-17 (сега погледнах две), това ако е евтино, аз съм трамвай желание
                          просто пазара е добре оценен и всичко си е ако-тогава, може компанията да отчете ръст, а може и спад, може да почне криза, а може и да не почне, може да вдигнат лихвите много, а може и да не.

Ти искаш с някакъв кредит, примерно за 10 000 лв. потребителски да изкараш едни 2-3-5 000 лв. печалба
                          лихвата ако е 12% е едно, това са 60% за 5 години
                          ако ти дадат 5% лихва е по-добре, но едва ли, направо невъзможно освен ако не си служител в банката и човек на определена позиция, който банките ухажват

иначе 2-3 лв. за превод е много, с ел банкиране падат до 0,9 лв.
                          2--3лв. за комисионна е малко (само спредът на БФБ е около 5%, така че ако стоиш на Бид-а ще си спестиш 5%).

Няма ли някоя селска къща да продадеш и така да си финансираш покупките? Или да разделите наследствен имот и да го продадете?

Дай повече данни.
                          1. Колко искаш да изтеглиш
                          2. при какъв ГПР
                          3. в кои позиции искаш да вложиш.
                          Последното е особено изключително важно. Ако ще ги вложиш в безперспективни книжа,по добре недей. Но кои са безперспективни? Божа работа, всеки си преценява сам, затова я има борсата и един продава, друг купува

Стискам ти палци
                          Аз лично в твоята ситуация нямаше да мога да реша.
                          Трябва да се промени нещо, например да си сигурен, че инвестициите ти ще бъдат добри, тоест да си подобриш анализаторските умения и инвестиционната стратегия!!!
                          Last edited by mpy_yordanov; 07.03.2015, 11:29.

Коментар

• Хубава дискусия се е заформила тук. Подкрепям по-консервативния подход, който повечето колеги изглежда изповядват. Лично аз бих ползвал кредит за евентуална инвестиция, но не и в акции Тони, още по-малко пък на БФБ. В реален бизнес и при спадащи лихви да, но не в акции и то на нашата борса. Това никога не бих направил! Може би разсъждавам така защото твърде отдавна съм прехвърлил 20-те ... Казваш някой си бил теглил кредит и инвестирайки го в "най-лошите времена" на БФБ спечелил, върнал си кредита и накрая всички яли пили и се веселили... Прекрасно, браво! Бих поздравил всеки човек спечелил от тотото Тони, макар самият аз да не играя тото. Цялата история е много хубава и примамлива, но има един много малък проблем. Проблемът е, че е много трудно да се определи кога точно започват и кога вече са свършили "най-лошите времена", защото нали се сещаш какво ще стане с инвестицията ти, ако вземеш че не уцелиш момента. На никого не го пожелавам. Нека и аз споделя какво съм научил от един доста заможен (за българските стандарти) човек, когото имам шанса да познавам и чието мнение съм търсил по въпроса за инвестициите в акции. Та той разсъждава така: "Не инвестирам в бизнес или пазар, който е извън моя контрол или който не разбирам". Кратко и ясно. Той няма акции.

Накрая бих искал да припомня латинската сентенция "Festina lente!" (бързай бавно) и българската поговорка "Който бърза, далеч не стига". Предпочитам ги пред принципа на Модерния ляв - "Койту играй пичели, койту ни играй ни пичели...". Успех на всички!
                            Last edited by Чичо Манчо; 07.03.2015, 12:13.
                            Vanitas vanitatum...

Коментар

• Погледнете го от обратната страна.
                              Примерно вземате кредит 100 хилки - нещо, което не всеки може да го направи.
                              Лихвата е да кажем 7%. След 5 години Софикс е 1 000 пункта, т.е. +100% - евентуално.
                              За това време си платил лихви 35 000 лева грубо.
                              Взел си дивиденти примерно 17 500 лева.
                              на петата година продаваш, погасяваш кредита и ти остават едни 82 500 лева.
                              С тези пари богат няма да си станал определено.
                              Рисковете, които си носил - може и да не стане Софикс 1 000 пункта, може твоите компании да не са от най-растящите.
                              Отделно, за да гушнеш кредит 100 хилки доста неща трябва да имаш - първо банката да ти даде този кредит, второ предишен портфейл от 50 хилки е доста рисковано + още 100.
                              Трябва преди това да си имал поне 300 -400 хилки, за ад рискуваш с нови 100.
                              Обаче ако си имал твои 300-400 хилки и пазарът порасне два пъти - защо ти е да рискуваш и да се разправяш с кредити за тези 82 нови хилки печалба - няма смисъл.
                              Цялата работа допира до ръста на пазара. За два пъти ръст за пет години нищо не си заслужава да правиш.
                              Друго беше 1999-2002г - тогава да купуваш - заслужаваше си. И земята на 150 лева да я гушваш и сами да те търсят продавачите, а не ти тях.
                              Просто времето е пропуснато. Сега и сравнително голяма заплата да вземаш - много е трудно да направиш нещо съществено, защото ще те спират разходите за живот и скъпите активи.
                              Last edited by fortiss; 07.03.2015, 10:35.

Коментар

• Нека разгледаме тезата от друга гледна точка - ТРАНЗАКЦИОННИ РАЗХОДИ

Аз съм обикновен работещ в БГ взимащ приличната дори за СФ заплата от 1 000лв. Наскоро чух че дори служител на Пайниър Инвестмънтс в СФ взима 1 000лв така, че нека се спрем на тази сума.
                                Успявам да отделям за инвестиции ежемесечно 100лв, другите са за наем или ипотека, храна, живеене сега щото сме на 20г., семейство и т.н., абе 10% от месечния доход за инвестиции е добър процент. Та имам три варианта:

1. Спестявам, спестявам спестявам да станат 2-3 000лв и купувам, но така ще минат 2 години а аз мисля че сега е евтино и че след 2-3 години цените ще са по-високи или че Софикс ще е 750 или дори 1 000!

2. Купувам ежемесечно превеждайки мойте 100лв на ИП, защото смятам че сега все още е уникално евтино(то ако смятам че след 3години нивата ще са по-добри просто ще избера други инвестиции ). Отплеснах се, та - давам 2-3лева за банков превод на ппарите до сметката ми в ИП и още 2-3лв за покупка и каква стана тя? Ами аз пак дадох около 6лв или около 6% на 100лв за да купувам всеки месец по малко!!!!

3. Решавам да използвам някой от спестовните планове предлагани от Фондовете и там превеждам ежемесечно 100-те си лева. Каква е сметката - 2-3лв за превод на банката, 2-3лв за разплащателна сметка ако фонда е към някоя банка и 2-4% входна такса и пак отидохме на между 5-8% разходи месечно!!!
                                Last edited by tony1975; 07.03.2015, 22:10.

Коментар

Working...
                                X