IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли акции, които изостават от ръста на БФБ през 2014?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Много хубава тема, интересни мнения и факти.
    Но да ви кажа, единственото доказано изoстанало в ръста на цената, и в същото време и подценено е ФПП. Доказано се вижда както на 3 г., така и на 5 г. графика - единствената такава която е равна - димек имаме цени от кризистните 2009, 2012. Всичко друго на БФБ е на нива от +100-200% от кризисните години. Няма друга такава графика.
    А подценено, понеже имаме едни смешни 14 Милиона Лева маркет кап, на БФБ вече такива капитализации няма, дори малките дружества са на по 30-50 милиона. Отделно повече на БФБ няма и под 0.25 П/Б, а тук е именно такова и то за АДСИЦ с управлявани ликвидни активи от НИ, изплаща дивиденти, финансира се с корпоративни облигации, само секцията награди на сайта им да разгледа човек и остава респектиран - също няма друго дружество на БФБ с толкова награди, И всичко това не за някое смешно дружество в ъгъла, а за такова представено в два идекса: BGBX40, BGREIT. Само акционерната структура да разгледа човек е също достатъчно респектираща - най-големият Пенсионен, най-силните на пазара на НИ в БГ ФПИ (поне според мен), колко ДФ и т.н. Сигурно в света няма толкова подценен РЕИТ.
    За съжаление на много, както и мен де, мисля че няма да остане още дълго така изостанало. Мисля и БРЕФ и ФПП почнаха да правят начални рисунки на бичи флаг и няма начин да не потеглят.

Не е препоръка!

Коментар

• ЧЕЗ изостава. Ама добре така.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Аз за дивиденти си държа МСХ само те като цяло не скрънзят да дават и то почти всяка година повече. Спиди ще ги видим как се развиват - още е прекалено рано да се каже дали тези добри дивидентни практики и добро представяне ще продължи. Софарма дава редовно дивидент, но сега на 4,5 дивидентната доходност няма да достигне 5% дори и да дадат 40% от печалбата като дивидент. Но пък аз съм си ги купувал на под 2,2
        и аз съм доволен от М+С(като изключим оса-то), до тук съм 90% капиталова, отделно дивидент!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
          Не съм фен на имотите. Но. Това ПЕ от 18, както го смяташ (не ми се занимава да изчислявам дали е така) като собственик на имота го зимам АЗ. Аз! Не Бедо, ТИМ, Мустака, Черепа, АЗ! Като тим имат ултра ниско ПЕ мен кво ме грее? Просто в БГ - селяните дет са качили компаниите си на борсата единствената им цел е да гепат кеша без да дават ефективен контрол и после да кажат бай-бай на акционерите. Колко пъти трябва да бъдем излъгани? Или алчността ни размива разсъдъка ни и си правим тънката сметчица - да бе ама тоя път ще ни се размине. Ще ни се размине друг път. Кереза зе кеша на дървените храни при 4.5 за бройка - излъгаха най-нагло в инвестиционния си меморандум кви грандиозни неща ще правят и после кво? Нема пари действайте - стотици милиони!!! И сега като мисирки отново им се връзваме до следващото обиране. - Като при Петрол например. Един избушеняк с останалите най-кирливи бензиностанции в момента, в този момент се търгува с капитализация от 440 милиона! При цена 4. И се покачи с лефче за 1 месец - или 30%. Мустака иска сега нова емисия за 5 кинта, без да броим новата емисия това би дало капитализация по сегашните акции - 550 милиона, 550 МИЛКИ !!! За дружество с 40 милиона отрицателен резултат на година. То само ако им сметнеш активите - не знам колко бензиностации са и петролни бази, но едва ли струват 550 милки бе. Ама мисирките ще се хвърлят и се хвърлят на просото и кълват. Ей тва не мога да го разбера на нашия шибан пазар.
          Интересно дали знаеш на колко е оценена компанията от Газпром през 2012 г....
          И най важното ..
          Това увеличение на капитала прави Петрол от спекулативна компания ,която се продава в края на годината в сериозна инвестиция и серизна печалба при продажба...защото Корп е финансов инвеститор.......
          Говорим за най малко година...
          Интересно че познах че през март ще стане над 3,8...
          През септември ще бъде над 5 лв....
          А увеличението ще бъде направено на 100 % от мажоритара и свързани лица...
          За да не ми се разводнява , купувам на ниското под 4.......
          Отностно Гагарин също се различаване .. не можах да влеза когато се качваше ,сега го правя при спада ...който за мен е временен.. итам върви към търгово....
          За Енерго ПРО сме на еднакво мнение....... над 30...
          не е препоръка...

Коментар

Добре де батко, дай българските.
            Аз за дивиденти си държа МСХ само те като цяло не скрънзят да дават и то почти всяка година повече. Спиди ще ги видим как се развиват - още е прекалено рано да се каже дали тези добри дивидентни практики и добро представяне ще продължи. Софарма дава редовно дивидент, но сега на 4,5 дивидентната доходност няма да достигне 5% дори и да дадат 40% от печалбата като дивидент. Но пък аз съм си ги купувал на под 2,2

Коментар

Аз не говоря само за български, моите са предимно чужди, но и в България има такива компании като и от тях имам.
              Добре де батко, дай българските.
              Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

Малко емоция от моя страна. дай ги тез компании и аз да инвестирам там. Сериозно ти казвам, кои са тез компании на БГ пазар, че не ги знам - дет сега дават -4-5% дивидент, и печалбата им расте с 10% на година. Не казвам, че ги няма, просто ако си открил такива - дай информация. Това единствено може да ти направи услуга - един вид скрита реклама - утре хората ще купят и ще вдигнат цената.

SPDR® S&P Emerging Markets Dividend ETF
                ето ти един пакет от компании с 5% доходност - другия месец чакам първи дивидент!

Коментар

Малко емоция от моя страна. дай ги тез компании и аз да инвестирам там. Сериозно ти казвам, кои са тез компании на БГ пазар, че не ги знам - дет сега дават -4-5% дивидент, и печалбата им расте с 10% на година. Не казвам, че ги няма, просто ако си открил такива - дай информация. Това единствено може да ти направи услуга - един вид скрита реклама - утре хората ще купят и ще вдигнат цената.
                  Аз не говоря само за български, моите са предимно чужди, но и в България има такива компании като и от тях имам.

Коментар

аз се сещам само за една такава, проблема е че от скоро е на пазара и засега е дала само един дивидент, но ако се гледат обещанията на мажоритаря и тази година ще има около 5% дивидент, а и ръста на печалбата всяка година е сериозен
                    Не е препоръка за търговия с акции и ЦК !

Коментар

Не разбирам какво искаш да кажеш. Всеки може да инвестира в каквито си иска компании. Аз предпочитам портфейл от компании които ми носят по 4-5% дивидент, чиято печалба расте с по 10% на година, пред това да се набия в недвижим имот.
                      Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

Не съм фен на имотите. Но. Това ПЕ от 18, както го смяташ (не ми се занимава да изчислявам дали е така) като собственик на имота го зимам АЗ. Аз! Не Бедо, ТИМ, Мустака, Черепа, АЗ! Като тим имат ултра ниско ПЕ мен кво ме грее? Просто в БГ - селяните дет са качили компаниите си на борсата единствената им цел е да гепат кеша без да дават ефективен контрол и после да кажат бай-бай на акционерите. Колко пъти трябва да бъдем излъгани? Или алчността ни размива разсъдъка ни и си правим тънката сметчица - да бе ама тоя път ще ни се размине. Ще ни се размине друг път. Кереза зе кеша на дървените храни при 4.5 за бройка - излъгаха най-нагло в инвестиционния си меморандум кви грандиозни неща ще правят и после кво? Нема пари действайте - стотици милиони!!! И сега като мисирки отново им се връзваме до следващото обиране. - Като при Петрол например. Един избушеняк с останалите най-кирливи бензиностанции в момента, в този момент се търгува с капитализация от 440 милиона! При цена 4. И се покачи с лефче за 1 месец - или 30%. Мустака иска сега нова емисия за 5 кинта, без да броим новата емисия това би дало капитализация по сегашните акции - 550 милиона, 550 МИЛКИ !!! За дружество с 40 милиона отрицателен резултат на година. То само ако им сметнеш активите - не знам колко бензиностации са и петролни бази, но едва ли струват 550 милки бе. Ама мисирките ще се хвърлят и се хвърлят на просото и кълват. Ей тва не мога да го разбера на нашия шибан пазар.
                        Не разбирам какво искаш да кажеш. Всеки може да инвестира в каквито си иска компании. Аз предпочитам портфейл от компании които ми носят по 4-5% дивидент, чиято печалба расте с по 10% на година, пред това да се набия в недвижим имот.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          ей не ги обичаш тия и това е!
                          Аз се опитвам да не гледам пристрастно. Но те имат 140 милиона капитализация. като вземеш медианно ПЕ на БГ 40 в момента около 18 излиза че трябва да правят по 8 милиона печалба за да бъдат средно оценени. Отново - без да се вглеждам кой знае колко - ами че то това им е печалбата от 2008 - т.е. от преди кризата да удари в България.

Та какъв растеж изобщо при положение че в момента пазара ги оценява с печалба от преди кризата. Да приемем че пазара продължи да е толкова благосклонен и да вярва че 8 милиона е лесно постижима печалба. Какъв би бил потенциалния растеж. да кажем че почне да се търгува на ПЕ 30 след 3 години като пазара продължи да смята нормалната печалба за 8 милиона. Че то това прави пазарна капитализация от 240 милиона или 1,7 лева на акция. И това за три години. За какво човек да държи нещо което ще му донесе анюализирана доходност от само 15% при подобен риск.

Грешка съм направил - по 1,9 лева на акция и съответно по 20% анюализирана годишна доходност - което не променя по никакъв начин изводите ми
                          Last edited by ravnovesie; 08.03.2014, 20:29.

Коментар

Каква трета, то едвам започна втората. Ако трябва да ги разбия на вълни, то първата е когато има прекалено много стрес в системата, прекалено много страх. Това натиска всичко и реално се получава отрицателен балон. Нещата пада, защото се очаква да пада. По някое време вече при някой компании оценките им от пазара просто крещят - подценено. И те първи почват да дърпат нагоре - стабилни компании, с голям кеш флоу, с растящи приходи и нисък дълг. Софарма, Албена, МСХ, са типични примери. Като се изключи Софарма, при другите дъното си бе 2009 при големия страх и от тогава само си растят. Едва ли някой може да се оплаче от движение от 14 до 56 лева за албена за 5 години или от 2,5 до 13 за МСХ - аз поне не се оплаквам

Втората вълна идва когато страха изчезне - тогава се преминава към ръст на оценките, поради калкулиране и на растежа. Така наречената експанзия на коефициентите . Тук това почна едвам този януари. През този период е нормално коефициентите на търговия да достигнат нормални равнища - което е трудо да се каже къде е но поне според за българска компания растяща с темпа на България е между 20 и 25 за ПЕ.

И третата вълна идва когато страха напълно изчезне, растежите почнат да се екстраполират без капка срам в бъдещето и почнат да се приемат за нормални ПЕ 30 -40. Ако някой смята че това няма как да се случи пак - да си помисли отново. На имотите например в България в момента ПЕ то им така да се каже е около 18. Ако някой смята че следващите 5 години имотите могат да се удвоят като цени, това предполага че БФБ би трябвало да се търгува на ПЕ 40 че и 50 за по-бързо растящите.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                              Индексите няма много да се повишават, защото няма как 4 -5 добри компании да ги изтеглят до безкрайност колкото и да поскъпват.
                              Иза изоставащи, но те ще продължат да изостават и за напред, не очаквайте да настигат водачите.
                              Богатите ще стават по-богати, защото парите им ще работят за тях, а бедните няма да забогатеят само с две ръце. Същото е и при компаниите.
                              +1

Коментар

А за Еврохолд - ми че то това е една от най-скъпите компании в индекса. Или айде да го кажа без определения за евтино и скъпо една от компаниите с най-раздути коефициенти. В неговата оценка вече има калкулиран толкова много растеж че те трябва да вземат печалба от по 8-9 милиона само за да им изглежда оценката като на останалите които се търгуват. те вече са си в третата вълна така да се каже
                                ей не ги обичаш тия и това е!

Коментар

Working...
                                X