IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данъци при търговия на БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Тук отговорът следва да се търси в посока:
    - небанковите лихви винаги са били облагаем доход,
    - банковите лихви бяха освободени изцяло до миналата година,
    - при последната промяна, лихвите получени от отделни видове банкови продукти, станаха облагаеми.

Коментар

• Първоначално изпратено от dian88 Разгледай мнение
      2. Данъците за лихви не са ли само когато става дума за срочен депозит? За спестовен влог и разплащателна сметка (не знам как ИП води свободните ми пари при него, но няма начин да е срочен депозит) доколкото знам не се дължи лихва?
      Между другото добър въпрос повдигна.
      Банки не удържат лихва, понеже е безсрочен депозита, защо тогава да се плаща данък по олихвени безсрочно свободни пари?

Коментар

• Здравей, мерси за отговорите

Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
        P.S. Да не забравя:
        1. Ако приходите ти като ФЛ /заплати + наеми + борса + ....../ минат на база 12 м. 50 000 лв. задължително се регистрираш по ДДС!
        2. Ако ИП ти олихвява свободните средства при него, трябва да получиш сл. бележка, да ги обявиш и в повечето случаи да платиш данък!
        1. Заплатата не би трябвало да се брои при изчисляване на тия 50000?
        На други места чета: "От Националната агенция за приходите информират, че всяко физическо лице, което е получило повече от 50 000 лв. доход, различен от заплата, задължително трябва да се регистрира по Закона за ДДС в 14 дневен срок от надвишаването на сумата."

2. Данъците за лихви не са ли само когато става дума за срочен депозит? За спестовен влог и разплащателна сметка (не знам как ИП води свободните ми пари при него, но няма начин да е срочен депозит) доколкото знам не се дължи лихва?

Коментар

Здравейте,

как точно се плащат данъците при търговия на БФБ (през инвестиционен посредник) и как се декларира печалбата?
          При разпределяне на дивидент самия ИП удържа данъка, но трябва ли въпреки всичко да подавам данъчна декларация заради този дивидент, при положение че данъка ми е удържан?
          Как стои въпроса с капиталовата печалба? Как се отчита печалбата там? При всяка сделка за продажба на акции ли?
          Примерно разликата между покупната и продажната цена на акциите за всички сделки през миналата година ли? Как се декларира това?

Мерси предварително
          Здравей,
          Наистина колегата е прав има прекалено много информация и лесно можеш да си я намериш ..!
          Ако търгуваш като физическо лице, за всички сделки с ценни книжа /към тях са приравнени и компенсаторните инструменти/ на регулиран пазар на БФБ, доходите от продажба на дялове на борсата или при обратно изкупуване на ДФ и акции на ИД са 100% освободени от данъци.
          Ако получаваш дивидент, то данъка ти се удържа при ИЗТОЧНИКА!
          Дали трябва да се подава данъчна декларация, моя съвет е ПОДАВАЙ!

Ако търгуваш през юридическо лице ситуацията е подобна.
          Разликата е, че като получаваш дивидент то данъка не ти се удържа при източника!
          За обикновени компании не дължиш данък върху дивидента. Разликата е при АДСИЦ. За получения от него дивидент се дължи ДАНЪК тъй като по закон е освободен от корпоративен данък!

Сполай ти!

P.S. Да не забравя:
          1. Ако приходите ти като ФЛ /заплати + наеми + борса + ....../ минат на база 12 м. 50 000 лв. задължително се регистрираш по ДДС!
          2. Ако ИП ти олихвява свободните средства при него, трябва да получиш сл. бележка, да ги обявиш и в повечето случаи да платиш данък!
          Last edited by Konsultant; 23.01.2014, 13:34.

Коментар

• Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
            Информационен център на НАП

ВАЖНО! За да ползвате услугите на Информационния център на НАП от чужбина, е необходимо да наберете номер (+359/2) 9859 6801

На единния телефонен номер за цялата страна 0700 18 700 гражданите и представителите на фирми могат да получават актуална данъчна и осигурителна информация. На телефон 0700 18 700 гражданите могат да подадат и сигнали за корупция.

Телефонното обаждане е на цената на градски разговор от цялата страна. Телефонът работи в установеното за НАП работно време – от 9.00 до 17.30 ч. в делнични дни. Обажданията от мобилни телефони към телефон 070018700 се заплащат по стандартната тарифа на съответния мобилен оператор.

Запитвания могат да се изпращат и на имейл адрес: infocenter@nra.bg
            http://www.nap.bg/page?id=178

пращаш си запитването в НАП, и след няколко дни ти отговарят.
            А пък със тези нямам нищо общо не искам и да имам

Коментар

• Информационен център на НАП

ВАЖНО! За да ползвате услугите на Информационния център на НАП от чужбина, е необходимо да наберете номер (+359/2) 9859 6801

На единния телефонен номер за цялата страна 0700 18 700 гражданите и представителите на фирми могат да получават актуална данъчна и осигурителна информация. На телефон 0700 18 700 гражданите могат да подадат и сигнали за корупция.

Телефонното обаждане е на цената на градски разговор от цялата страна. Телефонът работи в установеното за НАП работно време – от 9.00 до 17.30 ч. в делнични дни. Обажданията от мобилни телефони към телефон 070018700 се заплащат по стандартната тарифа на съответния мобилен оператор.

Запитвания могат да се изпращат и на имейл адрес: infocenter@nra.bg
              http://www.nap.bg/page?id=178

пращаш си запитването в НАП, и след няколко дни ти отговарят.

Коментар

В интерес на истината се поразтърсих преди да пусна темата, гледах и тоз линк и не можах да намеря отговор. В този линк не виждам нищо за данъчна декларация и за капиталовата печалба...
                абе толкова ли много печелиш, че чак за данъци си се притеснил аз да напраа милион пък тогава ще си троша хатъра как да лъжа и мажа да избягам от данъци, кой ти обябява в БГ данъци на акций ?? За 4 - 5000€ на година кой те гледа бе братче превеждай си там малко кротко и тихо и тва е ..
                Зависи ако са от БФБ не знам дали съобщават директно на данъчните нещо моя брокер е навънка и данъчните не ги интересува и тва е за сега

Коментар

• В интерес на истината се поразтърсих преди да пусна темата, гледах и тоз линк и не можах да намеря отговор. В този линк не виждам нищо за данъчна декларация и за капиталовата печалба...

Коментар

• На 25 години стана, на пазари се засили, Гугъл поне ползвай...Даже днес пак повдигаха май тук въпроса.

http://www.bse-sofia.bg/?page=Taxation&language=bg

Коментар

• Данъци при търговия на БФБ

Здравейте,

как точно се плащат данъците при търговия на БФБ (през инвестиционен посредник) и как се декларира печалбата?
                      При разпределяне на дивидент самия ИП удържа данъка, но трябва ли въпреки всичко да подавам данъчна декларация заради този дивидент, при положение че данъка ми е удържан?
                      Как стои въпроса с капиталовата печалба? Как се отчита печалбата там? При всяка сделка за продажба на акции ли?
                      Примерно разликата между покупната и продажната цена на акциите за всички сделки през миналата година ли? Как се декларира това?

Мерси предварително
                    Working...
                    X