IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

При какъв размер на портфейла ще спрете работа?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
    понеже темата май стана "как да живеем на село с 500 кинта месечно" да взема да ви задам един въпрос: Колко от вас са ходили на село за повече от 1 ден га колят праситу или га е прекипелу винуту и втасало зелйету?
    Много си е добра даже темата, пак е икономическа, как да живеем с най-малко гърчене.
    Аз имам добър опит със селото, много време съм живял и на село, е не само там, но и лозе съм копал, и царевица, и животни знам как се гледат, физическата работа не е нещо което може да ме изплаши. Дори е отморяваща за човек които с години живее в стрес покрай работата си. Сериозно, не се майтапя.
    С 500лв. можеш преспокойно да живееш на село със семейство. Стига да не си мързелив и да лежиш по цял ден или да стоиш пред лаптопа и да гледаш тъпо. Поддръжката на къща на село също не е нещо скъпо, реално ако е построенна както трябва, почти няма разходи за поддържка. По една боя на няколко години, покрив с цигли издържа над 10г. и кусур до ремонт, изобщо не е висок разхода. Аз познавам много хора в столицата които се топлят на дърва, същият труд е ако го правиш и на село.
    Обаче големият плюс на селото е спокойствието, истинското спокойствие. Като искаш пак можеш да инвестираш, но поне не си постоянно вързан само за това да мислиш. Ето сега като направиш виното, след месец и нещо ще е готово, вечер като заседнеш със съседа и гледай какво разпускане пада. Дойде ли Ноември и работа почти вече няма, и така цяла зима. После пролетта е гърч, но поне ти е приятно като се стопли времето.
    А някой беше казал какво ще правиш като направят запиване комшиите ... Е този човек не е ходил на село. Ами като запиват комшиите и ти си там, много ясно. Нали после и ти като вземеш да черпиш и те ще дойдат. На село всички се знаят, няма деление като в града.

Коментар

• Първоначално изпратено от tea_cup Разгледай мнение
      Хвана ме Аз така и не успях да отида на дори екскурзия в чужбина, тази липса ще ме мъчи цял живот. Българското, френското и английското село си делят първенството по уреденост и условия за живот, а аз така и не ги видях
      Не знам за друго ,но френското село е отврат!!!Ама то е 300 жители!!!Оттам нагоре е град!!

Коментар

• Първоначално изпратено от van05 Разгледай мнение
        Дефинирай ,амиго градски и селски айпита?Близко населено място не винаги означава "село" със съсед с прасенце и кочинка.Макар бих оприличил кочини повечето бетонни гета наречени квартали.
        Излез и виж в бяла държава КЪДЕ живее средната им класа (тези със селските аипита) и виж вся останалая сволач дошла от цял свят къде живее в даунтауна ин блокхаус.
        След това разделяй на столичани,селяни,граждани и прочие.
        А анкетата е подвеждаща.Трябва да има отговор.Не бих напуснал работа(отказал се от бизнеса) колкото и пари да съм спастрил и вече работя за удоволствие.
        Хвана ме Аз така и не успях да отида на дори екскурзия в чужбина, тази липса ще ме мъчи цял живот. Българското, френското и английското село си делят първенството по уреденост и условия за живот, а аз така и не ги видях

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          В нормална ситуация депозитите дават отрицателна реална доходност. Което всъщност е масовата ситуация и в България с изключение сега от 2009 насам. Вече реално краткосрочните депозити отново са с отрицателна доходност. В момента например средната инфлация е 3,3%.

Но да приемем, че в дългосрочен план реалните лихви по депозитите ще са с 2% под инфлацията. Това е всъщност доста оптимистична гледна точка защото в годините преди кризата реалната доходност бе над -5%. но да приемем -2%. Така се получава че за 10 години човек губи 19% от спестяванията си - и то ако капитализира лихвата. За 20 години губи 33% от спестяванията си - ако през тези 20 години не е похарчил нито лев.
          Ехей,значи това милионче ще ми стигне за 60 години пенцийка!!!Ама другото що да го правя!!!

Коментар

• В условия на отрицателни реални лихви по депозити и кредитен бум, всъщност най-добрата форма на спестяване е задлъжняването

Коментар

• Грую - аз тоже ного-ного обичам ароматът на току-що прекопаната земя напролет и зная какво - мотика.

Иначе си трагически прав - не само за туй,че селяшкият труд не е лек, но и за гнусотняшката напаст, опустошила и обезлюдила огромни региони в България. Ето - и в Блиц чета преди малко как възрастен лозар бил принуден да разстреля с ловджийската лупара хъхряк крадец нахълтал в лозето му посред бял ден да граби... за нещастие старият добряк заредил лупарата с патрони за пилци, а не за глиган - затова мангалът вместо да е разпарчетосан, само е приет в болница за наша сметка.

Аз сериозно мисля да говоря с комшиите да оползотворим покривът на блокът - да завъдим свинки, кокошляци, пуяци, доматки да посадим и чушляци и лебеници и каквото друго ни кефи, може и пчелици да завъдим.

На покривът на блокът Хъхрю по-трудно ще покатери.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от tea_cup Разгледай мнение
                Замислих се за възрастта на потребителите, които пишат за село тук. Като гледам повечето са на възрастта, когато човек вече вижда признаци на прегаряне и започва да се замисля за т.нар. дауншифт - забавяне на темпото или пълна промяна на живота. Хубавото на дауншифта е, че е временно състояние, и след като се надишат на чист селски въздух и на този от съседската кочина, обикновено се връщат към предишния си живот само с леко разместени приоритети Т.е. малко вероятно е да се стигне до масово влизане в Инвестор.бг от селски айпита
                Дефинирай ,амиго градски и селски айпита?Близко населено място не винаги означава "село" със съсед с прасенце и кочинка.Макар бих оприличил кочини повечето бетонни гета наречени квартали.
                Излез и виж в бяла държава КЪДЕ живее средната им класа (тези със селските аипита) и виж вся останалая сволач дошла от цял свят къде живее в даунтауна ин блокхаус.
                След това разделяй на столичани,селяни,граждани и прочие.
                А анкетата е подвеждаща.Трябва да има отговор.Не бих напуснал работа(отказал се от бизнеса) колкото и пари да съм спастрил и вече работя за удоволствие.

Коментар

• В нормална ситуация депозитите дават отрицателна реална доходност. Което всъщност е масовата ситуация и в България с изключение сега от 2009 насам. Вече реално краткосрочните депозити отново са с отрицателна доходност. В момента например средната инфлация е 3,3%.

Но да приемем, че в дългосрочен план реалните лихви по депозитите ще са с 2% под инфлацията. Това е всъщност доста оптимистична гледна точка защото в годините преди кризата реалната доходност бе над -5%. но да приемем -2%. Така се получава че за 10 години човек губи 19% от спестяванията си - и то ако капитализира лихвата. За 20 години губи 33% от спестяванията си - ако през тези 20 години не е похарчил нито лев.

Коментар

• понеже темата май стана "как да живеем на село с 500 кинта месечно" да взема да ви задам един въпрос: Колко от вас са ходили на село за повече от 1 ден га колят праситу или га е прекипелу винуту и втасало зелйету?
                    Ама вие имате ли предства какво е това? Че май само бате Пешо е помирисвал земята след прекопаване с мотика (мотиката е едно такова земеделско сечиво за копане, а не е заведението в края на Банско или изриазното средство, с което обозначаваме колко сме се напили)? А мангалите? Щото в София е лесно - не ходиш във Факултето/виетнамските/филиповци/Хр. Ботев и т.н. и не ги виждаш или я видиш 2-3-ма по кофите в центъра или с метлата, я не, ама на село не е така, там са ти съседи. А селянията, безбрежната селяния - в София е лесно, ако не е някоя огромна мутра, просто викаш ушевите и те спират музиката в 22 часа, ама я чакай да спреш на бай Генчо купона, че му се е опрасила свинята и таман е сварил новата ракия - ихууууу? Ами здравеопазване - в София е лесно: заболи те минимално, градксия транспорт и си в пирогов за 5 минути, а на село не е така, то в близкия град е твърде вероятно да няма доктор, та на село, пък и таксита няма, за градски транспорт дори и не говорим и ако няма кой да те закара, линейката идва горе-долу 1-2 часа след като вече си умрял... и т.н. и т.н.

Хайде да не си говорим глупости, че малко няма смисъл. Колкото до темата - много зависи, но да предположим, че говорим само за разходите на един човек, без тежести (жена/мъж и/или деца), то сумата около 2000 лв (при положение, че няма заеми и/или лизинги) е напълно достатъчно и стига без проблеми за всичко, включително и за збавления от различен тип+поне 2 екскурзии в чужбина. Това прави 25К годишно или така, както е формулирана анкетата, трябва да имаш минимум 300К сухо (плюс собствено жилище), за да си сравнително спокоен. И все пак всеки знае себе си
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Ще го разлгедам на спокойствие по-късно, мерси, че сега съм зает да печатам

Първоначално изпратено от Hunter of fools
                      Лесно няма!
                      Особено в сегашната система на живота ни - базирана на дълг и робство.
                      Човешката алчност и глупост - са безмерни.
                      Нищо не познаваш

Ето ти един линк http://zhivoselo.blogspot.com/

Едно младо семейство.
                      Това са хора,които мислят,решават и действат - не се страхуват да живеят..

Коментар

• Първоначално изпратено от karl1957 Разгледай мнение
                        Oscar de la Hoya ами иска се смелост братко, а тебе те е страх виждам..за по сигурно си купи физическо злато и в земята, ама и там риск- бият мутрите и сам си го вадиш..Няма инвестиция без риск..няма печалба без риск..Ако четеш тук за хора , които само печелят- ти сам си реши дали е вярно...
                        Ами страх ме е, защото говорим не да се рискуват 500-1000 лв на ротативки, а примерно всичките ти спестявания.Това първо.

И второ, идеята е след като си се бъхтал цял живот с притеснения по бизнес, работа и т.н, да живееш спокойно, а не да гледаш през час котировките или да се чудиш как върви цената на пшеницата тази година.

Така че, за мен депозитът остава без алтернатива за описанат ситуация.Не че съм събрал 1 мил и се чудя какво да ги правя, разбира се

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                          С възрастта нещата се променят.Едно е на село да живее цяла фамилия от 7-8 човека друго е само двама.Аз лично смятам че хора които са родени и живели в голям град няма да отидат на село.Те не са свикнали на такъв живот и промяната ще ги побърка.И проблема не е че няма къде да си харчат парите до града винаги може да се отиде.Ми зимата си требе един да дежури на камината и слага дърва.Изобщо за градски хора най добре е да ходят в някоя селска къща за няколко дена и да си платят.
                          Замислих се за възрастта на потребителите, които пишат за село тук. Като гледам повечето са на възрастта, когато човек вече вижда признаци на прегаряне и започва да се замисля за т.нар. дауншифт - забавяне на темпото или пълна промяна на живота. Хубавото на дауншифта е, че е временно състояние, и след като се надишат на чист селски въздух и на този от съседската кочина, обикновено се връщат към предишния си живот само с леко разместени приоритети Т.е. малко вероятно е да се стигне до масово влизане в Инвестор.бг от селски айпита

Коментар

• Животът на село с този труд, за който пишем тук не е никак труден. Едно е да имаш доходи и да си ръчкаш 1-2-3 декара със зеленчуци, дръвчета или само трева, а съвсем друго е да чакат на тази нива да те храни като последен вариант за съществуване.
                            Дежуренето на печката за дървата може да се избегне с парно. Има и други подобрения, които може да се направят, за да се доближи човек до градския живот.
                            Животните се явяват проблем, но и там има някакви решения да можеш да се откъснеш за няколко дни.
                            Всъщност темата е не къде ще живееш ако утре напуснеш работа, а какъв портфейл трябва да имаш
                            Аз бих заложил на земя и няколко акции с дивидент. Може да използваш и някакви умения за страничен доход ако не те товари много.

Коментар

• Oscar de la Hoya ами иска се смелост братко, а тебе те е страх виждам..за по сигурно си купи физическо злато и в земята, ама и там риск- бият мутрите и сам си го вадиш..Няма инвестиция без риск..няма печалба без риск..Ако четеш тук за хора , които само печелят- ти сам си реши дали е вярно...

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                                С възрастта нещата се променят.Едно е на село да живее цяла фамилия от 7-8 човека друго е само двама.Аз лично смятам че хора които са родени и живели в голям град няма да отидат на село.Те не са свикнали на такъв живот и промяната ще ги побърка.И проблема не е че няма къде да си харчат парите до града винаги може да се отиде.Ми зимата си требе един да дежури на камината и слага дърва.Изобщо за градски хора най добре е да ходят в някоя селска къща за няколко дена и да си платят.
                                Петре не си прав на 100 %.Само отчасти.Пътуване почти ежедневно до близко населено място вече не прави впечатление.С удобен автомобил с нисък разход на гориво и без наченки на чешене на егото за голямо прасе харчещо 20 литра бенц.(или както казвам аз 2 тона желязо за возене на 1 торба лай*на)За дежуренето пред камината мога да ти предложа да си монтираш автоматичен котел или пелетна камина с ГСМ управление.И преди да скокнеш че са скъпи пелетите ще ти кажа че напълно сам можеш лятото да си произвеждаш пелети с инвестирана сума около цената на камината.С две думи отоплението не е проблем нито финансов нито хамалогия.Те така за предимствата и недостатъците.
                                Ванко файв.

Коментар

Working...
                                X