IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До колко сигурни са парите ни в акаунта на брокера?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Зарата,

Я те питам какъв е начина от акции купени през ИП да ги продавам извън борсово?
    Не ми е ясно нещо процедурата вадя депозитарна разписка от ЦД доказваща акциите и после ...
    Това го питам не за друго, щото преди бяха ме питали въпрос, ако имам акции като физ лице но искам да ги прехвърля на ЮЛ, как става да си ги купя от себе си. Бях казал за джиросване или най-добре увеличение на капитал, чрез тези ценни книги, но пак става онзи номер с ходенето до ЦД и взимането на акции, като се презкача посредника.
    Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• по-вероятно е според мен сам да се прецакаш и да загубиш пари, като купиш неподходящи акции, отколкото ИП-то да фалира и да не получиш нищо
      така че споко
      “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от jaxx Разгледай мнение
        За инвестиционен посредник говоря.
        Примерно - днес си купувам 1000 акции от дадено дружество през даден ИП и съответно в централния депозитар тези акции се записват на мое име. Има ли вариант, при който след един месец дадения ИП фалира, аз отивам в централния депозитар и се оказва че вече нямам 1000 акции на мое име?
        Такъв вариант - акциите ти да не са на твое име - в ЦД - няма.

Това е сигурно също толкова, колкото и фактът - че НЕ МОЖЕШ сам да отидеш в ЦД.

Защо не поставиш акцента върху същността - че трябва да четеш онова, което НЕ знаеш, а не да поставяш акцента на своите съмнения?

Значи, акциите на твое име - са си АКЦИИ на ТВОЕ ИМЕ! Това не го ли схвана вече? Имаш ПАРТИДА в ЦД на ТВОЕ ИМЕ /задължения на посредника, когато е лицензиран за ТАЯ СВОЯ РАБОТА на пазара/. Всички бъдещи трансфери се уреждат със законите на страната. Ако имаш съмнения в посредника - има регулаторни органи.

Усещам, че имаш някакъв подвъпрос, ама не можеш да го зададеш... Дали тоя, незададен въпрос - не е свързан с някаква подсметка, по която посредникът е завел някакви регистрирани в миналото акции. Ако е така - ето ти и отговора: те ще бъдат разблокирани, за да ползваш друг посредник - срещу определена такса. Ако скачаш срещу таксите, то те са нещо напълно нормално, защото тоя посреднит също има разходи. Ако искаш да печелиш като посредник - регистрирай се..... и т.н....

Съветът ми е - не ходи в ЦД - ще си изгубиш времето. Това е в приоритетите САМО и ЕДИНСТВЕНО на органите, които са оторизирани за това...

/между нас казано, голям си инат......, ама и не четеш..., както и да е - само на форуми разчиташ, а тук не сме, за да гадаем какво точно ни питаш..., най-точно инфо - от законите, правилниците и наредбите.../
        If something inspires you, follow it! Henry Ford

Коментар

• Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
          Правиш ли разлика между посредник и притежател?
          Когато ти си купиш акции през даден посредник, брокер, той те свързва с продавача срещу такса/комисионна. То няма никво касателство със собствеността и тези ценни книги се намират в централен депозитат демек там се съхраняват.
          Това, че ти имаш Х акции през посредник Y, това не значи че той е собственик просто посредника ти дава възможността да оперираш през него вместо да ходиш до депозитара нон стоп. И от тук може ти се стори че са при него акциите, като само виртуално тези акции са при брокера, реално са при депозитара!
          Вече съвсем различно си е дилърската работа!
          За инвестиционен посредник говоря.
          Примерно - днес си купувам 1000 акции от дадено дружество през даден ИП и съответно в централния депозитар тези акции се записват на мое име. Има ли вариант, при който след един месец дадения ИП фалира, аз отивам в централния депозитар и се оказва че вече нямам 1000 акции на мое име?

Коментар

Всъщност сега като се замисля, тъй като посредника може свободно да оперира с акциите ми, в случай на фалит предполагам той ще ги е продал предварително ("от мое име"), така че няма да има значение дали се съхраняват при него или на друго място, тъй-като няма да ги има изобщо?

Ако задаваш въпрос, при което някой се впряга КОРЕКТНО да ти отговори, БИ ТРЯБВАЛО да вървиш напред, щом си получил информацията си. Има нет - търсиш, четеш, обогатяваш знанията си.

Но, определено - ти го играеш инатчия... Решил си нещото СИ - и оттук строиш своя теория. Тук вече никой не би могъл да ти помогне, защото ти си си решил вече, че "нямаЛО значение, дали се съхраняват". При това отпада хипотезата в първият ти пост: "...когато купувам акции на БФБ през брокер..."

В такъв случай, съветът ми е - да НЕ купуваш акциите. Така проблемът ти не съществува и вечер ще си лягаш спокоен!... Но - ако мислиш, че има друг начин да купуваш - НЕ през брокер - такъв не съществува. Ако би съществувал, то рискът там би бил хилядократно по-голям.

Успехи!

Коментар

Всъщност сега като се замисля, тъй като посредника може свободно да оперира с акциите ми, в случай на фалит предполагам той ще ги е продал предварително ("от мое име"), така че няма да има значение дали се съхраняват при него или на друго място, тъй-като няма да ги има изобщо?
              Правиш ли разлика между посредник и притежател?
              Когато ти си купиш акции през даден посредник, брокер, той те свързва с продавача срещу такса/комисионна. То няма никво касателство със собствеността и тези ценни книги се намират в централен депозитат демек там се съхраняват.
              Това, че ти имаш Х акции през посредник Y, това не значи че той е собственик просто посредника ти дава възможността да оперираш през него вместо да ходиш до депозитара нон стоп. И от тук може ти се стори че са при него акциите, като само виртуално тези акции са при брокера, реално са при депозитара!
              Вече съвсем различно си е дилърската работа!
              Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Първоначално изпратено от зарата Разгледай мнение
                Пич, ако мислиш, че акциите ти се "съхраняват" при ПОСРЕДНИКА, то не си ли задаваш въпроса, защо именно той се нарича посредник? А каква е според теб ролята на Централният депозитар? А защо ЦД го наричат "банка-депозитар"? Сега, правиш ли връзка между ЦД и някакъв посредник, както и да го наричаш ти?

Коментар

.... Физически в някоя институция съхранява ли се документ че тези акции са мои?

Мерси
                  в централният депозитар

иначе винаги можеш да си извадиш депозитарна разписка за акциите, които притежаващ срещу скромна такса
                  Last edited by ceneto; 02.07.2013, 17:20.
                  “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

Здравейте,
                    когато купувам акции на БФБ през брокер (примерно Карол) акциите се купуват на мое име, нали? Ако в последствие брокера фалира или му се отнеме лиценза или нещо подобно, какво става с моите акции? Аз мога ли да си използвам акциите без да ги достъпвам през сметката на брокера? Физически в някоя институция съхранява ли се документ че тези акции са мои?

Мерси
                    Пич, ако мислиш, че акциите ти се "съхраняват" при ПОСРЕДНИКА, то не си ли задаваш въпроса, защо именно той се нарича посредник? А каква е според теб ролята на Централният депозитар? А защо ЦД го наричат "банка-депозитар"? Сега, правиш ли връзка между ЦД и някакъв посредник, както и да го наричаш ти?

Коментар

• Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа /ФКИЦК/

Фондът за компенсиране на инвеститорите има за цел да съдейства за повишаване на доверието в капиталовия пазар в България, за неговото развитие и стабилност, като осигурява изплащане на компенсация на клиентите на инвестиционните посредници и техните клонове в приемащите държави в случаите, когато инвестиционният посредник не е в състояние да изпълни задълженията си към клиентите поради причини, пряко свързани с неговото финансово състояние.

Фондът за компенсиране на инвеститорите е юридическо лице на самостоятелна издръжка със седалище София.
                      Мнението не е препоръка за сделки с ценни книжа.

Коментар

• До колко сигурни са парите ни в акаунта на брокера?

Здравейте,
                        когато купувам акции на БФБ през брокер (примерно Карол) акциите се купуват на мое име, нали? Ако в последствие брокера фалира или му се отнеме лиценза или нещо подобно, какво става с моите акции? Аз мога ли да си използвам акциите без да ги достъпвам през сметката на брокера? Физически в някоя институция съхранява ли се документ че тези акции са мои?

Мерси
                      Working...
                      X