IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До колко сигурни са парите ни в акаунта на брокера?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Натрий Разгледай мнение
    jaxx,

Фалита на посредника по принцип не би трябвало да има нищо общо с клиентските пари. Те явно са разделени счетоводно, логически и нормативно. Не може ей така да се "бърка" в парите на клиентите и да се плащат разхода на посредника. Нали всеки месец посредниците предават в КФН отчети за финансовото си състояние? Ако има някакъв проблем би трябвало оттам да реагират.
    Посредниците имат капитал от 100 - 200 хил. до 7 - 8 милиона. Все пак тези пари също са гаранция. В сайта на комисията можеш да разгледаш годишни отчети на посредници и да прецениш финансовото им състояние.
    Освен това имат отдели за вътрешен контрол. Трудно мога да си представя, че шайка бандити ще решат да направят посредник, за да ограбят някого. Мисля, че и управителите подлежат на одобрение от комисията.

Но ако толкова се съмняваш, винаги можеш да си разделиш парите на 2 х 40 или както там прецениш. Пак казвам, че финансовата индустрия се крепи на доверието и се присъединявам към колегите, които обърнаха внимание, че е по-важно в какви акции инвестираш, защото загубата от "лоши" акции е по-вероятен сценарий.
    Наистина съм с впечатление, че доста добре урегулираха законовата рамка на небанковите финансови институции, а КФН-то следи за спазването на нормативите и раздава правосъдие /и лицензи/...

Така е и при застрахователните брокери, които внасят фиксираната сума, преди лицензирането си /гаранция/, която е условие, за да бъдат разглеждани като кандидати... Освен това - поддържат сметка, от която не могат да дърпат. В нея правят преводи към клиентите съответните застрахователи, след като са определили дължимото обезщетение...

Т.е. - парите на клиентите на брокера - са си техни /докато не си ги дръпнат от сметката/, а брокерът няма никакви права над тях, независимо, че той открива самата сметка...

Много неща има в регламентите, а ние - ако се интересуваме - БИ ТРЯБВАЛО да черпим вода "от извора"..., но това не се отчита от всички /"инвеститори"/
    If something inspires you, follow it! Henry Ford

Коментар

• Благодаря на всички за отговорите. Мисля че получих достатъчно информация по въпросите които ме вълнуваха по темата.

Коментар

• Първоначално изпратено от jaxx Разгледай мнение
        Здравейте,
        когато купувам акции на БФБ през брокер (примерно Карол) акциите се купуват на мое име, нали? Ако в последствие брокера фалира или му се отнеме лиценза или нещо подобно, какво става с моите акции? Аз мога ли да си използвам акциите без да ги достъпвам през сметката на брокера? Физически в някоя институция съхранява ли се документ че тези акции са мои?

Мерси
        Чакай сега аз да те понаплаша малко
        Пич,има една тема за Реал Финанс,малко по-назад... потърси я,прочети какво казват хората и НИКОГА,АМА НИКОГА НЕ ИНВЕСТИРАЙ НА БФБ !!!
        Затвори си буркани с домати и се радвай на живота!
        Only God Can Judge me...

Коментар

• jaxx,

Фалита на посредника по принцип не би трябвало да има нищо общо с клиентските пари. Те явно са разделени счетоводно, логически и нормативно. Не може ей така да се "бърка" в парите на клиентите и да се плащат разхода на посредника. Нали всеки месец посредниците предават в КФН отчети за финансовото си състояние? Ако има някакъв проблем би трябвало оттам да реагират.
          Посредниците имат капитал от 100 - 200 хил. до 7 - 8 милиона. Все пак тези пари също са гаранция. В сайта на комисията можеш да разгледаш годишни отчети на посредници и да прецениш финансовото им състояние.
          Освен това имат отдели за вътрешен контрол. Трудно мога да си представя, че шайка бандити ще решат да направят посредник, за да ограбят някого. Мисля, че и управителите подлежат на одобрение от комисията.

Но ако толкова се съмняваш, винаги можеш да си разделиш парите на 2 х 40 или както там прецениш. Пак казвам, че финансовата индустрия се крепи на доверието и се присъединявам към колегите, които обърнаха внимание, че е по-важно в какви акции инвестираш, защото загубата от "лоши" акции е по-вероятен сценарий.

Коментар

• jaxx голяма тема си отворил. Тя би имала смисъл, ако имаш една голяма, по твоя преценка, сума си решил да вкараш в БФБ ей така на посоки. Тогава ще имаш основания да се притесняваш доколко са защитени парите ти. Хайде, разгледай другата възможност, правиш си едно сериозно проучване - кои са най- добрите ИП в България- разходи, услуги, история; как са уредени интересуващите те въпроси законово. За това второто, колегите са ти дали достатъчно инфо, а за проучването на ИП си е само твоя работа. От опит ти казвам, че това ти е малкият проблем. По-големият е да не изгубиш парите си САМ, с неразумни инвестиции. А за диверсификация по ИП - не знам дали си заслужават усилията да поддържаш две платформи, да разиграваш две стратегии, а и да се пазиш да не търгуваш сам със себе си.
            Успех ти желая.

Коментар

• Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
              Зара, аз като го разбирам човека си говори днес вкара 10к и утре фалира ИП кво се случва с кинтите му щото реално няма сделка през ЦД за ПП на ЦК.
              Иначе за каква диверсфицикация на ИП говори .....

Срещу вкарани пари той получава ордер за извършване на определени услуги. ИП фалира и той се нарежда между кредиторите на д-вото, които ще бъдат овъзмездени според своят ранг в списъка на кредиторите...

...ако е останало имущество...

Ако не е останало - тогава идва на помощ фонда...

Въпросът е, защо ще фалира едно - единствено д-во - точно избраното от него? Има ли предпоставки за това в международен план? Ако има такива - къде е тръгнал "инвеститорът" - да се навира между шамарите в най-неподходящият момент? Ако е срив с мащабите на 1928 - никакъв компенсационен фонд не може да му помогне в суматохата..., а в сегашните времена - се пуска печатницата и цялата тежест я отнасят "масовите инвеститори" , т.е. - такива като нас.../който няма - още повече няма да има.../

Коментар

• Изтеглиш ли късата клечка.....

http://en.wikipedia.org/wiki/MF_Global

Коментар

• Първоначално изпратено от зарата Разгледай мнение
                  3. за всяка промяна в статута на ТВОИТЕ акции - се изисква ТВОЯ заверка
                  в случай на нареждане по телефона или през софтуеъра в интернет, МОЯТА заверка е твърде виртуална. така че не виждам какво им пречи да го направят и без нея.

2 въпроса:

- Искаш да кажеш че ако държа пари в кеш в сметката си в ИП (без да съм купил акции) - ако държа 80к в едно ИП или ако държа 40к в 2 ИП - риска ми няма да се промени?

- Ако имам акции купени през ИП, искаш да кажеш че риска е по-малък да си загубя акциите, отколкото да си загубя парите по сметката в ИП-то? (Под риск разбирам - "нещо" се случва със самото ИП). На мен не ми изглежда така - акциите са мои, но ИП-то може безпроблемно да ги продаде и прехвърли в СВОЯ сметка.

Коментар

• Първоначално изпратено от зарата Разгледай мнение

Последно: ако стане нещо с някой ИП - в общият случай това ще е природен катаклизъм или тотален борсов срив
                    Това в България ли? Според мен изобщо няма да го отразим

Коментар

• Зара, аз като го разбирам човека си говори днес вкара 10к и утре фалира ИП кво се случва с кинтите му щото реално няма сделка през ЦД за ПП на ЦК.
                      Иначе за каква диверсфицикация на ИП говори .....
                      Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Първоначално изпратено от jaxx Разгледай мнение
                        Да, точно за диверсификация говоря.
                        Не, не мисля че инвестирам в ИП, но парите ми са в тяхна банкова сметка без значение дали това се води инвестиция или не. (Казвам пари, тъй като стана ясно че ИП би могъл да превърне сам акциите ми в пари, така че оттук нататък нека говорим само за пари, а не за акции).
                        Ако фонда гарантира 40000 лева в случай че нещо стане с даден ИП, какво му е смешното ако искам да вкарам повече пари през ИП, да ги разпределя в няколко ИП?

...ти и от иронични подмятания не разбираш, май......, ама почвам да мисля, че ме бройкаш нещо..., защото не може да има толкова неориентирани хора, които са подхванали тая материя...

Правя последен опит - и който можал - разбрал...

ИП не може да превърне акциите ти в пари, защото:

1. акциите ти не са при него
                        2. акциите ти са регистрирани в ЦДепозитар
                        3. за всяка промяна в статута на ТВОИТЕ акции - се изисква ТВОЯ заверка
                        4. всичко друго, което е направено не по твоя воля - нарушава законите в тая страна, а фалшификациите се наказват от закона

....едва ли, ако някой фалшифицира нечии документи за собственост - би се стигнало до изплащане на гаранция от фонда, защото с ИП едва ли ще е "станало нещо", както ти казваш горе, а фалшифицирането няма да е извършено от ИП, а от някой служител, на когото /ВЕРОЯТНО/ ще потърсят персонална отговорност, а направените от него фалшификации - биха били компенсирани от личното му имущество...

/коментарът не претендира за точност - но и казусът е зададен достатъчно повърхностно, за да могат да се изчерпат тук всички варианти/

Последно: ако стане нещо с някой ИП - в общият случай това ще е природен катаклизъм или тотален борсов срив - тогава никой няма да получи нищо..., иначе - ти сам не разбра ли, че парите ти не стоят в ИП, а срещу тях ИП ти дава едни други хартийки, наречени депозитарни разписки..., междувременно парите ти са отишли в сметката на ДОСЕГАШНИЯТ собственик на акциите, които ти си купил...

...аз съм до тук - който желае, може да продължи до зори...

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ubaka Разгледай мнение
                          това , не знам далЕ ще го
                          видим некога в бантустанско ип
                          Що бе, имаме си клирингова къща Що да си нямаме и таквоз

Коментар

• И после манипулация по позициите

Коментар

• това , не знам далЕ ще го
                              видим некога в бантустанско ип
                              Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                              Аз говоря за пари Но при недобросъвестност и с акциите е същото.
                              Какъв е фондът? Колко пари има в него? Държавата като кредитор преди юзърите с акциите ли е?
                              Лично аз предпочитам да виждам ей тва
                              Securities Investor Protection Corporation (SIPC) provides insurance of up to USD 500,000 with a cash sublimit of USD 250,000.
                              Някак по успокояващо е

Коментар

• Първоначално изпратено от Hunter of fools
                                Ти пък кво у кряка маалата за 100к
                                Нищо не укряквам. Аз ще ги набухам у 10 ИП-та по 10 Освен ако не се окаже, че във великия фонд има 9

Коментар

Working...
                                X