IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До колко сигурни са парите ни в акаунта на брокера?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от зарата Разгледай мнение
    Ама наистина си безнадежден случай...

Хайде сега - да ти задам малко въпроси:

Защо ще ги разделяш, тия ми пари, риск ли смяташ, че диверсифицираш?
    Смяташ ли, че инвестираш парите в ИП?
    Да, точно за диверсификация говоря.
    Не, не мисля че инвестирам в ИП, но парите ми са в тяхна банкова сметка без значение дали това се води инвестиция или не. (Казвам пари, тъй като стана ясно че ИП би могъл да превърне сам акциите ми в пари, така че оттук нататък нека говорим само за пари, а не за акции).
    Ако фонда гарантира 40000 лева в случай че нещо стане с даден ИП, какво му е смешното ако искам да вкарам повече пари през ИП, да ги разпределя в няколко ИП?

Коментар

• Идеята ми бе,че тук риска е от много посоки -нелоялен мажоритар,разводняване на акциите,некоректно търгово и т.н.Много са подводните камъни и въпроса за продажбата им без твоето знание е най- малкият дерт.

Коментар

Но - тръгне ли да се срива една система, ти заеВИ - НЯКОЙ ИЗОБЩО ДА МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА НЕЩО....
        Та казваш колко пари има в този фонд?
        Който го е страх от мечки - не ходи в гората.

Коментар

• Но - тръгне ли да се срива една система, ти заеВИ - НЯКОЙ ИЗОБЩО ДА МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА НЕЩО....
          If something inspires you, follow it! Henry Ford

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
            Не виждам защо скочихте върху човека. Задава абсолютно нормален въпрос. Та казвате, какво се случва ако брокерът ми в БГ при когото са ми 100К фалира? Ами в общи линии паричките отиват във вечните ловни полета на парите
            Разбира се, ще му дадеш грешна представа за нещата, особено след твоят пример...

Да припомня неговият казус, който няма общо с твоят:

1. Той желае да закупи определен брой акции на БФБ.
            2. Той се обръща към посредник.
            3. Посредникът регистрира сделка за желаният от него обем на БФБ.
            4. Посредникът извършва всички процедури по прехвърляне на собствеността, вкл. - и регистрацията на придобитите акции в ЦД.
            5. ЦД издава депозитарната разписка на името на преобретателя на акциите.
            6. Посредникът предава ДР на новият собственик, който заплаща направените разходи по действащите тарифи.

Какво общо има твоят случай, когато парите, с които търгуваш - стоят при брокер?

Извън горното, моето мнение е, че Мунчо мисли, че когато си купи хляб в супера и плати на касата, то касиерката отнася парите му в къщи...Предполагам, има и други, които търгуват на БФБ, дават пари на брокер, получават ДР, а после мислят, че паричките си остават в посредника...Оттук - хартия /въпреки и депозитарна разписка/ - не можгат да сравнят с пари /които са друга хартия/....

Така, примерът ти е много неподходящ за тоя човек и съвсем ще го объркаш...

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
              Аз говоря за пари Но при недобросъвестност и с акциите е същото.
              Какъв е фондът? Колко пари има в него? Държавата като кредитор преди юзърите с акциите ли е?
              Лично аз предпочитам да виждам ей тва
              Securities Investor Protection Corporation (SIPC) provides insurance of up to USD 500,000 with a cash sublimit of USD 250,000.
              Някак по успокояващо е
              +1
              "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                Ама вземете се разберете! За пари при посредник ли говорите или за акции
                Аз говоря за пари Но при недобросъвестност и с акциите е същото.
                Какъв е фондът? Колко пари има в него? Държавата като кредитор преди юзърите с акциите ли е?
                Лично аз предпочитам да виждам ей тва
                Securities Investor Protection Corporation (SIPC) provides insurance of up to USD 500,000 with a cash sublimit of USD 250,000.
                Някак по успокояващо е

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                  Ама вземете се разберете! За пари при посредник ли говорите или за акции
                  Разбрахме се отдавна - за парите говорим. (а акциите посредника не му е трудно да ги обърне в пари ако реши)

Коментар

Ако смяташ, че посредникът НЕ Е ТАМ, за да печели постоянно от дейността си, а е там - за да те прецака, с което да му отнемат лиценза и завинаги да изчезне от пазар, на който - само за лицензите и разрешенията са платили досатъчно и от който пазар реализират приходи и поддържат компетентни екипи /и това, за да овътрят Мунчо с някакви хилки - и да бъдат вовеки заклеймени/..., ми - къде си тръгнал с това недоверие?
                    ДДС нали знаеш как се източва - прехвърлят фирмата на някой бездомник, и всички измами ги прави бездомника. Ако посредника не му вървят нещата и е пред фалит и без това, не го знаеш какво може да направи.

Като се има предвид че не толкова отдавна фалираха банки в България, а още по-наскоро и такива в Кипър, човека си е съвсем прав да се интересува от тези въпроси. То по твоята логика и в цяла Европа са малоумни че гарантират депозитите на хората до 100 000 евро. Те и банките имат за цел да печелят постоянно от дейността си а не да фалират.

При посредниците рисковете са много повече от колкото при банките, тъй като при проблем с банка правителството ще направи всичко само да не фалира, но за някакъв посредник никой няма да му пука.

Аз лично ползвам за посредник една от банките. Ако служител на банката направи някаква злоупотреба, съм спокоен че банката има достатъчно активи да покрие загубите. Спомням си когато преди години ПИБ имаше някакви ликвидни проблеми, от БНБ и правителството бяха казали че ще и осигурят всички необходими средства и ще я подкрепят на 100% и всичко се размина.

Варианта да се разделят инвестициите по 40 000 лв също върши работа. Предполагам средствата при нужда могат да се трансферират между посредниците като нормални банкови преводи.

Коментар

• Ама вземете се разберете! За пари при посредник ли говорите или за акции

Коментар

• Не виждам защо скочихте върху човека. Задава абсолютно нормален въпрос. Та казвате, какво се случва ако брокерът ми в БГ при когото са ми 100К фалира? Ами в общи линии паричките отиват във вечните ловни полета на парите

Коментар

• Някой го каза преди мен -Вероятността от загуба при купуване на ''неправилните акции или в неточния момент,е много по-голяма от това да те измами посредника.
                          А сега и друга хипотеза;Имаш пари в банката.Има служители който могат да изтеглят депозита ти.-за това съм чел в полицейските хроники ,за другото което питаш-не.Ако си толкова недоверчив избягвай и банките .Никакво доверие дори и на себе си

Коментар

• Първоначално изпратено от jaxx Разгледай мнение
                            Здравейте,
                            когато купувам акции на БФБ през брокер (примерно Карол) акциите се купуват на мое име, нали? Ако в последствие брокера фалира или му се отнеме лиценза или нещо подобно, какво става с моите акции? Аз мога ли да си използвам акциите без да ги достъпвам през сметката на брокера? Физически в някоя институция съхранява ли се документ че тези акции са мои?

Мерси

ЗАКОН ЗА ПАЗАРИТЕ НА ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ

Чл. 34. (1) Инвестиционният посредник е длъжен да отдели своите финансови инструменти и парични средства от тези на клиентите си. Инвестиционният посредник не отговаря пред кредиторите си с финансовите инструменти и паричните средства на своите клиенти, както и с ценни книжа, които са базови спрямо депозитарни разписки.
                            (2) Инвестиционният посредник не може да съхранява при себе си паричните средства на своите клиенти.
                            (3) Инвестиционният посредник депозира паричните средства на своите клиенти във:
                            1. централна банка;
                            2. кредитна институция;
                            3. банка, лицензирана в трета държава;
                            4. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2011 г.) колективна инвестиционна схема, получила разрешение за извършване на дейност съгласно Директива 2009/65/ЕО, или друго предприятие за колективно инвестиране, което подлежи на надзор от компетентния надзорен орган в държава членка, ако отговаря на следните условия:
                            а) основната й/му инвестиционна цел е да поддържа определена средна нетна стойност на активите (нетна печалба) или нетна стойност на активите, равна на привлечения от инвеститорите капитал плюс печалба;
                            б) инвестира набраните парични средства изключително в инструменти на паричния пазар с най-висок възможен кредитен рейтинг, даден от агенция за кредитен рейтинг, чийто падеж или остатъчен срок до падежа е не повече от 397 дни, или в инструменти с постоянна доходност, близка до тази на предходните инструменти, или в инструменти, чийто среден остатък до падежа е 60 дни; допълнително може да инвестира паричните средства в банкови депозити;
                            в) осигурява ликвидност на същия ден или сетълмент на следващия ден.
                            (4) Инвестиционният посредник може да депозира паричните средства на своите клиенти в лицата по ал. 3, с които се явява свързано лице само ако клиентите са дали писмено съгласие за това.
                            (5) Инвестиционният посредник съхранява финансовите инструменти на своите клиенти в депозитарна институция по клиентски сметки към сметката на инвестиционния посредник или по сметки, открити към сметката на трето лице, при условия и по ред, определени с наредба.
                            (6) Инвестиционният посредник редовно уведомява клиентите си за наличностите и операциите по сметките за парични средства и за финансовите инструменти, които съхранява, и за условията на договорите за тяхното съхраняване.
                            (7) Освен в случаите, определени с наредба, инвестиционният посредник няма право да използва:
                            1. за своя сметка паричните средства и финансовите инструменти на своите клиенти;
                            2. за сметка на свой клиент парични средства или финансови инструменти на други клиенти;
                            3. за сметка на клиент свои парични средства или финансови инструменти.
                            (8) Съхранението и регистрацията на държавни ценни книжа, емитирани на вътрешния пазар, се осъществява при условията и по реда на Закона за държавния дълг и актовете по прилагането му.
                            http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135556966

Коментар

• Първоначално изпратено от jaxx Разгледай мнение
                              40000 лева е гаранцията значи? За всеки ИП?
                              Ако искам да инвестирам повече предолагам е добре да си разделя парите между различни ИП?

Ама наистина си безнадежден случай...

Хайде сега - да ти задам малко въпроси:

Защо ще ги разделяш, тия ми пари, риск ли смяташ, че диверсифицираш?
                              Смяташ ли, че инвестираш парите в ИП?

Аве, пич - с твоя инат и нежелание да разбереш смисъла - можеш да подвеждаш други хора, именно с тъпите си въпроси и фантазии...

Обяснявам за последно схемата: имаш пари. За да ги инвестираш в акции на БФБ - трябва да избереш посредник, който е оторизиран с действията си - да направи възможна цялата процедура по ПРАВИЛНОТО /по правилата, по закона/ прехвърляне на собствеността между продавач /Филан кишията/ и купувач /Мунчо - jaxx/.

Ако смяташ, че посредникът НЕ Е ТАМ, за да печели постоянно от дейността си, а е там - за да те прецака, с което да му отнемат лиценза и завинаги да изчезне от пазар, на който - само за лицензите и разрешенията са платили досатъчно и от който пазар реализират приходи и поддържат компетентни екипи /и това, за да овътрят Мунчо с някакви хилки - и да бъдат вовеки заклеймени/..., ми - къде си тръгнал с това недоверие?

Хората ти го казаха: ако всеки ден в маркета - пазаруваш по тоя начин - ми ти ще се поболееш бе, човек......, от глад ще се стопиш...... Ми - приеми, че и акциите са една стока - както всяка друга, които се търгуват по определени правила.

Когато ти кажат, че хляба в магазина е левче - ти тръгваш ли да питаш - с колко точно ще те компенсират, ако не ти хареса нещо накрая?

Или - не! Ти днес си купуваш 3 хляба от различни маркети в града... За да диверсифицираш риска!!!

Абе - и ние можем да научим нещо от теб, мерси!

Коментар

• Първоначално изпратено от No money, no credit Разгледай мнение
                                Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа /ФКИЦК/

Фондът за компенсиране на инвеститорите има за цел да съдейства за повишаване на доверието в капиталовия пазар в България, за неговото развитие и стабилност, като осигурява изплащане на компенсация на клиентите на инвестиционните посредници и техните клонове в приемащите държави в случаите, когато инвестиционният посредник не е в състояние да изпълни задълженията си към клиентите поради причини, пряко свързани с неговото финансово състояние.

Фондът за компенсиране на инвеститорите е юридическо лице на самостоятелна издръжка със седалище София.

40000 лева е гаранцията значи? За всеки ИП?
                                Ако искам да инвестирам повече предолагам е добре да си разделя парите между различни ИП?

Коментар

Working...
                                X