IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До колко сигурни са парите ни в акаунта на брокера?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
    Да разбрах те, аз кофти го обесних то и на мен ми бе мешен върпоса като ме питаха - да джиро и аз проверих. Мерси
    ОК! /без джиро в дружеството няма никакво прехвърляне на собствеността/

...хайде - да бягам, че Мунчо пак ще ме почне, че не ми е задавал такива въпроси......, то вЕрно, че на някои - от едно време натам - "кофата" им толкова се препълва, че почват да губят равновесие и да залитат...
    If something inspires you, follow it! Henry Ford

Коментар

• Първоначално изпратено от jaxx Разгледай мнение
      Какви непублични дружества? Аз питам за парите и акциите ми по сметка в ИП
      Акции на съвсем публични дружества включени в Софикс

Човече, НЕ въвеждай нова терминология!

Те, такова понятие "съвсем публични дружества" - НЕ СЪЩЕСТВУВА. Стига си импровизирал. На останалите ти въпроси вече отговорихме с общи усилия, т.е. - вече си подкован, за да спиш спокойно довечера.

В края на краищата, ако веднъж преминеш материята - вече ще си досатътъчно подкован, за да не се излагаш в такива форуми, но с достатъчно УМЕРЕНИ приказки, без произволни импровизации.

Пък и темата, която си пуснал - е в нечий сайт. Тия хора търсят публична дискусия, но не само и единствено по тясно-фиксираният от теб въпрос. Докато не разбереш това, има още много да чешеш езика си тук...

Коментар

• Първоначално изпратено от зарата Разгледай мнение
        Йеее, че здрав буламач...

Как да отговоря? По ред:

1. Извънборсово НЕ МОЖЕШ да продадеш акции, които са изнесени на сегментите на БФБ за ПУБЛИЧНИ дружества...
        2. Ти сам /без посредник/ - не можеш да вадиш ДР от ЦД.
        3. Всяко прехвърляне на собственост става с посредник срещу съответна такса. /предполагам - с голяма доза достоверност, че няма разлика, дали прехвърлянето е от теб - като физ. лице и твоето Ю.Л.
        4. Джиросване - със сигурност при прехвърляне собствеността на НЕПУБЛИЧНИТЕ д-ва /от затворен тип/ - при такова прехвърляне БФБ няма нищо общо.

Накрая ми се губи смисъла с това увеличение на капитала - очевидно ми говориш за сплит, но - определено омесваш регламента между публични д.ва и такива от затворен тип, което е вън от темата...

Поздрави, дано съм помогнал!
        Да разбрах те, аз кофти го обесних то и на мен ми бе мешен върпоса като ме питаха - да джиро и аз проверих. Мерси
        Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Първоначално изпратено от Натрий Разгледай мнение
          Разбира се, че може да го направи. Всеки посредник може да ти продаде акциите, все едно ти си наредил. Може и да ти фалшифицита и подписа.
          Акциите са на твое име, ама в подсметка при посредника. Пуска ги, взема ти парите и докато се усетиш -чао.
          Само дето това си е престъпление откъдето и да го погледнеш. То е все едно да питаш: Както си вървя дали може някой да ми вземе портфейла. Ами може. Може и тухла да падне отвисоко. То затова трябва доверие. Ако няма - забрави за този пазар.

+1!!!!

Коментар

Ти питаш, а аз ти отговорих вече. Забрави ли? Абе, пич - чети си отговорите, които те интересуват - щом си като кон с капаци/...

И други могат да питат тук, хайде, скрий се, щом не те интересува да научиш нещо повече... , никой не те товари със знания, но - гаранция - няма да прелееш от мозък!

Коментар

Това какво общо има с темата и въпроса ми?

Не си ли даваш сметка, че и други могат да задават въпроси в "твоята" тема???

Не си само ти, който задаваш въпроси ТУК, я се съфирясай малко - и не си вири толкова много нослето...

Коментар

Ако става въпрос за НЕПУБЛИЧНО д-во, хвани цялата документация /никой няма да ти откаже, ако си акционер, дори и с една акция/..., прочети УСТАВА и всички негови промени, гласувани на ОС за времето на съществуване на д-вото...

Ще научиш /от Устава..../ - КАК точно става прехвърлянето на собственост между акционерите, защото МОЖЕ да има фиксирана опция - когато не можеш да им заведеш човек, "хванат от улицата", а ПЪРВО предлагаш акциите за продажба в дружеството, изчакваш срока /в Устава/ - и - ако няма купувачи, тогава водиш "човека от улицата"..., но ако са решили да ти купят акциите "вътре" /т.е. - има голям интерес към тях/ - тогава си разпределят /ВЕРОЯТНО/ - пропорционално на разпределението на капитала...

Тия неща все там, в документите си ги пише - а и всички срокове...

Коментар

Не, нямам проблеми засега, просто питам хипотетично мерси за обясненията
                  Просто се чудя дали в случай на фалит/проблем с посредника, парите, които държа кеш в сметката си (но реално тя е негова банкова сметка?) при посредника са по-рискови от акциите които съм си купил през този посредник? Щото парите са в неговата сметка, а акциите са на мое име в централния депозитар. Обаче той лесно би могъл да обърне акциите на мое име в пари на негово име в банковата си сметка? В крайна сметка той прави подобни операции всеки ден по мое нареждане, но нареждането идва примерно през софтуеър или по телефона. Значи би могъл да го направи и без подобно нареждане в случай че знае че ще фалира и му трябват пари?
                  Разбира се, че може да го направи. Всеки посредник може да ти продаде акциите, все едно ти си наредил. Може и да ти фалшифицита и подписа.
                  Акциите са на твое име, ама в подсметка при посредника. Пуска ги, взема ти парите и докато се усетиш -чао.
                  Само дето това си е престъпление откъдето и да го погледнеш. То е все едно да питаш: Както си вървя дали може някой да ми вземе портфейла. Ами може. Може и тухла да падне отвисоко. То затова трябва доверие. Ако няма - забрави за този пазар.

Коментар

Как да отговоря? По ред:

1. Извънборсово НЕ МОЖЕШ да продадеш акции, които са изнесени на сегментите на БФБ за ПУБЛИЧНИ дружества...
                    3. Всяко прехвърляне на собственост става с посредник срещу съответна такса. /предполагам - с голяма доза достоверност, че няма разлика, дали прехвърлянето е от теб - като физ. лице и твоето Ю.Л.
                    4. Джиросване - със сигурност при прехвърляне собствеността на НЕПУБЛИЧНИТЕ д-ва /от затворен тип/ - при такова прехвърляне БФБ няма нищо общо.

Накрая ми се губи смисъла с това увеличение на капитала - очевидно ми говориш за сплит, но - определено омесваш регламента между публични д.ва и такива от затворен тип, което е вън от темата...

Това какво общо има с темата и въпроса ми?

Коментар

• Ако става въпрос за НЕПУБЛИЧНО д-во, хвани цялата документация /никой няма да ти откаже, ако си акционер, дори и с една акция/..., прочети УСТАВА и всички негови промени, гласувани на ОС за времето на съществуване на д-вото...

Ще научиш /от Устава..../ - КАК точно става прехвърлянето на собственост между акционерите, защото МОЖЕ да има фиксирана опция - когато не можеш да им заведеш човек, "хванат от улицата", а ПЪРВО предлагаш акциите за продажба в дружеството, изчакваш срока /в Устава/ - и - ако няма купувачи, тогава водиш "човека от улицата"..., но ако са решили да ти купят акциите "вътре" /т.е. - има голям интерес към тях/ - тогава си разпределят /ВЕРОЯТНО/ - пропорционално на разпределението на капитала...

Тия неща все там, в документите си ги пише - а и всички срокове...

Коментар

• Аз смятам че тази хипотеза е възможна. Ако посредника реши, може да продаде акциите ти (уж от твое име), и след като ЦД преведе сумата в сметката на посредника, той да си я изтегли и да се качи на самолета за Южна Америка

Не знам защо се държите грубо с човека. Ясно е че акциите не могат да му откраднат и той се съгласи вече с това няма нужда да го нападате. Остава да изясним дали могат да ги продадат и да вземат парите от продажбата?
                        Last edited by panayotb; 02.07.2013, 18:49.

Коментар

• Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
                          Зарата,

Я те питам какъв е начина от акции купени през ИП да ги продавам извън борсово?
                          Не ми е ясно нещо процедурата вадя депозитарна разписка от ЦД доказваща акциите и после ...
                          Това го питам не за друго, щото преди бяха ме питали въпрос, ако имам акции като физ лице но искам да ги прехвърля на ЮЛ, как става да си ги купя от себе си. Бях казал за джиросване или най-добре увеличение на капитал, чрез тези ценни книги, но пак става онзи номер с ходенето до ЦД и взимането на акции, като се презкача посредника.

Как да отговоря? По ред:

Коментар

Просто се чудя дали в случай на фалит/проблем с посредника, парите, които държа кеш в сметката си при посредника са по-рискови от акциите които съм си купил през този посредник? Щото парите са в неговата сметка, а акциите са на мое име в централния депозитар. Обаче той лесно би могъл да обърне акциите на мое име в пари на негово име в банковата си сметка? В крайна сметка той прави подобни операции всеки ден по мое нареждане, но нареждането идва примерно през софтуеър или по телефона. Значи би могъл да го направи и без подобно нареждане в случай че знае че ще фалира и му трябват пари?
                            Вземи да почетеш малко закони, правилници, наредби и не губи времето си и това на другите !!!

Коментар

Такъв вариант - акциите ти да не са на твое име - в ЦД - няма.

Това е сигурно също толкова, колкото и фактът - че НЕ МОЖЕШ сам да отидеш в ЦД.

Защо не поставиш акцента върху същността - че трябва да четеш онова, което НЕ знаеш, а не да поставяш акцента на своите съмнения?

Значи, акциите на твое име - са си АКЦИИ на ТВОЕ ИМЕ! Това не го ли схвана вече? Имаш ПАРТИДА в ЦД на ТВОЕ ИМЕ /задължения на посредника, когато е лицензиран за ТАЯ СВОЯ РАБОТА на пазара/. Всички бъдещи трансфери се уреждат със законите на страната. Ако имаш съмнения в посредника - има регулаторни органи.

Усещам, че имаш някакъв подвъпрос, ама не можеш да го зададеш... Дали тоя, незададен въпрос - не е свързан с някаква подсметка, по която посредникът е завел някакви регистрирани в миналото акции. Ако е така - ето ти и отговора: те ще бъдат разблокирани, за да ползваш друг посредник - срещу определена такса. Ако скачаш срещу таксите, то те са нещо напълно нормално, защото тоя посреднит също има разходи. Ако искаш да печелиш като посредник - регистрирай се..... и т.н....

Съветът ми е - не ходи в ЦД - ще си изгубиш времето. Това е в приоритетите САМО и ЕДИНСТВЕНО на органите, които са оторизирани за това...

/между нас казано, голям си инат......, ама и не четеш..., както и да е - само на форуми разчиташ, а тук не сме, за да гадаем какво точно ни питаш..., най-точно инфо - от законите, правилниците и наредбите.../
                              Просто се чудя дали в случай на фалит/проблем с посредника, парите, които държа кеш в сметката си (но реално тя е негова банкова сметка?) при посредника са по-рискови от акциите които съм си купил през този посредник? Щото парите са в неговата сметка, а акциите са на мое име в централния депозитар. Обаче той лесно би могъл да обърне акциите на мое име в пари на негово име в банковата си сметка? В крайна сметка той прави подобни операции всеки ден по мое нареждане, но нареждането идва примерно през софтуеър или по телефона. Значи би могъл да го направи и без подобно нареждане в случай че знае че ще фалира и му трябват пари?
                              Last edited by jaxx; 02.07.2013, 18:35.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                                по-вероятно е според мен сам да се прецакаш и да загубиш пари, като купиш неподходящи акции, отколкото ИП-то да фалира и да не получиш нищо
                                така че споко
                                То аз не съм чул ИП да фалира дори - пък смятай колко трябва да е зле управляван, че да фалираш толкова добър бизнес модел. Е то не че не може, взимаш Х сума дълг и после няма как го финансираш и ......

Но да и аз се придържам към мнението ти по-вероятно е шпекулант да фалира от колкото ИП
                                Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

Working...
                                X