Късите продажби по принцип не са масови. Самото инвестиране в акции също не е масово, а идеята да продадеш акции които нямаш може да се възприеме едва след като си инвестирал известно време в ации и познаваш техните слабостти като инструмент или компания. Важно е че вече може да се направи доста по лесно от преди. Дава възможност на всички които смятат че нещо е твърде скъпо, за да го купят да участват в пазара като го продадат
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Къси продажби
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеВпечатлението ми е че ИП още не са включили за какви промени иде реч. Като питах моя дали не трябва да сключим анекс към договора, за да мога да продавам на късо и да купувам на марджин ми отговориха просто, че не мога да го правя. Оказа се че всъщност такава услуга още не се предлага.
Коментар
-
Вече няма пречки пред късите продажби на която и да е акция на БФБ-София
http://www.investor.bg/za-nachinaesh...sofiia,145536/
Коментар
-
Адмирации към голямата мечка за полезната тема и за ината с който се бори за развитие на капиталовия ни пазар
Хубаво е че се оправи норматива, но има още какво да се свърши. Подкрепям мнението на наивника че без институция която да отговаря за тези сделки трудно ще се получи на практика. И дори да се получи (при доста ентусиазъм от ИП), няма да може да придобие масовост.
Надеждата ми е че приватизацията на БФБ и ЦД напредва и новия собственик ще се заеме с въпроса. За да печели от инвестицията си, ще има икономически интерес от по активен и ликвиден пазар.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнениеДа не си докаpаме КФН за арбитър
Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнениеСамо не си уточнил дела на третата страна, все пак сиренето е с пари.
И данъците не съм наясно как ще се отчитат, ако някой е в час да каже.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Натрий Разгледай мнениеТо и без това е като да се хванеш на бас.
Щом не е технически възможно да се правят сделки, какво пречи басовете да се сключват тук, в тази тема?
Ще има Гаранционна сума от "купувача" и от "продавача", която ще стои в трета независима страна. Ще има срок и начин за пресмятане. Накрая който не е оценил правилно си губи Гаранционната сума, а насрещната страна печели.
За членове на форума, с регистрация повече от 5 г. може и на честна дума
Ето например: Казвам, че акция Х ще се качва, някой казва, че ще пада.
Цена "продава" в момента е ~ 2,38 и предлагам бас за 100 акции със срок до 15.02. Т.е ако цената "продава" се качи другата страна ми дължи разликата, ако падне аз я дължа.
Лимитът ми е 20 лв, значи ако падне по-надолу от 2,18 не дължа повече от 20 лв, както и ако се качи повече от 2,58 насрещната страна не дължи повече от 20 лв.
За малки суми позналият печели "потупване по рамото" - няма какво да си разменяме по два - три лева.
Ако има практика ще се изчистят подробностите.За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Натрий Разгледай мнениеТо и без това е като да се хванеш на бас.
Щом не е технически възможно да се правят сделки, какво пречи басовете да се сключват тук, в тази тема?
Ще има Гаранционна сума от "купувача" и от "продавача", която ще стои в трета независима страна. Ще има срок и начин за пресмятане. Накрая който не е оценил правилно си губи Гаранционната сума, а насрещната страна печели.
Цена "продава" в момента е ~ 2,38 и предлагам бас за 100 акции със срок до 15.02. Т.е ако цената "продава" се качи другата страна ми дължи разликата, ако падне аз я дължа.
Лимитът ми е 20 лв, значи ако падне по-надолу от 2,18 не дължа повече от 20 лв, както и ако се качи повече от 2,58 насрещната страна не дължи повече от 20 лв.
За малки суми позналият печели "потупване по рамото" - няма какво да си разменяме по два - три лева.
Ако има практика ще се изчистят подробностите.
Коментар
-
То и без това е като да се хванеш на бас.
Ако има практика ще се изчистят подробностите.
Коментар
-
На път сте да го измислите без Клирингова къща От сега ви казвам - няма как да стане!!!
ИП-тата да не се чудят какво да правят, ами барабар с ЦД-то да правят един свестен клиринг и да се мятаме.
Да се махнат ограниченията пред институционалните инвеститори за заемане на акции, като естествено тук също е необходима клирингова къща за гарантиране и за изчистване на проблемни сделки.
Коментар
-
Впечатлението ми е че ИП още не са включили за какви промени иде реч. Като питах моя дали не трябва да сключим анекс към договора, за да мога да продавам на късо и да купувам на марджин ми отговориха просто, че не мога да го правя. Оказа се че всъщност такава услуга още не се предлага.Не-заслужил инвеститор
Коментар
-
Разбрах какво имаш предвид под нетиране.Редно е брокера преди да тръгне да търси ресурс(заем) за къса , по начините който съм писал по-долу, да погледне блокираните(заложените) активи под формата на обезпечения и маржин покупки , който имат другите му клиенти и да ги използва.Но както казва Ханку :
http://vbox7.com/play:ebd11f48ca
малко са!Mind tricks do not work on me, only money
Коментар
-
Първоначално изпратено от slim Разгледай мнениеТова ми се струва невъзможно - да намериш по едно и също време клиенти да искат да отворят насрещни позиции с един обем и време - утопично е.Без клирингова няма да стане.
Така че който иска да купува поваче от парите си с които реално разполага ще подписва догово за маржин покупки и къси продажби. От там всичките му акции придобити чрез този договор стават автоматично използваеми в системата на брокера за даване на кредит на други клиенти на брокера за къси продажби.Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от slim Разгледай мнениеДоколкото знам посредника може да ти даде назаем собствени акции, или на свой клиент(с договор с него разбира се) или да ги вземе от друг посредник(той пък от свой клиент ако няма - по същата схема).Пенсионни и договорни нямат право да дават заеми мисля.
Коментар
Коментар