Между другото, най-лесния вариант да се направи етф в българия е наистина през банка, която да направи суап базиран етф.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Смешна ликвидност на БФБ!!!
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bloom Разгледай мнениеВ момента само банка (свързано с банка УД) може да си позволи да направи ETF и то ако има сантиментални нагласи към БФБ :-)
Докато няма деривати за обикновените УД си е почти самоубийство да стартират такъв фонд.
Деривати няма, защото няма клиринг, а клиринг няма защото банките не ги интересува, а без банки не става.
Общо взето, докато банките не погледнат към пазара по-сериозно, нищо интересно не може да се роди.
дериватите след това възникват върхо този фонд, а не че фонда възниква върху дериватите. Тези сертификати на маржин, дето са популярни в германия или австрия не са етф-и. Също както и няма нужда да се прави някакъв турбо етф X2 или по X3.
Един традиционен етф не е с нищо по-различен по философия от един нормален пасивен фонд. Единствената разлика е че в етф институционалните записват с акции, а дребните могат да търгуват тези дялове, които институционалните им продават, но не и да ги дават за обратно.
Коментар
-
Е каква ликвидност да има? От къде да дойде като българина нито има пари да инвестира и спекулира, нито има знанията и информираността, нито желанието да се научи! Борсата е точно отражение на държавата! В България единствения ликвиден пазар е този на стоките от първа необходимост (основно храна и горива).
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеОтговора е много лесен. Да направиш истински ETF е много скъпо. Нетната му стойност трябва да се изчислява поне по няколко пъти в минута. Т.е. всичкото е софтуер, който силно ме съмнява да е евтин. Ще отидат няколко стотин хиляди, за маркет мейкър отново трябват пари. В същото време таксите на ejf са от рода на 0,75 до 1%. Значи един etf за да е ренталбилен на този който го прави трябва да очаква че този фонд ще може да събере поне едни 20-30 милиона активи. В същото време интитуционални инвеститори би трябвало да записват с акции, а не с пари. Т.е. те внасят акции във фонда, срещу това получават дялове, и след това продават тези дялове. Това доколкото знам в българското законодателство още не е уредено. но дори и да е уредено ти трябват институционални. След това ти трябва маркет мейкър и то наистина сериозен, защото в него може да остане горещия картоф ако нещо вземе да се дъни. Т.е. и тази услуга ще е бая скъпа.
А както се вижда българските фондове не се радват на кой знае колко популярност. а този етф ще трябва да събере пари поне колкото половината фондове в български акции общо, за да е рентабилен за създателя му.
Докато няма деривати за обикновените УД си е почти самоубийство да стартират такъв фонд.
Деривати няма, защото няма клиринг, а клиринг няма защото банките не ги интересува, а без банки не става.
Общо взето, докато банките не погледнат към пазара по-сериозно, нищо интересно не може да се роди.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАко на БФБ имаше поне осмина като Винс (в смисъл като Винс от собствените му приказки и хвалби) БФБ щеше да е суперликвидна.
Аре направи ликвидност, бе, пърчо - нали си милионерин?
въпреки, че успя да се разпознаеш в темата, съм написал най-отдолу, че за ликвидността СМЕ ВИНОВНИ НИЕ ВСИЧКИТЕ ДРЕБНИ РИБОЦИ И НИКОЙ ДРУГ НЕ НИ Е ВИНОВЕН. И понеже казваш винаги без никой да те пита за колко, къде и т.н. правиш сделки, били споделил на всички нас за последните 12 месеца колко парички си вкарал/изкарал в платформата си???
П.П. Никога не съм споменавал колко ми е размера на портфейла, много се радвам че мислиш че е 7 цифрен, не не е доста пъти по-надолу е и има колеги с пъти по-голям от твоя+моят портфейл, а ти вместо да се комплексираш, казал съм ти иди нейде и изкарай някой леффф, много по-срамно за мен е да има инвеститори на БФБ които се считат за Гурота, а пък правят сделки за по 2-300 лева, отколкото да продаваш царевица на морето примерно, защото съм сигурен че циганетата на плажа дневният им оборот е над 2-300 лева сладурче
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеНе помниш ли как прецакаха Златен лев навремето От къде тези заинтересовани? И кой посредник ще извади пари за обезпечение на ЕТФ с индексни акции? И колко ЕТФ-а? Да речем 100 000х318 /колко е Софикс?/=31 800 000
Коментар
-
Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнениеЛивъриджа и шорта са проблема това го твърдя още от първите си постове с този ник през 2008 и това разкара част от спекулантите от активна търговия, а това доведе до спадане на оборотите и още по голямо излизане на спекулнти получи се спирала надолу, накрая останаха само фондове и дългосрочни който не търгуват всеки ден само преструктурират от време на време...
Още нещо: Все още се намират хора който спорите че правилата на БФБ са по добри отколкото на другите борси или поне че са достатъчно добри, мисля че в последните години емпирично се доказа че не са и незнам какво още трябва да се случи за да се докаже пред всички такова твърдение
Нашата борса е борса на тревоядни, навън са хищниците.
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнениеПросто няма оферти, при нормален спред, и няма как да се прави това!
Иначе и аз нямам против Индексните, но те не предлагат експертно мнение, а механично улеснение, проблем е когато искат такси като за експертно мнение.
Сега един сериозен въпрос - според теб, защо, предвид че сме 2012 г. в България нямаме възможност да търгуваме роден индекс, което би вдигнало оборота в пъти:
А) Не знаем как се прави такова сложно нещо практически, силни сме в общите приказки
Б) Не желаем да има оборот на БФБ, и така сме си добре
В) Това би навредило на интереса ни
Кой е верният отговор, даден от хората с претенции че са в този бизнес у нас?
А както се вижда българските фондове не се радват на кой знае колко популярност. а този етф ще трябва да събере пари поне колкото половината фондове в български акции общо, за да е рентабилен за създателя му.
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнениеС още 5 се връща където е било, нали ?
Не приемам логиката, ако има достатъчно заинтересувани, а то е ясно че ще има!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнениеА откъде е ясно че ще има?
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнениеС още 5 се връща където е било, нали ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеСега е ясно що няма. Щото с 5 акции отвяваш индекс с 5 % Въпросът е защо никой от банките и ИП-тата не направи, когато имаше що годе оборот
А и точно така се получава въпросната ликвидност, на едни други борси!!Last edited by prodigal; 18.09.2012, 22:11.
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнениеНе, за преспективите при пчеларството
А защо няма
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеЗащо няма ЕТФ върху индекс ли ме питаш?
А защо няма
Коментар
Коментар