IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма или Софарма трейдинг?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
    Така я да си поизтупам една от темите, че отдавна не съм писал
    Сега в краткосрочен план мисля че е добре човек да има СФТРД, защото
    - печалбата е на историческо ниво;
    - Дивидента ще е сочен
    - имаме обещание на правителството да се разплаща
    - СФАРМ, може би все още е под натиска на голям продавач
    - Задлъжнялостта при СФАРМ нарастна значително
    - Има страхотен мениджмънт, който от нищото за 5години я направи номер 1 в сектора
    - СФАРМ има временни затруднения на пазара в Русия

НО в дългосрочен план(5 години) бих си купил СФАРМ!!!
    - исторически страхотна цена за вход
    - страхотна ликвидност(за БФБ) и способност на пазара да поеме големи пакети на излизащите(за разлика от хим - видно е по обемите)
    - Видя се че завода не е мираж а е почти готов
    - през следващите 1-2 години очаквам дълговете да почнат плавно да намаляват
    - Придобиване(поглъщане на 3 хубави фармацевтични компании) ще даде допълнителна стойност за СФАРМ
    - Мисля че СФАРМ е флагмана на БФБ(и една от най-старите в СОФИКС) и когато тръгне тя, тогава ще тръгне борсата

Успех на всички!
    Тони ,трябваше да отбележиш,че при Софарма за една година,излязоха ,напълно или частично,двама Големи акционери.И да не забравяме,че пак при Софарма,в момента РАЗПРОДАВА ОД....Мен лично това ме плаши.

Затова клоня към Трейдинга.Но....

Нека похортуваме малко.
    Според БГ законодателството има някои антимонополни ограничения.Мисля(не съм сигурен),че май 40% беше ограничението една компания да има дял на пазара на лекарства.Както и за надценките имаше ограничение с които се работи.

Или ...ако БГ Пазарът на лекарства е 100единици Трейдингът не може да има повече от 40% дял(условно) при определена надценка.Точка.Тапата е ясна.Единствено може да се развива,ако БГ пазарът стане примерно 120единици и тогава да дръпне .
    Затова и не може да се развива...има законови ограничения,доколкото знам
    Ако греша,поправете ме
    Не е препоръка

Коментар

• Така я да си поизтупам една от темите, че отдавна не съм писал
      Сега в краткосрочен план мисля че е добре човек да има СФТРД, защото
      - печалбата е на историческо ниво;
      - Дивидента ще е сочен
      - имаме обещание на правителството да се разплаща
      - СФАРМ, може би все още е под натиска на голям продавач
      - Задлъжнялостта при СФАРМ нарастна значително
      - Има страхотен мениджмънт, който от нищото за 5години я направи номер 1 в сектора
      - СФАРМ има временни затруднения на пазара в Русия

НО в дългосрочен план(5 години) бих си купил СФАРМ!!!
      - исторически страхотна цена за вход
      - страхотна ликвидност(за БФБ) и способност на пазара да поеме големи пакети на излизащите(за разлика от хим - видно е по обемите)
      - Видя се че завода не е мираж а е почти готов
      - през следващите 1-2 години очаквам дълговете да почнат плавно да намаляват
      - Придобиване(поглъщане на 3 хубави фармацевтични компании) ще даде допълнителна стойност за СФАРМ
      - Мисля че СФАРМ е флагмана на БФБ(и една от най-старите в СОФИКС) и когато тръгне тя, тогава ще тръгне борсата

Успех на всички!

Коментар

• Страхотни резултати и при СФТРД(предполагам че са в следствие на продажбата на апаратурата на ГЕ)

Направо да се чуди човек кое да купува по-напред!

Коментар

• Добър анализ на Тони. И аз се съгласих. Темата стана много конструктивна и полезна за всички.
          Незнам какво да добавя. В Софарма има създадена добра основа за по-нататъшен растеж.
          Предполагам, че и Трейдингът има скрити козове за бързо развитие.
          Зависи кой как гледа на инвестицията - дали краткосрочно с цел разлика в цената или дългосрочно с цел дивидентна доходност.

Коментар

• Каквото и да говорим без Фармата едва ли ще има трейдинг, докато другото е възможно, така че по-добре май да изберем кокошката, която се търгува на цени от 2004година, а снася двойно повече яйца от тогава!!!

Коментар

• Миналата година бях твърдо трейдинга,но сега на тези ценови равнища мисля ,че Софарма е по атрактивна от към бъдещ профит + дивидент.
              Отделно не знам дали сте обърнали внимание Софарма е продала малка част от акциите си в трейдинга през третото тримесечие.
              Имам и двете по малко

Коментар

• Браво, Тони, много хубав анализ. Имам и от двете компании. Харесвам много Софарма Трейдинг защото съм влязъл малко по-ниско, частично излязох веднъж и съм взел два дивидента. Но смятам, че в дългосрочен план Софарма на тези си цени е много атрактивна. Най-общо тя притежава основно Трейдинга и също прибира стабилни дивиденти. Ще заработи новия завод. Ще се влеят дружествата. Също се надявам и инвестициите зад граница да започнат да се изплащат.

Може би ако се притежават акции и от двете компании към настоящия момент, ще се прибира също добър дивидент.

Коментар

• Хм направих тази тема, когато имах само СФТРД и се колебаех дали да купя СФАРМ. Е сега(след година) имам и от двете!!!

СФАРМ:

+ Голям производител с многообразни продукти;
                  + Ръст на печалбата в последните години
                  + Увеличение на износа и бягство от задлъжнелия БГ пазар
                  + Придобиване и създаване на нови мощности в чужбина
                  + Оперира в сфера незасегната от кризата;
                  + Добра дивидентна политика;
                  + Завършва нов завод в БГ, което се очаква да доведе до намаляване на разходите и дълговете и увеличаване на печалбата;
                  + Поглъщане и вкл в баланса на печеливши дъщерни предприятия;
                  + Доста ниска цена исторически погледнато;
                  + Добра ликвидност за БФБ;
                  + Страхотна дългосрочна инвестиция
                  + Обратно изкупуване

- Опетнен имидж в следствие на войната с КТБ;
                  - Зависи от един човек
                  - Политически риск

СФТРД
                  + Търговец в сектор здраве
                  + Редовен и нарастващ дивидент
                  + Предлагане на продукти и извън портфолиото на Фармата
                  + Повишаваща се печалба
                  + Представител на ГЕ в здравеопазването
                  + Възможност за експанзия на външни пазари

- голяма задлъжнялост
                  - ограничена да оперира само в БГ
                  - Голяма конкуренция на БГ пазара и от конкурент притежаващ най-голямата верига аптеки;
                  - Държавна регулация на надценката
                  - тук не са ми обещали шапка

сигурно има и още!
                  Успех на всички тук!
                  Last edited by tony1975; 17.11.2012, 19:55.

Коментар

• Твърдо за софарма трейдинг...
                    Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Аз залагам на Софарма!

Коментар

• Интересен въпрос , и аз си го задавам от известно време. Имам фарми, треидинг нямам. В краткосрочин план вероятно треидинга е по - добре заради дивидента.
                        В дългосрочен план не мога да преценя обаче.....
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          Излязох днес на центъра да пия кафенце в тая виелица и много драго ми стана, като видях малките пикапчета на Трейдинга да пъркат насам-натам а аз в топлото заведение да си мързелувам и да ги гледам как ми заработват дивидента!
                          и пак и пак и пак
                          Импе купуваш ли? Давай че избори идат трябва да си субсидираш изявите
                          Само да не тръгнат да растат към Сръбско и да орежат дивидента, че ко ше правиш тогаз?
                          Last edited by tony1975; 17.11.2012, 13:34.

Коментар

• И какво сега ако чичо Оги си спази думата пред полските инвеститори би трябвало да чакаме 17-18стинки дивидент от СФАРМ, а трейдинга ако мисли да показва стабилност в дивидентната политика трябва пак да пусне поне 15стинки! МАЗНО

или както писах в една друга тема
                            още 5млн. дивидент от Трейдинга и над 20млн. от СОФАРМАААА!!!
                            Браво само така!
                            Успех на инвестиралите!
                            Успех и на продалите от страх като Райфата

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                              Надявай се ти на тях...
                              Дай да правим бартера - ще ти дам 500 търговчета по 1.70
                              Ти на мене 3500 фпп-та по 0.24
                              10 лв. ще си на кяр,ще черпиш.
                              ОК ?
                              ааааа, не давам!
                              аз си допълвам и по двете позиции.
                              Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от msimov Разгледай мнение
                                Точно. Аз за тва им написах в темата за оптимизма, че по-голем оптимест тука нема.
                                Дори Пепи който е оптимист номер 1 и той неще вече и дума да обели по отношение на Патката а му беше любимата позиция.

Да се върнем по темата начи отново казвам нито едно от двете.
                                Да го кажем по друг начин - все едно е в момента в кое да се набуташ
                                Реалната част на всяка кратна нула на дзета-функцията е ½.

Коментар

Working...
                                X