IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Топ 10 български компании за 2024 на форума

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • 1. AGH
    2. A4L
    3. HRC
    4. DUH
    5. DRON
    6. SPDY
    7. IMP
    8. BREF
    9. 11C
    10. INF

    Коментар


    • 1. AGH
      2. A4L
      3. HRC
      4. DUH
      5. BSE
      6. TBS
      7. ATERA
      8. Еврохолд
      9. ЦКБ
      10. Монбат

      Коментар


      • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
        Тази година резултатът Форум - Посредници е 62% - 68%.

        Форумът има по нисък резултат, но при тази доходност не мисля, че които я е реализирал страда много от загубата. Весело посрещане на Нова година!


        Пазарен ветропоказател 4Q 2021 временните резултати са тук

        Очаквания за основните български акции 4Q 2021 временните резултати са тук

        Портфейл на Форума 2021 временните резултати са тук


        Приемам и прогнозите за 10 - те най-поскъпващи акции за 2022 на лични съобщения или директно тук в темата, така наречените топ 10 на форума.



        Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

        Коментар


        • Понапреднахме с прогнозите. Вече има 30 и очаквам още 7-8, което е най - добрият резултат от как правя тази игра. Не успявам да отговоря на всички по отделно и затова ще обединя отговорите си в един общ.

          1. По въпроса защо някой ще предпочете анонимизирана прогноза. Моето лично мнение е, че преследването за неправилни прогнози подтиска многообразието на прогнозите. В полза на всички е обаче, прогнозите да отразяват по - пълно целия форум, а не само бичата му или съответно мечата му преобладаваща група. Затова насърчавам всички начини на даване на прогноза.
          2. Защо акциите са десет - Не помня как започна тази традиция, но мисля че вестник Капитал или може би даже вестник Пари имаше такава анкета и тук във форума просто правим нашия вариант по същите правила. Не следя резултата, има години в които посредниците позванават, но ми се струва че форума познава по-добре.
          3. По въпроса с БРЕФ - ползвам готови анкети на surveymonkey и те не ми дават свободата да правя корекции след като анкетата е вече почнала. В случая с БРЕФ, ПИБ е била десета по - брой сделки до последния ден или поне така ми излизаше в справката която си правя от сайта на ИнвесторБГ. БРЕФ прави 30 сделки в посления ден, обаче аз вече съм пуснал анкетата и специално тази година изнесох 10 най търгувани по брой сделки отпред за да е сигурно че на този въпрос ще има най - много отговори, БРЕФ си е в анкетата, но при останалите акции накрая, а го бях изтървал в другата анкета за очакванията и после го въведох. Вижда се, че в анкетата за портфейл на форума за 2021 година, БРЕФ има 72 отговора от общо 88 попълвания, което си е добър резултат за относителна попълняемост, като най-попълваното е 80 отговора при Софарма Трейдинг и доказва Грую Груев :-), че е било там. Не беше възможно да махна ПИБ от десето място в анкетата, като му запазя данните и да го разменя като данни и позиция с БРЕФ. Тогава щеше да е в топ 10 търгуваеми акции и всичко да е точно. Лирично отклонение – личното ми отношение е положително към БРЕФ, но това няма никакво значение, защото правенето на анкетата е свързано със сваляне на таблици от сайта на Инвестора в един формат, вкарването им в surveymonkey в друг формат минавайки през подреждане в ексел – има къде да се объркат нещата.
          4. Намирам класациите с обосновка за много полезни – най вече за хората, които тепърва искат да купуват български акции. Разкриването на личната позиция – дали ги притежават или не – също считам за полезна информация. Вече има и мечи прогнози – и двете бяха с обосновка. Ако дадете поне още няколко може пък да излезе и класация за падащите акции.
          5. Анкетите не са статистически инструмент, защото в тях участват по малко от 100 човека, всички са силно пристрастни към български акции и затова ползата от тях е най-вече като мерило на сантимента.
          6. И отново благодаря на всички, които като си пишат мнението цитират и актуалните анкети в коментара си. Така анкетите продължават да се попълват. Сега примерно понеже са доста назад вече не се попълват…
          7. Прогнози приемам до петък, в събота или неделя ще ги подредя и публикувам.
          Last edited by BigBear; 05.01.2022, 16:32.
          Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

          Коментар


          • Ето и моите 10 с'тинки:

            1. AGH
            2. ATER
            3. CCB
            4. BREF
            5. FIB
            6. SO
            7. IMP
            8. BSO
            9. A4L
            10. 0SP

            С 6 от 10-те съм заложил и в портфейла в началото на 2022г. така че... От другите 4 някои са присъствали през 2021г. и 2020г., когато започнах, а други - въобще.

            Допускам, че ръстове с трицифрени проценти или големи двуцифрени проценти няма да има през 2022г.

            Възможно е други компании, също с нелош фундамент (фармация, IT, туризъм, строителство - посочвани и от други съфорумци), да растат с повече, или с поне толкова, но условието е да се посочат 10. Та, това е.

            Успех на всички!
            Last edited by Свилен Колев; 05.01.2022, 12:17.

            Коментар


            • Не се събраха много отговори, а наистина е интересно за мен. Защото аз си признавам, включил съм си някои магарета, за които има фундамент, ама няма сантимент. За нуждите на темата съм проучвал не повече от 10-15 минути. Т.е. има доста зар в прогнозите, което мисля, че беше валидно и за миналите години. Обаче понеже искам да се уча и да знам повече, искаше ми се да почерпя опит от хората с по-високи резултати* . Искам да знам къде греша, защото аз греша често (да не кажа редовно) и пазарът ми прощава и даже награждава в силни години, ама в лоши ще ям хурката, както съм го правил неведнъж.

              dddd, казваш, че сантиментът е труден за прогнозиране година напред, но е лесен за отиграване. Има ли някакви специфики и тайни, които да могат да се споделят, освен да имаш винаги свободен кеш под ръка и да си с наостени уши и нос?

              * Груйче, не се обиждай, наистина смятам, че анкетата има сериозен Фентъзи елемент

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                Груев - бреф ми е в таргета за покупки тази година, но не разчитам на отскок - поне не за следващите 6-9 месеца.
                По тази причина не го включих в класацията.
                Неговата цена очаквам осезаемо да се промени, да цитирам дддд, след като сантимента вземе да играе по-голяма роля
                Съвършено си прав - моето мнение е почти същото за близките 3-6 месеца. Те и самите хорица си го казаха. После зависи от грипа - тази сЛободия с хоум офиса рано или късно ще спре, освен за най-"вървежните" като ИТ-тата, но те така или иначе си искат и офис с екстри - масажистки, зали с джаги, пуфове и т.н., а за това също трябва прсотранство. Отделно местенето на ПИБ в съседната сграда е огромен плюс и ще оживи много яко района. както и да е, да не забивам за тази акция, че си има тема. Успехи и на теб - засега всички по света изглежда доста безметежно и дано продължи да бъде такова
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                  Груев - бреф ми е в таргета за покупки тази година, но не разчитам на отскок - поне не за следващите 6-9 месеца.
                  По тази причина не го включих в класацията.
                  Неговата цена очаквам осезаемо да се промени, да цитирам дддд, след като сантимента вземе да играе по-голяма роля
                  +, Бреф тази година и за мен е замръзнала позиция !
                  Реалната част на всяка кратна нула на дзета-функцията е ½.

                  Коментар


                  • Груев - бреф ми е в таргета за покупки тази година, но не разчитам на отскок - поне не за следващите 6-9 месеца.
                    По тази причина не го включих в класацията.
                    Неговата цена очаквам осезаемо да се промени, да цитирам дддд, след като сантимента вземе да играе по-голяма роля

                    Коментар


                    • 1. DRON
                      2. A4L
                      3. DUH
                      4. HRC
                      5. HIKA
                      6. 11C
                      7. 4EH
                      8. BSO
                      9. IMP
                      10. SFT

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
                        Колеги, замислих се и ми е интересно колко време отделихте за подготовка на прогнозите си, които публикувате тук или предоставяте на Big Bear?

                        Предполага се, че всеки е до някаква степен в час с пазара, освен това изглежда, че "горещите акции" от края на 2021 г. получават форумното доверие и за цялата 2022 г. Почти няма изненади, така да се каже.

                        Може би изненадите в прогнозите са там, където публикуващият е в режим Hold & Hope - има някакви книжа и се надява да поизбие загуби или късметът да покрие спекуалцията. Дали е така и по-точно доколко е така?

                        Това е първият ми голям въпрос. Вторият ми е защо някой може да избере да даде прогноза лично, вместо публично?
                        Ти пък, какви въпроси задаваш МНого ясно, че всеки слага това, което има в портОфейла и се надява, че то ще е топ - ако върже, върже, ако ли не - все тая. Миналата година, както не се беше случвало от много години насам, върза и всички се тупаха в гърдите какви велики инвеститори са. Какво ще стане тази - времето ще покаже.

                        Колко време се отделя - всеки сам си е преценил. Аз изрично подчертах, че имам топ 3, а не топ 10 и остататъкът ми е малко на рендъм принцип. И за миналата година бях дал топ 3 - Спиди, Трейс и Чез електро, които са нараснали съответно с 95, 25 и 50%, ерго съм бил Софикс, ама анкетата си е на Биг беър и той е определил правилата като топ 10, така че се съобразяваме с топ 10 и това е!

                        А защо някои не искат да са публични - Иво Орозов ти е казал - основно от страх да не ги бъзикат после. Те му викат, че било щото още пълнели (вариант 1) или пък щото им било писнало от хейтъри (вариант 2), та затова. За мен непубличността на прогнозата не е ок и показва пълен страх и неуважение, но Биг Беър е преценил така, значи следва да е така и толкова!

                        П.С. Само едно ме издразни, и то е невключването на Бреф в топ 10 акции, дори след корекцията (а че лиспваше изцяло е отделен въпрос), която Биг Беър направи и след като оправда решението си с непълни данни. Но отново да подчертая, че анкетата си е негова и той си решава, колкото и за мен това да беше манипулация (волна или неволна) - достатъчно е полезен с работата, която извършва, за което отново само адмирации. На тези анкети се гледа основно като нагласи на форума - там, където има много цаца, тръгне ли да пада, ще пада с много. И обратното, там където няма чак толкова много цаца, но има някакви очаквания, че акцията е ок и е подценена, тръгне ли да се качва (ако няма мажо с кофата), също ще катреи много.

                        Успехи на всички колеги и през новата - дано да бие рекордите на старата!
                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                        Коментар


                        • 1. AGH
                          2. CCB
                          3. TRACE
                          4. SFT
                          5. DUH
                          6. CHIM
                          7. BSO
                          8. ODES
                          9. SGN
                          10. SFA
                          Умереният риск винаги печели ! ))))))

                          Коментар


                          • Uns, на първия въпрос - много малко, като най-вече отиде да избера 4-5 допълващи до 10бр позиции.
                            За втория - дддд си каза неговата. Със сигурност има и много други, някои съществени, други не толкова, къде от скромност, къде от страх да не се изложиш, къде отбягване на публичност и т.н.

                            Коментар


                            • Колеги, замислих се и ми е интересно колко време отделихте за подготовка на прогнозите си, които публикувате тук или предоставяте на Big Bear?

                              Предполага се, че всеки е до някаква степен в час с пазара, освен това изглежда, че "горещите акции" от края на 2021 г. получават форумното доверие и за цялата 2022 г. Почти няма изненади, така да се каже.

                              Може би изненадите в прогнозите са там, където публикуващият е в режим Hold & Hope - има някакви книжа и се надява да поизбие загуби или късметът да покрие спекуалцията. Дали е така и по-точно доколко е така?

                              Това е първият ми голям въпрос. Вторият ми е защо някой може да избере да даде прогноза лично, вместо публично?

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                                .... Сега като погледнах класацията за миналата година и стигнах до извод, който ми се вижда много важен и искам да го споделя с всички вас. Важно е човек да има правилни прогнози и съответно да е в час със случващото се, но също много важно е да има и топки, за да застане с парите си зад мнението си. Давам пример - ето аз например тази година съм се представил по-добре от Батя да кажем, но реалният ми резултат е горе-долу на 1/2 от този, който бих имал с по-големи топки. Убеден съм, че при Батя е обратното - тоест дал е по-"куца" прогноза, но я е надминал чрез рискове най-вероятно в пъти. Така се получава, че човек назад в класацията има в пъти по-добра доходност, което всъщоност е единственото важно....
                                Успех и здраве на всички, в една лодка сме!
                                Да 15-ка, така е! И това се получава защото бях силно концентриран в 3 от 10-те акции /Алтерко, ДОХ и АГрия/ в прогнозата ми, които за щастие се оказаха и с най-висока доходност през годината. А други "кранти" като /Хим, ССВ и ПИБ/ не мръднаха и на йота или даже са на минус. И така по правилото за средна аритметична, крайната картина доста се изкривява
                                Както и да е, това не е така важно. Годината беше фантастична, а както каза един приятел, 2022-ра и на 1/5 да даде като доходност, ще сме доволни!

                                Ето и моите 10 акции за 2022-ра:

                                1. Агрия груп
                                2. Еврохолд
                                3. Алтерко
                                4. Софарма трейд
                                5. ПИБ
                                6. ЦКБ
                                7. ДОХ
                                8. Гагарин БТ
                                9. Хим
                                10. Билборд


                                Успешна 2022-ра на всички имащи смелостта да инвестират на родната борса!

                                Коментар

                                Working...
                                X