Първоначално изпратено от Professor
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Топ 10 български компании за 2024 на форума
Collapse
X
-
Big Bear, какъв е целевият обем на извадката? Според статистиката, при 200 души генерална съвкупност от колеги, инвестиращи на борсата, максимална предварителна неяснота на мненията 50:50%, максимална относителна грешка 10% и доверителна вероятност 95 %, би трябвало да анкетираш 68 души
Професорът
Коментар
-
Напомням само че анкетата няма претенции да е статистически издържана - тя се прави между 100 - 200 човека които се интересуват от БФБ и някога са имали български акции. Много малко останахме и значителна част от нас сме дългосрочни. Полезното се вижда в изменението за различни периоди както и промяната на сантимента към различните компании. Истината се намира в сравнението, не в спора...Много добри са резултатите на форума по отношение на дългосрочните прогнози. Там болшинството от нас успяват да преодолеят симпатиите си към текущите си портфейли и да посочат акциите които спокойно биха държали дългосрочно.Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнениеБаси, как ме уцели ! -Щото сам не можах да се определя от кои съм
Я има 10% я не де съм ги писал подценени, ала инък за бик съм се титуловал.
Ма поне съм дал доста по резонна софка от 700 за продажба.
Коментар
-
[QUOTE=pipbel;n3146690]
Не съм сравнявал с предните, ама това което виждам сега като цифри си е доста показателно.
Няма и 23% тези дето са рекли че някои от дадените от беър 54 картона са подценени, това е по малко от % за надцененост и над двойно по малко от справедливо оценените плюс надценените.
В същото време обявилите се за мечоци нямат и 3%...
А над 2/3 декларират че ще продават на софка м/у 900 и 3000, средно около 1300 някъде.
Учените тикви обикновено наричат такива констелации с нещо от рода на ирашънъл екзуберънс и т.н.
Ма за мене си е баш шизофрения....[/QUOTE]
Баси, как ме уцели ! -Щото сам не можах да се определя от кои съм
Коментар
-
Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
Готово. Като си сравних отговорите с последната анкета в началото на годината, доста по - различно ми изглеждат нещата сега.
Не съм сравнявал с предните, ама това което виждам сега като цифри си е доста показателно.
Няма и 23% тези дето са рекли че някои от дадените от беър 54 картона са подценени, това е по малко от % за надцененост и над двойно по малко от справедливо оценените плюс надценените.
В същото време обявилите се за мечоци нямат и 3%...
А над 2/3 декларират че ще продават на софка м/у 900 и 3000, средно около 1300 някъде.
Учените тикви обикновено наричат такива констелации с нещо от рода на ирашънъл екзуберънс и т.н.
Ма за мене си е баш шизофрения....
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Vale1
От 2011 година лично за себе си съм приел, че BGTR30 е по-добрият пазарен барометър на БФБ
От септември обаче BGX промени пазара и това трябва да се отчита. За последните три месеца от началото на септември до сега СОФИКС е направил 19 % ръст, а BGTR30 само 14 %. Изкривяването се дължи на ЕТФ-а. Вероятно подобно нещо ще се случи обратната тенденция - ако пазара тръгне да пада и фондът има обратни изкупувания, то СОФИКС ще е повече падналият индекс. Това е ако нищо друго от пазарните правила не се променя - няма къси ,маржин, опции , други ЕТФ - тоест продължаваме да си имаме слаба ликвидност, сделки по телефон, дялов пазар.
Таймингът на пускането на фонда беше добър, защото пазарът вече беше тръгнал нагоре и фондът само ускори процесите, но такъв е ефектът от всички други липсващи инструменти - те ускоряват процесите на спад и покачване. Правят по-бързо отразяване на промените във фундамента и очакванията.
Колкото до промяната на съставките в СОФИКС - това е много добро предложение и дано да се случи. За да се случи може би трябва да се проведе един открит разговор, кой още може да влезе в СОФИКС.Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Естествено след предварително широко обсъждане.
Ако не се направи това според мен ЕТФ-а няма никакви шансове да изпълни поставените си цели.
Коментар
-
Last edited by BigBear; 01.12.2016, 17:00.Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Коментар
Коментар