Нашите компании ще ги сметна до утре сутрин най- късно. Не много работа ама не искам да им давам да преписват
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Топ 10 български компании за 2024 на форума
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеКога да очакваме резултатите за топ компании 2017 на форума и на профитата? За профитата Тонката каза, че излизали в Капитал, но не помня кога?
Коментар
-
Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
Ето 1 мнение различно от широко застъпеното във форума :
В Софикс реално трябва да са само компаниите от премиум сегмента на БФБ. Евентуално може да се добави и най - търгувания адсиц към тях.
Досегашен текст:
Чл. 7. (1) Банката се учредява като акционерно дружество и доколкото в този закон не е предвидено друго, за нея се прилага Търговският закон.
Нов текст:
Чл. 7. (1) Банката се учредява като публично акционерно дружество и доколкото в този закон не е предвидено друго, за нея се прилага Закона за публично предлагане на ценни книжа.
Заключителни разпоредби:
§ 1. Банките привеждат дейността си в съответствие с чл. 7, ал. 1 в 6-месечен срок от влизане на закона в сила.
Разбира се, възможно е да се предвидят и прагове, които да направят публични дружества само по-големите банки.
Мотиви: 1. Съгласно чл. 2 банката по предмет на дейност "извършва публично привличане на влогове или други възстановими средства и предоставя кредити или друго финансиране".
2. Огромна част от населението се явява инвеститор в банкови депозити, т.е. предотавя лични средства на банката.
3. Акциите на банките отдавна са безналични.
4.
5.
...
дописвайте
Коментар
-
То и ЕТФ беше логично да застане на бида и аска на компонентите на индекса и да поддържа ликвидност, но не стана така. Естествено след като пасивно е репликирал индекса. Така щяхме да имаме и неформален маркетмейкър по 15 позиции. Когато имаш два милиона лева в някоя компания нищо не ти пречи да държиш оферти на бида и аска за малко над хиледарка. Това са жълти стотинки, но подобрява следването на индеска и създава пазар.
Коментар
-
При дялов пазар като нашия ликвидността е малка дефинитивно - основните инвеститори на пазара са дългосрочни, а при дългосрочната инвестиция ако си купил компания с подобряващи се параметри няма защо да я продаваш, а ако тя се влоши вече е трудно или въобще няма на кого да я продадеш. Дивидентът по нашите земи също е важен, защото той е нещо като лакмус за качествен мажоритар - най-общо косвените индикатори които показват мажоритаря дали е склонен да дели са - даването на дивидент и купуването на акции от пазара при спад. Купуването на акции показва, че при управлението стойността остава в акцията, а не се източва чрез всевъзможни счетоводни алхимии. ЕТФ можеше да подобри ликвидността на повечето компании стига да се държеше като пасивен фонд. Пазарът обаче до голям степен сне доверието си от ЕТФ и ликвидността му изчезна. Четирите пенсионни фонда не показват някакви признаци на живот - при няколко милионни позиции в ЕТФ логично би било да го котират с по 10К или 50К дори. При 2 % годишна доходност на пенсионните фондове да откажеш 1% дневна доходност ...и те паркират парите за дълго и после гледат числата на тримесечия....
Съгласен съм че няма и 10 компании които да отговорят на изискванията за коректно корпоративно управление, дивидент и ликвидност. И това беше оправданието на брокерите да пренасочат парите на клиентите към външните борси и ето резултата сега - имаме търговия само след силна промяна във фундамента, или при търгови изкупувания и при сливания. За това за мен по-реалното е да рестартира пазара чрез разширяване на базата на индекса чрез някакви свежи пари от вън и най-вече чрез конструкция на инструменти за кредитна търговия върху ЕТФа.
Няма съвършено решение - пътят е чрез подобрения ...Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеСЪГЛАСЕН СЪМ С БИГ, но в индекса не могат да са компании с ниска ликвидност и малък капитал.Как иначе ще чакаме чуждите инвеститори..За мен също две банки са много особено тези..Трябва и да се избегне според мен струпването на няколко компании от един холдинг в индекса.Съгласен съм, че ако индекса ще е представителен, компаниите в него трябва да дават дивидент и да имат активна политика към миноритарните акционери..
Коментар
-
СЪГЛАСЕН СЪМ С БИГ, но в индекса не могат да са компании с ниска ликвидност и малък капитал.Как иначе ще чакаме чуждите инвеститори..За мен също две банки са много особено тези..Трябва и да се избегне според мен струпването на няколко компании от един холдинг в индекса.Съгласен съм, че ако индекса ще е представителен, компаниите в него трябва да дават дивидент и да имат активна политика към миноритарните акционери..
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
Ето 1 мнение различно от широко застъпеното във форума :
В Софикс реално трябва да са само компаниите от премиум сегмента на БФБ. Евентуално може да се добави и най - търгувания адсиц към тях.
Тези 6 компании са най-близко до реална търговия ,могат да привлекат външен интерес и върху тях може се структурират допълнителни инструменти за търговия с най-малък риск.
Всички останали посочени в класацията поради ниската си ликвидност подлежат на финансов инженеринг от определени заинтерисовани лица.
Заради ЕТФ-а не трябва да се променят правилата - няма гаранция ,че след половин нещо друго няма да им пречи или няма да се появи нов субект с нови претенции.
Да. Според мен промени трябва да има , но да не обслужват нечии интереси, а да са принципна основа
Лично мнение ,без препоръки.
Smart Beta :
1) добро корпоративно управление
2) доказал се работещ бизнес модел
3) редовно плащащи дивиденти
Това никъде не съм го видял нито като предложение, пак камо ли за имплементиране !!!! Така съм убеден, че пари ще дойдат на БФБ, но селективно, а не "на всеки голям по малко"
защо има 2 банки в индекса за мен не е понятно - не сме Швейцария!! Да не коментирам и точно тези 2
Ако някой ще инвестира в БГ, то той ще търси най- доброто. Защо ХЕС например не е в СОФИКС е непонятно. Затова смарт Бета, за да няма "нагаждане" за влизане в индекса..
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеП. Аз лично поощрявам подхода "мозъчна атака" - в смисъл всеки изказва мнение без да критикува другите.
Тези 6 компании са най-близко до реална търговия ,могат да привлекат външен интерес и върху тях може се структурират допълнителни инструменти за търговия с най-малък риск.
Всички останали посочени в класацията поради ниската си ликвидност подлежат на финансов инженеринг от определени заинтерисовани лица.
Заради ЕТФ-а не трябва да се променят правилата - няма гаранция ,че след половин нещо друго няма да им пречи или няма да се появи нов субект с нови претенции.
Да. Според мен промени трябва да има , но да не обслужват нечии интереси, а да са принципна основа
Лично мнение ,без препоръки.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеАко зависеше от форума Софикс 20 би билАз лично съм за промяна на броя компании в СОФИКС от 15 на 20 и за промяна на дефиницията за оборот с изчистване на 10 % броя от най-големите по обем сделки за да се премахнат от сметките за ликвидността големите договорени сделкиМонбат АД Химимпорт АД Адванс Терафонд АДСИЦ Албена АД М+С хидравлик АД Софарма АД Стара планина Холд АД Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ Спиди АД ТБ Централна кооперативна банка АД ТБ Първа Инвестиционна Банка АД Агрия Груп Холдинг АД Индустриален Холдинг България АД Хидравлични елементи и системи АД ЧЕЗ Разпределение България АД Трейс груп холд АД Индустриален Капитал Холдинг АД Доверие Обединен Холдинг АД Софарма Трейдинг АД Алкомет АД
Аз съм за ,- без умаления и по възможност да пробутаме "Златния лев" , а и мисля че е по присъстващ в портфейлите на форума напоследък. Съдя по лични впечатления ..... не е препоръка
Коментар
-
Ако зависеше от форума Софикс 20 би билАз лично съм за промяна на броя компании в СОФИКС от 15 на 20 и за промяна на дефиницията за оборот с изчистване на 10 % броя от най-големите по обем сделки за да се премахнат от сметките за ликвидността големите договорени сделкиМонбат АД Химимпорт АД Адванс Терафонд АДСИЦ Албена АД М+С хидравлик АД Софарма АД Стара планина Холд АД Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ Спиди АД ТБ Централна кооперативна банка АД ТБ Първа Инвестиционна Банка АД Агрия Груп Холдинг АД Индустриален Холдинг България АД Хидравлични елементи и системи АД ЧЕЗ Разпределение България АД Трейс груп холд АД Индустриален Капитал Холдинг АД Доверие Обединен Холдинг АД Софарма Трейдинг АД Алкомет АД
Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
Това точки ли са или места ?
Коментар
Коментар