IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НАП: Търгуващите на БФБ с оборот над 50 000 лв. трябва да се регистрират по ДДС

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от plamen1972 Разгледай мнение
    Да прав си. Но се включват в облагаемия оборот съгл. чл.96
    Ако правилно разбирам - идеята е, че щом не извършваш облагаеми доставки, значи чл.95 те изключва от регистрация.
    Вратичката е доста тясна и несигурна според мен и затова проблема не трябва да се отхвърля с толкова лека ръка. Освен това съгласно тази концепция всеки граждански договор дори и за 50 лева, автоватично те вкарва в чл.95 и после в чл.96.
    Ами така изглежда. Но не мисля че е вратичка, а си е съвсем директно казано.

А що се отнася до гражданския договор там вече ми изглежда като вратичка. Защото все пак остава въпроса дали като е работил по граждански договор е данъчно задължено лице.
    Защото ако е инцидентен договор за относително ниска сума според мен не е. Само ако редовно получава прилични доходи от граждански договори тогава вече е на ръба. Т.е. ако всъщност има свободна професия.

Коментар

• E, мисля си, че повечето от вас дължат извинение на Мариян. Очевидно е, че НАП не знаят какво се случва

http://www.investor.bg/news/article/108241/339.html

НАП ще обмисли регистрацията по ДДС на инвеститорите на БФБ в срок от 30 дни
      www.crossfit.bg

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Ами аз рових в закона. Освободени са от облагане. Ставката нула е за износ
        Да прав си. Но се включват в облагаемия оборот съгл. чл.96
        Ако правилно разбирам - идеята е, че щом не извършваш облагаеми доставки, значи чл.95 те изключва от регистрация.
        Вратичката е доста тясна и несигурна според мен и затова проблема не трябва да се отхвърля с толкова лека ръка. Освен това съгласно тази концепция всеки граждански договор дори и за 50 лева, автоватично те вкарва в чл.95 и после в чл.96.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
          Не напразно поисках Мариан да публикува оригиналната кореспонденция. Така видяхме кой какво е питал и кой какво е отговарял. В последвалата дискусия много хора се изказаха неподготвени, бъркат се различни закони и легални дефиниции от различни закони. Не се чете внимателно, правят се прибързани заключения. Ето например, уважавания от мен Bertram се изхвърли с абсолютно необоснованото твърдение, че сделките на БФБ не били облагаем оборот.

И най-важното - не се направи справка за съдебната практика по въпроса.

И така, аз се позарових в АПИС-а, включително практиката на ВАС и бая четох. Ето основните изводи.

1. За целите на ДДС забравете понятията РЕГУЛИРАН и НЕРЕГУЛИРАН ПАЗАР НА ЦЕННИ КНИЖА. Дали пазарът е регулиран или не, има значение за други видове данъци, а не за ДДС и регистрацията по него.

2. Има леки нюанси при физическите лица спрямо юридическите лица. Ще се постарая да ги посоча.

3. Дефинитивно сделките с ценни книжа се явяват доставка на финансова услуга по смисъла на чл. 46, ал.1, т.5 от ЗДДС. Доставката е освободена, т.е. не се облага с ДДС. От тук нататък ще ни интересува само регистрацията по ДДС, защото както вече видяхме тези сделки не се облагат.

4. Регистрация. Чл. 96. (1) Всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон.
          . За да си изясним въпроса, трябва да разберем а) какво е данъчно задължено лице; и б) какво е облагаем оборот.

5. Данъчно задължено лице. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.
          (2) (Изм. съобразно Решение № 7 на КС на РБ от 2007 г. - ДВ, бр. 37 от 2007 г., Решение № 1 на КС на РБ от 2008 г., доп., бр. 108 от 2007 г.) Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.
          (3) Не е независима икономическа дейност:
          1. дейността, осъществявана от физически лица по трудово правоотношение или по правоотношение, приравнено на трудово;
          2. (изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г.) дейността на физическите лица, които не са еднолични търговци, за осъществяваната от тях дейност, уредена в закон, по управление и контрол на юридически лица.
          (4) Данъчно задължено лице е и всяко лице, което инцидентно извършва възмездна вътреобщностна доставка на ново превозно средство.
          ...................
          От горното определение е очевидно, че търговците по смисъла на ТЗ са дънъчно задължени лица. Лекият нюанс тук е при физическите лица, които не са ЕТ. За тях трябва да се докаже, че извършват дадена дейност редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.
          като при това ако дейността е по трудов договор, лицето не е данъчно задължено, защото не извършва независима икономическа дейност.

Следователно за физическите лица има доста голяма вратичка в закона, защото данъчните ще трябва да докажат, че дейнсотта се извършва редовно, по занятие и т.н. И така, за физическите лица, търгуващи с ЦК е доста проблемно да бъдат обявени за данъчно задължени лица.

6. Облагаем оборот. Очевидно на пръв поглед оборотът от сделки с ЦК се включва в облагаемия - (2) Облагаемият оборот е сумата от данъчните основи на извършените от лицето:
          1. облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка;
          2. доставки на финансови услуги по чл. 46;
          3. доставки на застрахователни услуги по чл. 47.
          Но има един нюанс в следващата ал. 3 3) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г.) В облагаемия оборот не се включват доставките по ал. 2, т. 2 и 3, когато не са свързани с основната дейност на лицето, доставките на дълготрайни материални или нематериални активи, използвани в дейността на лицето, както и доставките, за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2 и 3.. И така-а-а, сега трябва данъчните да докажат, че сделките с ЦК са свързани с основната дейност на лицето. На практика е невъзможно да го направят за физическо лице, което не е ЕТ. За юридическите лица и ЕТ ще бъде доста трудно. По въпроса има вече и практика на ВАС, макар и не за т.2 (финансови услуги по чл. 46), а за т.3 (застрахователни услуги по чл. 47) На кратко по адм. д. № 3045/2010 г на ВАС: Фирма се занимава с ремонт и сервиз на ел.домакински уреди. Между другото обаче продава застраховки на комисионен договор със застрахователна компания. Оборотът от застраховки се оказва по-голям от този от основната дейност, а общо двата надхвърлят 50 000 лева. Да, ама не. ВАС постановява, че продадените застраховки нямат връзка с основната дейност и не следва да се включват в облагаемия оборот за целите на чл. 96 ЗДДС. Така че аргументите на НАП приведени в публикуваното от Мариан писмо от 2008 г. относно какво е основна дейност и как се определя, са напълно отхвърлени от ВАС. Очевидно ТД на НАП в този случай е следвала указанията на това писмо, защото цялата им защита е била основана на идеята, че застраховките са направили по-големия оборот. И в крайна сметка НАП губи делото.

Следователно, за физическите лица на практика е невъзможно да им се вмени оборотът от ЦК като свързан с дейността. А пък за юридическите лица и ЕТ, доказването ще бъде жива мъка

Ако обаче регистрираш фирма с предмет на дейност спекулации на БФБ, тогава си е жив облагаем оборот и регистрацията по ДДС е неизбежна.

НАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ БИЛ ПОЛЕЗЕН.

ПРОУЧВАНЕТО НА КАЗУСА МЕ НАВЕДЕ И НА ЕДНИ ДРУГИ МИСЛИ СВЪРЗАНИ С АБСУРДА ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ПО ДДС ТЪРГУВАЩИТЕ НА БФБ, НО ЗАТОВА ПО-КЪСНО. РАКИЯТА МЕ ЗОВЕ..
          Браво! Чудесен анализ на казуса - подкрепям изцяло изводите в него.
          От друга страна, не бих се предоверявал на практиката на ВАС, защото съм бил свидетел как един и същи състав по две идентични дела от един и същи ден произнася противоположни решения. По делата по ДДС нещата са малко по-унифицирани, но и там съм виждал противоположни решения по един и същи въпрос.

Изобщо, облагането с ДДС е най-сложната данъчна материя, и виждам, че много хора, коментирали тук, са се удавили в нея, а други си плюят ей така по принцип, без дори да се опитат да разберат.

Коментар

• Чл. 46. (1) Освободена доставка е:

5. сделката, включително договарянето, свързана с дружествени дялове, акции или други ценни книжа и техни деривати, с изключение на управлението и отговорното пазене; това не се отнася за ценни книжа, установяващи права върху стоки или услуги извън посочените в този член;

Коментар

Сега не ми се рови в закона, но сделките не са НЕОБЛАГАЕМИ, а облагаеми със ставка 0
              Ами аз рових в закона. Освободени са от облагане. Ставката нула е за износ

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                Ако си физическо лице на заплата т.е. на трудов договор то всъщност ще имаш само освободени от облагане дейности. И регистрацията е ненужна.
                Сега не ми се рови в закона, но сделките не са НЕОБЛАГАЕМИ, а облагаеми със ставка 0

Коментар

И един въпрос към всички дето ще се хвърлят да ме плюят - Как ще обясните, че не е независима икономическа дейност търговията с ценни книжа за собствена сметка, ако ви носи годишен доход от 100 000 лева и не работите друго, ами ако са 20 000, а заплатата ви е 10 000?
                  Ако си физическо лице на заплата т.е. на трудов договор то всъщност ще имаш само освободени от облагане дейности. И регистрацията е ненужна.

Коментар

• Как може да сте толкова неблагодарни към Мариян. Момчето се опитва да ви отвори очите, а вие - дайте да убием вестоносецът на лошата новина.
                    Сега по въпроса - преди година, когато правителството погна свободните професии доста се рових по темата и ПРЕОБЛАДАВАЩОТО експертно мнение беше, че ако оброта е над 50 000 лева и доходите от дейността са значими - РЕГИСТРАЦИЯ! Хубавото е, че ДДС не се дължи, поне ако не извършвате други услуги.

И един въпрос към всички дето ще се хвърлят да ме плюят - Как ще обясните, че не е независима икономическа дейност търговията с ценни книжа за собствена сметка, ако ви носи годишен доход от 100 000 лева и не работите друго, ами ако са 20 000, а заплатата ви е 10 000? И сте сключили 50-100....сделки годишно?
                    Last edited by plamen1972; 11.11.2010, 11:45.

Коментар

• netware е дал страхотен коментар по-долу. Нещата са ясни по принцип. НАП не може категорично да потвърди или отрече дали спекулантите трябва да се регистрират по ДДС, всичко зависи от конкретния случай. Все пак от гледна точка на физическото лице, текстовете са доста условни и данъчните трудно биха регистрирали някой, за юридическите лица обаче е друга работа.
                      И още нещо, този казус е поне от 2 години и не се обсъжда за първи път. Той касае не само сделките с акции, но и други необлагаеми с ДДС дейности. Целта е една - регистрация по ДДС дори поради размера на необлагаемия оборот, за да се начислява в последствие ДДС върху облагаемия, макар и той да е под 50 000 лв.

Коментар

• Ако някой има проблем с НАП по ЗДДС да се сърди на ИП, защото информация за сделките има само ИП и физическото лицето, което ги е сключило. Фин. резултат от сделките / акции и облигации/ сключени на БФБ не се декларират по ЗДДФЛ, защото са необлагаеми.

Коментар

• За мен е фрапиращ сам по себе си фактът, че се обсъжда този въпрос. Както и липсата на официално опровержение от НАП досега

Коментар

• Първоначално изпратено от ОПТИМИСТ Разгледай мнение
                            А бе Марияне, стига си гледал да си оправдаеш заплатата и си писъл глупави статийки. Ако има нужда да се регистрират по ДДС то посредника им ще ги уведоми.

Може би някой трябва по скоро да повдигне въпроса що за хора работят в този инвестор.бг
                            не знам, и на мен ми се струва простотия, но получаването на акт за това си е доста, доста сериозен проблем

щом има сигнал - трябва да има и репортаж, топката е в НАП да оборят, а доколкото виждам от Росен Бъчваров в коментара ПОД статията по въпроса, май по-скоро Мариян ще излезе прав

колкото и скандално да е

Коментар

• А бе Марияне, стига си гледал да си оправдаеш заплатата и си писъл глупави статийки. Ако има нужда да се регистрират по ДДС то посредника им ще ги уведоми.

Може би някой трябва по скоро да повдигне въпроса що за хора работят в този инвестор.бг

Коментар

• Първоначално изпратено от moderast Разгледай мнение
                                В конкретния случай сделките са НЕОБЛАГАЕМИ - да си чел.
                                Обаче това което описваш има своя аналог във Форекс света - и много лесно се засича разликата в цените при отваряне и по-късно закриване на ордер. Обаче ако беше внимавал в картинката - щеше да знаеш че се облага печалбата ти на годишна база - и то нетирана (печалби минус загуби).
                                Добре, въпреки очевидно неадекватния ти пример - Карол ще ти начисли разликата между цената на покупка и цената в момента на прехвърляне, Капман ще ти начисли разликата между цената на прехвърляне и цената на продажба. От цялата работа можеш да се ПРЕКАРАШ като се наложи да платиш данък по печалбата при единия ИП, но няма да можеш да си приспаднеш загубата при другия ИП в случай че ситуацията ти е такава(условно, все пак да не забравяме че доходите по БФБ акции са необлагаеми).

Нещата в годишната ти декларация ще са описани на 2 реда - един за Карол и един за Елана. Ако предположим че си купил при Карол за 2лв, прехвърлял си когато е била 1.50лв и после при Елана си продал на 3лв:

ред #1 - Карол=1.5-2= -0.5лв, не се дължи данък
                                ред #2 - Елана=3-1.5=1.5, дължиш данък върху 1.5

Тези вписвания са валидни ако декларацията ти е като физическо лице.

Сигурен съм че от глупост можеш да се прекараш достатъчно, нямам никакви съмнения
                                Смях , голям смях за глупостите, които си написал - има две предложения към теб -

първото - да вземеш да понаучиш някой неща по финанси, счетоводство,право и пр., или просто си наеми адвокат или счетоводител за целта

второто -да отидеш на лекар, да се прегледаш за психическото ти състояние

Но категорично ти не разбираш какво значи продажба, оборот, доход, печалба, и т.н. - далеч си от материята, много далеч...

Коментар

Working...
                                X